Σάββατο 29 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΤΟΕ
«Διαπραγματεύεται» ξανά το ωράριο!

Πρόθυμη να συμφωνήσει σε «ειδικές» ρυθμίσεις για το ωράριο εργασίας η ΟΤΟΕ, που ζητά συνάντηση με τους τραπεζίτες

Εκκληση στους τραπεζίτες για νέα συζήτηση σχετικά με το ωράριο εργασίας, απευθύνει η ΟΤΟΕ, αποδεχόμενη ταυτόχρονα ότι υπάρχουν «ειδικές περιπτώσεις, όπου αποδεδειγμένα απαιτείται νέα και ειδική ρύθμιση του ωραρίου»! Το αίτημα αυτό δεν είναι άσχετο με πρόσφατες δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα, ο οποίος υποστήριξε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στο ωράριο με βάση τις νέες συνθήκες λειτουργίας των τραπεζών και να δοθούν ανταλλάγματα στους εργαζόμενους για να δεχτούν την, ουσιαστικά, παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών τους σχέσεων!

Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, η ΕΣΑΚ Τραπεζών είχε καταγγείλει από την αρχή τα σχέδια της ΟΤΟΕ, των τραπεζιτών και της κυβέρνησης για διάλυση των εργασιακών σχέσεων, μέσω της συμφωνίας εφαρμογής του «πιλοτικού» 35ωρου. Επιπλέον, έχει καταγγείλει και οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής του ωραρίου, με το πρόσχημα του χρηματιστηρίου, απαιτώντας 35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο, 8πμ - 3μμ από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Η ΟΤΟΕ, στην επιστολή της προς τους τραπεζίτες, επισημαίνει σχετικά με την πιλοτική εφαρμογή του ...35ωρου ότι «οι τράπεζες διεύρυναν μεν το ωράριο συναλλαγών τους, αλλά δεν εφάρμοσαν, ουσιαστικά, το 35ωρο για τους υπαλλήλους, πολύ δε λιγότερο για τα στελέχη τους. Προσπάθησαν να καλύψουν "εκ των ενόντων" σημαντικότατες λειτουργικές ελλείψεις και προϋπάρχουσες ανάγκες των πιλοτικών καταστημάτων σε προσωπικό, με αποτέλεσμα να οξυνθούν ακόμη περισσότερο υφιστάμενα προβλήματα παραβίασης του ωραρίου εργασίας, συσσώρευσης υπερωριών, αλλά και εντατικοποίησης της εργασίας του υφιστάμενου προσωπικού»!

Η ίδια όμως η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΤΟΕ πανηγύριζε γι' αυτό το «35ωρο» και θεωρούσε ότι θα ενισχύσει την απασχόληση, όταν υπέγραφε τη διετή ΣΣΕ τον περασμένο Μάη. Ανάλογου ύφους ήταν και η τοποθέτηση της κυβέρνησης μέσω του υπουργού Εργασίας . Ταυτόχρονα, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΤΟΕ έχει φροντίσει συστηματικά να αφήσει τους εργαζόμενους στο περιθώριο οποιασδήποτε αγωνιστικής διεκδίκησης των αιτημάτων τους, αφήνοντας «άοπλη» την Ομοσπονδία μπροστά στις αξιώσεις των τραπεζιτών και της κυβέρνησης!

Κάτω από αυτό το πρίσμα, περισσότερο «τυπική» μπορεί να θεωρηθεί η αναφορά της στην ανάγκη λήψης μέτρων εφαρμογής του νόμιμου υφιστάμενου ωραρίου, του οποίου τις καταστρατηγήσεις περιγράφει ως εξής στην επιστολή της: «Στο ίδιο διάστημα (σ. σ. της πιλοτικής εφαρμογής του "35ωρου") συνεχίστηκαν ή σημειώθηκαν και νέα κρούσματα συστηματικής παραβίασης του ωραρίου εργασίας και συναλλαγών από τράπεζες ή από καταστήματα τραπεζών που δεν ανήκαν ούτε επιλέχτηκαν στην πιλοτική εφαρμογή, αξιοποιώντας τις ελλείψεις και αδυναμίες παρέμβασης του υπουργείου Εργασίας και των αντίστοιχων εποπτικών αρχών, οι τράπεζες πολλαπλασίασαν τις υπερωρίες και τις παραβιάσεις του ωραρίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ