Τετάρτη 25 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ
Καταγγελίες για τη βία του Ισραήλ

Από χτεσινή κινητοποίηση στη Βόρεια Γάζα για τα παιδιά που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές

Copyright 2018 The Associated

Από χτεσινή κινητοποίηση στη Βόρεια Γάζα για τα παιδιά που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Στο «παρά 1» αποφεύχθηκε ακόμη μία καταστροφική σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας το περασμένο Σάββατο, χάρη σε προσπάθειες αξιωματούχων του ΟΗΕ και της Αιγύπτου, υποστήριξε χτες ενημερώνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στην περιοχή ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Νικολάι Μλαντένοφ. Ο Μλαντένοφ χαρακτήρισε την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας «επικίνδυνη», εκφράζοντας παρ' όλα αυτά την ελπίδα πως «με συλλογικές προσπάθειες όλων των πλευρών θα καταφέρουμε να αποφύγουμε έναν ακόμη πόλεμο». Επιπλέον, προειδοποίησε ότι εάν δεν αρχίσουν σύντομα κρίσιμες εργασίες για την αλλαγή των σημερινών παραγόντων που επιδεινώνουν την κατάσταση, τότε «είναι σχεδόν βέβαιη άλλη μία έκρηξη». Ο Μλαντένοφ αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στο καταστροφικό 11ετές εμπάργκο που έχουν επιβάλλει οι ισραηλινές κατοχικές αρχές σε βάρος των Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας, μετατρέποντας την περιοχή στη μεγαλύτερη ανοικτή φυλακή του κόσμου.

Ο Μλαντένοφ, απευθυνόμενους στους πρέσβεις χωρών του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τόνισε ότι οι κάτοικοι της Γάζας «αξίζουν να ζήσουν τη ζωή τους με ελευθερία και αξιοπρέπεια» και πως «για να επιτευχθεί πρόοδος, θα χρειαστούν αποκλιμάκωση και ηρεμία, μεγαλύτερος συντονισμός και οικονομική υποστήριξη».

Νωρίτερα (βράδυ Δευτέρας), ο απερχόμενος επικεφαλής του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν, επέκρινε το ισραηλινό σύστημα της λεγόμενης «διοικητικής κράτησης» υπό το οποίο συλλαμβάνονται και φυλακίζονται, δίχως καν απαγγελία κατηγοριών, χιλιάδες Παλαιστίνιοι (ακόμη και παιδιά!). Απαίτησε από τις ισραηλινές αρχές να απελευθερώσουν άμεσα τα πάνω από 440 παιδιά και τους εφήβους που κρατούνται στις φυλακές «ή να τους απαγγείλουν κατηγορίες στα δικαστήρια», επικρίνοντας τις καταπατήσεις των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων. «Είτε πρόκειται για παιδιά ή για ενήλικες, η φυλάκιση δίχως δίκη ή με στοιχεία που κρατούνται μυστικά υπό τα οποία εκδίδονται οι εντολές για ανανέωση της "διοικητικής κράτησης" έρχονται σε αντιπαράθεση με τις υποχρεώσεις του Ισραήλ στο διεθνές δίκαιο και πρέπει να σταματήσουν», κατέληξε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Νωρίτερα, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ, συναντώντας Αμερικανούς Ευαγγελιστές της οργάνωσης CUFI, που στηρίζουν τον πολλαπλασιασμό των εποικισμών από Εβραίους εποίκους, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ «δεν θα επιτρέψει δωρεάν πάσες» σε ψηφοφορίες στη Γενική Συνέλευση ή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που «κατηγορούν το Ισραήλ για την τύχη των Παλαιστινίων»...

Αντιπαράθεση Ερντογάν - Ισραήλ

Για τις δικές του σκοπιμότητες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «η ψυχή του Χίτλερ αναστήθηκε ξανά σε ορισμένους αξιωματούχους του Ισραήλ» και πλέον «δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ της χιτλερικής εμμονής για καθαρότητα της φυλής και της αντίληψης πως αυτή η αρχαία γη είναι μόνο για Εβραίους». Επέκρινε έντονα τον νέο νόμο, τύπου Απαρτχάιντ, που ψήφισε πρόσφατα η ισραηλινή βουλή περί «εβραϊκού έθνους - κράτους».

Στις αιχμηρές δηλώσεις του Τούρκου ηγέτη αντέδρασε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Σε ανάρτησή του στο «Τουίτερ» έκανε λόγο ότι η Τουρκία «έχει γίνει σκοτεινή δικτατορία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με «μακρύ πόλεμο» απειλεί το Ισραήλ ενώ κλιμακώνει τη σφαγή στη Γάζα(2023-12-30 00:00:00.0)
Συμφωνία «εύθραυστης εκεχειρίας»(2018-11-14 00:00:00.0)
Τρεις νεκροί από νέα ισραηλινή επίθεση(2018-07-27 00:00:00.0)
Συνεχίζει την κατοχική βία ενόψει νέων κινητοποιήσεων στη Γάζα(2018-04-06 00:00:00.0)
Ισραηλινή πρόκληση με συλλήψεις αξιωματούχων(2007-05-25 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η γενοκτονία(2006-07-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ