Πέμπτη 23 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Προχωρούν τα παζάρια για τον ρόλο του HDP στο «αντι-Ερντογάν» μέτωπο

Η ηγεσία του φιλοκουρδικού κόμματος ανακοίνωσε ότι δεν θα κατεβάσει δικό της υποψήφιο στις εκλογές

Copyright 2023 The Associated

Τις εντεινόμενες διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στις 14 Μάη, ιδιαίτερα στο μπλοκ των δυνάμεων της αντιπολίτευσης που στηρίζουν την υποψηφιότητα του ηγέτη του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CΗΡ, Κ. Κιλιτσντάρογλου, ήρθε να αποτυπώσει η χτεσινή ανακοίνωση του σοσιαλδημοκρατικού φιλοκουρδικού κόμματος HDP, ότι δεν θα προτείνει δικό του υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές.

Το HDP, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στο τουρκικό κοινοβούλιο και προβλέπεται ότι θα πάρει πάνω από 10% στις βουλευτικές εκλογές, παζαρεύει εδώ και καιρό τους όρους και τα ανταλλάγματα για τη στήριξη του Κιλιτσντάρογλου στις προεδρικές εκλογές, στο πλαίσιο του «αντι-Ερντογάν» μετώπου.

Ετσι, η συμπρόεδρος του HDP, Περβίν Μπουλντάν, ανακοίνωσε χτες πως «θα εκπληρώσουμε την ιστορική μας ευθύνη απέναντι στην εξουσία του ενός στις προεδρικές εκλογές. Είμαστε αποφασισμένοι να αναγκάσουμε να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τη μεγάλη καταστροφή από αυτήν την κυβέρνηση» και «για αυτούς τους λόγους (...) δεν θα προτείνουμε υποψήφιους στις προεδρικές εκλογές». Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση της χώρας «πρέπει να παράγει μόνιμες, ρεαλιστικές και περιεκτικές λύσεις στα κοινωνικά και πολιτικά μας προβλήματα. Ενα άτομο που πολώνει την κοινωνία, δημιουργεί εντάσεις, δημιουργεί εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς, αυξάνει την αναταραχή και αγνοεί τις απαιτήσεις και τις φιλοδοξίες εκατομμυρίων πολιτών, δεν θα έχει την ευκαιρία να κερδίσει».

Είχε προηγηθεί, την περασμένη Κυριακή, συνάντηση των δύο συμπροέδρων του HDP (της Π. Μπουλντάν και του Μιτχάτ Σαντζάρ) με τον ίδιο τον Κ. Κιλιτσντάρογλου (υποψήφιο πρόεδρο της «Εθνικής Συμμαχίας» των «6»).

Σε δηλώσεις του για αυτή τη συνάντηση, ο Κιλιτσντάρογλου είχε πει πως «εστιάσαμε στην ανάγκη να υπάρχει ένα ανεξάρτητο δικαστικό σώμα, να προστατεύονται τα θεμελιώδη δικαιώματα και οι ελευθερίες (...) να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία σε κάθε επίπεδο».

Σχολιάζοντας δε εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις σε βάρος του HDP - που απειλείται ακόμα και με πλήρη απαγόρευσή του, παραμονές εκλογών - ο Κιλιντσντάρογλου ανέφερε πως «είμαστε στον 21ο αιώνα, δεν είναι σωστό να κλείνουν κόμματα», μιλώντας για «κόμματα που απαγορεύονται» αλλά «επιστρέφουν στην πολιτική σκηνή και ο κόσμος τα στηρίζει». Κατέληξε δε ότι «ο τρόπος λύσης όλων των προβλημάτων, περιλαμβανομένου του Κουρδικού, είναι η Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας», εκφράζοντας διάθεση για διευθέτηση «όλων των υπαρκτών προβλημάτων» με τους βουλευτές που θα κερδίσουν «την κοινή εμπιστοσύνη του έθνους».

Μια σειρά ΜΜΕ επικαλέστηκαν πληροφορίες, με βάση τις οποίες CHP και HDP παζαρεύουν τη συμμετοχή του δεύτερου σε μια κυβέρνηση, ακόμα και με ανάληψη συγκεκριμένων υπουργικών χαρτοφυλακίων.

Τα παζάρια αυτά εντείνονται με φόντο και την δικαστική υπόθεση που εκκρεμεί σε βάρος του HDP, αφού αντιμετωπίζει κατηγορίες για σχέσεις με «τρομοκρατικές οργανώσεις» (ΡΚΚ) και απειλείται ακόμα και με απαγόρευση. Πριν λίγες μέρες, το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε πάλι το αίτημα του HDP να μετατεθεί για μετά τις εκλογές η προφορική ακρόαση υπεράσπισης για την υπόθεση που εκκρεμεί σε βάρος του.

Ορισμένοι αναλυτές σχολίαζαν ότι αυτή η δικαστική εκκρεμότητα είναι ο λόγος που το HDP περιορίστηκε να ανακοινώσει ότι δεν θα κατεβάσει υποψήφιο πρόεδρο, χωρίς να δηλώσει πιο ανοιχτά την υποστήριξή του στον Κιλιτσντάρογλου.

«Ανταγωνιστική Τουρκία» και «Γαλάζια Πατρίδα»

Την ίδια ώρα, ο Κ. Κιλιτσντάρογλου εμφανίζεται ως καταλληλότερος υποψήφιος για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας του τουρκικού κεφαλαίου, αλλά και για τη στοίχιση του λαού πίσω από αυτόν τον αντιλαϊκό στόχο.

Ετσι, σε νέο προεκλογικό σποτ εμφανίζεται από την κουζίνα του σπιτιού του να σημειώνει ότι η αντικατάσταση του Ερντογάν «είναι ο πιο εύκολος από τους στόχους μας, βασικός μας στόχος παραμένει η δημιουργία συνθηκών για να οικοδομηθεί μια ανταγωνιστική Τουρκία». Πρόσθεσε ότι «για χρόνια η Τουρκία δαπάνησε την ενέργειά της σε εσωτερικά προβλήματα (...) Τούρκοι, Κούρδοι, Αλεβίτες, αυτοί που φορούν μαντίλα και αυτοί που δεν φορούν, αριστεροί και δεξιοί πρέπει να ενωθούν για αυτόν τον σκοπό...».

Στο μεταξύ, ο Ουνάλ Τσεβικιόζ, πρέσβης επί τιμή και ένας από τους κύριους συμβούλους του Κιλιτσντάρογλου, μιλώντας σε αμερικανικά ΜΜΕ είπε ότι με την επικράτηση του ηγέτη του CHP «θα τερματιστεί η πολιτική αντιπαράθεσης με την ΕΕ» και «θα ξεκινήσουμε μια διαδικασία ομαλοποίησης στην εσωτερική πολιτική». Μιλώντας δε για τις σχέσεις Τουρκίας - Ελλάδας, δήλωσε ότι οι σεισμοί του Φλεβάρη «δημιούργησαν μια ευκαιρία και ένα νέο περιβάλλον».

Σημειώνουμε ότι πρόκειται για τον ίδιο διπλωμάτη που έχει δηλώσει πως «όσοι πιστεύουν ότι η "Γαλάζια Πατρίδα" συνίσταται μόνο στον συνδυασμό των λέξεων "μπλε" και "πατρίδα", θα πρέπει να προστατέψουν τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο που απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες». Μιλώντας δε ειδικά για «απάντηση σε όσους παραβιάζουν το καθεστώς αφοπλισμού των νησιών» κατέληγε ότι «δεν πουλάμε τη "Γαλάζια Πατρίδα"»...

Ισχυρό προβάδισμα Κιλιτσντάρογλου καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις.

Συγκεκριμένα, δημοσκόπηση της εταιρείας GENAR εμφανίζει τον Κιλιτσντάρογλου να συγκεντρώνει 53% και τον Ερντογάν 42%.

Αλλη έρευνα που παρουσίασε η εφημερίδα «Bir Gun» δίνει στους δύο υποψηφίους 54,23% και 45,77% αντίστοιχα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ