Παρασκευή 4 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Νεκροί δύο Ρώσοι πιλότοι από συντριβή αεροσκάφους στη Λατάκεια

Και αποκαλύψεις από το ρωσικό δίκτυο «Sputnik» για νέα απόπειρα προβοκάτσιας κοντά στην πετρελαιοπηγή «Τζάφρα»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Μαχητικό αεροσκάφος «Su-30SM» συνετρίβη χτες στη Μεσόγειο λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της ρωσικής αεροπορικής βάσης Χμέιμιμ στη Λατάκεια της Συρίας με αποτέλεσμα το θάνατο των δύο πιλότων. Οπως ανακοίνωσε επίσημα εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, η αιτία του δυστυχήματος δεν ήταν εχθρικά πυρά ή τεχνικό λάθος αλλά το πιθανότερο ένα πουλί που μπήκε στον κινητήρα του μαχητικού.

Το ίδιο 24ωρο, η ρωσική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Sputnik», επικαλούμενη «πηγή ασφαλείας», μετέδωσε πληροφορίες σχετικά με σχέδιο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών να στήσουν, από τις 23 Απρίλη, νέα προβοκάτσια επίθεσης με «απαγορευμένες ουσίες» σε βάρος αμάχων κοντά στην πετρελαιοπηγή «Τζάφρα», που βρίσκεται βορειοδυτικά της πόλης Ντέιρ Εζόρ. Κοντά στην πετρελαιοπηγή «Τζάφρα» (που βρισκόταν υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» έως τον περασμένο Σεπτέμβρη, οπότε κατελήφθη από Κούρδους και Αραβες μαχητές των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» που συνεργάζονται στενά με τον αμερικανικό στρατό στη Συρία), φέρεται πως σχεδιάζεται το στήσιμο επίθεσης σε αμάχους υπό την ηγεσία του Μίσαν Ιντρίς Χαμάς, πρώην στελέχους των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

Στο μεταξύ, δυνάμεις του συριακού στρατού εντείνουν τις επιχειρήσεις για την ανακατάληψη των τελευταίων δύο περιοχών, νοτίως της πρωτεύουσας Δαμασκού, που παραμένουν υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών. Χτες, κατάφεραν να κόψουν τις γραμμές επικοινωνίας των τζιχαντιστών που βρίσκονται στον παλαιστινιακό καταυλισμό προσφύγων Γιαρμούκ και εκείνων που βρίσκονται στην παρακείμενη συνοικία Χατζάρ αλ Ασουαντ. Το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» υπολογίζει ότι από την έναρξη των εκεί επιχειρήσεων του συριακού στρατού στις 19 Απρίλη έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 112 στρατιώτες, 91 τζιχαντιστές και δεκάδες άμαχοι.

Οι εξελίξεις στη Συρία και ιδιαίτερα η τήρηση «εκεχειρίας» στις ζώνες αποκλιμάκωσης συγκρούσεων απασχόλησαν χτες, στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, τη συνάντηση του Ιορδανού υπουργού Εξωτερικών, Αϊμαν Σαφάντι, με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Σαφάντι δήλωσε ότι συμφώνησαν πως θα πρέπει να διατηρηθούν οι ζώνες αποκλιμάκωσης συγκρούσεων στη νότια Συρία, εκφράζοντας «αφοσίωση» στο στόχο για την εξεύρεση πολιτικής λύσης που θα τερματίσει τον πόλεμο στη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ