Παρασκευή 4 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΒΑΣΚΩΝ
Η ΕΤA ανακοίνωσε τη διάλυση όλων των δομών της

Η βασκική αυτονομιστική - αυτοπαρουσιαζόμενη ως επαναστατική και σοσιαλιστική - οργάνωση ETA ανακοίνωσε χτες την οριστική διάλυσή της και το τέλος της δράσης όλων της των δομών. Η ανακοίνωση είχε προαναγγελθεί από τις 20 Απρίλη, ενώ από το 2011 είχε σταματήσει την ένοπλη δράση και πέρυσι είχε προχωρήσει στην παράδοση του οπλισμού που διέθετε. Στη σχετική επιστολή στον Τύπο σημειώνεται ότι «τα μέλη της θα συνεχίσουν την πάλη για μια ενωμένη, ανεξάρτητη, σοσιαλιστική, μη πατριαρχική Χώρα των Βάσκων, μέσα από άλλες μορφές που ο καθένας θεωρεί καταλληλότερες». Αναφέρει επίσης ότι η ΕΤΑ δημιουργήθηκε την εποχή της δικτατορίας του Φράνκο και ότι τώρα, 60 χρόνια μετά, «υπάρχει ένας ζωντανός λαός που θέλει να γίνει ιδιοκτήτης του μέλλοντός του» και καταλήγει ότι «ξεκινώντας έναν νέο ιστορικό κύκλο χωρίς πολιτική βία» θα επιχειρήσει «τη συσπείρωση δυνάμεων που μπορεί να οδηγήσει σε ένα ανεξάρτητο εθνικό κράτος».

Η συγκεκριμένη οργάνωση κατηγορείται στην Ισπανία για το θάνατο 829 ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων άλλων, ενώ και η ΕΕ την κατατάσσει στις «τρομοκρατικές» οργανώσεις. Το βέβαιο είναι ότι στην οργάνωση αυτή κυρίαρχο ήταν το εθνικιστικό στοιχείο και ότι αξιοποιήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια από το αστικό κράτος ώστε να δυναμώνει η κρατική καταστολή ενάντια στο ίδιο το λαϊκό κίνημα, που ενισχύθηκε και από φασιστικές παραστρατιωτικές οργανώσεις, που «ξεπλένουν» τη δικτατορία του Φράνκο.

Οπως έχει γίνει γνωστό, για σήμερα έχει προγραμματιστεί μια «διεθνής διάσκεψη» στη γαλλική πόλη Κάμπο-λε-μπεν, όπου αναμένονται εκπρόσωποι πρώην ένοπλων οργανώσεων, όπως ο Ιρλανδός Τζέρι Ανταμς, αλλά και εκπρόσωποι ισπανικών κομμάτων ως «εγγυητές της καλής πίστης της ETA».

Η ισπανική κυβέρνηση δηλώνει από την πλευρά της ότι δεν θα υπάρξει καμία ατιμωρησία για εγκλήματα που αποδίδονται στην ΕΤΑ, ενώ η αυτονομιστική συμμαχία «EH Bildu» (δεύτερο κόμμα στο βασκικό κοινοβούλιο, με 21%) και το Εθνικιστικό Κόμμα ζητάνε οι κάπου 300 κρατούμενοι της ETA, που βρίσκονται σε φυλακές της Ισπανίας και της Γαλλίας, να συνεχίσουν να εκτίουν την ποινή τους σε φυλακές στη Χώρα των Βάσκων, ώστε να είναι πιο κοντά στις οικογένειές τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ