Σάββατο 13 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Στο στόχαστρο οι λαοί
«Καταδικάζουμε την ιμπεριαλιστική επίθεση»

Ανακοινώσεις του Νέου ΚΚ Βρετανίας, τεσσάρων κομμάτων της Τουρκίας και του ΚΚ Πορτογαλίας για την επίθεση στο Αφγανιστάν

Από την αντιπολεμική συγκέντρωση στην Ινδία

Associated Press

Από την αντιπολεμική συγκέντρωση στην Ινδία
Κομμουνιστικά κόμματα συνεχίζουν να τοποθετούνται εναντίον του ιμπεριαλιστικού πολέμου των ΗΠΑ και της περί αυτές «συμμαχίας» εναντίον του Αφγανιστάν, με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Το Νέο ΚΚ Βρετανίας

Η Πολιτική Επιτροπή του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Βρετανίας σε ανακοίνωσή της τονίζει:

«Το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα της Βρετανίας καταδικάζει την επίθεση στο Αφγανιστάν από τον ιμπεριαλισμό της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Το ΝΚΚΒ καλεί για άμεσο τερματισμό των επιθέσεων ενάντια στο Αφγανιστάν. Η επικίνδυνη αγγλο-αμερικανική ιμπεριαλιστική επέμβαση απειλεί να βυθίσει την Ασία σε πόλεμο. Η ιμπεριαλιστική επίθεση, που είχε σχεδιαστεί αρκετά πριν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Νέας Υόρκης και της Ουάσιγκτον, δεν έχει καμιά σχέση με την καταπολέμηση της "τρομοκρατίας", με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να ωφελήσει το λαό του Αφγανιστάν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν τη δικαιολογία των καταστροφικών τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτέμβρη για να επιβάλουν τον άμεσο ιμπεριαλιστικό έλεγχο του κόσμου, τη "νέα τάξη πραγμάτων".

Ο ιμπεριαλισμός της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχουν το δικαίωμα να ηγηθούν μιας καμπάνιας ενάντια στην "τρομοκρατία" και ο ισχυρισμός τους πως ενεργούν για "ανθρωπιστικούς" λόγους είναι υποκριτική ανοησία. Ο ιμπεριαλισμός δεν επιδιώκει να απελευθερώσει το Αφγανιστάν. Απλώς επιδιώκει να αντικαταστήσει το καθεστώς των Ταλιμπάν με μια κυβέρνηση μαριονετών, που θα εκτελεί διαταγές των δυτικών δυνάμεων και θα εγκαταστήσει μια άμεση ιμπεριαλιστική στρατιωτική παρουσία στην καρδιά της Κεντρικής Ασίας. Ο αγγλο-αμερικανικός ιμπεριαλισμός δεν έχει ηθική δικαιοδοσία να εξαπολύσει αυτόν τον πόλεμο ενάντια στο Αφγανιστάν, καθώς ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ ήταν υπεύθυνος, τις περασμένες δεκαετίες, για το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων αθώων ανθρώπων μέσων πράξεων κρατικής τρομοκρατίας, ακήρυχτων και αδικαιολόγητων πολέμων.

Συγκέντρωση για την ειρήνη στις Φιλιππίνες

Associated Press

Συγκέντρωση για την ειρήνη στις Φιλιππίνες
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αφγανικός λαός μπορούν να επιλυθούν μόνο από τον ίδιο τον αφγανικό λαό. Εχουν το δικαίωμα να επιλέξουν τη δική τους κυβέρνηση και τον τρόπο ζωής που θέλουν, χωρίς εξωτερική παρέμβαση. Η ιμπεριαλιστική επέμβαση θα οδηγήσει σε ακόμα περισσότερο αιματοκύλισμα και εσωτερικές συγκρούσεις, σε μια χώρα που έχει ήδη καταστραφεί από περίπου 30 χρόνια εμφυλίου πολέμου.

Είναι σίγουρο πως οι ρίζες που προκάλεσαν τη βία είναι η συνεχιζόμενη παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων σε αραβικό έδαφος και η συνεχιζόμενη καταπίεση των Παλαιστίνιων Αράβων από το σιωνιστικό Ισραήλ, που ενθαρρύνεται από τους ιμπεριαλιστές άρχοντες. Η άρνηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Παλαιστίνιων Αράβων έχει οδηγήσει σε έξι πολέμους στη Μέση Ανατολή και βία από το 1948.

Η ιμπεριαλιστική αρπαγή του πολύτιμου πετρελαίου που δικαιωματικά ανήκει στους Αραβες έχει οδηγήσει σε παραπέρα συγκρούσεις στον Κόλπο και περισσότερη αστάθεια στην περιοχή. Τώρα, η βία και η οργή έχει απλωθεί σε ολόκληρη τη Γη.

Το ΝΚΚΒ εγγυάται την απόλυτη συμπαράσταση στις καμπάνιες ειρήνης στη Βρετανία που προωθούν τον τερματισμό του πολέμου».

Κοινή ανακοίνωση 4 τουρκικών κομμάτων

Τέσσερα κόμματα της Τουρκίας εξέδωσαν κοινή διακήρυξη - κάτι που όπως αναφέρουν είναι αναγκαίο με δεδομένες τις παγκόσμιες εξελίξεις. Το Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (ODP), το Κόμμα Εργασίας (EMEP), το Κόμμα για τη Σοσιαλιστική Εξουσία - Κομμουνιστικό Κόμμα (SIP) και το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HADEP) αναφέρουν:

«1. Οι επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους στις ΗΠΑ, όποιος και να 'ναι ο ένοχος, με οποιοδήποτε κίνητρο, είναι απάνθρωπες. Τα κόμματά μας καταδικάζουν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη και μοιράζονται τη θλίψη των θυμάτων.

2. Τα κόμματά μας καταδικάζουν τον πόλεμο, που, με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, και με το πρόσχημα των απάνθρωπων επιθέσεων της 11ης Σεπτέμβρη και της τιμωρίας των ενόχων, θα φέρει νέες καταστροφές στον πλανήτη. Η απάντηση στις επιθέσεις αυτές με πόλεμο και στρατοκρατία θα φέρει περισσότερους θανάτους, περισσότερη βία, περισσότερη φτώχεια και ανισότητα. Το γνωρίζουμε αυτό καλά, επειδή η Τουρκία έχει δοκιμαστεί με βαθιές κοινωνικές πληγές και ανισότητες στο παρελθόν της και δεν έχει ακόμα αναρρώσει.

3. Απέναντι στην πολιτική της παγκοσμιοποίησης της πείνας και της φτώχειας, που είναι οι αιτίες που υποφέρουν οι καταπιεσμένες χώρες, ο αγώνας για παγκόσμια ειρήνη, οικονομία και κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα είναι σημαντικός. Τα κόμματά μας θα συνεχίσουν να είναι αλληλέγγυα με τα κόμματα που αγωνίζονται σε άλλες χώρες του κόσμου. Με τους φτωχούς και ανέργους που υποφέρουν απ' αυτήν την πολιτική στην Τουρκία, τα κόμματά μας προβάλλουν το σύνθημα: "Αντί για περισσότερους εξοπλισμούς και στρατιωτικές δαπάνες, θέλουμε περισσότερες δουλιές, μεγαλύτερους μισθούς και κοινωνική ασφάλεια, περισσότερη δημοκρατία".

4. Με την πρόφαση της απάνθρωπης επίθεσης της 11ης Σεπτέμβρη, η δημοκρατία της καθημερινής ζωής έχει περιοριστεί, κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο και θα πρέπει να εναντιωθούμε. Τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, οι περιορισμοί των δικαιωμάτων και ελευθεριών και οι αυταρχικές επιθέσεις είναι σημαντικό πλήγμα για το μέλλον της ανθρωπότητας.

5. Η κοινή συμβίωση με διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκεύματα στην κοινωνία έχει αρχίσει σταδιακά να καταστρέφεται. Ιδιαίτερα στις δυτικές κοινωνίες οι διακρίσεις, η ξενοφοβία και ο ρατσισμός φέρνουν μεγάλο κίνδυνο. Με σύνθημα "Εχθρός=το ισλάμ, η λύση=ο πόλεμος" και τιμωρία των φτωχών λαών της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, δε θα επιλυθεί κανένα πρόβλημα. Ο αγώνας ενάντια σε εθνικές και θρησκευτικές διακρίσεις και στη βία είναι πολύ σημαντικός για όλες τις κοινωνίας. Οι πολίτες μας που ζουν στο εξωτερικό έχουν μεγάλες ευθύνες.

6. Τα κόμματά μας προειδοποιούν για άλλη μια φορά την κυβέρνηση, την Τουρκία, την περιοχή πως θα εμπλακούμε σε μια ατέλειωτη περιπέτεια. Τα κόμματά μας απαιτούν να μη δοθεί άδεια χρησιμοποίησης των στρατιωτικών βάσεων, ιδιαίτερα του Ιντσιρλίκ. Τα κόμματά μας αρνούνται να δώσουν λευκή επιταγή στις ΗΠΑ. Τα κόμματά μας για άλλη μια φορά δηλώνουν πως η συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Μέσης Ανατολής και της Καυκασίας, δε θα φέρει τίποτα καλό στην Τουρκία. Τα κόμματά μας επισημαίνουν τη γυμνή αλήθεια τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο: αν δεν υπάρξει ισότητα και δικαιοσύνη, δε θα υπάρξει ασφάλεια. Τα κόμματά μας θα οργανώσουν δραστηριότητες που θα αφορούν αυτά τα θέματα σε τέσσερις περιοχές της Τουρκίας - Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Αγκυρα και Αδανα - με σύνθημα "Οχι στον πόλεμο! Ψωμί, δουλιά, δημοκρατία"».

Το ΚΚ Πορτογαλίας

Για την επίθεση των ΗΠΑ ενάντια στο Αφγανιστάν, η Πολιτική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Πορτογαλίας επισημαίνει:

«1. Η κλιμάκωση του πολέμου από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, την οποία καταδικάζουμε, δε θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της διεθνούς τρομοκρατίας, που εκφράστηκε με τις φρικτές επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη.

2. Το δεσποτικό και εγκληματικό καθεστώς των "Ταλιμπάν" που κατέλαβε την εξουσία στο Αφγανιστάν, με υποστήριξη και συνεργασία των ΗΠΑ, δε δικαιούται καμιά αλληλεγγύη και πάντα δεχόταν σκληρή επίκριση εκ μέρους του ΚΚ Πορτογαλίας.

Το ΚΚΠ εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για την πιθανότητα η ανθρωπιστική τραγωδία στα σύνορα του Αφγανιστάν να επιβαρυνθεί από τη θυσία των ανθρώπινων ζωών, που άδικα πληρώνουν για τις βάρβαρες επιθέσεις στις ΗΠΑ.

3. Παρά το γεγονός πως, προς στιγμή, οι στρατιωτικές επιθέσεις των ΗΠΑ έχουν περιοριστεί στο Αφγανιστάν, δε θα πρέπει να ξεχαστεί ότι μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ξεκάθαρα εξέφρασε και υποστήριξε το "δικαίωμά" της να επιτίθεται σε οποιαδήποτε χώρα, ύστερα από αποκλειστική δική της απόφαση και επιλογή. Αυτό αποτελεί μια ξεκάθαρη παραβίαση των νόμων των διεθνών σχέσεων και του Χάρτη του ΟΗΕ και θα αποτελέσει παράγοντα ανασφάλειας στη διεθνή ζωή.

Το ΚΚΠ εφιστά την προσοχή στην πρόθεση των ΗΠΑ, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, να εδραιωθούν σε στρατηγικές θέσεις στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία και να επικυρώσουν την παγκόσμια ηγεμονία τους.

4. Το ΚΚΠ αντιτίθεται στην επικίνδυνη εμπλοκή της Πορτογαλίας στον πόλεμο. Είναι προς το εθνικό συμφέρον για χάρη της δικαιοσύνης και της παγκόσμιας ειρήνης, σε αντίθεση με τη σαφή ευθυγράμμιση με τις αποφάσεις και τις ενέργειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας να υιοθετήσει κατευθυντήριες γραμμές που ταυτόχρονα θα υποστηρίζουν τον αγώνα ενάντια σε όλες τις μορφές της τρομοκρατίας και θα τερματίσουν μια κλιμάκωσή του».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θέλουν το Ιράκ προτεκτοράτο(2003-03-23 00:00:00.0)
Γενική απεργία(2002-12-10 00:00:00.0)
Να μην περάσουν τα εγκληματικά σχέδια(2002-08-30 00:00:00.0)
Δεκάδες χιλιάδες «όχι» στον πόλεμο(2001-11-20 00:00:00.0)
Πρώτα βόμβες και μετά ...τρόφιμα(2001-10-12 00:00:00.0)
Δραματικές εξελίξεις στον πλανήτη(2001-10-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ