Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η σκανδαλολογία βολεύει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Σαν τις γάτες που σκεπάζουν... τις ευθύνες τους για την αποικιοκρατική σύμβαση των Σπάτων

Η ανούσια και βολική για τα δύο μεγάλα κόμματα «κονταρομαχία» με αφορμή τις εξίσου αποικιοκρατικές συμβάσεις για το αεροδρόμιο Σπάτων - ένα έργο που και τα δύο κόμματα το σχεδίασαν και το υλοποίησαν, έτσι ώστε να ικανοποιεί απόλυτα τις ορέξεις του ξένου μεγάλου κεφαλαίου, με αποτέλεσμα να πληρώνουν για χρόνια οι Ελληνες εργαζόμενοι και την κατασκευή και τη χρήση του - καλά κρατεί...

Το θέμα έφερε χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, ενώ όπως έκανε φανερό ο υπουργός Τύπου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η σκανδαλολογία θα αποτελέσει την επίσημη πλέον γραμμή άμυνας για την κυβέρνηση, ως απάντηση «στην προσπάθεια που κάνει η ΝΔ να διαστρεβλώσει την αλήθεια και να σπιλώσει στελέχη του ΠΑΣΟΚ».

Ο ίδιος ο Κ. Λαλιώτης με χτεσινοβραδινή του δήλωση επαναφέρει το θέμα των λογαριασμών της λιβεριανής εταιρίας «Mayo Investments Corporation» «προκαλώντας τον κ. Μητσοτάκη και την οικογένειά του, τον κ. Καραμανλή και τη ΝΔ να παραδεχτούν και να ομολογήσουν ότι ήταν δικός τους ο τροφοδότης λογαριασμός και δική τους αυτή η συγκεκριμένη λιβεριανή εταιρία». Παραθέτει επίσης δημοσίευμα της εφημερίδας «Ποντίκι», το οποίο παρουσιάζει επιστολή της λιβεριανής εταιρίας που εστάλη τον Απρίλη του 1989 σε επιχειρηματίες ζητώντας τους να χρηματοδοτήσουν τη ΝΔ με 100.000 δολάρια. Νωρίτερα σε δηλώσεις του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υποστήριξε ότι ο Κ. Μητσοτάκης «θα έχει την τύχη του Γερμανού καγκελαρίου Χ. Κολ».

Χτες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτ. Μπάγιας, διέταξε προκαταρκτική εξέταση με αφορμή τις καταγγελίες του Κ. Λαλιώτη κατά του Κ. Μητσοτάκη. Η διερεύνηση των καταγγελιών θα γίνει από τον εισαγγελέα Δημ. Παπαγγελόπουλο, με σκοπό να διακριβωθεί η βασιμότητά τους και η τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων. Επίσης, αγωγή, με την οποία ζητούν από τον Κ. Λαλιώτη 1 δισ. δρχ. ο καθένας, ως αποζημίωση για ηθική βλάβη, κατέθεσαν χτες στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας οι βουλευτές της ΝΔ Σ. Τσιτουρίδης, Ν. Λέγκας και Κ. Χατζηδάκης, επειδή τους χαρακτήρισε ως «βαποράκια ξένων συμφερόντων με αφορμή τις παρεμβάσεις τους για το Εθνικό Κτηματολόγιο.

Η ΝΔ

Στην «αντεπίθεση» ετοιμάζεται να περάσει η ηγεσία της ΝΔ αναδεικνύοντας το ένα μετά το άλλο όλα τα διαχειριστικά σκάνδαλα του Κ. Λαλιώτη στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Ταυτόχρονα το φούντωμα της σκανδαλολογίας τη βολεύει αφού εμφανίζεται ως «αντίπαλος» της κυβέρνησης και «πιο έντιμος» διαχειριστής της ίδιας πολιτικής, η οποία όμως στην ουσία της μένει στο απυρόβλητο.

Ο Κ. Μητσοτάκης απαντώντας στις χτεσινές δηλώσεις του Κ. Λαλιώτης από τη μια αμφισβήτησε τα συμπεράσματα της έκθεσης της εταιρίας ορκωτών λογιστών Ernst& Young, σύμφωνα με τα οποία η σύμβαση της ΝΔ για τα Σπάτα θα ζημίωνε το ελληνικό δημόσιο με 100 δισ. δρχ., ενώ επέμεινε στις κατηγορίες του περί λάσπης, όσον αφορά για τον «τροφοδότη λογαριασμό» λιβεριανής εταιρίας. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι η ίδια η εταιρία ορκωτών λογιστών παραδέχεται ότι στηρίχτηκε στα στοιχεία που της έδωσε αποκλειστικά ο Κ. Λαλιώτης και σημείωσε ότι «η συγκεκριμένη εταιρία έχει πάρει πάντως δουλιές από έξι τουλάχιστον κρατικές εταιρίες». Αναφερόμενος στην κίνηση του λογαριασμού λιβεριανής εταιρίες είπε ότι οι ιστορίες αυτές απασχόλησαν την προανακριτική επιτροπή το 1993 και «κατέπεσαν οικτρά» και πρόσθεσε ότι πρόκειται για «επανάληψη της λάσπης και της σπίλωσης που επιχείρησε το 1993».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλος σε δήλωσή του απέρριψε οποιαδήποτε σχέση της ΝΔ με το λογαριασμό της λιβεριανής εταιρίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ