Παρασκευή 4 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ανακήρυξη υποψηφιοτήτων από τα αστικά κόμματα

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγκ χαρακτήρισε την εκλογική συνεργασία που ανακοίνωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης «γάμο με εξαναγκασμό», εκφράζοντας πάντως τον προβληματισμό που δημιουργούν στο κυβερνών κόμμα ΑΚΡ οι συνεχιζόμενες διεργασίες για τη διασφάλιση «δυναμικής» ενάντια στη σημερινή κυβέρνηση και τους συνεργάτες της.

Η συνεργασία στην οποία κατέληξαν στις αρχές της βδομάδας το σοσιαλδημοκρατικό CHP, το φιλελεύθερο ΙΥΙ, το ισλαμιστικό SP και το κεντροδεξιό DP, αναμένεται να επισημοποιηθεί σύντομα, με την ανακοίνωση της ονομασίας του συνασπισμού που θα συγκροτηθεί.

Οσον αφορά τις προεδρικές εκλογές, πάντως, τα παραπάνω κόμματα δεν κατάφεραν να συνεργαστούν στον ίδιο βαθμό, αφού το ΙΥΙ θα «κατεβάσει» υποψήφια την επικεφαλής του, Μεράλ Αξενέρ, που φέρεται ότι επέμενε μέχρι τελευταία στιγμή να μην παραμερίσει για έναν κοινό υποψήφιο ευρύτερης αποδοχής. Από τη μεριά του CHP, που μέχρι πρόσφατα αποτελούσε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, ο υποψήφιος για την προεδρία θα ανακοινωθεί πιθανώς σήμερα, μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Μεταξύ άλλων, ακουγόταν πολύ το όνομα του βουλευτή από την περιφέρεια των Αδάνων Μουχαρέμ Ιντσε, που στο τελευταίο κομματικό συνέδριο είχε διεκδικήσει και την ηγεσία του κόμματος, αλλά έχασε τελικά από τον Κεμάλ Κιλιντσάρογλου.

Στο μεταξύ, χτες, ο Ρ. Τ. Ερντογάν ανακοινώθηκε και επίσημα ότι θα είναι υποψήφιος πρόεδρος με τη στήριξη του ΑΚΡ αλλά και του αντιδραστικού ΜΗΡ των «Γκρίζων Λύκων». Επίσης, τη στήριξή του στον Ερντογάν έχει ανακοινώσει και το επίσης εθνικιστικό Κόμμα Μεγάλης Ενότητας (BBP).

Πάντως, σύμφωνα και με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ», σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές, από τις λίστες του ΑΚΡ θα απουσιάζουν σημαντικά ονόματα του κομματικού μηχανισμού όπως ο ο Αλί Μπαμπακάν, πρώην υπουργός Οικονομικών που είχε διαφωνήσει με επιλογές της ηγεσίας Ερντογάν, ο Κεμίλ Τσιτσέκ, πρώην εκπρόσωπος κυβερνήσεων του ΑΚΡ, ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπεσίρ Αταλάι κ.τ.λ.

Στο μεταξύ, ο ηγέτης του ΜΗΡ και στενός συνεργάτης του ΑΚΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί υπαινίχθηκε χτες ότι το περιβάλλον του ισλαμιστή επιχειρηματία Φετ. Γκιουλέν ίσως αναλάβει ενεργό ρόλο στην προεκλογική περίοδο, μοιάζοντας να σημαίνει παγκινητοποίηση ενάντια σε πολιτικές δυνάμεις που μπορούν να κατηγορηθούν ότι έχουν επαφές με το «Χιζμέτ» (την οργάνωση του Γκιουλέν). «Ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο υπουργός Εσωτερικών έχουν ερευνήσει την επιρροή της FETΟ (σ.σ. έτσι αποκαλεί η κυβέρνηση τη «Χιζμέτ» χαρακτηρίζοντάς την «τρομοκρατική») στους ψηφοφόρους; Αν δεν το έχουν κάνει, εγώ έχω ανησυχίες για τον υποψήφιο στον οποίο θα εστιάσει (η FETΟ)...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ