Τρίτη 31 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
Τίμησαν τους εκτελεσμένους στο Δασόλοφο Φαρσάλων

Εκδήλωση προς τιμήν των 40 εκτελεσμένων (39 άνδρες και μία γυναίκα) από τα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα και τους συνεργάτες τους ΕΑΣΑΔίτες (Εθνικός Αγροτικός Σύνδεσμος Αντικομμουνιστικής Δράσης) στον Δασόλοφο, το Μάη του 1944, διοργάνωσαν και φέτος το Παράρτημα Φαρσάλων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και η ΚΟΒ Φαρσάλων του ΚΚΕ.

Οι πατριώτες εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς σε αντίποινα για ενέδρα που είχε στήσει ο ΕΛΑΣ στον συγκεκριμένο σταθμό καθώς μεταφέρονταν σιδηροδρομικώς στον Βόλο, με απολογισμό 4 Γερμανούς στρατιώτες νεκρούς. Οι Γερμανοί ναζιστές και οι ΕΑΣΑΔίτες μετέφεραν από τις φυλακές της Λάρισας τους πατριώτες και τους κρέμασαν σχεδόν γυμνούς σε δέντρα και κτίρια του Σιδηροδρομικού Σταθμού. Οι εκτελεσθέντες πριν τους δολοφονήσουν άφησαν τα ονόματά τους μέσα σε μια κάλτσα που βρήκαν οι ΕΛΑΣίτες οι οποίοι τους ξεκρέμασαν και τους έθαψαν σε ομαδικό τάφο.

Το ιστορικό διάβασε ο Βασίλης Γρίβας και την κεντρική ομιλία έκανε ο Κώστας Παπάζογλου, στέλεχος του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κώστας Τασόκας και ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ