Σάββατο 13 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
Στο στόχαστρο οι λαοί
«Ενας πολύ βρώμικος πόλεμος»

...στον οποίο η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, με τις ευλογίες της ΝΔ και άλλων, έσπευσε να εντάξει τη χώρα μας

Associated Press

Οι λόγοι για τους οποίους οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ βρέθηκαν πανέτοιμοι, λίγες ώρες μετά τα γεγονότα της 11/9/01, να «ξεκινήσουν» τον... δεκαετή «νικηφόρο» πόλεμό τους, εναντίον αγνώστου εχθρού, δηλαδή ΟΛΩΝ, έχουν καταγραφεί με χαρακτηριστική κυνικότητα εδώ και ...δεκαετίες!

Στην εκδήλωση - συζήτηση που οργάνωσε το ΚΚΕ στο «Τιτάνια» (2/10/01), ένας από τους φίλους ομιλητές, υπογράμμισε ότι, οι γεωπολιτικοί στόχοι του αμερικανικού ιμπεριαλισμού αναλύονται ξεκάθαρα στο βιβλίο ενός απ' τους ιδεολογικούς εκπροσώπους του, του γνωστού Μπρζεζίνσκι, από το 1977 ακόμα. Εκεί προδιαγράφεται η αντίστοιχη επιδίωξη των ΗΠΑ στην καρδιά της Ευρασίας.

Οι ίδιοι στόχοι αναλυτικά περνούν στο περιβόητο «Δόγμα Κάρτερ», το οποίο είχε την ετοιμότητα να μας προσφέρει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ (30/9/01, σελ. 12-13), με αναδημοσίευση αποσπασμάτων από την κριτική που άσκησε σ' αυτό το «Δόγμα» στις 29/1/1980 - πριν 21 χρόνια(!!) η Πράβντα. Το άρθρο αξίζει να αναζητηθεί και να διαβαστεί απ' όλους.

Παραπέρα, η ιδεολογική προώθηση των ίδιων στόχων εκφράστηκε ιδιαίτερα με τις υπερφίαλες δηλώσεις της τέως υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Ολμπράιτ, για τον «περιούσιο λαό των ΗΠΑ», υπεράνω όλων των άλλων λαών. (Ποιος, αλήθεια, τον ρώτησε;).

Πέρα όμως από τα οποιαδήποτε ιδεολογήματα και δηλώσεις, όλο και περισσότερο στην πράξη, με αίμα, σίδερο και τα εγκληματικά δημιουργήματα των νέων τεχνολογιών, οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ δείξανε τη γραμμή πλεύσης τους. Αυτό έγινε και συνεχίζεται με τον βρώμικο πόλεμο στον Κόλπο, στο Ιράκ και με την ανάμειξή τους και τις πολεμικές επιχειρήσεις τους στη βαλκανική χερσόνησο, Γιουγκοσλαβία κλπ. Οπως έχει γραφτεί με λεπτομέρειες, οι διπλωματικοί τους εκπρόσωποι στο Ιράκ ενθάρρυναν αρχικά την επίθεση ενάντια στο Κουβέιτ, για να 'χουν το πρόσχημα επέμβασης σ' αυτή τη νευραλγική περιοχή. (Να ενθάρρυναν μήπως και άλλους στα γεγονότα που έπληξαν τις ΗΠΑ στις 11/9; Ο χρόνος θα το δείξει). Θυμίζουμε ότι, το Ιράκ, άσχετα απ' την όποια διακυβέρνησή του, είναι η πρώτη χώρα στην περιοχή της Μ. Ανατολής που εθνικοποίησε τα πετρέλαια, εκτοπίζοντας την British Petroleum (B.P.). Οι Ιρακινοί το κατάφεραν αυτό, πριν προλάβουν να περάσουν οι ιμπεριαλιστές στη χώρα τους το δικομματικό πολιτικό σκηνικό της «δημοκρατίας» όπου, τα εναλλασσόμενα στην εξουσία κόμματα συναγωνίζονται, ποιο θα ξεπουλήσει πρώτο τον εθνικό πλούτο. Ο,τι λοιπόν δεν κατάφεραν με μανούβρες, φρόντισαν να προωθήσουν μ' έναν εγκληματικό πόλεμο στον Κόλπο, ο οποίος ακόμα συνεχίζεται με τους γνωστούς βομβαρδισμούς και αποκλεισμούς, που οδηγούν στο θάνατο χιλιάδες γυναικόπαιδα και απλούς πολίτες.

Ανάλογοι είναι οι λόγοι της αμερικανικής επιθετικότητας κατά της Λιβύης.

Η προώθηση των στόχων του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στα Βαλκάνια και στη Γιουγκοσλαβία, με προπομπό το γερμανικό ιμπεριαλισμό, είναι ένα πρόσφατο γεγονός διαρκείας, για το οποίο έχουν γραφτεί και γράφονται πολλά ενημερωτικά στοιχεία...

Τόσο στο Ιράκ όσο και στη Γιουγκοσλαβία οι νέες τεχνολογίες με τις «έξυπνες βόμβες» κατάλληλες για καταφύγια αμάχων(!) και με τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου - μόλυνσης στους αιώνες - είναι μια άλλη εμπειρία της ιμπεριαλιστικής χρεοκοπίας.

Σ' όλες αυτές τις επιθέσεις χαρακτηριστική είναι η αναζήτηση ...προσχημάτων: Ο κακός Μιλόσεβιτς, ο κακούργος Σαντάμ κ.ά. Π.χ. στη Γιουγκοσλαβία τ' «ανθρώπινα δικαιώματα» «μάραναν» τους ιμπεριαλιστές, όταν η ιστορία των ΗΠΑ είναι κατάμαυρη, απ' την εξόντωση του εγχώριου πληθυσμού, το δουλεμπόριο, τις φυλετικές διακρίσεις, την άγρια εκμετάλλευση εργαζομένων κ.ά.

Μόνιμη «αιτία» της επιθετικότητας του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν... Η ΥΠΑΡΞΗ κρατών με διαφορετικό κοινωνικό - πολιτικό σύστημα ή χωρών που θα μπορούσαν ν' ακολουθήσουν την ίδια κατεύθυνση. Εγινε λοιπόν ο ...κομμουνισμός ο «αναμφισβήτητος» εχθρός. Ολη η λύσσα των ιμπεριαλιστών κατά του υπαρκτού σοσιαλισμού μασκαρεύτηκε με τις έννοιες της «ελευθερίας», της «δημοκρατίας», των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», μέχρι την ολοκληρωτική διαγραφή τους, μετά την ανατροπή αυτής της εξουσίας, την ευδοκίμηση δηλαδή της εξωτερικής πίεσης και εσωτερικής διάβρωσης αυτών των χωρών απ' τους ιμπεριαλιστές.

Το βέβαιο είναι ότι σήμερα, η αποκάλυψη, η καταγγελία και η χρεοκοπία των προσχημάτων του αμερικανικού ιμπεριαλισμού δεν πρόκειται να χαλάσει τη χώνευση των ιθυνόντων του. Αυτοί έχουν ήδη κάνει τη δουλιά τους, έχουν κερδίσει τους ...προπαρασκευαστικούς στόχους.

Η συνέχιση και απροκάλυπτη εφαρμογή της ίδιας πολιτικής, είναι φυσικό να συνοδεύεται από την αναζήτηση νέων προσχημάτων και ιδεολογημάτων, καθώς ο «κίνδυνος» του... παγκόσμιου κομμουνισμού δεν είναι προς το παρόν άμεσος.

Αναζητώντας, επομένως, νέες αφορμές ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, η ολιγαρχία των ΗΠΑ, μέσω και των δύο κομμάτων της που εναλλάσσονται στην εξουσία, ανακάλυψε την τρομοκρατία!

Το εύρημα φαίνεται να 'ναι διπλά χρήσιμο: Πρώτ' απ' όλα αποσκοπεί να κρύψει τον πρώτο τρομοκράτη του πλανήτη μας. Που, δεν είναι άλλος απ' τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό με τη διπλή όψη της τρομοκρατίας του, κρατική και παρακρατική. Η ανάλυση αυτής της τακτικής έχει ήδη φωτιστεί, με επάρκεια. Στη Δ. Ευρώπη, με τις πλάτες των ΗΠΑ, οι «ερυθρές» ταξιαρχίες τους, σκότωναν ακόμα και μεγαλοαστούς, όταν αυτοί αντιστρατεύονταν την πολιτική και τα συμφέροντα των ΗΠΑ! Η ανάλυση των μυστικών κονδυλίων του προϋπολογισμού των ΗΠΑ για πραξικοπήματα, ανατροπές και δολοφονίες πολιτικών αρχηγών κ.ά. αξιωματούχων, είναι εντελώς διαφωτιστική. Αυτός ο «προϋπολογισμός θανάτων» δεν έχει το όμοιό του στη Γη. Μέσω αυτού μια σειρά χώρες σπρώχτηκαν στη δικτατορική διακυβέρνηση τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε Χιλή, Λατινική Αμερική, Ασία κ.α. Τα εγκλήματα αυτών των «κατά παραγγελία» δικτατοριών, αποκαλύπτουν όλον τον «ανθρωπισμό των ΗΠΑ» για ελευθερίες και ανθρώπινα δικαιώματα: Εκατομμύρια άνθρωποι σφαγιάστηκαν στην Ινδονησία, στις Φιλιππίνες, στη Χιλή, στη Ν. Αμερική γενικά, στην Κεντρική Αμερική. Πολλών απ' αυτούς έχουν πια λιώσει στον ωκεανό κόκαλα και φέρετρα με τα οποία ρίχνονταν στη θάλασσα, ύστερ' από φρικτά βασανιστήρια, τσιμεντοποιημένα!

Οι «συγγνώμες» των ΗΠΑ για παρόμοια εγκλήματα, συνδεμένα με τη φύση του ιμπεριαλισμού, ξεχάστηκαν...

Είναι, λοιπόν, η φιλολογία των ΗΠΑ για την τρομοκρατία, ένα άλλοθι κάλυψης ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗ ΓΗ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΕ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ. Η μεταβάπτιση αυτής της τρομοκρατίας σε...«ιερό πόλεμο»!!

Ο δεύτερος μεγάλος στόχος της ίδιας φιλολογίας του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, είναι η ανακάλυψη «νέου εχθρού», για την καταπολέμηση του οποίου κάθε ατιμία, κάθε καταπίεση, κάθε ληστεία, κάθε αυθαιρεσία, κάθε έγκλημα των ΗΠΑ και της κεφαλαιοκρατίας γενικότερα, θα «καθαγιάζεται» ως «ιερός πόλεμος» του «καλού» ενάντια στο... κακό! Ο παγκόσμιος «προστάτης» θα σκοτώνει -φανερά ή μυστικά- όποιον αντιστρατεύεται τα συμφέροντά του.

Εμελλε, δυστυχώς, στις μέρες μας, να γίνουμε οι ίδιοι μάρτυρες της απέραντης χρεοκοπίας και σαπίλας ενός κοινωνικού συστήματος, που ξεκίνησε με τις ευεργετικές διακηρύξεις των αστικών επαναστάσεων, για να καταλήξει στο κατάντημα που πρόβλεψαν οι ιδρυτές της μαρξιστικής θεωρίας πριν ενάμιση αιώνα! Ο,τι θετικό, ό,τι ωραίο, ό,τι ανθρώπινο σ' αυτό το σύστημα, ΑΝΗΚΕΙ ΠΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ. Ο,τι κατάκτησαν οι λαοί με πολύχρονους, σκληρούς, αιματηρούς αγώνες, πρέπει να κρατηθεί με ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες. Μέχρι να μπει τέλος στην απάνθρωπη καπιταλιστική διακυβέρνηση που οδηγεί την ανθρωπότητα σε πλήρη καταστροφή!

Πλήρη χρεοκοπία αυτού του συστήματος αποτελεί η εικόνα του σημερινού κόσμου, που δεν μπορεί να την καμουφλάρει η απάτη του...«κατά κεφαλήν» εισοδήματος... Δισεκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Γης λιμοκτονούν, μένουν χωρίς νερό, πεθαίνουν κατά χιλιάδες τη μέρα, ενώ με άλλο κοινωνικό σύστημα ήταν, απόλυτα δυνατό, να ζήσουν ανθρωπινά. Ολ' αυτά, για ν' αυξάνεται ο μυθικός πλούτος μερικών χιλιάδων καπιταλιστών... Το δικό τους σύστημα, αναλαμβάνει τώρα, τα οποιαδήποτε εγκλήματα, φανερά ή μυστικά, ενάντια σ' όλους τους λαούς της Γης.

Οι σκέψεις αυτές είν' αδύνατο ν' αφήσουν στο περιθώριο τις πραγματικές αιτίες σύγκρουσης των ΗΠΑ με τα δικά τους ακριβοπληρωμένα δημιουργήματα, Μπιν Λάντεν και Ταλιμπάν που -υπό προϋποθέσεις- μπορούσαν να στηρίξουν τις γαιοστρατηγικές επιδιώξεις των ΗΠΑ. Η αιτία αυτής της απίστευτης διαμάχης δεν είναι απαραίτητο να φωτιστεί με προβολείς ...νέας τεχνολογίας, αφού υπόβαθρό της είναι οι αιτίες διαμαχών στο καπιταλιστικό σύστημα, από τη γέννησή του ακόμα: ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ, ΠΛΟΥΤΟΣ, ΔΙΑΝΟΜΗ ΛΕΙΑΣ!!!

Είναι μήπως εύκολο να δημιουργείς υποχείριες δυνάμεις, με τεράστιες δαπάνες και μετά να τις παραμερίζεις με πόλεμο; ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ.

Τότε γιατί τα χάλασε ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός με τους πράκτορες και τα δημιουργήματά του; Για ποιους λόγους έφτασαν στους πύργους του Μανχάταν;

Αναζητώντας, νηφάλια, τις αιτίες διαμάχης ΗΠΑ - Μπιν Λάντεν, Ταλιμπάν, συγκεντρώνουμε την προσοχή μας σε δύο κυρίως ζητήματα, και τα δύο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΜΟΙΡΑΣΙΑΣ:

Για τη δημιουργία ενός τεράστιου στρατού...«φοιτητών» -που τώρα μεταβαπτίζονται -και είναι- φανατισμένοι εγκληματίες, ξοδεύτηκαν σε μετακινήσεις από άλλες χώρες, σε... σχολεία τύφλωσης, δεκάδες χιλιάδες -κατά κανόνα- πάμπτωχοι, μουσουλμάνοι. Για την παραμονή, διαφώτιση και στρατιωτική εκγύμνασή τους, δαπανήθηκαν δισεκατομμύρια δολάρια. Μ' αυτούς, ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ, οργάνωσε -στο Αφγανιστάν- την ανατροπή της λαϊκής εξουσίας, που διεύρυνε τα καταπιεσμένα έως ανύπαρκτα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα όλου του λαού, ανδρών και γυναικών. Μ' αυτούς και άλλους διεύρυνε την παρουσία του σε άλλες περιοχές της Γης, όπως σε Αλγερία, Βαλκανική και όπου αλλού. Ο καθένας καταλαβαίνει το τεράστιο μέγεθος αυτής της δαπάνης. Είναι, παραπέρα, αυτή η δαπάνη, λόγω του «έθνους» και του «επείγοντος», λόγω του «απόρρητου» και της διαφύλαξής του απ' τα μάτια των...«εχθρών», δαπάνη απόλυτα αδιαφανής, χωρίς κανέναν έλεγχο, με μίζες και δωροδοκίες κατά περίσταση και σκοτεινούς διαχειριστές που πρέπει ν' αναζητηθούν στις γραμμές αυτών που πληρώνουν (ΗΠΑ) και εκείνων που εισπράττουν. Είν' επίσης πιθανό, ανάλογα με την επίτευξη στόχων να υπήρξαν ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και διαφωνίες μεταξύ ΗΠΑ και των δημιουργημάτων τους. Σ' αυτά μπορεί να προστεθεί το γεγονός ότι η διαχείριση των τεράστιων αυτών χρηματικών μέσων δεν υπήρξε αρμοδιότητα της σημερινής κυβέρνησης και του Προέδρου των ΗΠΑ. Για όλους τους παραπάνω λόγους -ίσως- η διαχείριση των δισεκατομμυρίων δολαρίων που ξοδεύτηκαν απ' τους τέως συνεταίρους να είναι Ο ΠΡΩΤΟΣ ΛΟΓΟΣ διαφωνίας κυβέρνησης ΗΠΑ απ' τη μια - Μπιν Λάντεν και Ταλιμπάν, απ' την άλλη...

Δεύτερος και ίσως ουσιαστικότερος λόγος αυτής της απίστευτης και παράλογης διαφωνίας είναι η επιδίωξη των ΗΠΑ να πάρουν το ταχύτερο πίσω «τα λεφτά τους». Από πού όμως μπορούσε να γίνει αυτό; Οχι φυσικά απ' το πάμπτωχο Αφγανιστάν. Είναι λοιπόν πάρα πολύ πιθανό, η λύση, του προβλήματος χρεών προς τις ΗΠΑ, ν' αναζητήθηκε στις ...«νέες παραγωγικές δυνατότητες» του υποχείριου καθεστώτος, ή διαφορετικά, στην «ανάδειξη» της χώρας, αμέσως μετά τη νίκη των Ταλιμπάν, σε πρώτης παραγωγού χώρας ηρωίνης, σ' ολόκληρο τον κόσμο. Ποιος όμως θα ήταν ο διαχειριστής αυτού του νέου τεράστιου πλούτου; Προφανώς εδώ, καθόλου δεν ίσχυσε το «μεταξύ κατεργαραίων ειλικρίνεια». Είναι λοιπόν πιθανόν το εμπόριο ηρωίνης και τα τεράστια κέρδη του, ο δεύτερος ουσιαστικός λόγος διαφωνιών ανάμεσα σε ΗΠΑ - Μπιν Λάντεν και Ταλιμπάν.

Η πιθανότητα αυτή προβάλλει σαν βεβαιότητα στις καπιταλιστικές σχέσεις. Αν η διαμάχη που ξέσπασε οφείλεται πραγματικά σε παρόμοιες αιτίες, τίποτα δεν αποκλείει, την αντιμετώπιση της ιμπεριαλιστικής ασυνέπειας, ασυδοσίας και αλαζονείας, με τα φριχτά γεγονότα εναντίον αμάχων στις 11 Σεπτέμβρη. Δε θ' αργήσουμε να το μάθουμε. Ας το ελπίσουμε.

Στις σημερινές όμως συνθήκες, κανένα απ' τ' αντίπαλα μέρη δε συμφέρει η ανακοίνωση των πραγματικών και ανήθικων λόγων διαφωνίας τους.

Εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι τα γεγονότα της 11 Σεπτέμβρη στάθηκαν μια πρώτης τάξεως αφορμή για το ξεκίνημα του νέου πολέμου των ΗΠΑ εναντίον ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΛΑΩΝ: Ο ...δεκαετής(!!!) «νικηφόρος» πόλεμος εναντίον γνωστών και αγνώστων, στον οποίο, όποιος δεν είναι κολαούζος του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού είναι... εχθρός τού ...αμερικάνικου λαού. Ισως η αναφορά σε νέες δεκαετίες δημιουργεί συνειρμούς με δυο άλλες δεκαετίες που έμειναν στην παγκόσμια ιστορία, στον προ-περασμένο αιώνα (1839-1860), στις οποίες επί 21 χρόνια(!!) οι Αγγλοι ιμπεριαλιστές πάλευαν ν' ανοίξουν τα κινέζικα λιμάνια, στο εμπόριο του οπίου. Πώς, άραγε, θα βαφτιστεί ο καινούριος πόλεμος; Ο πρωθυπουργός της χώρας που έσπευσε να εντάξει και την Ελλάδα στον εγκληματικό και ιδιαίτερα βρώμικο αυτόν πόλεμο, έχει κάθε ευκαιρία να του δώσει την «πρέπουσα» ονομασία στο νέο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες. Αντίθετα, τη δική τους απάντηση, εργαζόμενοι και λαός τη δίνουν καθημερινά με τους κοινούς αγώνες τους για Ειρήνη, Δημοκρατία, Ελευθερία, κοινωνικά δικαιώματα, κοινωνική προκοπή.


Του
Κώστα ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ