Πέμπτη 24 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Στη διαμόρφωση του κατάλληλου φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος, που προωθεί η κυβέρνηση για λογαριασμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, συμπεριλαμβάνεται και το νομοσχέδιο με τίτλο «Τροποποίηση του ν. 3190/1955 περί Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, το οποίο ήδη από την περασμένη Δευτέρα 21/5 συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Οπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Σ. Βαρδαλής, όσον αφορά το νομοσχέδιο, το οποίο καταψήφισε, πρόκειται για μέτρα που αποτελούν μέρος της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ και προβλέπουν στην προκειμένη περίπτωση την ενίσχυση ιδιαίτερα των ΕΠΕ «που είναι προσδεμένες με τα μεγάλα μονοπώλια» και «είναι αναγκαίες για την κερδοφορία τους». Δηλαδή, είναι «μέτρα αναγκαία για να στηριχθεί η αναιμική καπιταλιστική ανάπτυξη», η οποία βέβαια προϋποθέτει το τσάκισμα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Εκανε σαφές, απαντώντας και στους σχετικούς κυβερνητικούς ισχυρισμούς, ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν έχει καμία σχέση με την προστασία των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών, για τους οποίους θα ενταθούν η αναδουλειά, τα χρέη, οι εκβιασμοί, το πετσόκομμα των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Το κύριο μέρος του νομοσχεδίου προβλέπει διευκολύνσεις για τη σύσταση και λειτουργία των ΕΠΕ, όπως η μείωση των γραφειοκρατιών για τη σύστασή τους, μείωση του ποσού του μετοχικού κεφαλαίου, διευκόλυνση για εγκατάσταση στην Ελλάδα υποκαταστημάτων αλλοδαπών ΕΠΕ κ.ά.

Τα όσα ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ επιβεβαιώθηκαν από τον ΣΕΒ, ο οποίος σε υπόμνημα που κατέθεσε στη διάρκεια της συνεδρίασης με την ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων, αναφέρει ότι το νομοσχέδιο είναι μία ακόμα «έμπρακτη απόδειξη της βούλησης» της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου «να δημιουργήσει τις σωστές νομικές βάσεις και προϋποθέσεις προσέλκυσης νέων ευέλικτων επιχειρηματικών σχημάτων απαραίτητων για την επανεκκίνηση της οικονομίας».

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ναζιστική Χρυσή Αυγή και Ποτάμι επιφυλάχτηκαν για την ψήφο τους, προτρέποντας την κυβέρνηση για παραπέρα κίνητρα για τη σύσταση ΕΠΕ, ενώ η Ενωση Κεντρώων υπερψήφισε. Ενδεικτικά ο Χ. Αθανασίου από τη ΝΔ και ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος από το ΠΑΣΟΚ ζήτησαν και άλλα κίνητρα, που να αφορούν πιο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, τον εταιρικό φόρο κ.λπ., ενώ ο Γ. Σαχινίδης από τη ΧΑ εξέφρασε την ανησυχία του για το σημερινό «τοξικό οικονομικό περιβάλλον», που δεν ευνοεί «τους δείκτες της εγχώριας επιχειρηματικότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ