Τετάρτη 30 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
22ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΑΓ. ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Ανταγωνισμός μονοπωλίων και διακηρύξεις «ελεύθερου εμπορίου»

Από την κεντρική συζήτηση του Φόρουμ με τη συμμετοχή των Πούτιν, Λαγκάρντ, Αμπε και Μακρόν

Copyright 2018 The Associated

Από την κεντρική συζήτηση του Φόρουμ με τη συμμετοχή των Πούτιν, Λαγκάρντ, Αμπε και Μακρόν
Σε ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση της θέσης της αστικής τάξης της Ρωσίας στον διεθνή καπιταλιστικό ανταγωνισμό εξελίχθηκε, ως συνήθως τα τελευταία χρόνια, το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Η ανεβασμένη συμμετοχή, με περίπου 17.000 άτομα από 143 χώρες, και το ρεκόρ στα συμβόλαια που κλείστηκαν το τριήμερο 24 - 26 Μάη της 22ης διοργάνωσης του Φόρουμ, προβάλλονται από τους διοργανωτές ως η απόδειξη ότι η Ρωσία αποτελεί ασφαλή προορισμό για άμεσες ξένες επενδύσεις.

Συγκεκριμένα, προβάλλονται οι συνολικά 550 συμφωνίες ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους ρωσικούς και άλλους, που φτάνουν τα 38 δισεκατομμύρια δολάρια. Το γεγονός αυτό αξιοποιείται και ως απόδειξη ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και η ΕΕ με αφορμή τη σύγκρουση στην Ουκρανία δεν έχουν σημαντικά αποτελέσματα στη ρωσική οικονομία, η οποία ξεπερνάει τα προβλήματα.

Μόνο με μονοπωλιακούς ομίλους από τη Γαλλία υπεγράφησαν 50 συμφωνίες στους τομείς της Ενέργειας, της βιομηχανικής παραγωγής και του χρηματοπιστωτικού τομέα. Χαρακτηριστικά, η ρωσική παραγωγός φυσικού αερίου «Novatek» συμφώνησε να πουλήσει το 10% των μετοχών της στην «Total» σε ό,τι αφορά το έργο «Arctic LNG 2», παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αρκτική για εργοστάσιο που θα λειτουργήσει το 2023. Επίσης ο γαλλικός ομιλος «Dalkia», που ασχολείται με τα συστήματα εξοικονόμησης Ενέργειας, προχωρά σε συμφωνία με το Ρωσικό Ταμείο Επενδύσεων (RDIF).

Αλλες μεγάλες συμφωνίες είναι αυτές της ρωσικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας «VimpelCom» και της κινεζικής πολυεθνικής «Huawei» στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και δικτύωσης, ενώ η τελευταία συμφώνησε επίσης για συνεργασία με τη ρωσική κρατική «Sberbank». Η ρωσική εταιρεία τεχνολογίας «MaximaTelecom» και ο ινδικός πάροχος συστημάτων δορυφορικών επικοινωνιών και υπηρεσιών «TechnoSatComm» συμφώνησαν στη στρατηγική εταιρική σχέση για τη δημιουργία δημόσιου δικτύου WiFi στο μετρό του Νέου Δελχί. Η ρωσική εταιρεία αεροναυπηγικής και άμυνας, «United Aircraft Corporation», υπέγραψε συμφωνία για την πώληση οκτώ μαχητικών αεροσκαφών «Sukhoi Su-30SM» στις αεροπορικές δυνάμεις του γειτονικού Καζακστάν. Η Ευρασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης και οι κρατικοί ρωσικοί σιδηρόδρομοι υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για το σιδηροδρομικό έργο μεγάλης ταχύτητας Μόσχα - Καζάν.

Η αμερικανική πολυεθνική εταιρεία καταναλωτικών αγαθών «Procter & Gamble» έχει σφραγίσει μια συμφωνία για τη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα κέντρα logistics στην Ευρώπη, στη νότια περιοχή της Τούλας στη Ρωσία, ενώ η βρετανική συμβουλευτική εταιρεία EY δεσμεύτηκε να προσελκύσει επενδυτές στη δυτική περιοχή του Καλίνινγκραντ, καθώς και να εκμεταλλευτεί τις τοπικές επιχειρήσεις της στις παγκόσμιες αγορές.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι στο Φόρουμ βρέθηκε η μεγαλύτερη από ποτέ αντιπροσωπεία εκπροσώπων επιχειρήσεων των ΗΠΑ, που ξεπέρασε τους 550.

Υπέρμαχος του «ελεύθερου εμπορίου» ο Πούτιν

Στο πλαίσιο του Φόρουμ, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε πολλές διμερείς συναντήσεις, με πιο σημαντικές αυτές με τον Γάλλο ομόλογό του Εμ. Μακρόν, τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σ. Αμπε και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ, με τους οποίους συμμετείχε σε ειδική συζήτηση με τίτλο - όπως και το κεντρικό σύνθημα του Φόρουμ - «Δημιουργώντας μια οικονομία της εμπιστοσύνης». Σ' αυτήν του την ομιλία ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι «υπερασπίζεται πρώτα τα συμφέροντα της χώρας του» (βλ. της αστικής τάξης) αλλά και ότι «ανάπτυξη μπορεί να έρθει με ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο, χωρίς περιορισμούς». Ασκησε έμμεση κριτική στις πολιτικές προστατευτισμού που προωθεί η σημερινή ηγεσία των ΗΠΑ υπό τον Ντ. Τραμπ, και άμεσα καταδίκασε την αθέτηση της υπογραφής των ΗΠΑ στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Κάλεσε με έμφαση τους διεθνείς επενδυτές να εμπιστευτούν τη Ρωσία, για τις δυνατότητες κερδοφορίας που παρέχει. Αναφερόμενος δε στις σχέσεις με τη Γαλλία, είπε ότι θα μπορούσε να επενδύσει ακόμα περισσότερο, παρόλο που τον τελευταίο χρόνο παρατηρήθηκε αύξηση 16%, αφού έχει επενδύσει συνολικά 15 δισ. δολάρια, αλλά αντιπαρέβαλε ότι μόνο μία φινλανδική εταιρεία έχει επενδύσει 6 δισ. δολάρια στη Σιβηρία.

Επιπλέον, σημείωσε το ρόλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), ο οποίος, παρά τις ατέλειες, παραμένει βασικό στοιχείο του παγκόσμιου εμπορικού συστήματος. «Η εγκατάλειψη του συστήματος του ΠΟΕ χωρίς βιώσιμο υποκατάστατο θα σήμαινε την καταστροφή της καθιερωμένης ισορροπίας για την επίλυση των διαφορών, γεγονός που θα οδηγούσε σε μια κατάσταση όπου η δύναμη μόνο θα αποφασίζει ποιος έχει δίκιο», είπε χαρακτηριστικά.

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι η Λαγκάρντ εξήρε τα «εντυπωσιακά προγράμματα στον μακροοικονομικό τομέα» της Ρωσίας και είπε ότι χάρη σε αυτά «κατάφερε να πετύχει χαμηλά επίπεδα χρέους, εξαλείφοντας σχεδόν το έλλειμμα του προϋπολογισμού, και πετυχαίνοντας χαμηλό επίπεδο ανεργίας». Η εκτίμηση του ΔΝΤ είναι για ανάπτυξη στο 1,7% του ΑΕΠ, παρά την ενίσχυση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία.

Στο Φόρουμ συμμετείχε και ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, μαζί με αντιπροσωπεία επιχειρηματιών που κάλεσε σε αύξηση των ρωσικών επενδύσεων, παρουσιάζοντας τις προοπτικές με το «παραμύθι» της «επιστροφής της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα με την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο 2018». Μια «κανονικότητα» που βεβαίως θα συνεχιστεί για τα λαϊκά στρώματα με δεδομένες τις περικοπές, την απώλεια δικαιωμάτων και τα αντιλαϊκά μνημόνια διαρκείας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντονη αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας (2022-07-06 00:00:00.0)
Αντιθέσεις και επιχειρηματικές συμφωνίες με τον «φερετζέ» της «βιώσιμης ανάπτυξης» (2019-06-14 00:00:00.0)
Με το βλέμμα στραμμένο στην αναιμική καπιταλιστική ανάπτυξη (2018-05-26 00:00:00.0)
Νέες «ευκαιρίες» για τους επιχειρηματικούς ομίλους της ευρύτερης περιοχής (2017-12-08 00:00:00.0)
Οι μπίζνες της ρωσικής αστικής τάξης προχωρούν (2015-06-23 00:00:00.0)
Μεγάλες μπίζνες στη σύνοδο BRICS (2011-04-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ