Τετάρτη 30 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Προβάδισμα Ερντογάν και αντιδράσεις για τα «F-35»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο ηγέτης του ΑΚΡ και εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία της Τουρκίας (με τη στήριξη και του εθνικιστικού ΜΗΡ), Ρ. Τ. Ερντογάν, παραμένει μπροστά στις δημοσκοπήσεις, που συνεχίζονται, εν όψει των διπλών πρόωρων εκλογών της 24ης Ιούνη.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της «Mediar», ο Ερντογάν συγκεντρώνει 43,5% και ακολουθεί ο υποψήφιος του σοσιαλδημοκρατικού CHP, Μουχαρέμ Ιντζέ, με 22,2%, ενώ πολύ υψηλές θεωρούνται και οι επιδόσεις της υποψήφιας του νεοσύστατου «Καλού Κόμματος» (ΙΥΙ), Μεράλ Αξενέρ, που παίρνει 19,31%. Επίσης, δημοσκόπηση της KONDA δίνει στον Ερντογάν 51,4%, στον Ιντζέ 23,9 και στην Αξενέρ 12,3%. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, η υποψηφιότητα Ερντογάν χάνει έδαφος στις δυτικές πόλεις αλλά παίρνει ψήφους από το φιλοκουρδικό HDP στις ανατολικές. Το CHP χάνει 2 - 3 μονάδες από το IYI. Οσον αφορά τις βουλευτικές, η συγκεκριμένη δημοσκόπηση δίνει στο ΑΚΡ 45%, στο CHP 23,5 %, στο ΜΗΡ 9%, όσο και στο HDP, και στο ΙΥΙ 8,5%.

Φαίνεται λοιπόν ότι ζητούμενο δεν είναι μόνο ποιος θα επικρατήσει στις προεδρικές εκλογές, αλλά και το ενδοαστικό παζάρι που θα ακολουθήσει. Στο μεταξύ, έντονη ήταν η αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης στην τροπολογία που εγκρίθηκε στην Ουάσιγκτον σχετικά με την εκτέλεση παραγγελίας πολεμικών αεροσκαφών «F-35 που έχει κάνει η Τουρκία. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Αμί Ακσόι, είπε ότι οι Αμερικανοί βουλευτές συγχέουν «διαφορετικά ζητήματα» και ότι η παράδοση των «F-35» αφορά ένα «πολυεθνικό πρόγραμμα και περιμένουμε όλοι να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους», συμπληρώνοντας πως αν οι ΗΠΑ παίρνουν τέτοια μέτρα «θα πρέπει να απαντήσουμε». Θυμίζουμε ότι εκφράζοντας ευρύτερες ανησυχίες του αμερικανικού κεφαλαίου για τους όρους συνεργασίας με την Τουρκία, μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων υπερψήφισαν το «πάγωμα» πώλησης αμυντικού εξοπλισμού στην Τουρκία (ανάμεσά τους και των «F-35»), με την απόσπαση εγγυήσεων ότι η Τουρκία δεν θα πλήττει τη «διαλειτουργικότητα» του ΝΑΤΟ και δεν θα το εκθέτει σε «εχθρικούς παίκτες», «φωτογραφίζοντας» τη Ρωσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ