Παρασκευή 4 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Ζυγαριά» για την Μέι οι δημοτικές εκλογές στην Αγγλία

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ως σφυγμομέτρηση για τις σημερινές πολιτικές τάσεις μέρους του εκλογικού σώματος στην Αγγλία προβλήθηκαν οι χτεσινές τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν με στόχο την ανανέωση περίπου 4.300 εδρών σε 150 Τοπικά Συμβούλια στην Αγγλία και κυρίως σε μεγαλουπόλεις όπως το Λονδίνο, το Μάντσεστερ, το Λιντς και το Νιούκαστλ.

Οι τοπικές εκλογές θεωρούνται «δοκιμασία» για τη συντηρητική κυβέρνηση μειοψηφίας της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, η οποία εξακολουθεί να δείχνει «διχασμένη» ένα χρόνο πριν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, καθώς είναι οι πρώτες μετά τις βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθησαν τον Ιούνη του 2017.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διαφαινόταν χτες η ψηφοφορία στο Λονδίνο, όπου οι Εργατικοί φιλοδοξούν να αποσπάσουν από τους Συντηρητικούς «παραδοσιακά» προπύργιά τους. Το Brexit βρίσκεται επίσης στο φόντο αυτών των εκλογών, αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης (Εργατικό Κόμμα, Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και Πράσινοι) έχουν προσεγγίσει τους δυσαρεστημένους συντηρητικούς ψηφοφόρους, και τους Ευρωπαίους μετανάστες, οι οποίοι έχουν δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, αργά το βράδυ της Τετάρτης, η βρετανική εταιρεία αναλύσεων δεδομένων «Cambridge Analytica», που αξιοποίησε με δόλιο τρόπο εφαρμογές στο «Facebook» για πολιτικούς σκοπούς και για λογαριασμό διαφόρων πελατών της, μπαίνοντας στα προσωπικά δεδομένα άνω των 87.000.000 χρηστών, ανακοίνωσε ότι «κλείνει» αλλά συνεχίζει ως «Emerdata».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ