Τετάρτη 25 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΕ
Συνάντηση σήμερα Τραμπ - Γιούνκερ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Οι ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες και οι εντεινόμενες συγκρούσεις ανάμεσα σε ανταγωνιστικά μονοπώλια ΗΠΑ - ΕΕ θα τεθούν σήμερα επί τάπητος, στη συνάντηση που έχουν προγραμματίσει να πραγματοποιήσουν στον Λευκό Οίκο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και η επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ.

Στην ατζέντα της συνάντησης, κατά την επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε χτες στις Βρυξέλλες, συμπεριλαμβάνεται «η βαθιά συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων και των θεσμών ΕΕ - ΗΠΑ σε ευρεία γκάμα προτεραιοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της εξωτερικής πολιτικής, της πολιτικής ασφάλειας, της αντιτρομοκρατίας, της ενεργειακής ασφάλειας και της οικονομικής ανάπτυξης». Στη συνέχεια, στις 16.00 (ώρα Ουάσιγκτον) ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ θα εκφωνήσει ομιλία στο Κέντρο Διεθνών και Διεθνών Μελετών (CSIS) με θέμα: «Διατλαντικές Σχέσεις σε Σταυροδρόμι: Μία Συζήτηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ».

Στο Βερολίνο, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας αναφέρθηκε στις τεταμένες διατλαντικές σχέσεις, τονίζοντας αφενός ότι «η κλιμάκωση των απειλών δεν θα λύσει εμπορικές διενέξεις με τις ΗΠΑ», αφετέρου πως η ΕΕ «δεν θα υποχωρήσει στις απειλές».

Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς...

Το ίδιο διάστημα, πληροφορίες Αμερικανών αξιωματούχων, τους οποίους επικαλέστηκαν αμερικανικά δίκτυα, ανέφεραν πως στη συνάντηση Γιούνκερ - Τραμπ θα τεθούν και οι γνωστές απειλές των ΗΠΑ για επιβολή νέων δασμών σε εμπορικά προϊόντα (π.χ. αυτοκίνητα, ανταλλακτικά αυτοκινήτων κ.ά.) από χώρες της ΕΕ, ώστε να καλυφθεί το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα ύψους 150 δισ. δολαρίων. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Τραμπ, μερικές ώρες πριν μεταβεί στην Ουάσιγκτον ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ, ανάρτησε ένα ακόμη μήνυμα στο «Τουίτερ», τονίζοντας ότι ή οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ θα διαπραγματευτούν μία «δίκαιη εμπορική συμφωνία» ή θα υποστούν κυρώσεις. «Είναι τόσο απλό! Θυμηθείτε: Είμαστε ο κουμπαράς - γουρουνάκι που ληστεύουν. Ολα θα πάνε θαυμάσια», ανέφερε σε χαρακτηριστικό απόσπασμα του μηνύματός του, χαρακτηρίζοντας τους δασμούς «σπουδαίους».

Διαφωνία του Π. Ράιαν

Ωστόσο, αργότερα χτες το απόγευμα ο Πολ Ράιαν, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, διαφώνησε ανοικτά με την τακτική του Προέδρου Τραμπ να επιβάλλει ή να απειλεί με δασμούς (παρά τις πληροφορίες πως η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο για να δοθούν «τεράστιες» αποζημιώσεις σε Αμερικανούς αγρότες που θα υποστούν πλήγματα από τα εμπορικά αντίποινα ανταγωνιστικών των ΗΠΑ). «Δεν νομίζω ότι οι δασμοί είναι η κατάλληλη απάντηση», τόνισε ο Π. Ράιαν, προσθέτοντας ότι αντιλαμβάνεται τον στόχο του Προέδρου Τραμπ να επιτύχει «μία καλύτερη συμφωνία για τους Αμερικανούς». Ωστόσο, αποσαφήνισε πως διαφωνεί με τη συγκεκριμένη τακτική, επειδή στην ουσία «οι δασμοί είναι φόροι».

Σε άλλο σημείο, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση επίσκεψης, το ερχόμενο φθινόπωρο, του Προέδρου της Ρωσίας στις ΗΠΑ, ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα λάβει πρόσκληση για να απευθυνθεί στο αμερικανικό Κογκρέσο, επειδή «αυτή η τιμή αποδίδεται μόνο στους συμμάχους των ΗΠΑ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ