Τρίτη 30 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΠΓΔΜ
«Ταχεία διαδικασία» με «παραινέσεις» ΗΠΑ

Για «ταχεία διαδικασία» έκανε λόγο ο Μ. Νίμιτς, που σήμερα θα συναντηθεί με τον ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά
Για «ταχεία διαδικασία» έκανε λόγο ο Μ. Νίμιτς, που σήμερα θα συναντηθεί με τον ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά
Στην Αθήνα βρίσκεται ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς, καθώς επιταχύνονται οι διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ.

Σήμερα το μεσημέρι ο Νίμιτς θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ενώ θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

Να σημειωθεί πως χτες το βράδυ, μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο ΥΠΕΞ προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα συγγράψει και θα παρουσιάσει μέσα στο Φλεβάρη προσχέδιο «διεθνούς Συμφώνου που θα περιλαμβάνει όλα τα ζητήματα», το οποίο θα προτείνει στην πλευρά της ΠΓΔΜ.

Νωρίτερα, ο Νίμιτς θα έχει συνάντηση και με τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο, με την πλευρά της ΝΔ να σημειώνει ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί έπειτα από «πρωτοβουλία» Νίμιτς.

Να σημειωθεί ότι ο Νίμιτς σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» δηλώνει πως «είναι πλέον καιρός να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες σχετικά με τους όρους μιας συνολικής συμφωνίας». Εκανε λόγο για «ταχεία διαδικασία», δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς τη βιασύνη των ΝΑΤΟικών να τελειώνουν γρήγορα με το ονοματολογικό, προκειμένου τον Ιούλη η ΠΓΔΜ να γίνει μέλος της λυκοσυμμαχίας. Χαρακτηριστικά ο Νίμιτς αναφέρει πως «γίνονται ήδη συγκεκριμένα βήματα και είναι η ώρα να εντείνουμε τις διαπραγματεύσεις, να επισπεύσουμε και να φθάσουμε σε συμφωνία. Μπορούμε να προχωρήσουμε σε ταχεία διαδικασία για να επιτύχουμε θετικό αποτέλεσμα μέσα σε λίγους μήνες, ίσως νωρίτερα».

Στο μεταξύ, δίνοντας το περίγραμμα μιας «τμηματικής» λύσης, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Νίμιτς προτείνει ευρεία χρήση της νέας ονομασίας από τη στιγμή που η ΠΓΔΜ θα ενταχθεί στην ΕΕ, αλλά όχι πριν από την ολοκλήρωση της ένταξής της. Στο μεσοδιάστημα υποστηρίζει τη χρήση της νέας ονομασίας σε διεθνείς οργανισμούς και fora.

Στα Σκόπια

Το Σάββατο το βράδυ έγινε στα Σκόπια σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ. Κατόπιν ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε αισιοδοξία ότι μπορεί να επιτευχθεί «εθνική συναίνεση» στο εσωτερικό για το θέμα αυτό. Πρόσθεσε: «Με την επίλυση της διμερούς διαφοράς, που διαρκεί εδώ και 25 χρόνια, έχουμε σκοπό να εξασφαλίσουμε την πρόοδο και την ένταξη της "Μακεδονίας" στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, όπως και την προστασία των εθνικών συμφερόντων και της αξιοπρέπειας του λαού μας».

Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO - DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σημείωσε ότι το κόμμα του υποστηρίζει σθεναρά την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Αξίζει να σημειωθεί ότι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως στελέχη του κόμματος έχουν κληθεί στα κεντρικά της ΕΕ προκειμένου να «καμφθούν» οι όποιες ενστάσεις τους.

Τέλος, ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ, του DUI, Αλί Αχμέτι, επίσης χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό η "Μακεδονία" να γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή».

«Αισιόδοξος» ο Αμερικανός πρέσβης

Ολα αυτά με τη συνεχή παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα. Συγκεκριμένα, μετά τη συνάντηση που φρόντισε να έχει την Παρασκευή με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, παραχώρησε συνέντευξη στον τηλεοπτικό «ΣΚΑΪ» που θα μεταδοθεί αργά απόψε το βράδυ.

Από όσα έχουν μέχρι στιγμής δημοσιοποιηθεί, ο Αμερικανός αξιωματούχος τονίζει: «Στηρίζουμε τον Μάθιου Νίμιτς και τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών. Είμαι αισιόδοξος. Και θα κάνουμε τα πάντα, ως Αμερική, να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του Νίμιτς στις μέρες και τις εβδομάδες που έχουμε μπροστά μας».

Επίσης, ο Πάιατ, αναφερόμενος γενικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια, τονίζει ότι «ΗΠΑ και Ελλάδα πιστεύουμε ότι οι χώρες των Δ. Βαλκανίων πρέπει να συνεχίσουν την πορεία τους για ένταξη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς».

«Αναζωογόνηση» της ΝΑΤΟικής «Βαλκανικής Διάσκεψης»

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 19/1, στη ΝΑΤΟική Διοίκηση στη Νάπολη της Ιταλίας, ο Αμερικανός διοικητής, ναύαρχος Τζέιμς Φόγκο, διοργάνωσε - ως επιβλέπων ανώτατος διοικητής εκ μέρους της λυκοσυμμαχίας στην περιοχή - «Βαλκανική Διάσκεψη», με τη συμμετοχή στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων του ΝΑΤΟ για τα Βαλκάνια, στελεχών της Διοίκησης των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων Ευρώπης (EUCOM) και τους πρεσβευτές των ΗΠΑ στη Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο, την ΠΓΔΜ, τη Σλοβενία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ, το Μαυροβούνιο.

Αμέσως μετά, ο Τζ. Φόγκο σημείωσε πως οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να συναντώνται κάθε τρίμηνο «και να συνεχίσουμε να οικοδομούμε πάνω στην επιτυχία μας, καθώς διατηρούμε μια ασφαλή και ευημερούσα περιοχή».

Ταυτόχρονα, «δείχνοντας» προς όξυνση των ανταγωνισμών, θύμισε πως «η ιδέα για ένα think tank που θα εστιάζει στην περιοχή» έγινε αρχικά πραγματικότητα το 2001 - 2005, «αμέσως μετά τη λήξη των περισσότερων βαλκανικών πολέμων και συγκρούσεων», όπως βάφτισε την ιμπεριαλιστική επέμβαση ΝΑΤΟ - ΗΠΑ και ΕΕ για το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, και «ως εκ τούτου, ο πρωταρχικός τους ρόλος ήταν να εξασφαλίσουν τη συνεχή σταθερότητα σε μια πολύ εύθραυστη περιοχή». Μεταφέροντας τις ανάγκες της λυκοσυμμαχίας στο σήμερα, είπε πως «με συνεχή τη σημασία της περιοχής των Βαλκανίων και ευθύνη μου να χρησιμοποιήσω όσο καλύτερα γίνεται τη Διεθνή Ειρηνευτική Δύναμη του Κοσσυφοπεδίου (σ.σ. KFOR), αποφάσισα να αναζωογονήσω αυτό το φόρουμ», προσθέτοντας ότι αν και «έχουμε διανύσει πολύ δρόμο (...) δεν είμαστε ακόμα στη γραμμή τερματισμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ