Σάββατο 13 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ - Α, ΜΠΧΑΖΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Τεταμένη η κατάσταση στην Αμπχαζία

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).--

Η πολιτική κατάσταση γύρω από τη γεωργιανή - αμπχαζική σύγκρουση οξύνεται. Στις 11 Οκτώβρη οι ένοπλες δυνάμεις της Αμπχαζίας χρησιμοποίησαν την αεροπορία ενάντια στους Τσετσένους και Γεωργιανούς αντάρτες στην περιοχή του φαραγγιού Κοντόρ. Σύμφωνα με πληροφορίες Αμπχάζιων στρατιωτικών, σε χωριά της περιοχής επιτίθενται μικρές ομάδες ανταρτών, ενώ το κύριο τμήμα (500-600 άτομα) κινείται μέσα από τα βουνά προς την πρωτεύουσα Σουχούμι με σκοπό να την καταλάβει. Οι κάτοικοι της πόλης προειδοποιήθηκαν για το ενδεχόμενο διείσδυσης των ανταρτών στην πόλη. Οργανώθηκαν περιπολίες. Ολα τα σημαντικά δημόσια ιδρύματα φρουρούνται συνεχώς. Η Ρωσία έλαβε κατεπείγοντα μέτρα για την ενίσχυση της ρωσογεωργιανής μεθορίου σε όλη την έκτασή της, συμπεριλαμβανομένης και της μεθορίου με την Αμπχαζία, όπου σταθμεύουν οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις. Ο Πρόεδρος της Αμπχαζίας Βλαντίμιρ Αρτσιμπα απευθύνθηκε στον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για «κατεπείγουσα βοήθεια για την επίλυση της σύγκρουσης», μιας και «η Ρωσία είναι η κύρια εγγυήτρια της σταθερότητας στην Αμπχαζία».

Στο μεταξύ, η Γεωργία κλιμακώνει την ένταση. Το Κοινοβούλιο της Γεωργίας με 163 ψήφους υπέρ και 1 κατά υιοθέτησε απόφαση για την αποχώρηση από την περιοχή της γεωργιανής-αμπχαζικής σύγκρουσης των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων (που βρίσκονται εκεί με εντολή της ΚΑΚ) και την αντικατάστασή τους με διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Πρωτοστάτησε σ' αυτή την ενέργεια ο πρόεδρος Εντουάρντ Σεβαρντνάτζε. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, ο διευθυντής της Διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών της Γεωργίας για τις Δημόσιες Σχέσεις Κάχα Σιχαρουλίτζε δήλωσε ότι «η Γεωργία δίνει τρεις μήνες για την αποχώρηση των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων από την Αμπχαζία», διότι η εντολή τους έληξε και η παραμονή τους στην Αμπχαζία «είναι εκτός νόμου».

Η απόφαση του γεωργιανού Κοινοβουλίου προκάλεσε την έντονη αντίδραση στη Ρωσία. Η ρωσική κυβέρνηση θεωρεί ότι η απόφαση αυτή αποτελεί «απαρχή της ανεξέλεγκτης κατάστασης στη Δημοκρατία». Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας επιρρίπτει όλη την ευθύνη για την όξυνση της κατάστασης στις επίσημες γεωργιανές αρχές και τις κατηγορεί ότι δείχνουν ανεκτικότητα απέναντι στην τρομοκρατία. Σε απάντηση στην παράκληση του Σουχούμι προς τη Ρωσία για βοήθεια, ο υφυπουργός Εξωτερικών Βαλέρι Λοστσίνιν δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι ΡΤΡ: «Μερικούς μήνες τώρα συζητάμε με την Τιφλίδα και της εφιστούμε την προσοχή για τη διαμορφούμενη επικίνδυνη κατάσταση σε κείνη την περιοχή. Βλέποντας ότι όλες οι εκκλήσεις μας έμειναν αναπάντητες, δεν μπορούμε, φυσικά, να μείνουμε παρατηρητές. Η κατάσταση είναι τέτοια που δεν μπορούμε να μην αντιδράσουμε. Καλούμε την ηγεσία της Γεωργίας να λάβει αυστηρότατα μέτρα για την εξουδετέρωση αυτής της συμμορίας... Εμείς ξεκινάμε από το γεγονός ότι θα υπερισχύσει η λογική στην Τιφλίδα και θα κατορθώσει να σταματήσει αυτές τις πολεμικές διαθέσεις που υπάρχουν σε ορισμένους κύκλους της Τιφλίδας».

Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός της Αμπχαζίας Ανρί Τζεργκένια διατύπωσε την επίσημη θέση του Σουχούμι για την απόφαση του γεωργιανού Κοινοβουλίου σε συνέντευξη Τύπου στις 12 Οκτώβρη: «Υπάρχουν μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες προοπτικές. Αν μιλήσουμε για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές, τότε νομίζω ότι η Γεωργία δεν είναι για την ώρα έτοιμη για την αποχώρηση των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων. Γενικά όμως τελικός σκοπός της Γεωργίας είναι να συνδεθεί με τις δομές του ΝΑΤΟ και να ενταχθεί περισσότερο στη σφαίρα δραστηριότητας των δυτικών χωρών, πριν απ' όλα των ΗΠΑ. Διεξάγουμε έντονη πολιτική δραστηριότητα. ορατή και αόρατη, και γενικά, όπως βλέπετε, έχουμε με το μέρος μας την υποστήριξη της παγκόσμιας κοινής γνώμης και της Ρωσίας πριν απ' όλα». Τέλος, το Κοινοβούλιο της Αμπχαζίας απευθύνθηκε στη Ρωσία να ζητήσει από τον ΟΗΕ να θεωρηθεί η Γεωργία ως χώρα που ενθαρρύνει την τρομοκρατία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ