Τρίτη 12 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τελευταίο «αντίο» στον σ. Κυριάκο Εκμετζόγλου

Το τελευταίο «αντίο» στον σ. Κυριάκο Εκμετζόγλου, κομμουνιστή και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, που πέθανε στις 8 Ιούνη, σε ηλικία 89 χρόνων, και κηδεύτηκε την περασμένη Παρασκευή στα Νεκροταφεία στα Πεύκα Θεσσαλονίκης, είπαν συγγενείς, φίλοι και σύντροφοι.

Ο Κυριάκος Εκμετζόγλου γεννήθηκε στον Αγιο Παύλο Θεσσαλονίκης το 1929, από γονείς πρόσφυγες. Εντάχθηκε στην Αντίσταση αρχίζοντας να μοιράζει προκηρύξεις και να κολλάει αφίσες. Κατά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον ΕΛΑΣ στις 3 Οκτώβρη του 1944, καθώς του απαγορεύτηκε να παρελάσει επειδή ήταν μόλις 15 χρόνων, ύψωσε μαζί με τον φίλο του Κουνταρά Γιώργο μια μεγάλη ελληνική σημαία στον Λευκό Πύργο.

Εντάχθηκε στο ΚΚΕ και ήταν μέλος της ΜΛΑ. Το 1947, με τις συλλήψεις μελών της ΟΠΛΑ και της ΜΛΑ, φυλακίστηκε στο Γεντί Κουλέ, πέρασε στρατοδικείο και καταδικάστηκε λόγω της ηλικίας του σε 12 χρόνια φυλάκιση. Από εκεί μεταφέρθηκε στη Γιούρα και από εκεί στη Μακρόνησο. Παρά τα φριχτά βασανιστήρια και τις εικονικές εκτελέσεις, δεν υπέγραψε δήλωση μετανοίας. Ηταν από τους ιδρυτές του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Συκεών - Πεύκων το 1982 και διετέλεσε για χρόνια μέλος της Διοικούσας Επιτροπής. Κομβική ήταν η συμβολή του στην Οργάνωσή του την περίοδο της διάσπασης για τη διασφάλιση των επαναστατικών χαρακτηριστικών του Κόμματος το 1991.

Η ΚΟΒ Πεύκων του ΚΚΕ με θλίψη αποχαιρετά τον σ. Κυριάκο και εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ