Τρίτη 12 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κι άλλη μείωση των εισφορών

Γρηγοριάδης Κώστας

Την παραπέρα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών προαναγγέλλει σε συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Ρέππας. Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας το ρόλο της Επιθεώρησης Εργασίας στην αντιμετώπιση της παραοικονομίας, ο υπουργός κάνει καθαρό ότι η αντιμετώπισή της «θα μας δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στη μείωση του έμμεσου - μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων, π.χ. μείωση ασφαλιστικών εισφορών».

Πριν την ψήφιση του αντιασφαλιστικού νόμου, η κυβέρνηση πρόβαλε τον μπαμπούλα των ελλειμμάτων, για να πετσοκόψει τις συντάξεις και να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης. Τώρα, ανακαλύπτει νέες δυνατότητες για τα ασφαλιστικά ταμεία και μάλιστα τέτοιες που να προχωρήσει στη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Να λοιπόν ποια είναι η περίφημη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού. Λιγότερες εισφορές για τους εργοδότες. Δηλαδή, μεγαλύτερα κέρδη για τις επιχειρήσεις, απώλεια πόρων για τα ταμεία και επομένως καθήλωση και μείωση των συντάξεων.

Για... καφέ!

«Κι αν θέλετε να δώσετε κάτι για καφέ» δικαίωμά σας! Αυτό άκουσαν εμβρόντητοι οι συγγενείς ασθενή σε μεγάλο νοσοκομείο, αμέσως μετά από 10λεπτη επέμβαση, στην είσοδο του χειρουργείου, από... υψηλόβαθμο γιατρό - ψιλικατζή!

Η αγωνία τους μετατράπηκε σε αηδία ακούγοντας «κοτζάμ επιστήμονα» να μετατρέπεται σε «ό,τι έχετε ευχαρίστηση»! Και το συμβάν δε σταμάτησε εδώ, είχε και συνέχεια. «Καφές» ζητήθηκε και από τον ασθενή, ενώ, την ίδια στιγμή, ο υψηλόβαθμος επιστήμονας παρομοίαζε τον εαυτό του με σερβιτόρο, στον έκπληκτο θεραπευμένο «πελάτη του», ισχυριζόμενος ότι και οι γιατροί όπως και οι σερβιτόροι χρειάζονται «μπουρμπουάρ»!

Εμείς τι να πούμε. Το λιγότερο να το χαρακτηρίσουμε κατάντια, το περισσότερο, «εκσυγχρονισμό του συστήματος Υγείας». Μαζί με την απαραίτητη δόση εμπορευματοποίησης, βέβαια...

Οι σύγχρονοι «πιστολάδες»

Πριν από μερικές μέρες, κάπου στην Υεμένη, ανατινάχτηκε στον αέρα ένα αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν έξι άνδρες. Λίγο μετά, οι αρχές ασφαλείας της Υεμένης ανακοίνωσαν, ότι οι έξι άνδρες ήταν μέλη της Αλ Κάιντα και, μάλιστα, ένας εξ αυτών ήταν ύποπτος για συμμετοχή στη βομβιστική επίθεση εναντίον του αμερικανικού αντιτορπιλικού «Κόουλ», το 2000. Τις προάλλες, Aμερικανοί αξιωματούχοι ομολόγησαν, ότι το αυτοκίνητο εβλήθη από ρουκέτα, η οποία εκτοξεύτηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος της ΣΙΑ.

Το περιστατικό έχει γραφτεί στο «Ριζοσπάστη». Το θυμίζουμε, όμως, για να αναφερθούμε στην προαναφερόμενη ομολογία των Aμερικανών αξιωματούχων. Και είναι γνωστό, βέβαια, πως ο Τζ. Μπους έχει επανεργοποιήσει παλιότερη προεδρική εντολή, η οποία δίνει το δικαίωμα στη ΣΙΑ, να δολοφονεί οπουδήποτε στον κόσμο, όποιον ή όποιους θεωρεί, ότι έβλαψαν ή ότι είναι επικίνδυνοι για τα αμερικανικά συμφέροντα, αλλά η εφαρμογή στην πράξη της άκρως επικίνδυνης και εγκληματικής αυτής τακτικής έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

Να υπογραμμίσουμε, ότι η τακτική αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και ηθικής ή ότι επιχειρεί την επιστροφή του πλανήτη στις συνθήκες του Φαρ Ουέστ, όπου ο «πιστολάς - σερίφης» επιβάλλει το δικό του δίκαιο, όπου, όποτε και όπως θέλει; Δε νομίζουμε πως χρειάζεται. Οπως, δε χρειάζεται, να θυμίσουμε ποιοι είναι οι πραγματικοί στόχοι της «αντιτρομοκρατικής» εκστρατείας των ΗΠΑ.

Ζητούνται απαντήσεις

Για πέντε περίπου ώρες έμεινε κλειστό την περασμένη Πέμπτη το νέο διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας, «Ελευθέριος Βενιζέλος». Κι απ' ό,τι μάθαμε, δεν έκλεισε επειδή έβρεχε ή λόγω των ισχυρών ανέμων, αλλά για λόγους ασφαλείας. Συγκεκριμένα, διακόπηκε η διαδικασία εφοδιασμού των αεροπλάνων με καύσιμα, καθώς αυτή θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνη σε περιπτώσεις καταιγίδας και αστραπών.

Με άλλα λόγια, δηλαδή, το υπερσύγχρονο και πολυδιαφημισμένο αεροδρόμιο των Σπάτων θα κλείνει κάθε φορά, που πέφτουν αστραπόβροντα στην περιοχή αυτή. Φαινόμενο, το οποίο δεν μπορεί να θεωρηθεί σπάνιο κατά τη χειμερινή περίοδο, τουλάχιστον. Το γεγονός, όμως, αυτό δημιουργεί ορισμένα ερωτήματα: Αραγε, έτσι γίνεται σε όλα τα μεγάλα και διεθνή αεροδρόμια ανά τον κόσμο; Δεν υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης αυτών των κινδύνων και αν υπάρχει γιατί δεν εφαρμόστηκε; Γιατί, στο αεροδρόμιο του Ελληνικού δεν παρουσιάζονταν τα φαινόμενα αυτά, παρότι στη διάρκεια της πολυετούς λειτουργίας του πολλές φορές έβρεχε κι έπεφταν αστραπόβροντα;

Υπάρχει κανένας αρμόδιος, για να δώσει απαντήσεις;

Τα ασχεδίαστα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ, κάποια στιγμή θα μάθουμε κι εμείς τι λέει το περίφημο «Σχέδιο Ανάν» και, μάλιστα, αναλυτικά. Για την ώρα, μπορούμε να αρκεστούμε στα όσα διοχετεύουν όσοι το γνωρίζουν, στα σχετικά διαγγέλματά τους και στους διάφορους αναλυτές (σχετικούς και άσχετους) των ηλεκτρονικών ΜΜΕ.

Το θέμα, όμως, είναι ...τι ΔΕ λέει το «Σχέδιο Ανάν»! Και κυρίως, αν οι λύσεις που προτείνει είναι όντως δίκαιες, όντως λειτουργικές και, κυρίως, τι επιπτώσεις θα έχουν και για την Κύπρο και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως και για την ευρύτερη περιοχή.

Αλλά, βέβαια, είναι λίγο δύσκολο να μπουν σε έναν τέτοιο προβληματισμό οι κυβερνώντες και συνδιαμορφωτές (κάθε άλλο παρά προνομιακοί...) της εξωτερικής πολιτικής. Αυτοί έχουν φορέσει τις παρωπίδες της ένταξης και δε βλέπουν τίποτε άλλο.

Μάλιστα, έχουν σπεύσει να προλειάνουν το έδαφος, προειδοποιώντας άπαντες ότι οποιαδήποτε αντίθετη φωνή στα σχέδιά τους θα θεωρηθεί «μικροκομματικό παιγνίδι» με τα «εθνικά θέματα». Το μόνο που επιτρέπεται, δηλαδή, είναι ...να τους χειροκροτήσουμε.

ΣΕ ΔΥΟΜΙΣΙ χιλιάδες απολύσεις, προχωρά η γνωστή εταιρία ελαστικών και καλωδίωσης, «Pirelli» μαζί με το ταυτόχρονο κλείσιμο έξι εργοστασίων της. Και, βέβαια, δεν είναι η μόνη εταιρία, που έχει κάνει παρόμοιες ανακοινώσεις. Θυμίζουμε πρόσφατα την ιταλική FIAT!

Κατά τα άλλα, το ευρώ ισορροπεί και ο ευρωπαϊκός παράδεισος συνεχίζει να αναπτύσσεται, να ισχυροποιείται και να αντέχει στις κρίσεις. Από μια σκοπιά, βέβαια, είναι γεγονός: Τα κέρδη των εταιριών προστατεύονται όσο είναι δυνατόν.

ΝΑ ΣΥΝΔΡΑΜΕΙ η ΑΔΕΔΥ στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την εφαρμογή της γνωστής μόδας περιορισμού του καπνίσματος στο δημόσιο τομέα, ζήτησε χτες ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας, Εκτορας Νασιώκας. Αυτό είναι το μεγάλο τους πρόβλημα φαίνεται...


Γρηγοριάδης Κώστας

Αραγε, η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης στο Δημόσιο εντάσσεται ...σ' αυτόν το στόχο; Γιατί με τις αυξήσεις που δίνουν, όντως, δε φτάνουν ...ούτε για τσιγάρα.

Το άλλοθι των υποτακτικών

Φαίνεται πως πάμε προς άρση μιας από τις «μεγάλες εκκρεμότητες» που απασχολεί την Ελλάδα τα τελευταία 28 χρόνια, καθώς η κυβέρνηση Σημίτη φέρεται αποφασισμένη ν' αποδεχτεί τη «λύση» στο «Κυπριακό», που προωθούν, μέσω του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Μια «λύση», όμως, που δεν αίρει τα «δεδομένα» της τουρκικής εισβολής και κατοχής στο νησί και δεν κατοχυρώνει το παρόν και το μέλλον της Κύπρου, αφού δε διασφαλίζει την ενιαία κυριαρχία, την εθνική ανεξαρτησία, την ασφάλεια και τη δημοκρατία του κυπριακού κράτους. Δεν ικανοποιείται, δηλαδή, το πάγιο αίτημα του κυπριακού και του ελληνικού λαού για «Κύπρο Ενιαία, Κυρίαρχη, Ανεξάρτητη και Δημοκρατική», που αποτελούσε τη μόνη δίκαιη και, επομένως, αποδεκτή και βιώσιμη λύση.

Βέβαια, θα μπορούσε κάποιος να πει πως είναι «ψιλά γράμματα» αυτές οι «απαιτήσεις», στη σημερινή εποχή της παντοκρατορίας του ιμπεριαλισμού και της «ρεαλιστικής πολιτικής», που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση Σημίτη, προσθέτοντας ότι ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος ν' αποδεχτεί κι αυτήν τη «λύση», καθώς έχει κουραστεί ν' ασχολείται με το «Κυπριακό» και να ζει υπό το βάρος της μόνιμης τουρκικής απειλής. Θα έκανε, όμως, λάθος στη διάγνωση, αφού μπορεί μεν το «Κυπριακό» να «τράβηξε πολύ», αλλά ουδέποτε ο λαός μας ξέχασε ποιος και γιατί ευθύνεται γι' αυτό. Και να το ήθελε δε θα μπορούσε, αφού υπάρχουν ακόμα οι μαυροφόρες που θρηνούν τους σκοτωμένους της εισβολής κι αναζητούν τους αγνοουμένους, υπάρχουν οι ξεριζωμένοι και οι ανέστιοι.

Ποιος, λοιπόν, έδωσε το δικαίωμα στον Σημίτη να «κλείσει» το «Κυπριακό» κατά πώς βολεύει τους Τούρκους, τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ; Ποιος είπε στον Γιωργάκη Παπανδρέου ότι οι Ελληνες συντάσσονται με την κυβερνητική λογική και πρακτική του «μικρότερου κακού», που αναδεικνύει το φόβο, τη δειλία και τη διάθεση πλήρους υπακοής και υποταγής των σημερινών κυβερνώντων στα μεγάλα αφεντικά; Ποιος επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να «σβήσει» με μια μονοκονδυλιά το θρήνο, την απόγνωση, την οργή, την αγωνία, τον αγώνα, αλλά και την προσμονή, την ελπίδα, την αισιοδοξία, την πίστη των Κυπρίων για μια πατρίδα πραγματικά ελεύθερη, ανεξάρτητη και δημοκρατική; Ποιος δέχεται, όσοι άλλοτε θα κατηγορούνταν σαν προδότες, να εμφανίζονται τώρα σαν ρεαλιστές;

Αυτού του είδους ο «ρεαλισμός» δεν αποτελεί παρά το άλλοθι των υποτακτικών. Οι σημερινοί κυβερνώντες - αλλά και οι «αντιπολιτευόμενοι» της ΝΔ κι όλοι όσοι, επί της ουσίας, συμφωνούν με την προτεινόμενη από τους ιμπεριαλιστές «λύση» του «Κυπριακού» - ως υποτακτικοί της «νέας τάξης» είναι ανίκανοι να υπερασπιστούν το δίκιο της Κύπρου. Είναι, όμως, ικανοί να «κλείσουν» κι αυτήν την «εκκρεμότητα», όπως έκλεισαν κι άλλες - ένταξη στην ΟΝΕ, «εργασιακό», «συνταξιοδοτικό», «τρομοκρατία» κ.ά. - και γι' αυτό επιλέχτηκαν και στηρίζονται από τους ξένους «προστάτες» της χώρας μας. Στο χέρι του ελληνικού λαού είναι να τους αφαιρέσει την εξουσία, στερώντας τους τη δυνατότητα να κάνουν κακό στην Ελλάδα και στο λαό της...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Η αναπαλαίωση...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οι λέξεις και πολιτικές έννοιες, ταυτόχρονα, εργατική τάξη, εργαζόμενοι, λαός αντικαθίστανται από τις λέξεις κοινωνία και πολίτες. Η κριτική στη σημερινή κατάσταση του κόσμου περιορίζεται στην περιγραφή των οξύτατων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, χωρίς να λυπάται τα πλέον μελανά χρώματα, αλλά, αποφεύγοντας συστηματικά να αποκαλύψει τις βαθύτερες κοινωνικές αιτίες και ρίζες τους. Ακόμη και η αντίθεση εργαζόμενοι - λαός και άρχουσα τάξη - μονοπώλια - ιμπεριαλισμός αντικαθίσταται από τη δήθεν υποταγή της κοινωνίας στην αγορά, της πολιτικής στην οικονομία. Ανάλογοι είναι και οι στόχοι: Ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη. Η κοινωνία πάνω από την αγορά. Η πολιτική πάνω από την οικονομία. Και τα βασικά μέσα για την επίτευξη των στόχων αυτών είναι: η καταπολέμηση της αδιαφορίας και του οχαδερφισμού, η συμμετοχή των πολιτών στην πολιτική και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, η διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, η θεσμοθέτηση μέτρων διαφάνειας και ελέγχου της αγοράς και της οικονομίας γενικότερα, κλπ. Κι όταν ζητηθεί, να περιγράφει περισσότερο συγκεκριμένα η εναλλακτική πρόταση, τότε οι απαντήσεις είναι περίπου οι εξής: «Δε θέλουμε να είμαστε διαρκώς σταυρωμένοι στο δίλημμα: 'Η θα μείνουμε επ' άπειρον ουτοπικοί ή θα χάσουμε την ψυχή μας. Ενας διαφορετικός κόσμος είναι εφικτός, είναι αναγκαίος».

Τα παραπάνω αποτελούν μια επιγραμματική αναφορά των θέσεων διαφόρων δυτικοευρωπαϊκών σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων, αλλά και του ΣΥΝ, όπως γίνεται φανερό από το άρθρο του Ν. Κωνσταντόπουλου στην «Ελευθεροτυπία» του Σαββάτου.

... παλιών θεωριών...

Και μπορεί, βέβαια, να παρουσιάζουν τις θέσεις αυτές, ως το απαύγασμα της σύγχρονης πολιτικής σκέψης, αλλά δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μια «αναπαλαίωση» του «τρίτου δρόμου», ο οποίος αποτελούσε και αποτελεί τη σημαία των απανταχού σοσιαλδημοκρατών, για πολλές δεκαετίες τώρα. Και μάλιστα, κάποτε ο «τρίτος δρόμος» συνοδευόταν από τη λέξη σοσιαλισμός, έστω με το περιεχόμενο που έδιναν και δίνουν στην έννοια οι σοσιαλδημοκράτες...

Θυμηθείτε τι έλεγε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στα πρώτα χρόνια της πορείας του: Ως βασική αντίθεση θεωρούσε αυτή ανάμεσα στους προνομιούχους και μη προνομιούχους. «Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο λαός στην εξουσία» ήταν το βασικό του σύνθημα και, βέβαια, ο σοσιαλισμός, η κοινωνική πρόοδος και δικαιοσύνη, κλπ., κλπ., ήταν έννοιες και συνθήματα, που λέγονταν και επαναλαμβάνονταν σαν ...καραμέλες, πάντα, στα πλαίσια του «τρίτου δρόμου». Σήμερα, όλοι γνωρίζουν, πλέον, την πραγματική αξία αυτών των διακηρύξεων.

Και τότε και σήμερα, οι θεωρίες και οι αντιλήψεις αυτές θέλουν να συσκοτίσουν τον ταξικό χαρακτήρα και περιεχόμενο του καπιταλιστικού συστήματος, των αντιθέσεων και των προβλημάτων του. Επιχειρούν να αλλοιώσουν το περιεχόμενο του επιστημονικού σοσιαλισμού και, κυρίως, να αποπροσανατολίσουν τον ταξικό φορέα του, την εργατική τάξη, από τον ιστορικό της ρόλο και αποστολή. Θέλουν να βάλουν στη θέση του σοσιαλισμού τις νεφελώδεις αυταπάτες του όποιου «τρίτου δρόμου». Με άλλα λόγια, δηλαδή, του καπιταλισμού με ...ανθρώπινο πρόσωπο.

... και οι μεγάλες διαφορές

Ολ' αυτά, βέβαια, δεν αναιρούν τη δυνατότητα και αναγκαιότητα της κοινής δράσης, στo πλαίσιo των μαζικών και κοινωνικών κινημάτων, των κομμουνιστικών, αντιιμπεριαλιστικών, αριστερών και ριζοσπαστικών δυνάμεων, με τις όποιες σοσιαλδημοκρατικές και άλλες δυνάμεις. Στόχοι και συνθήματα, όπως η υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, της διαφύλαξης της ειρήνης και κατά του πολέμου κλπ, είναι κοινοί, μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν τη βάση κοινών αγώνων.

Φανερό είναι, όμως, ότι οι πρώτες εντάσσουν τους στόχους και τους αγώνες αυτούς σε μια γενικότερη κατεύθυνση ριζικών αλλαγών στην προοπτική του σοσιαλισμού, στην ανάδειξη της εργατικής τάξης και του λαού σε πραγματικό πρωταγωνιστή των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων και την αφαίρεση της εξουσίας από την άρχουσα τάξη και το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ οι δεύτερες, τους εντάσσουν σε μια κατεύθυνση διαχείρισης του συστήματος, η οποία, εάν και όταν υλοποιηθεί, θα προσφέρει - σύμφωνα με όσα εξαγγέλλουν οι εμπνευστές της - ένα πολύ ασαφές, αβέβαιο και, πάντως, προσωρινό στρογγύλεμα των οξείων γωνιών της κρίσης και τίποτε περισσότερο. Μια πολιτική, δηλαδή, η οποία - ακόμη κι αν αφαιρεθούν τα αβέβαια και ασαφή χαρακτηριστικά της - δεν αποτελεί ούτε αλλαγή, ούτε διέξοδο, για τους εργαζόμενους και το λαό. Αποτελεί, όμως, μια χρυσή εφεδρεία του μεγάλου κεφαλαίου, αφού μπορεί να αξιοποιηθεί για τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων, το «χώνεμα» των αντιδράσεών τους και τη διαιώνιση του καπιταλιστικού συστήματος.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Σχέδιο» χαριστικής βολής

Ολοι συμφωνούν ότι από χθες το Κυπριακό εισήλθε στην κρισιμότερη και ίσως στην τελική του φάση. Το «σχέδιο Ανάν» φαίνεται να λειτουργεί ως καταλύτης των εξελίξεων, οι οποίες επιταχύνονται υπό την πίεση, κυρίως, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας. Εξάλλου δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το «σχέδιο» υπαγορεύτηκε, ουσιαστικά, από την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο. Το γεγονός αυτό μπορεί να θεωρηθεί ικανό για να προσδιοριστεί και ο χαρακτήρας της «λύσης» που προωθείται. Τόσο οι Αμερικανοί, όσο και οι Αγγλοι δεν έκρυψαν ποτέ τα τελευταία 43 χρόνια τα σχέδιά τους για την Κύπρο. Αυτό μαρτυρούν τόσο οι συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου, όσο και το περιβόητο «σχέδιο Ατσεσον» που είχαν ως κοινό παρονομαστή τη ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου μέσω της διχοτόμησης. Μέρος του ίδιου σχεδίου ήταν και τα όσα συνέβησαν στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974 με αποκορύφωμα την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων και την κατοχή ενός σημαντικού μέρους του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τώρα λοιπόν όλα δείχνουν ότι πηγαίνουμε ολοταχώς για την ολοκλήρωση αυτού του σχεδίου.

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι από χθες το απόγευμα αυτομάτως και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των ενδιαφερομένων, το «σχέδιο Ανάν» έγινε η βάση για την περαιτέρω συζήτηση. Ουσιαστικά, με μια κίνηση, πετάχτηκε στο καλάθι των αχρήστων το πλαίσιο που δημιουργήθηκε από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, από το 1974 μέχρι σήμερα. Τι μεσολάβησε; Τι άλλαξε και το Κυπριακό, από πρόβλημα διεθνές έγινε ουσιαστικά πρόβλημα διμερές; Πώς και γιατί εγκαταλείφθηκε ουσιαστικά η θέση για την ενιαία, κυρίαρχη και ανεξάρτητη Κύπρο;

Τα βασικά στοιχεία του «σχεδίου Ανάν» παραπέμπουν σε μια «λύση» συνομοσπονδιακού χαρακτήρα, με αναγνώριση της διχοτόμησης και των τετελεσμένων του 1974. Οπως προκύπτει από τη χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να πάρει μέρος σ' αυτή τη συζήτηση. Παρουσιάζει μάλιστα την απόφασή της ως προϊόν ρεαλισμού και αναγκαίων, αμοιβαίων υποχωρήσεων. Η σύνδεση της συζήτησης για τη «λύση» του Κυπριακού με το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μόνο ως εκβιαστικός αντιπερισπασμός μπορεί να εκληφθεί.

«Είναι μοναδική ευκαιρία και αν την αφήσουμε ανεκμετάλλευτη, τότε η χώρα θα αντιμετωπίσει σοβαρούς κινδύνους», ισχυρίζονται τα στελέχη της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια εκβιασμού και χειραγώγησης της «κοινής γνώμης». Στην ουσία το μόνο επείγον είναι η σχεδιαζόμενη επιδρομή κατά του Ιράκ, οι ανακατατάξεις στη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία, την «Ευρασία», σε μια ευρύτατη περιοχή, όπου ένα «αβύθιστο αεροπλανοφόρο», όπως μια ΝΑΤΟποιημένη Κύπρος, θα ήταν πολύτιμο για τους ιθύνοντες της νέας τάξης.

Οι λαοί της Κύπρου και της Ελλάδας καλούνται να ορθώσουν το δικό τους ανάστημα μπροστά στη διαφαινόμενη ολοκλήρωση του εγκλήματος. Μια «λύση» σαν κι αυτή που προσδιορίζει το «σχέδιο Ανάν» θα αποτελέσει την απαρχή σειράς δυσμενέστατων εξελίξεων για τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας που αφορούν στο Αιγαίο, και όχι μόνον.

Στο «σφυρί»

Θα το πουλήσουν το νησί,

θα δείτε αυτό θα γίνει,

την Κύπρο

θα πουλήσουνε

χωρίς ντροπή κι αισχύνη

οι υποταγμένοι,

οι «γιες μεν»

οι νάνοι, οι θεατρίνοι!

* * *

Θα το πουλήσουν το νησί

θα δείτε

στον «Αττίλα»,

θα αποδεχτούν το σχέδιο,

το σχέδιο ξεφτίλα

και νίκη θα ονομάσουνε

την ήττα μας,

τη νίλα!

* * *

θα το πουλήσουν το νησί,

θ' αποδεχτούν τη «λύση»

αυτή θα 'ναι η κατάληξη

του «ανήκομεν στη Δύση»!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ