Σάββατο 20 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ»
Τα «μπαλώματα»... σιγουρεύουν το πλοίο!

Η χτεσινή μέρα της δίκης σημαδεύτηκε από τον προκλητικό ισχυρισμό ότι όπου υπάρχει «μπάλωμα» είναι πιο γερή η λαμαρίνα του πλοίου

Οι θεωρίες περί «πλευρικής κάμψης», «περίεργου κυματισμού» και άλλων παρόμοιων, που έχουν επιστρατευτεί από ναυπηγούς για να «καθαρίσουν» τον Ελληνικό Νηογνώμονα από τις εγκληματικές ευθύνες που τον βαραίνουν για το τραγικό ναυάγιο του «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ», συμπληρώθηκαν χτες με το εξής απίθανο: «Ενα επίθεμα δεν ξεκολλάει από τη λαμαρίνα με τίποτα, μάλιστα είναι πιο γερή εκεί η λαμαρίνα», «με το επίθεμα αποκαθιστάται η συνέχεια του ελάσματος»! Η πρώτη φράση ειπώθηκε από το ναυπηγό κ. Αντύπα κατά τη χτεσινή κατάθεσή του στο Τριμελές Εφετείο Πειραιά και η δεύτερη από τον κατηγορούμενο Δ. Μελισσηνό - γενικό τεχνικό διευθυντή του Ελληνικού Νηογνώμονα την περίοδο του ναυαγίου - με την οποία προσπάθησε να συμπληρώσει τα όσα έλεγε ο ναυπηγός. Αυτά όταν τόσο οι επιθεωρητές όσο και οι κανονισμοί του Ελληνικού Νηογνώμονα χαρακτηρίζουν τα επιθέματα ως προσωρινή και μόνο λύση!

Η φιλολογία για τα επιθέματα ξεκίνησε από τους δικηγόρους του κατηγορούμενου, με την οποία προσπάθησαν να καλύψουν το γεγονός ότι ο μάρτυρας κ. Αντύπας, αν και σύμβουλος των πλοιοκτητών Ηλιόπουλων, παραδέχτηκε την ύπαρξη επιθεμάτων στις λαμαρίνες του πλοίου. Ο κ. Αντύπας με την κατάθεσή του έδωσε ένα ακόμα «χτύπημα» στον Ελληνικό Νηογνώμονα, όταν είπε ότι «δεν έχω δει να αποκρύβει στοιχεία ο ένας Νηογνώμονας από τον άλλον». Η φράση αυτή έρχεται να καταρρίψει μία ακόμα φορά τον ισχυρισμό των δικηγόρων του κατηγορουμένου ότι ο Γαλλικός Νηογνώμονας - ο οποίος κάλυπτε το πλοίο πριν το αναλάβει ο Ελληνικός - δεν έδωσε όλα τα στοιχεία που αφορούσαν την κατάσταση του πλοίου στον Ελληνικό! Επίσης ο μάρτυρας απέφυγε να απαντήσει αν ο Ελληνικός Νηογνώμονας καλώς εξέδωσε πιστοποιητικά αξιοπλοΐας σε αυτό το καράβι και αν ο ίδιος ως ναυπηγός θα του εξέδιδε πιστοποιητικά. Βέβαια επανέλαβε με τη σειρά του ότι «τα επιθέματα δεν επηρέασαν τη βύθιση του πλοίου» και έριξε τις ευθύνες στον καπετάνιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ