Παρασκευή 4 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Διευρύνονται η αντιπαράθεση και το παζάρι

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Τη δυσαρέσκεια του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, προκαλούν τα σκληρά παζάρια Ευρωπαίων αξιωματούχων με επίκεντρο τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ενόψει των σχεδίων του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ανακοινώσει πιθανώς την αποχώρηση από τη συμφωνία έως τις 12 τρέχοντος μηνός.

«Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι διά παντός: Ούτε θα αναθέσουμε σε άλλον την ασφάλειά μας, ούτε θα επαναδιαπραγματευτούμε, ούτε θα προσθέσουμε κάτι σε μία συμφωνία που ήδη εφαρμόζουμε καλόπιστα», τόνισε ο Ζαρίφ σε πεντάλεπτο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο YouTube, επικρίνοντας στη συνέχεια τους Ευρωπαίους επειδή «προσφέρουν στις ΗΠΑ περισσότερες παραχωρήσεις δίχως να μας ρωτήσουν». Ωστόσο, άφησε ένα μικρό χώρο για ελιγμούς και διαπραγμάτευση, τονίζοντας: «Το Ιράν και όχι η Δύση έχει σοβαρά παράπονα και πολλά να απαιτήσει». Σε άλλο σημείο, χαρακτήρισε τις απαιτήσεις του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τραμπ «απαράδεκτες», επισημαίνοντας ότι και τις 11 φορές που ελέγχθηκαν οι υποχρεώσεις του Ιράν σε σχέση με τη συμφωνία από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), διαπιστώθηκε η τήρησή τους στο ακέραιο. Αντίθετα, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι παραβιάζουν τη συμφωνία εκφοβίζοντας άλλους να κάνουν μπίζνες με το Ιράν.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο βρετανικό δίκτυο BBC, προέβλεψε ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος πολέμου εάν δεν διατηρηθεί η διεθνής συμφωνία του 2015. Κάλεσε έτσι τον Αμερικανό Πρόεδρο να μην αποχωρήσει, επαναλαμβάνοντας ότι η επίτευξή της ήταν μία πραγματική διπλωματική νίκη και θα πρέπει να διατηρηθεί και όχι να την χαλάσουμε, δίχως να βρεθεί «μια καλή εναλλακτική». «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με επικίνδυνους καιρούς», προειδοποίησε, προσθέτοντας: «Κατανοώ τις ανησυχίες κάποιων χωρών σχετικά με την ιρανική επιρροή σε άλλες χώρες της περιοχής. Οπότε πιστεύω ότι θα πρέπει να διαχωρίσουμε τα πράγματα».

Το ίδιο διάστημα, διεθνή ΜΜΕ όπως το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο «France 24» και το πρακτορείο «Ρόιτερς», επικαλούμενα αξιωματούχους στο Λευκό Οίκο, μετέδωσαν ότι ο Πρόεδρος Τραμπ έχει αποφασίσει να ανακοινώσει έως τις 12 Μάη «κάτι λιγότερο από μία πλήρη αποχώρηση» δίχως να διευκρινίσουν περαιτέρω. Το γαλλικό δίκτυο συμπλήρωσε μάλιστα ότι «Ευρωπαίοι διπλωμάτες εξακολουθούν να εργάζονται» πάνω σε τρόπους ενίσχυσης της συμφωνίας, μολονότι η αποστολή αυτή φαίνεται κάτι παραπάνω από δύσκολη, αφού οι Αμερικανοί ομόλογοί τους δεν είναι βέβαιοι για το τι ακριβώς μπορούν να παζαρέψουν, επειδή ο Πρόεδρος Τραμπ δεν έχει αποσαφηνίσει τις θέσεις του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς παζάρι για «νέα» συμφωνία; (2019-09-25 00:00:00.0)
Διπλωματικά παζάρια για εκτόνωση της έντασης (2019-09-03 00:00:00.0)
Νέες απειλές Τραμπ κατά του Ιράν (2018-01-16 00:00:00.0)
Νέα πυραυλική δοκιμή (2017-09-26 00:00:00.0)
Αμερικανο-ιρανική κόντρα με φόντο τη φονική επίθεση στην Τεχεράνη (2017-06-09 00:00:00.0)
Επίθεση τζιχαντιστών και στην Τεχεράνη (2017-06-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ