Σάββατο 13 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ
Διαδηλώσεις, συγκρούσεις και πύρινα κηρύγματα

Η αστυνομική βία δε στάθηκε ικανή να σταματήσει τα πλήθη των μουσουλμάνων

Associated Press

Η αστυνομική βία δε στάθηκε ικανή να σταματήσει τα πλήθη των μουσουλμάνων
ΚΑΪΡΟ - ΤΖΑΚΑΡΤΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΜΜΑΝ.-

Μέρα της παραδοσιακής προσευχής των μουσουλμάνων η χθεσινή και σχεδόν σε όλες τις μουσουλμανικές χώρες, το αποκλειστικό θέμα του κηρύγματος των, κατά τόπους, ιμάμηδων ήταν οι αμερικανικές επιθέσεις κατά του Αφγανιστάν, τις οποίες, άλλοι περισσότερο και άλλοι ιδιαίτερα διακριτικά, καταδίκασαν. Σε αρκετές χώρες πραγματοποιήθηκαν μεγάλες αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις.

Δεκάδες χιλιάδες Ιρανοί διαδήλωσαν στο κέντρο της ιρανικής πρωτεύουσας κατά των αμερικανικών επιχειρήσεων. Ο ιμάμης του κεντρικού τεμένους της Τεχεράνης κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «σκοτώνοντας γυναικόπαιδα προσπαθούν να εγκαθιδρύσουν την κυριαρχία τους στην περιοχή». Διαδήλωση έγινε και στην πόλη Ζαχεντάν, όπου οι συγκεντρωμένοι επιτέθηκαν εναντίον του πακιστανικού προξενείου, με κυρίαρχο το σύνθημα «Μουσαράφ προδότη». Οι αστυνομικές αρχές απέφυγαν να αναφέρουν, αν σημειώθηκαν ζημιές ή συγκρούσεις.

Μαζικότατη ήταν και η διαδήλωση, που ακολούθησε τις προσευχές, στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, όπου περισσότεροι από 2.500 αστυνομικοί είχαν περικυκλώσει την αμερικανική πρεσβεία και χρησιμοποίησαν αντλίες νερού για να απωθήσουν τους διαδηλωτές. Συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς σημειώθηκαν και στην περίμετρο του τοπικού Κοινοβουλίου της δεύτερης, σε μέγεθος, ινδονησιακής πόλης Σουραμπάγια, όπου τραυματίστηκαν 5 διαδηλωτές. Με το έντονα φορτισμένο κλίμα, συνδέουν οι ινδονησιακές αρχές την έκρηξη βόμβας σε αμερικανικό εστιατόριο, τα ξημερώματα, στην πόλη Μακασάρ, που προκάλεσε μόνον υλικές ζημιές. Οι ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις της χώρας (όπου από τα 220 εκατομμύρια κατοίκους τα 180 είναι μουσουλμάνοι) έχουν απειλήσει να εκδιώξουν με οποιονδήποτε τρόπο Αμερικανούς και Βρετανούς από τη χώρα και ζητούν τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με ΗΠΑ - Βρετανία.

Με αντλίες νερού απώθησαν οι αστυνομικές δυνάμεις τους διαδηλωτές από την αμερικανική πρεσβεία της Κουάλα Λουμπούρ, της Μαλαισίας. Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της χώρας Μαχαθίρ Μοχάμαντ είχε επαναλάβει ότι «πρέπει άμεσα να τερματιστούν οι επιδρομές». Στο ινδικό μέρος του Κασμίρ, σε μεγάλη αντιαμερικανική διαδήλωση, 9 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία, ενώ ήρεμα ολοκληρώθηκε η διαδήλωση χιλιάδων Ινδών μουσουλμάνων στο Νέο Δελχί. Χωρίς επεισόδια και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έγιναν διαδηλώσεις στο Ναϊρόμπι της Κένυας, στην Τρίπολη του Λιβάνου, στην Ντάκα του Μπαγκλαντές, στη Ραμάλα των Παλαιστινιακών Εδαφών, όπου κυριάρχησαν συνθήματα υπέρ των αθώων θυμάτων.

Τη «βάρβαρη επίθεση» κατά αθώων καταδίκασε στο παραδοσιακό κήρυγμά του ο ιμάμης του μεγαλύτερου τεμένους της ιορδανικής πρωτεύουσας Αμμάν. Ο ανώτερος ιμάμης της Δαμασκού τόνισε ότι «το Ισλάμ είναι θρησκεία ειρήνης και καταδικάζει την τρομοκρατία, η οποία δεν αντιπαλεύεται με πόλεμο και αθώες ζωές». Ανάλογο περιεχόμενο είχαν τα κηρύγματα στην Υεμένη και το Μασκάτ του Ομάν, όπου ο ανώτατος ιμάμης προειδοποίησε ότι «οι επιθέσεις θα γεννήσουν πολλούς μουτζαχεντίν».

«ΗΠΑ και Βρετανία σκοτώνουν αθώους σαν να πρόκειται για ηλεκτρονικό παιχνίδι», τόνισε, σε έναν εξαιρετικά φορτισμένο λόγο, ο ιμάμης του κεντρικού τεμένους της Βαγδάτης μπροστά σε χιλιάδες Ιρακινούς. Τέλος, ο ιμάμης του μεγαλύτερου τεμένους της Αιγύπτου, στο Κάιρο, αρκέστηκε να υπογραμμίσει σε χιλιάδες πιστούς ότι «καμία χώρα δε δικαιούται να τιμωρεί, εξαιτίας ενός εγκληματία, έναν ολόκληρο λαό, αθώα παιδιά, ηλικιωμένους και γυναίκες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ