Σάββατο 13 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Ψήφος απελπισίας

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-

Οι εκλογές που πραγματοποιούνται το Σαββατοκύριακο στην Αργεντινή, εν τω μέσω της θητείας της κυβέρνησης του Προέδρου Φερνάνδο δε λα Ρούα, μοιάζει να αφήνει πολλούς ψηφοφόρους παγερά αδιάφορους: Ενας κάτοικος της πρωτεύουσας κούνησε το κεφάλι του με αποδοκιμασία βλέποντας το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας που αγόρασε, γεμάτο με προγνωστικά και γραφικά με προβλεπόμενα ποσοστά και μουρμούρισε «δεν πρόκειται ν' αλλάξει τίποτα. Οι πολιτικοί που θα κερδίσουν θα μας φέρουν κι άλλα απ' τα ίδια» - και γύρισε στις οικονομικές σελίδες. Οι περισσότεροι κάτοικοι της Αργεντινής έχουν την ίδια εντύπωση: Η οικονομική κρίση θα συνεχιστεί, οι πολιτικοί θα συνεχίσουν να ζητούν δάνεια από το ΔΝΤ, η φτώχεια θα αυξηθεί.

Ο Συνασπισμός, η συμμαχία του Προέδρου δε λα Ρούα, αναμένεται να έχει σοβαρές απώλειες στις εκλογές για τις 72 έδρες της Γερουσίας, τις μισές από τις 257 έδρες της Βουλής και εκατοντάδες θέσεις νομαρχών. Οι ειδήσεις από το μέτωπο της οικονομίας (η αύξηση του «επενδυτικού ρίσκου» που ανακοίνωσαν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η πτώση των φορολογικών εσόδων, ο αυξημένος πληθωρισμός, η ανεργία που επισήμως τοποθετείται στο 16,5%) είναι το κύριο θέμα της προεκλογικής εκστρατείας. Αντί για πολιτικές συγκεντρώσεις, έτσι, η προεκλογική εκστρατεία χαρακτηρίστηκε από διαδηλώσεις εναντίον της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής. Προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν το κλίμα, πολλοί υποψήφιοι κατεβαίνουν με πλατφόρμες ενάντια στα μέτρα λιτότητας - ακόμα και μέλη του ...κυβερνητικού συνασπισμού.

«Κι ενώ αυτοί φλυαρούν, εγώ πρέπει να βοηθήσω την αδελφή μου που απολύθηκε, τον ξάδερφό μου που πούλησε το σπίτι του γιατί δεν είχε χρήματα... Κανένας τους δε μας λέει κάτι καινούριο», θα πει ένας κάτοικος του Μπουένος Αϊρες. Οι αναλυτές λαμβάνουν σοβαρά υπ' όψιν τους την περιρρέουσα ατμόσφαιρα: Η αποχή, λένε, ίσως ξεπεράσει το 20% - ποσοστό ανεπανάληπτο στην ιστορία της Αργεντινής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ