Τρίτη 21 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Τις επόμενες βδομάδες η συνάντηση Βούτσιτς - Θάτσι

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέες διαβουλεύσεις για την «πλήρη ομαλοποίηση» των σχέσεων ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα, και με βασικό ζητούμενο την προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδίων για ενσωμάτωση όλων των χωρών σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία, προωθούν μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Σεπτέμβρη οι Πρόεδροι Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, και Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

ΜΜΕ στην Πρίστινα μετέδωσαν ότι η ατζέντα της συνάντησης δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί. Ο Θάτσι πάντως προέτρεψε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν τη διαδικασία διαλόγου με το Βελιγράδι, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της αστικής τάξης του προτεκτοράτου για ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, η σερβική εφημερίδα «Βετσέρνιε Νόβοστι», επικαλούμενη υψηλόβαθμους Σέρβους αξιωματούχους, ανέφερε ότι θα επιχειρηθεί «ένα βήμα μπροστά, στη λύση του γόρδιου δεσμού» για το Κοσσυφοπέδιο στις 11 Νοέμβρη, με αφορμή τις συνομιλίες που θα έχει ο Βούτσιτς στο Παρίσι, όπου θα παραστεί στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου που ετοιμάζει ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν. Στην ίδια εκδήλωση θα παραστεί και ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, δεν αποκλείονται οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στους Τραμπ, Μακρόν και Βούτσιτς με επίκεντρο το Κοσσυφοπέδιο και τα σενάρια για νέες αλλαγές συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια (περιλαμβανομένου και του σχεδίου της «Μεγάλης Αλβανίας»). Λίγες μέρες πριν, ο Σέρβος Πρόεδρος θα συναντήσει στη Μόσχα τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Εγκαίνια σερβικού προξενείου στην Τουρκία

Τα εγκαίνια νέου σερβικού προξενείου στην Τουρκία αξιοποίησε την Κυριακή ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάσιτς ως αφορμή για την επιβεβαίωση των καλών σερβοτουρκικών σχέσεων. Φτάνοντας στην Αγκυρα, ο Ντάσιτς τόνισε ότι η χώρα του «θα απόσχει από οποιαδήποτε συμμαχία κατά της Τουρκίας», διαβεβαιώνοντας ότι θα διασφαλιστεί η διατήρηση των διμερών συμφερόντων.

Σε συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, Μ. Τσαβούσογλου, στην Αττάλεια της νότιας Τουρκίας, ο Ντάσιτς είπε ότι η Σερβία παρέμεινε στο πλευρό της κυβέρνησης του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν κατά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλη του 2016, επισημαίνοντας ότι η επίσκεψη Ερντογάν στη Σερβία τον Οκτώβρη του 2017 «σήμανε νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις». Εξέφρασε τέλος την αποφασιστικότητα του Βελιγραδίου στην ενίσχυση των σχέσεων με την Τουρκία «σε όλους τους τομείς, κυρίως σε αυτούς της οικονομίας και του πολιτισμού».

Από τη μεριά του, ο Τσαβούσογλου εκτίμησε ότι οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές φτάνουν περίπου το ένα δισ. δολάρια, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τριπλασιασμού τους τα επόμενα χρόνια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καθημερινά επεισόδια στο παζάρι (2023-03-23 00:00:00.0)
Ξαναστήνουν το παζάρι μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου (2020-06-17 00:00:00.0)
«Φορτωμένη» η ατζέντα της επίσκεψης Μακρόν στο Βελιγράδι (2019-07-16 00:00:00.0)
Μπαράζ συναντήσεων και διεργασιών (2018-09-12 00:00:00.0)
Αναπτύσσονται οι ήδη στενές διμερείς σχέσεις (2017-10-03 00:00:00.0)
Στρατό και ένταξη στο ΝΑΤΟ απαιτεί ο Θάτσι (2017-03-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ