Τετάρτη 30 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κόντρες για τη ζώνη αποκλιμάκωσης συγκρούσεων στο νότο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις με επίκεντρο περιοχές συγκρούσεων στη Συρία, αλλά και μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς για την προώθηση γεωπολιτικών συμφερόντων και σχεδιασμών.

Χτες, αξιωματούχοι από ΗΠΑ, Ρωσία και Ιορδανία φέρεται πως αποφάσισαν να συναντηθούν το επόμενο διάστημα, προκειμένου να πάρουν μέτρα αποκλιμάκωσης της έντασης που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό σε μεθοριακές περιοχές της Συρίας κοντά στα σύνορα με Ισραήλ και Ιορδανία. Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, μιλώντας τη Δευτέρα στο πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ, είπε πως κατά τη Μόσχα στα νότια σύνορα της Συρίας θα πρέπει να παραμείνουν «μόνο δυνάμεις του συριακού στρατού» με αφορμή την «προειδοποίηση» των ΗΠΑ ότι θα πάρουν «αυστηρά μέτρα εάν σημειωθούν παραβιάσεις» της εκεχειρίας στην περιοχή.

Ωστόσο, η δήλωση του Ρώσου υφυπουργού ερμηνεύτηκε από ισραηλινά ΜΜΕ ως ένδειξη πως και η Ρωσία, μετά το Ισραήλ, επιδιώκει την απομάκρυνση ιρανικών πολιτοφυλακών ή Ιρανών στρατιωτικών αξιωματούχων από τη Νότια Συρία.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στην πετρελαιοφόρα ανατολική συριακή επαρχία Ντέιρ Εζόρ την περασμένη Κυριακή, στη διάρκεια συγκρούσεων περίπου μίας ώρας με τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», σκοτώθηκαν και 4 Ρώσοι στρατιωτικοί σύμβουλοι και τουλάχιστον 43 τζιχαντιστές.

Στο μεταξύ, χτες έντονες ήταν οι αντιδράσεις Δυτικών αξιωματούχων με αφορμή το γεγονός πως η Συρία ανέλαβε την εναλλασσόμενη προεδρία της Διεθνούς Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ