Σάββατο 13 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
Στο στόχαστρο οι λαοί
Εκατόμβες...
  • Ισως και τους 300 να φτάνουν οι νεκροί από τις 5 ημέρες των βομβαρδισμών, σύμφωνα με τους Ταλιμπάν
  • Ελαφριά «εξασθένιση» των βομβαρδισμών εξαιτίας του «σεβασμού» προς τις θρησκευτικές εορτές!
  • Αδηλο το τέλος των βομβαρδισμών, βρετανικές χερσαίες δυνάμεις το χειμώνα
  • Απέπλευσαν οι καναδικές φρεγάτες

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

«Σημάδια κόπωσης» έδειξαν χτες οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί, «και δε θα αποτελέσει έκπληξη εάν ελαττωθούν αρκετά» το Σαββατοκύριακο πρόβλεψε χτες ο Βρετανός υφυπουργός Αμύνης Λιούις Μούνι. Λίγο αργότερα οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν την αναστολή των βομβαρδισμών για 24 ώρες, λόγω θρησκευτικής ευλάβειας! Παρά την πρόσκαιρα φθίνουσα πορεία των αεροπορικών επιθέσεων, ο αριθμός των νεκρών ολοένα και αυξάνεται, σύμφωνα πάντα με τους Ταλιμπάν.

Χτες για έκτη συνεχή μέρα βομβάρδισαν τα αμερικανικά αεροσκάφη στόχους στο Αφγανιστάν, σκοτώνοντας περισσότερους από διακόσιους ανθρώπους μόνο μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, όπως δηλώνουν οι Ταλιμπάν, ενώ υποστηρίζουν ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών κατά τις πρώτες 5 μέρες των βομβαρδισμών φτάνει ή και ξεπερνά τους 300.

Δεκάδες νεκροί και τραυματίες είναι ο απολογισμός των αμερικανικών βομβαρδισμών στην επαρχία του Κανταχάρ την Πέμπτη, σύμφωνα με το Αφγανικό Ισλαμικό Πρακτορείο που εδρεύει στο Πακιστάν. Ο Ζάντρα Αζάμ, κυβερνήτης της επαρχίας Νανγκαχάρ όπου και το χωριό Κουράμ -κοντά στην πόλη Νταρούντα 130 χλμ. ανατολικά της Καμπούλ- που επλήγη από πύραυλο τόνισε ότι τουλάχιστον 200 είναι οι νεκροί μόνο στο χωριό. «Ακόμη ανασύρουμε πτώματα από τα ερείπια», δήλωσε ο Αζάμ και πρόσθεσε ότι οι κάτοικοι των γειτονικών χωριών έσπευσαν να βοηθήσουν στη διάσωση, αλλά και την ανακούφιση των πληγέντων μαζί με τα σωστικά συνεργεία που συνεχίζουν τις έρευνες στα ερείπια των σπιτιών του χωριού. Πάντα σύμφωνα με τους Ταλιμπάν, 10 σπίτια καταστράφηκαν στην πόλη Αργκανάμπ βόρεια της Κανταχάρ, άλλα σπίτια έχουν καταστραφεί και στην πόλη Καράγκα βόρεια της Καμπούλ.

Αυτά ισχυρίζονται ότι συμβαίνουν στη χώρα οι Ταλιμπάν. Σύμφωνα όμως με τον Βρετανό υπουργό Διεθνούς Ανάπτυξης Σόρτι, οι Ταλιμπάν προσπαθούν να δημιουργήσουν κάποια εικόνα, υπερβάλλοντας τα στοιχεία. Σύμφωνα με τον Σόρτι καμία ανεξάρτητη πηγή δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τον αριθμό των αμάχων που έχουν χάσει τη ζωή τους. Ωστόσο είναι κοινός τόπος ότι νεκροί άμαχοι υπάρχουν και μάλιστα ένας μεγάλος αριθμός. Εμμέσως πλην σαφώς το επιβεβαίωσε και ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης, Ντόναλντ Ράμσφελντ, που δήλωσε χτες ότι οι ΗΠΑ «λυπούνται για απώλειες αθώων», αλλά επιβεβαίωσε ότι αφ' ενός οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στόχους μόνο στρατιωτικούς και πολύ οργισμένος απέκλεισε το ενδεχόμενο ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις στράφηκαν με σκοπό κατά αμάχων.

Πάντως, σειρά ισχυρών εκρήξεων ακούγονταν τα ξημερώματα της Παρασκευής στην περιοχή βορειοδυτικά της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν Καμπούλ, καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν νέους στόχους, όπως και πάλι το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, αλλά και το υπουργείο Αμύνης. Νωρίτερα περισσότερα από πέντε αεροσκάφη βομβάρδισαν περιοχές στα νότια της Καμπούλ, και πιθανότατα έπληξαν μια αποθήκη πυρομαχικών των Ταλιμπάν.

Το χειμώνα οι βρετανικές χερσαίες δυνάμεις

Τα αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-52 και Β-1 έπληξαν στόχους στην Καμπούλ, στην Τζαλαλαμπάντ και στην επαρχία του Κανταχάρ και σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους του Πενταγώνου, τα βομβαρδιστικά ρίχνουν βόμβες διασποράς, αφού έχουν στόχο τις επίγειες δυνάμεις των Ταλιμπάν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση αξιωματούχων του πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται εν πλω στο αεροπλανοφόρο USS Enterprise καμία επίθεση δεν έγινε από τα πολεμικά πλοία των Αμερικανών που βρίσκονται στην Αραβική Θάλασσα, εξαιτίας της Παρασκευής, που είναι μέρα προσευχής για τους Μουσουλμάνους. Ανάλογες και οι δηλώσεις του Βρετανού υφυπουργού Αμύνης, που τόνισε ότι αυτό το Σαββατοκύριακο θα μειωθούν οι αεροπορικές επιθέσεις, εξαιτίας της εορτής Μιράτζ Αλ Ναμπί, που εορτάζεται το μυστικό ταξίδι στον παράδεισο ή αλλιώς Ανάληψη του Μωάμεθ.

Πάντως, ο Μούνι, αναφερόμενος στις επιχειρήσεις, τόνισε ότι αυτές θα διαρκέσουν επ' αόριστο, απόλυτα εναρμονισμένος με τους Αμερικανούς. Επίσης, ο Βρετανός υφυπουργός Αμύνης τόνισε όσον αφορά τις χερσαίες επιχειρήσεις ότι τουλάχιστον οι βρετανικές ειδικές δυνάμεις θα αναλάβουν δράση το χειμώνα.

Οι Καναδοί είναι έτοιμοι

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, καναδικά πολεμικά στην Αραβική Θάλασσα Πλοία του καναδικού Πολεμικού Ναυτικού είναι έτοιμα να αποπλεύσουν από το Χάλιφαξ την επόμενη βδομάδα, για να πάρουν μέρος στις επιχειρήσεις εναντίον του Οσάμα μπιν Λάντεν και του καθεστώτος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, όπως δήλωσε ο διοικητής των καναδικών Ναυτικών Δυνάμεων του Ατλαντικού.

Ο ναύαρχος Μπρους Μακλίν δήλωσε ότι «ακόμη δεν έχουν ληφθεί εντολές απόπλου», αλλά πρόσθεσε ότι «προετοιμαζόμαστε για να φύγουμε στην αρχή ή στα μέσα της επόμενης βδομάδας». Τα σχέδια είναι ο πλους στην Αραβική Θάλασσα και ενδεχομένως και ο Περσικός Κόλπος. Τρία πολεμικά πλοία θα αποπλεύσουν από το Χάλιφαξ και θα επιχειρούν από κοινού με τη φρεγάτα «HMCS Halifax», που ήδη πλέει στον Ατλαντικό ή στη Μεσόγειο Θάλασσα. Μια άλλη φρεγάτα θα αποπλεύσει από τις ακτές του Ειρηνικού για να πάρει μέρος σε επιχειρήσεις αμερικανικών πολεμικών πλοίων.

Εκκληση ΟΗΕ

«Οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν ένα διάλειμμα στους βομβαρδισμούς στο Αφγανιστάν για να επιτραπεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα αυτή», δήλωσε χθες στο Δουβλίνο η Υπάτη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, του ΟΗΕ, Μέρι Ρόμπινσον. «Πρέπει να υπάρξει ένα διάλειμμα για να εγγυηθούμε μαζική πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και για να επιτραπεί στους Αφγανούς να διασχίσουν τα σύνορα. Τα σύνορα είναι αυτή τη στιγμή κλειστά», τόνισε. «Ο χειμώνας θα ενσκήψει γύρω στις 15 Νοεμβρίου και όλες οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ανησυχούν σοβαρά. Πρέπει να αποκτήσουμε τώρα πρόσβαση στον πληθυσμό του Αφγανιστάν και δεν μπορούμε να το κάνουμε, εξαιτίας των βομβαρδισμών. Εάν δε σταλεί αμέσως ανθρωπιστική βοήθεια, οι Αφγανοί θα πεθάνουν από την πείνα», υπογράμμισε η Ρόμπινσον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ