Παρασκευή 4 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Καταδίκη ποιήτριας επειδή κατήγγειλε την κατοχή

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ισραηλινό δικαστήριο στη Ναζαρέτ, στο βόρειο Ισραήλ, καταδίκασε χτες την 36χρονη Παλαιστίνια ποιήτρια (ισραηλινής υπηκοότητας) Νταρίν Τατούρ επειδή πριν από λίγα χρόνια τόλμησε να γράψει ποιήματα και μηνύματα σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης καλώντας τον Παλαιστινιακό λαό να παλέψει ενάντια στις κατοχικές δυνάμεις!

Η 36χρονη καταδικάστηκε χτες για «υποκίνηση σε βία» και «υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης» με αφορμή ανάρτηση του ποιήματος με τον τίτλο: «Αντιστάσου, λαέ μου, αντιστάσου τους». Οι δικαστές ισχυρίστηκαν ότι το ποίημα υποκινούσε... σε βία (όταν ακόμη και κατά το «διεθνές δίκαιο» θεωρείται νόμιμο δικαίωμα η αντίσταση σε κατοχικές δυνάμεις...). Την καταδίκασαν επίσης επειδή ανάρτησε το 2015 βίντεο σε «Facebook» και «YouTube» με νεαρούς Παλαιστίνιους που πετούσαν πέτρες σε ισραηλινά κατοχικά στρατεύματα.

Η Τατούρ συνελήφθη στις 11/10/15, φυλακίστηκε και ανακρίθηκε επί τουλάχιστον τρεις μήνες από Ισραηλινούς στρατιωτικούς. Κάθε ανάκριση κρατούσε 5 - 6 ώρες. Το Γενάρη του 2016 αφέθηκε προσωρινά ελεύθερη, φορώντας στον αστράγαλο «ηλεκτρονικό βραχιολάκι», που μαρτυρούσε το γεωγραφικό στίγμα ώστε να εξασφαλιστεί ο περιορισμός της για έξι μήνες στο σπίτι του αδελφού της στο Τελ Αβίβ. Της απαγόρευσαν επίσης τη χρήση κινητού, διαδικτύου και τη δημοσιοποίηση κειμένων στο Ιντερνετ.

Η δικηγόρος της ποιήτριας δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι θα ασκήσει έφεση ενάντια στην καταδίκη, μολονότι ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί η ποινή που αποφάσισε το δικαστήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ