Τετάρτη 30 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Περίπλοκο και επίμονο το παζάρι γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο

Αιφνιδιαστική συνάντηση ηγετών Βόρειας - Νότιας Κορέας, ενώ επανέρχεται το ενδεχόμενο να γίνει η Σύνοδος Ουάσιγκτον - Πιονγιάνγκ

ΠΕΚΙΝΟ.--

Φουντώνουν τα παζάρια γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο, όπως βεβαιώνουν οι απανωτές αλλαγές και οι αμφίσημες δηλώσεις για τη Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας, που αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει στις 12 Ιούνη στη Σιγκαπούρη αλλά βρέθηκε «στον αέρα» με επιστολή του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που την ακύρωσε την περασμένη Πέμπτη.

Το Σάββατο, κοντά στη μεθόριο Βόρειας και Νότιας Κορέας, έγινε νέα συνάντηση ανάμεσα στους ηγέτες των δύο χωρών, Κιμ Γιονγκ Ουν και Μουν Τζε Ιν, αφού ο τελευταίος είχε δηλώσει πολύ «μπερδεμένος» μετά την επιστολή Τραμπ. Εκπρόσωπος της νοτιοκορεατικής προεδρίας ανέφερε ότι η συνάντηση αφορούσε προσπάθειες για να πραγματοποιηθεί τελικά η Σύνοδος ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας, περιλαμβάνοντας στα θέματα που χρειάζεται να προταχθούν «μια αμοιβαία δέσμευση μη επίθεσης». Ο ίδιος ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος Μουν δήλωσε ότι ο Κιμ «εξέφρασε επίσης την πρόθεσή του να τερματιστεί μια περίοδος αντιπαράθεσης μέσα από την επιτυχία μιας Συνόδου Βόρειας Κορέας - ΗΠΑ».

Είχε προηγηθεί η αντίδραση του Κιμ στην επιστολή Τραμπ. Σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης είχε εκφράσει λύπη και ταυτόχρονα τη «σταθερή του βούληση» για να γίνει η Σύνοδος Ουάσιγκτον - Πιονγιάνγκ.

Την ίδια στιγμή, ο Τραμπ δήλωνε σε ΜΜΕ το Σαββατοκύριακο ότι ακόμα «εξετάζουμε (σ.σ. τη συνάντηση για) την 12η Ιούνη στη Σιγκαπούρη. Αυτό δεν έχει αλλάξει. Επομένως, θα δούμε τι θα συμβεί», σχολιάζοντας μάλιστα ότι «όλοι παίζουν παιχνίδια. Το ξέρετε αυτό καλύτερα από όλους...».

Ολα αυτά ενώ επανέρχονταν χτες ρεπορτάζ για συναντήσεις Αμερικανών και Βορειοκορεατών αξιωματούχων, σε Σιγκαπούρη αλλά και ΗΠΑ, που αναμενόταν να προετοιμάσουν συνάντηση στις 12 Ιούνη. Σύμφωνα μάλιστα με τα πρακτορεία «Ρόιτερς» και «Γιονάπ», ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος βορειοκορεατικού Κόμματος των Εργατών, Κιμ Γιονγκ Τσολ, αναμενόταν σήμερα να βρεθεί στις ΗΠΑ, ενώ προηγουμένως είχε επαφές στο Πεκίνο.

Η αντίδραση της Κίνας

Ολα τα παραπάνω φανερώνουν ένα έντονο παρασκήνιο γύρω από κάθε πιθανή συνάντηση με θέμα το μέλλον της Κορεατικής Χερσονήσου, που ασφαλώς αλληλεπιδρά με τις γενικότερες ισορροπίες στην περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού, όπου «κονταροχτυπιούνται» ισχυρά γεωπολιτικά κέντρα όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία, η Ιαπωνία κ.ά.

Είναι πολύ χαρακτηριστική η απάντηση που έδωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Λου Κανγκ, σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις δηλώσεις Τραμπ ότι η Κίνα ασκεί πίεση στη βορειοκορεατική ηγεσία και ευθύνεται για αλλαγές στη στάση της. Οπως επέλεξε να πει - χωρίς να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει τις δηλώσεις Τραμπ - «η Κίνα διαδραματίζει πάντα θετικό και εποικοδομητικό ρόλο στο θέμα της Χερσονήσου, χωρίς κανένα απώτερο στόχο. Είναι δεσμευμένη στην αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου, στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας και στην επίλυση του θέματος μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ