Τρίτη 17 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αδύνατη η περίθαλψη προσφύγων - μεταναστών εξαιτίας της έλλειψης διερμηνέων

Τη μη ύπαρξη επαγγελματιών διερμηνέων για την εξυπηρέτηση των ασθενών μεταναστών - προσφύγων καταγγέλλει η Ενωση Ιατρών Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου - ΚΥ Πάτμου - Λειψών - Αγαθονησίου (ΕΙΘΕΛ) και απαιτεί από την κυβέρνηση το διορισμό επαγγελματιών διερμηνέων για την εξυπηρέτηση των ασθενών μεταναστών - προσφύγων με κρατική ευθύνη και όχι μέσω ΜΚΟ.

Συγκεκριμένα, στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Κρατικού Θεραπευτηρίου - Γενικού Νοσοκομείου - Κέντρο Υγείας Λέρου προσέρχεται καθημερινά αρκετά μεγάλος αριθμός μεταναστών και προσφύγων από το τοπικό hot spot. Μέχρι πρότινος, η επικοινωνία μεταξύ ιατρού - ασθενούς ήταν εφικτή με τη μεσολάβηση επαγγελματιών διερμηνέων της ΜΕΤΑδράσης (ΜΚΟ δραστηριοποιούμενη στους χώρους «φιλοξενίας» των προσφύγων). Από την 1η Μάρτη 2018 οι διερμηνείς που εξυπηρετούσαν το νοσοκομείο έχουν αποχωρήσει από το νησί, λόγω μη ανανέωσης της σύμβασής τους από τα τέλη 2017.

«Η περίθαλψη των προσφύγων - μεταναστών έχει καταστεί δυσχερής και δεν υπάρχει η δυνατότητα στοιχειώδους επικοινωνίας με τους ασθενείς μας. Βασικά συστατικά της αποτελεσματικής περίθαλψης, όπως η σωστή λήψη ιστορικού, η σωστή κλινική εξέταση και η σαφής χορήγηση ιατρικών οδηγιών αναγκαστικά γίνονται με προχειρότητα και ενέχουν τον κίνδυνο λάθους», καταγγέλλει η Ενωση και επισημαίνει την κρισιμότητα της κατάστασης και την προχειρότητα εκ μέρους του κρατικού μηχανισμού της αντιμετώπισης των προβλημάτων.

«Αφού δημιουργήθηκαν μόνιμοι χώροι εγκλωβισμού, που κουμάντο γίνεται από τις ΜΚΟ μετά το πάρτι (που συνεχίζεται με αυξομειούμενη ένταση) εκατομμυρίων που μοιράστηκαν στις ΜΚΟ, η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός αφήνουν τους μετανάστες στην τύχη τους. Εκατομμύρια ευρώ των Ελλήνων εργαζομένων δίνονται κάθε χρόνο σε κάθε λογής Οργάνωση, σε κάποιες δε για να λειτουργούν σαν κυματοθραύστες της λαϊκής δυσαρέσκειας και να προωθούν την πολιτική και ιδεολογία των ιμπεριαλιστικών κέντρων (όπως π.χ. ΝΑΤΟ, ΕΕ κ.λπ.) και σε άλλες απλά δίνονται».

Η ΕΙΘΕΛ απαιτεί ακόμη να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ισότιμη πρόσβαση των παιδιών μεταναστών - προσφύγων στις δομές της δημόσιας δωρεάν Εκπαίδευσης και την ένταξη της εκμάθησης της μητρικής τους γλώσσας και του πολιτισμού. Να δοθεί άσυλο ή ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, κατοχής ή εμφυλίων. Να διευκολύνεται η οικογενειακή επανένωση, κόντρα στις προβλέψεις της σχετικής Οδηγίας της ΕΕ. Να υπάρξει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς και όχι ΜΚΟ για ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, ειδικά για ασυνόδευτους ανήλικους και μητέρες με παιδιά. Να υπάρξουν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς κρατικοί χώροι φιλοξενίας (όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης) μέχρι να τακτοποιηθούν, όπου θα παρέχονται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και προληπτικές εξετάσεις, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή για τη διατύπωση των αιτημάτων τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας στα προγράμματα για πρόσφυγες (2024-07-02 00:00:00.0)
Τεράστιες ελλείψεις και στις δημόσιες δομές Υγείας της Λέρου (2020-09-18 00:00:00.0)
Αθλιες συνθήκες κράτησης 250 προσφύγων στο Λιμεναρχείο Λέρου (2020-03-13 00:00:00.0)
Σε 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Ασύλου (2020-03-11 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι να απομονώσουν τις ρατσιστικές κραυγές (2020-02-06 00:00:00.0)
Οι διεκδικήσεις του ΠΑΜΕ (2008-02-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ