Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αντιπαραθέσεις ενόψει της διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Καθημερινά είναι τα «μηνύματα» Κοσσοβάρων Αλβανών και Σέρβων αξιωματούχων, ενόψει της έναρξης νέου γύρου συνομιλιών το Σεπτέμβρη στις Βρυξέλλες, με τη μεσολάβηση της επικεφαλής της ΕΕ για την κοινή εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ο Πρόεδρος του προτεκτοράτου, Χ. Θάτσι, αφενός καλωσόρισε την Τετάρτη την πρόσφατη δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, με την οποία εξέφρασε αντίθεση σε σχέδια για αλλαγές συνόρων, αφετέρου ζήτησε από την «πλειονότητα των χωρών της ΕΕ να πείσουν τις άλλες πέντε χώρες» (Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία, Ρουμανία, Σλοβακία) να αναγνωρίσουν την «ανεξαρτησία» του Κοσσυφοπεδίου... «στα υπάρχοντα σύνορα». Νωρίτερα, μιλώντας στη σερβική εφημερίδα ΝΤΑΝΑΣ, υποστήριξε ότι ο στόχος του δεν είναι η εθνοτική διχοτόμηση του προτεκτοράτου, ούτε η δημιουργία μίας «Σερβικής Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου», αλλά «η οριοθέτηση 400 χλμ. συνόρων με τη Σερβία». Υποστήριξε ότι ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας έχει εισέλθει σε «κρίσιμη φάση», ενώ είπε ότι δεν θα αφήσει «το παρελθόν να μπλοκάρει το μέλλον και να διακυβεύσει την ειρήνη τα επόμενα πέντε ή πενήντα χρόνια». Υποστήριξε ότι θα πρέπει να βρεθεί μία λύση και να γίνει «πλήρης οριοθέτηση των συνόρων», στο πλαίσιο μίας «τελικής συμφωνίας» που θα γίνει αποδεκτή από ΗΠΑ και ΕΕ και θα ολοκληρωθεί με μία νέα απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Απαντώντας στα παραπάνω, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών και πρώτος αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Ιβ. Ντάσιτς, χαρακτήρισε υποκριτή τον Θάτσι. Πρώτα χρησιμοποίησε όπλα, βία και εγκλήματα για να αλλάξει τα σερβικά σύνορα, τόνισε ο Ντάσιτς, και τώρα δεν θέλει αυτά να αλλάξουν. «Για ποια σύνορα μιλά; Πότε καθορίστηκαν σύνορα ανάμεσα σε Σερβία και Κοσσυφοπέδιο;», αναρωτήθηκε ο Ντάσιτς μιλώντας στο πρακτορείο «Τανγιούγκ» και θυμίζοντας ότι όταν ο Χ. Θάτσι κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του προτεκτοράτου (με την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ και των περισσότερων χωρών της ΕΕ) προχώρησε στον εκτοπισμό άνω των 200.000 Σέρβων. Και κατέληξε λέγοντας: «Είμαι επίσης υπέρ της αρχής μη παραβίασης των συνόρων με τη χρήση βίας. Πότε όμως θα θεωρήσουμε ότι θα πρέπει να ισχύει αυτή η αρχή;».

Τέλος, χτες οι δήμαρχοι 10 σερβικών δήμων στο Κοσσυφοπέδιο απέστειλαν ανοιχτή επιστολή στον Σέρβο Πρόεδρο Αλ. Βούτσιτς, ζητώντας του να μην σταματήσει «τον αγώνα για δίκαιη, συμβιβαστική και βιώσιμη λύση», γιατί διαφορετικά θα πρόκειται για τη «μεγαλύτερη ήττα του σερβικού λαού στη νεότερη Ιστορία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ