Πέμπτη 23 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Καθημερινά επεισόδια στο παζάρι

Από τη χθεσινή συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών
Από τη χθεσινή συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών
Καθημερινά επεισόδια καταγράφονται πλέον στο παζάρι στα Ελληνοτουρκικά, όπως εξελίσσεται υπό αμερικανοΝΑΤΟική εποπτεία, έχοντας στον πυρήνα του τα σχέδια συνεκμετάλλευσης και τη διασφάλιση της ευρωατλαντικής συνοχής στη νοτιοανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας.

Χαρακτηριστικά, καθώς οι μπίζνες των δύο αστικών τάξεων «σέρνουν τον χορό», διαμορφώνοντας «πλαίσιο» επικίνδυνων για τους λαούς «διευθετήσεων», ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τη λεγόμενη Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κ. Φραγκογιάννης, είχε χθες συνάντηση στην Αγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπουράκ Ακτσαπάρ, «στο πλαίσιο προώθησης του διαλόγου με την Τουρκία στα θέματα της Θετικής Ατζέντας στον οικονομικό και εμπορικό τομέα». Ηταν η τέταρτη συνάντηση των αρμόδιων υφυπουργών των δύο χωρών επί του Κοινού Σχεδίου Δράσης στο πλαίσιο της «θετικής ατζέντας» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ των ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια και Mεβλούτ Τσαβούσογλου τον Απρίλη του 2021.

Μετά την χθεσινή συνάντηση, ακολούθησε Κοινή Δήλωση των δύο μερών όπου μεταξύ άλλων τονίζεται ότι στη συνάντηση «έγινε αναλυτική ενημέρωση για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις 25 θεματικές της Θετικής Ατζέντας, όπως η ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της επιχειρηματικότητας, του Τουρισμού, της Ενέργειας, των Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών, των ναυτιλιακών υποθέσεων (...) Σημειώθηκε ότι πολλά θέματα έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία, ενώ έχει επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος σε αρκετά άλλα».

Η συνάντηση «έθεσε επίσης το πλαίσιο για την οριστικοποίηση σχετικών συμφωνιών που θα μπορούσαν να υπογραφούν κατά την επόμενη συνάντηση υψηλού επιπέδου», ενώ «δεδομένης της σημαντικής προόδου που έχει σημειωθεί σε αυτήν τη δυναμική και διαρκή διαδικασία, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διερευνήσουν πρόσθετα πεδία συνεργασίας στο πλαίσιο της Θετικής Ατζέντας».

Ακολούθησε συνάντηση του Φραγκογιάννη με τον Τσαβούσογλου, ο οποίος σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ζήτησε να ενημερωθεί για τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στην τουρκική πρωτεύουσα και έδειξε την «ένθερμη υποστήριξή του» στη διαδικασία της «θετικής ατζέντας». Ο ίδιος ο Τσαβούσογλου διέχεε κατόπιν ότι είχαν «γόνιμη συνομιλία»...

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας έχουν προχωρήσει «σε παρασκηνιακή συμφωνία για άτυπο μορατόριουμ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού», συμφωνώντας «να μην πραγματοποιηθούν μεγάλες εθνικής εμβέλειας ασκήσεις, παρά μόνο περιορισμένης κλίμακας γυμνάσια».

Σε ευρωατλαντική αποστολή και στο Βελιγράδι

Στο μεταξύ στη Σερβία βρέθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, όπου και έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Σερβίας, Aλ. Βούτσιτς, με ατζέντα επισήμως «τον Διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας μετά και από τις πρόσφατες εξελίξεις» (η αποδοχή του σχεδίου της ΕΕ από το Βελιγράδι και την Πρίστινα, για «διάλογο» προς «εξομάλυνση των διμερών σχέσεων»), καθώς και την «ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων».

Ο Δένδιας δήλωνε κατόπιν ότι είχαν «εκτεταμένη συζήτηση» που «αναφερόταν κυρίως στον Διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας» και το πώς «θα μπορούσαν τα συμπεράσματα αυτού του Διαλόγου να εφαρμοστούν», ενώ τόνιζε πως η Ελλάδα «έχει έναν ρόλο να παίξει με μια πολύ περιορισμένη ατζέντα, αλλά πολύ σημαντική ατζέντα: Τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Βαλκανική Χερσόνησο», όπως την εννοούν βέβαια ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ.

Σημειωτέον, διπλωματικές πηγές επιβεβαίωναν ότι η χτεσινή επίσκεψη στη Σερβία ήταν «σε συνέχεια» και της επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει ο Δένδιας στην Πρίστινα στις 12/3/, ενώ θυμίζουμε, ότι το θέμα ήταν ένα από όσα συζήτησε ο Ελληνας ΥΠΕΞ με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του δεύτερου στην Αθήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ