Τετάρτη 25 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΟ
Για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μιλά ο Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΕΟΥΛ.--

«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και πηγαίνουν καλά», ισχυρίστηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αναφερόμενος στις συνομιλίες γύρω από το Κορεατικό, που αναζωπυρώθηκαν με νέα ένταση και μετά τη συνάντηση που είχε ο ίδιος στις 12 Ιούνη στη Σιγκαπούρη με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Εκείνη η συνάντηση ανέδειξε το μεγάλο ενδιαφέρον του αμερικανικού ιμπεριαλισμού για «διευθέτηση» ανοιχτών ζητημάτων στην περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού, που εκτιμά ότι θα δώσουν ώθηση στην ικανοποίηση ευρύτερων γεωπολιτικών του σχεδιασμών, σε αντιπαράθεση με αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και πρώτα απ' όλα την Κίνα, αλλά και τη Ρωσία.

Ο Τραμπ εμφανίστηκε «πολύ χαρούμενος» και έκρινε σκόπιμο να προσθέσει ότι «εδώ και εννέα μήνες, η Βόρεια Κορέα δεν πραγματοποίησε καμία εκτόξευση. Ούτε πυρηνικές δοκιμές», αλλά και ότι «η Ιαπωνία είναι χαρούμενη, όλη η Ασία είναι χαρούμενη. Ομως τα fake news λένε, χωρίς καν να με ρωτήσουν (πάντα ανώνυμες πηγές), ότι εγώ έχω εξοργιστεί διότι όλο αυτό δεν προχωράει αρκετά γρήγορα. Ψέματα...!».

Πάντως, από τη μεριά του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο κάλεσε προ ημερών την Πιονγιάνγκ να τηρήσει τις υποσχέσεις της για την «αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου» και είπε ότι δεν πρέπει να χαλαρώσουν καθόλου οι κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Αμυνας της Νότιας Κορέας γνωστοποίησε ότι σχεδιάζει να μειώσει τα φυλάκια και να αποσύρει μέρος του εξοπλισμού του που σήμερα διατηρείται κατά μήκος της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα. Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο «Γιονάπ», κλιμάκια του υπουργείου μελετούν πώς μπορεί να αρχίσει δοκιμαστικά η εφαρμογή τέτοιων μέτρων και κατόπιν αυτά να επεκταθούν, με απώτερο στόχο να υλοποιηθεί η συμφωνία για «να μετατραπεί η αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη σε ζώνη ειρήνης».

Θυμίζουμε ότι τον Απρίλη είχε γίνει συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν τζε-ιν και τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, ανοίγοντας σε έναν βαθμό το δρόμο για την υπογραφή συνθήκης ειρήνης που ακόμα εκκρεμεί μετά τον πόλεμο του 1950 - 1953. Βέβαια, όλες οι πλευρές αναγνώριζαν από τότε ότι «απομένει πολλή δουλειά», ενώ το παζάρεμα αλληλεπιδρά και με τις εξελίξεις σε πολλά ακόμα μέτωπα του Ειρηνικού.

Επίσης, χτες ξεκίνησε διήμερη σύνοδος στο Πάλο Αλτο της Καλιφόρνιας, των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας ΗΠΑ και Αυστραλίας, με τις εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο και τις σχέσεις με την Κίνα να είναι κυρίαρχα θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσδοκίες Πομπέο για νέο γύρο επαφών (2019-07-27 00:00:00.0)
Ο Τραμπ λέει ότι πιστεύει σε κάτι «πολύ θετικό» (2019-06-13 00:00:00.0)
Εν αναμονή νέας συνάντησης Κιμ - Τραμπ (2019-01-29 00:00:00.0)
Επαφές Κορεατών στην Πιονγιάνγκ (2018-09-06 00:00:00.0)
Το κοινό ανακοινωθέν (2018-06-13 00:00:00.0)
Στο Πεκίνο ο Βορειοκορεάτης ΥΠΕΞ (2018-04-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ