Τετάρτη 25 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σε τροχιά όξυνσης η τουρκική προκλητικότητα

Δηλώσεις Τσαβούσογλου κατά την επίσκεψή του στο ψευδοκράτος

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Τσαβούσογλου - Ακιντζί

Copyright 2018 The Associated

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Τσαβούσογλου - Ακιντζί
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ.--

Τα σχέδια του τουρκικού κεφαλαίου να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ίδια την κυπριακή ΑΟΖ επανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που προχτές βρέθηκε στα Κατεχόμενα και μαζί με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί «αξιολόγησαν» την κατάσταση γύρω από το Κυπριακό.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά από τη συνάντησή τους, ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε ξανά την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι συνεχίζει να βλέπει τους Τουρκοκύπριους ως μειονότητα και ότι «δεν θέλει να τους δει ως ίσους εταίρους» και να μοιραστεί τίποτα μαζί τους. «Αυτός είναι ο λόγος της μη λύσης (του Κυπριακού), αυτό είναι σαφές και ξεκάθαρο», ισχυρίστηκε ο Τσαβούσογλου. Ο ίδιος επανέφερε και τα περί «άδικης αντιμετώπισης» του «τουρκοκυπριακού λαού», καταδικάζοντας το «εμπάργκο» και την «απομόνωση» του ψευδοκράτους, επικρίνοντας δηλαδή όσους δεν έχουν ενεργοποιηθεί υπέρ της διχοτόμησης του νησιού και μέσα από την επίσημη αναγνώριση του ψευδοκράτους. Ακόμα, προσθέτοντας ότι η «ελληνοκυπριακή πλευρά» (όπως προκλητικά η Αγκυρα επιμένει να αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία) πρέπει να σταματήσει να συμπεριφέρεται ως ο μόνος ιδιοκτήτης του νησιού, τόνισε σχετικά με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην περιοχή: «Στο διάστημα από δω και πέρα και η δική μας στάση θα είναι διαφορετική σε αυτό το θέμα των γεωτρήσεων και ερευνών για υδρογονάνθρακες. Εξάλλου, το έχουμε πει σε όλη τη διεθνή κοινή γνώμη...». Δίνοντας περισσότερες διευκρινίσεις για τα τουρκικά σχέδια, ο Τσαβούσογλου μίλησε σε τουρκοκυπριακά ΜΜΕ και υπογράμμισε: «Εχουμε κι εμείς πλατφόρμα και θα ξεκινήσουμε γεωτρήσεις. Εάν το φθινόπωρο ξεκινήσουν εκείνοι (σ.σ. οι Ελληνοκύπριοι), θα ξεκινήσουμε κι εμείς. Εμποδίσαμε την ΕΝΙ. Τα τελευταία τρία χρόνια λέγαμε στους Ιταλούς και την ΕΝΙ "μην μπείτε εδώ, δεν θα το επιτρέψουμε εάν δεν τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα της τουρκικής πλευράς"... Εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει μονομερή βήματα κι εμείς αυτήν τη φορά θα ξεκινήσουμε γεώτρηση εκεί...».

Από τη μεριά του, ο Ακιντζί αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε νωρίτερα την ίδια μέρα με την ειδική σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, την οποία και χαρακτήρισε «μια καλή ακροάτρια». Ανάμεσα σε άλλα, ο Ακιντζί έκρινε σκόπιμο να αναφέρει ότι Τουρκία και ψευδοκράτος «θέλουμε η Ανατολική Μεσόγειος να γίνει περιοχή σταθερότητας, να έχουν καλή σχέση στην Κύπρο οι Τουρκοκύπριοι με τους Ελληνοκύπριους και η Τουρκία με την Ελλάδα» και συμπλήρωσε: «Ούτε και από δω και πέρα θα εγκαταλείψουμε τη θετική, εποικοδομητική μας στάση. Αρκεί αυτή η εποικοδομητική προσέγγιση να μην μείνει χωρίς αντίκρισμα. Αρκεί να βρεθεί μια ρεαλιστική, δίκαιη λύση, που θα μπορεί να εφαρμοστεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ