Παρασκευή 30 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Οξύνεται η αντιπαράθεση

Ο Σέρβος Πρόεδρος επικρίνει τις ΗΠΑ και προβάλλει τη σχέση με ΕΕ και Ρωσία, ενώ ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου απειλεί ότι «τελειώνει η υπομονή» του

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Δεν φαίνεται να κοπάζει εύκολα η ένταση στις σχέσεις της Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο μετά τη βίαιη στάση Κοσσοβάρων Αλβανών αστυνομικών απέναντι σε Σέρβους αξιωματούχους στις αρχές της βδομάδας και φόντο τις εντεινόμενες γεωπολιτικές κόντρες Δύσης - Ρωσίας. Χτες, ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μιλώντας σε πεδίο βολής του στρατού κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ και άλλους «σπόνσορες της ανεξαρτησίας» του προτεκτοράτου πως ενθαρρύνουν τις απειλές από τη μεριά της ηγεσίας των Κοσσοβάρων Αλβανών, ενώ υπερασπίστηκε τη δυνατότητά του να μιλά με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, και κάθε ξένο ηγέτη.

«Είναι δύσκολο να μιλήσουμε με κάποιον που είναι σπόνσορας της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, όπως οι ΗΠΑ. Δεν το κρύβουν και είναι περήφανες γι' αυτό, όπως και κάποιες άλλες δυτικές χώρες. Οταν τους μιλάς βλέπεις ότι επιτρέπουν στους Αλβανούς να κάνουν οτιδήποτε (...) Θεός φυλάξοι εάν χτυπήσουμε κάποιους Αλβανούς, γιατί κανείς στον κόσμο δεν θα μπορέσει να μας σώσει! Θα ήταν πρώτη είδηση παντού, θα μας κατέκριναν, θα μας στιγμάτιζαν (...) Βρίσκω την υποκρισία τους αηδιαστική!», ξέσπασε ο Σέρβος Πρόεδρος, προσθέτοντας: «Μήπως εμείς σύραμε κάποιον σαν το σκυλί, ή ενεργήσαμε σαν υπόκοσμος; Οχι! Είμαστε όμως ένοχοι γιατί είμαστε ζωντανοί, ένοχοι γιατί είμαστε Σέρβοι!».

Ο Βούτσιτς αναφέρθηκε ευμενώς στη στάση της επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, λέγοντας πως ήταν η μόνη που είχε το σθένος να μεταβεί αμέσως στο Βελιγράδι μετά τα γεγονότα της περασμένης Δευτέρας.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών, Ραμούς Χαραντινάι, με ανάρτησή του στο «Facebook» υποστήριξε, δίχως προφανή αφορμή, ότι «δεν θα γίνει ούτε διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου ούτε ανταλλαγή εδαφών». Κάλεσε μάλιστα τη «Σερβική Λίστα» Κοσσυφοπεδίου που αποχώρησε από την κυβέρνησή του να επιστρέψει «στο τραπέζι και να συζητήσουμε κοινά θέματα για το όφελος όλων των πολιτών». «Το τελεσίγραφο είναι λαθεμένη προσέγγιση, η μόνη φόρμουλα είναι η νόμιμη και συνταγματική βάση. Ο Πρόεδρος της Σερβίας θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η υπομονή μας δεν είναι δίχως όρια και θα υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας».

Ο επικεφαλής των Σέρβων διαπραγματευτών στις κατά καιρούς συνομιλίες με Κοσσοβάρους στις Βρυξέλλες, Μάρκο Τζούριτς, που είχε βρεθεί στο επίκεντρο των βίαιων επεισοδίων της περασμένης Δευτέρας, σχολίασε: «Οι άνθρωποι που δεν θέλουν ειρήνη προετοιμάζονται παίρνοντας θέσεις στην Πρίστινα. Ο Χαραντινάι έχει δίκιο. Δεν μπορεί να γίνει διχοτόμηση και ανταλλαγή εδαφών στο Κοσσυφοπέδιο γιατί όλο το έδαφος αυτό είναι τμήμα της Δημοκρατίας της Σερβίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ