Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΥΓΕΙΑ
ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Απορύθμιση της μεταρρύθμισης

Με φιέστες προσπαθεί η κυβέρνηση να δείξει ανύπαρκτη πρόοδο

Στην κατάργηση των ψυχιατρικών δομών της χώρας και την υποκατάστασή τους από ένα δίκτυο προγραμμάτων που έχουν ημερομηνία λήξεως και οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση μεγάλου μέρος των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, τη στιγμή που είναι αναγκαία η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου υπηρεσιών και η τομεοποίηση των υπηρεσιών αυτών, προχωρεί η κυβέρνηση.

Τους στόχους της διαλυτικής πολιτικής για την ψυχική υγεία ανακοίνωσε η υφυπουργός Υγείας Χρ. Σπυράκη σε φιέστα για τα εγκαίνια προκάτ κτιρίων που πραγματοποιήθηκε χτες στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση μέχρι το 2010 των ψυχιατρικών νοσοκομείων της χώρας, που λόγω της απουσίας δομών πρωτοβάθμιας ψυχιατρικής περίθαλψης έχουν επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος της ψυχιατρικής περίθαλψης. Το κύριο βάρος θα επωμιστούν τα ψυχιατρικά τμήματα των γενικών νοσοκομείων, που -όπως παραδέχτηκε η ίδια η υφυπουργός- δεν είναι ολοκληρωμένα, ούτε από άποψη προσωπικού, ούτε από άποψη υποδομής. Τη δημιουργία προγραμμάτων στα πλαίσια των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠεΣΥ) που καταργεί στην πράξη το πάγιο αίτημα για την τομεοποίηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, αφού η διοικητική και γεωγραφική διάρθρωση των ΠεΣΥ είναι εντελώς αντίθετη με τις πραγματικές ανάγκες για τομεοποίηση. Στην πράξη οδηγούν στη «Ριγκανοποίηση» του συστήματος ψυχιατρικής περίθαλψης που μεταφράζεται στο πέταγμα στο δρόμο των ψυχικά ασθενών που θα νοσηλεύονται για ελάχιστο διάστημα στα συρρικνωμένα ψυχιατρεία, και για όσο διάστημα βρίσκονται σε έξαρση και μετά θα αφήνονται στο έλεος της μοίρας τους. Πέραν των άλλων οδηγεί στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων, αφού ακόμα και όσοι εργαζόμενοι «αξιοποιηθούν» στις νέες δομές θα εργάζονται υπό εντελώς διαφορετικό καθεστώς.

Το δεκαετές πρόγραμμα της β' φάσης του προγράμματος αποασυλοποίησης «Ψυχαργώς», που σχεδίασε το υπουργείο Υγείας, χωρίζεται στη χρονική περίοδο 2001 - 2006 και την περίοδο 2007 - 2010. Με το τέλος του προγράμματος αυτού, προβλέπεται να έχουν κλείσει τα ψυχιατρικά νοσοκομεία με την προοπτική να αντικατασταθούν κυρίως από τα ψυχιατρικά τμήματα των Γενικών Νοσοκομείων και από δομές που... θα δημιουργηθούν στα πλαίσια προγραμμάτων για τα οποία έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση - κυρίως με κοινοτικά κονδύλια - μέχρι το 2006.

Συγκεκριμένα προβλέπεται να κλείσουν έως το 2006 το Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία Πέτρας Ολύμπου, Κέρκυρας, Τρίπολης και το Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων Χανίων. Το προσωπικό των νοσοκομείων, αναφέρει το σχέδιο θα αξιοποιηθεί σε νέες δομές, ενώ η κτιριακή υποδομή των νοσοκομείων θα χρησιμοποιηθεί για την κατάρτιση και απασχόληση ασθενών και για την ανάπτυξη διαφόρων πανεπιστημιακών τμημάτων (Κέρκυρα, Τρίπολη, Χανιά). Για το ΨΝΑ, το Δρομοκαϊτειο και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης προβλέπεται ως το 2006 η μείωση του αριθμού των κλινών τους σε 500, 350 και 250 αντίστοιχα, που θα καλύπτουν μόνο οξέα περιστατικά με νοσηλεία μέσης διάρκειας, ενώ προβλέπεται η οριστική κατάργησή τους έως το 2012 - 2015.

«Τα νέα κτίρια του νοσοκομείου που σήμερα εγκαινιάζουμε, σας γνωρίζω ότι είναι τα μόνα που θα μείνουν σε λειτουργία μετά το 2006. Τα υπόλοιπα κτίρια θα πάψουν να λειτουργούν με τη μορφή που λειτουργούν σήμερα», τόνισε η υφυπουργός κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων έξι προκάτ κτιρίων που θα στεγάσουν νοσηλευτικά τμήματα και υποστηρικτικές υπηρεσίες του νοσοκομείου.

Η κατασκευή των κτιρίων ολοκληρώθηκε, δυο και πλέον χρόνια μετά τους σεισμούς του Σεπτέμβρη του 1999, που έβγαλαν εκτός λειτουργίας το 80% των κτιριακών εγκαταστάσεων του νοσοκομείου, τινάζοντας στον αέρα την ψυχιατρική περίθαλψη της χώρας. Τα έξι πάντως από τα δέκα συνολικά νοσηλευτικά τμήματα που θα στεγάζονται εκεί δε λειτουργούν, διότι είναι κενές το 45% των οργανικών θέσεων προσωπικού.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο βουλευτής Ν. Κακλαμάνης ως εκπρόσωπος της ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ