Τετάρτη 25 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΕ
Σύνθετη διαπραγμάτευση

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Οσο περνά ο καιρός και τα παζάρια δυσκολεύουν, μπερδεύεται ακόμη περισσότερο το «κουβάρι» των διαπραγματεύσεων που γίνονται τόσο εντός του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και μεταξύ αυτού με την ΕΕ με στόχο τη διαδικασία εξόδου του (Brexit)...

Χτες, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, με γραπτή ανακοίνωση ξεκαθάρισε πως αποφάσισε να πάρει πάνω της την ηγεσία της διαπραγμάτευσης με την ΕΕ, υποβαθμίζοντας ξεκάθαρα το υπουργείο για το Brexit καθώς όπως τόνισε αυτό «θα είναι υπεύθυνο μόνο για την εσωτερική προετοιμασία συμπεριλαμβανομένου και του ενδεχόμενου που αφορά την πιθανότητα ασυμφωνίας για τις μελλοντικές σχέσεις Βρετανίας - ΕΕ». Λίγη ώρα αργότερα, ακολούθησε η δημοσιοποίηση της βρετανικής κυβερνητικής «Λευκής Βίβλου» για το Brexit, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι το κόστος «διαζυγίου» μπορεί να μην είναι τελικά μεταξύ 35 - 39 δισ. στερλινών, ότι η ΕΕ θα ενημερώσει το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) για το ποσό και τον χρόνο καταβολής της δόσης του «λογαριασμού» για το Brexit και ότι θα δημιουργηθεί μία ξεχωριστή, «κοινή επιτροπή» ΕΕ - ΗΒ που θα επιβλέψει ζητήματα οικονομικής αποζημίωσης. Επιπλέον, αναφέρεται ότι οι ευρωενωσιακοί νόμοι που εφαρμόζονται στο ΗΒ από το 1972 δεν θα αρθούν πλήρως την ημερομηνία έναρξης της αποχώρησης από την ΕΕ (29 Μάρτη 2019) αλλά μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου που εκπνέει στο τέλος Δεκέμβρη 2020.

Ακολούθως, ο νέος υπουργός για το Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ και ο επικεφαλής των Βρετανών διαπραγματευτών, Ολιβερ Ρόμπινς, ανέλαβαν το δύσκολο έργο απάντησης στις ερωτήσεις βουλευτών στη Βουλή των Κοινοτήτων. Μεταξύ άλλων ο Ράαμπ είπε ότι θα ασκήσει πιέσεις σε άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ όλο το καλοκαίρι ώστε να σχεδιάσουν πώς θα εφαρμόσουν τη δική τους πλευρά της συμφωνίας για το Brexit και πώς θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν τα δικαιώματα των Βρετανών που ζουν στις άλλες 27 χώρες - μέλη της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ