Σάββατο 17 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Με τη φλόγα του Νοέμβρη συνεχίζουμε

Το μήνυμα της ΚΝΕ για την 28η επέτειο του Πολυτεχνείου

«Με τη φλόγα του Νοέμβρη συνεχίζουμε. Με ΚΚΕ ισχυρό - Μέτωπο λαϊκό, θα νικήσουμε», τονίζει η ΚΝΕ, στο μήνυμά της για την 28η επέτειο του Πολυτεχνείου. 28 χρόνια μετά, το Νοέμβρη του 2001, η ΚΝΕ καλεί τους νέους και τις νέες να διαδηλώσουν για μόρφωση, δουλιά, δημοκρατία, ενάντια στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών.

Η ΚΝΕ τονίζει στο μήνυμά της ότι το Πολυτεχνείο μάς καλεί να πάρουμε θέση, αν θα αγωνιστούμε με τους νέους όλου του κόσμου ενάντια στον πόλεμο ή θα πολεμήσουμε για το πετρέλαιο ενάντια στους λαούς. Σε τελική ανάλυση: «θα προχωρήσουμε στο δρόμο του Νοέμβρη ή θα δικαιώσουμε αυτούς που τον πολέμησαν;».

«Το Πολυτεχνείο ζει, έξω το ΝΑΤΟ κι οι Αμερικανοί!», διακηρύσσει η ΚΝΕ και τονίζει: «Ο δρόμος της αντίστασης είναι η μόνη μας επιλογή σήμερα, αν θέλουμε να υπάρξει προοπτική αύριο. Είναι στο χέρι του καθενός μας, και όλων μαζί να αλλάξουμε τα πράγματα. Ο ιμπεριαλισμός, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που τον στηρίζουν, μπορούν να ηττηθούν. Τίποτα πιο ισχυρό από τη δύναμη του δίκιου, τίποτα πιο μεγάλο και πιο δυνατό από την ενωμένη φωνή λαού και νεολαίας».

Τονίζοντας ότι «η πάλη αυτή είναι ρεαλιστική, γιατί είναι αναγκαία», η Οργάνωση καλεί τους νέους να παλέψουν για τη λαϊκή οικονομία και εξουσία, γιατί μόνο σ' αυτήν «μπορούν να βρουν νόημα και σκοπό οι αναζητήσεις και οι διεκδικήσεις μας». Ετσι, όντας μπροστά στο 8ο Συνέδριό της, συζητά το πώς η νεολαία και το κίνημά της θα συμβάλουν αποφασιστικά σ' αυτήν την προοπτική και καλεί κάθε νέο να πάρει τη θέση του «στον αγώνα για τα δικαιώματά μας, για το Μέτωπο, τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, το Σοσιαλισμό».

Προσυγκέντρωση της ΚΝΕ

Η προσυγκέντρωση όλων των Οργανώσεων της ΚΝΕ για τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην Αμερικάνικη Πρεσβεία, είναι σήμερα στις 2.30 το μεσημέρι μπροστά από το «Μινιόν».

33ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Αυταρχική πρόκληση

Με μια αυθαίρετη κι αυταρχική ενέργεια, ο διευθυντής του 33ου Γυμνασίου Αθηνών, κ. Σαρελάκος έδιωξε χτες το πρωί πέντε μαθητές από τη σχολική γιορτή για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Το «αμάρτημα» των μαθητών ήταν ότι διαμαρτυρήθηκαν γιατί επιβλήθηκε κατά τη διάρκεια της γιορτής να είναι αναρτημένη η σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης! Αναρωτιόμαστε: άραγε οι μαθητές είναι που δεν είχαν θέση σ' αυτή τη γιορτή ή το σύμβολο της ΕΕ κι όσοι προσκυνούν σ' αυτό;

Χαιρετισμός του ΑΚΕΛ

Θερμό, συναγωνιστικό και συντροφικό χαιρετισμό στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και συνολικά στο Κόμμα απευθύνει, με επιστολή του, ο Δημήτρης Χριστόφιας Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, με αφορμή τη σημερινή επέτειο του Πολυτεχνείου.

Σε αυτόν Δ. Χριστόφιας σημειώνει: «Το ΚΚΕ πιστό στις αντιφασιστικές, δημοκρατικές του παραδόσεις βρέθηκε στις πρώτες γραμμές του αντιχουντικού αγώνα και διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέγερση της νεολαίας και λαού της Αθήνας τον Νοέμβρη του 1973. Το ΑΚΕΛ τιμά τους αγώνες και τις θυσίες των Ελλήνων αντιχουντικών, αντιφασιστών. Τα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, που ενέπνευσαν την εξέγερση του Πολυτεχνείου εμπνέουν και τον κυπριακό λαό στο δικό του αντικατοχικό αγώνα».

Και το χαιρετιστήριο καταλήγει: «Με την ευκαιρία της αυριανής (σ.σ. σημερινής) επετείου το ΑΚΕΛ εκφράζει για μια ακόμα φορά τις θερμές ευχαριστίες για τη συνεπή, πολύπλευρη και από θέση αρχών υποστήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα της Κύπρου για δικαίωση. Διαβεβαιώνουμε για τη δική μας αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα τους εργαζόμενους και το ΚΚΕ στην πάλη για κοινωνική πρόοδο».

Τα συνδικάτα τιμούν το Πολυτεχνείο

«Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, με τα συνδικάτα αντίσταση και πάλη». Ηταν το σύνθημα που βροντοφώναξαν χτες το απόγευμα οι εργαζόμενοι, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συντονιστικού Σωματείων και Συνδικάτων και Συνδικαλιστών Αθήνας, με πορεία που πραγματοποίησαν από την πλατεία Κάνιγγος στο χώρο του Πολυτεχνείου για να καταθέσουν στεφάνια. Με συνθήματα κατά του πολέμου, κατά του ΝΑΤΟ και της κυβερνητικής πολιτικής, κατευθύνθηκαν με μια μαχητική πορεία στον εσωτερικό χώρο. Εκεί τους υποδέχτηκαν φοιτητές, στέλνοντας το μήνυμα ότι «Φοιτητές - εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά». Μαζί με το συντονιστικό βρέθηκε και ο Σαμπρί Τοπτσού, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταφορών Τουρκίας «Τουμτίς», ο οποίος, μετά την κατάθεση των στεφανιών, μας είπε: «Σήμερα είναι γιορτή, γιορτάζουμε μια νίκη, έναν αγώνα δίκαιο για τους λαούς και κυρίως τους εργαζόμενους. Ευχόμαστε τέτοιες γιορτές να υπάρχουν για όλους τους λαούς σε όλο τον κόσμο». Λίγα λεπτά πριν, στο χώρο κατέθεσε στεφάνι η Συντονιστική Επιτροπή Αναπήρων Αθήνας.

Ακολούθησε συζήτηση που διοργάνωσε στο κτίριο «Γκίνη» το Συντονιστικό με θέμα: «Επίδραση του πολέμου στα δημοκρατικά, συλλογικά και ατομικά, δικαιώματα», που ανέδειξε την ανάγκη οι εργαζόμενοι και το σύνολο του ελληνικού λαού να βαδίσουν στο δρόμο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ως το μόνο δρόμο για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Ο Φ. Βαρδής, μέλος της Γραμματείας της Συντονιστικής, υπογράμμισε στην ομιλία του πως «οι μεγιστάνες του πολέμου» επιτίθενται «κατά των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, αλλά και κατά των συγκεκριμένων πολιτικών και κοινωνικών ομάδων σε πλανητικό επίπεδο», με στόχο την απαξίωσή τους και την καταστολή όσων αντιστέκονται.

Ο Γ. Πέρρος, μέλος της Γραμματείας της Συντονιστικής και γραμματέας του ΕΚΑ, αναφέρθηκε στους μηχανισμούς στήριξης του αυταρχικού καθεστώτος αστυνομικού τύπου, που επιχειρείται να επιβληθεί στις χώρες της ΕΕ.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από μέρους των συγκεντρωμένων, κυρίως για καθημερινές περιπτώσεις εργοδοτικής τρομοκρατίας.

Επίσης, έγινε κάλεσμα στην ολονύχτια εκδήλωση του ΠΑΜΕ, αντίθεσης στον πόλεμο, έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία στις 30 Νοέμβρη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η παλλαϊκή συμμετοχή χρέος στη ζωή

Σήμερα στις 6.00 μ.μ. από το Πολυτεχνείο η πορεία στο αμερικάνικο προξενείο

«... Χρέος στη ζωή», η παλλαϊκή συμμετοχή στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση, που ξεκινά στις 6 το απόγευμα από το χώρο του Πολυτεχνείου με κατεύθυνση το αμερικάνικο προξενείο, για να σαλπίσει την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα. Απόψε, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης, θα δηλώσουν την απόφασή τους να προχωρήσουν στο δρόμο του Νοέμβρη και να φράξουν τα σχέδια όσων θέλουν να στείλουν στο μουσείο της ιστορίας, το εξεγερτικό πνεύμα και το αντιιμπεριαλιστικό του περιεχόμενο.

Ο αγωνιζόμενος λαός και η νεολαία θα κατευθυνθεί συγκροτημένα για το χώρο του Πολυτεχνείου μέσα από προσυγκεντρώσεις που θα ξεκινήσουν στις 5 το απόγευμα από:

-- Την Πλατεία Χημείου, όπου έχουν δώσει το αγωνιστικό ραντεβού η ΦΕΑΠΘ μαζί με 22 φοιτητικούς συλλόγους.

-- Το Αγαλμα Βενιζέλου, όπου συγκεντρώνονται οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και οι εργαζόμενοι των βορειοδυτικών συνοικιών.

-- Το Πολυτεχνείο, όπου έχει προσυγκέντρωση η Αχτίδα Δήμου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

«Τίποτα πιο ισχυρό από τη δύναμη του δίκιου»

Με την πίστη αυτή, και γεμάτοι από την αισιοδοξία πως τίποτα δεν είναι πιο δυνατό από την ενωμένη φωνή λαού και νεολαίας, οι νεολαίοι της Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ τίμησαν χτες μέσα από μια μουσική εκδήλωση την 28η επέτειο της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Μέσα στο φουαγιέ της Πολυτεχνικής Σχολής, τραγούδησαν τα ιδανικά και τα οράματά τους, τις προσδοκίες και τα όνειρα, μίλησαν για την προοπτική της πάλης.

Ο αγώνας συνεχίζεται, δυναμώνει, έχει προοπτική

Το μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ για την 28η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

«Επίκαιρο όσο ποτέ το μήνυμα του Πολυτεχνείου, 28 χρόνια μετά. Η ελπίδα βρίσκεται στον ίδιο το λαό, στη νεολαία, στην οργάνωση, στην ενότητα, στον αγώνα του. Μόνο η λαϊκή αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή συσπείρωση μπορεί να φέρει αποτελέσματα, να δώσει προοπτική στο λαό», σημειώνει η ΚΕ του ΚΚΕ στο μήνυμά της για την 28η επέτειο του Νοέμβρη του 1973. Στη συνέχεια, το μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος κατά του Αφγανιστάν και τα πρόσθετα μέτρα κατά των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών όλων των λαών, με πρόσχημα την τρομοκρατία, επιβάλλει να συγκρουστούμε με τη μοιρολατρία, το συμβιβασμό, με την αντιλαϊκή πολιτική και την εργοδοσία, τη συναίνεση και την ενσωμάτωση, με όλα όσα καλλιεργούνται και που υποθηκεύουν το παρόν και το μέλλον του λαού μας.

Το Πολυτεχνείο ζει, ο αγώνας συνεχίζεται στους καθημερινούς αγώνες κατά του νέου, άδικου, πολέμου, που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ και η ΕΕ, μαζί με άλλες κυβερνήσεις συμμάχους τους, και την ελληνική. Ζει στην πάλη για τα δικαιώματα στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην Παιδεία, στην πάλη των μικρομεσαίων αγροτών και της νεολαίας, στους αγώνες για το εισόδημα και κατά της εκμετάλλευσης που υφίστανται εκατομμύρια εργαζόμενοι από το κεφάλαιο, από την επιβολή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Εργάτες, αγρότες, μετανάστες, νέες και νέοι, άνεργοι, συνταξιούχοι,

Είναι εγκληματική η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και η πλήρης συναίνεση που της παρέχει η ΝΔ, να συμμετέχει και η Ελλάδα στον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν, καθώς και στη συνέχειά του, που ετοιμάζονται να δώσουν οι ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και αλλού. Αυτές οι επιλογές θα μετατρέψουν τελικά και την Ελλάδα σε θύμα. Ο ελληνικός λαός δεν έχει συμφέρον από τον πόλεμο που μοιράζει σφαίρες επιρροής και κέρδη. Συμφέρον έχει μόνο η πλουτοκρατία. Γι' αυτό και ο παλλαϊκός αγώνας, να βγει η Ελλάδα από τον πόλεμο, είναι θέμα ζωτικής σημασίας, αλλά και δικαιοσύνης.

Το ΚΚΕ σας καλεί να δώσουμε μαζί τη μάχη για να συγκροτήσουμε το λαϊκό μέτωπο, να προωθήσουμε τώρα τη λαϊκή συσπείρωση και πάλη. Να δυναμώσουμε τον αγώνα για τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα, για να μη ληστεύει τον παραγωγικό πλούτο της χώρας το μονοπωλιακό κεφάλαιο. Τον αγώνα κατά των επιλογών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Την κοινή δράση και την αλληλεγγύη των λαών. Να οργανώσουμε την ταξική αντεπίθεση του εργατικού κινήματος.

Εργαζόμενοι, νέες και νέοι,

Τώρα πια δεν υπάρχουν περιθώρια για αυταπάτες. Τα λαϊκά στρώματα πρέπει να φύγουν μαζικά από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, από την Κεντροαριστερά και την Κεντροδεξιά. Να ενισχύσουν την πολιτική πρόταση, τη δράση του ΚΚΕ. Να συμβάλουν ουσιαστικά στον αγώνα για τη δημιουργία του Λαϊκού Μετώπου.

Το ΚΚΕ σας καλεί να τιμήσουμε μαζικά - αντιιμπεριαλιστικά την 28η επέτειο του ηρωικού ξεσηκωμού στο Πολυτεχνείο.

Σε όλη τη χώρα να ακουστεί δυνατά το μήνυμα: Ο αγώνας κατά των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού συνεχίζεται, δυναμώνει, έχει προοπτική».

Στο μνημείο των Ηρώων

Στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ στεφάνια κατέθεσαν χθες το πρωί στο Μνημείο προς τιμήν των Ηρώων του Πολυτεχνείου φοιτητικοί σύλλογοι και φορείς. Με τα συνθήματά τους, οι συγκεντρωμένοι νεολαίοι επαναβεβαίωσαν ότι τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι πάντα επίκαιρα, ιδιαίτερα σήμερα με τους αγώνες των λαών κατά της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης. Στεφάνια κατέθεσαν αντιπροσωπείες της ΚΟΘ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Επίσης, μεταξύ άλλων, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων περιόδου '67-'74, το ΠΑΜΕ, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η ΕΣΑΚ, η ΕΔΥΕΘ, οι πέντε ΕΛΜΕ, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, δεκάδες μαζικοί φορείς της πόλης και εκατοντάδες απλοί πολίτες.

Δεν ξεχνάμε

Τους δολοφονημένους του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου και τους νέους «που αγωνίστηκαν εκείνες τις μέρες κατά της δικτατορίας και όσων την είχαν σχεδιάσει και επιβάλλει», τιμά η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ). «Δεν ξεχνούμε και γνωρίζουμε πολύ καλά, όπως και ο λαός μας, πως πίσω από τη χούντα υποκινητές και στήριγμα ήταν η αμερικανική κυβέρνηση και το ΝΑΤΟ», σημειώνει στην ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

«Γνωρίζουμε επίσης καλά πως υποστηρικτές και συνεργάτες του ολοκληρωτικού καθεστώτος ήταν μικρή μόνο μερίδα από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας. Αντίθετα, πολλοί αξιωματικοί και υπαξιωματικοί αντέδρασαν στη χούντα, εντάχθηκαν σε αντιστασιακές οργανώσεις, συνελήφθησαν, φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν με ιδιαίτερη σκληρότητα», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, αναφέροντας τις οργανώσεις «Ελεύθεροι Ελληνες», «ΑΑΑ», «Δημοκρατική Αμυνα στο Πολεμικό Ναυτικό (Υπαξιωματικοί του ΕΛΛΗ)», το «Κίνημα του Ναυτικού» και το Αντιτορπιλικό «ΒΕΛΟΣ» και «ένα πλήθος ακόμα ομαδικών και μεμονωμένων περιπτώσεων, που πολέμησαν τη δικτατορία, διδασκόμενοι από την αντίσταση, που με κάθε τρόπο προέβαλλε ο Λαός μας».

  • Ανακοίνωση για την επέτειο τής εξέγερσης του Πολυτεχνείου έκδοσε και η ΕΕΔΥΕ
ΚΚΕ - ΚΝΕ
Οπως τότε έτσι και τώρα...

Στεφάνια κατέθεσαν χτες στο Πολυτεχνείο αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Μέσα σε κλίμα αγωνιστικού ενθουσιασμού και χειροκροτημάτων επιδοκιμασίας από πολύ κόσμο κατέθεσαν στεφάνια χτες το πρωί στο μνημείο του Πολυτεχνείου, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και εκ μέρους της ΚΝΕ, ο Γραμματέας του ΚΣ της Οργάνωσης, Νίκος Σοφιανός. Επίσης, φόρο τιμής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου απότισε και ο «Ριζοσπάστης», εκ μέρους του οποίου κατέθεσε στεφάνι ο Γιάννης Ζαγγανάς, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής.

Μετά την κατάθεση στεφάνου ο Σπ. Χαλβατζής έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Οπως τότε, έτσι σήμερα, τα μηνύματα του Νοέμβρη είναι επίκαιρα. Και τότε και τώρα υπάρχει η Νέα Τάξη Πραγμάτων που θέλει διά πυρός και σιδήρου να ισοπεδώσει τα πάντα. Οπως τότε, έτσι και τώρα υπάρχουν αγωνιστικές συνειδήσεις που παλεύουν ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ενάντια στους Αμερικανούς, ενάντια στο ΝΑΤΟ. Είμαστε αισιόδοξοι ότι η ελληνική νεολαία όπως τότε, έτσι και σήμερα θα σταθεί στο ύψος των καιρών, στο ύψος των απαιτήσεων».

Επίσης, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Σοφιανός, δήλωσε: «Στην πρώτη γραμμή των αγώνων, όπως τότε έτσι και σήμερα, η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, προσπαθεί να κρατήσει ζωντανά τα μηνύματα του Νοέμβρη, στους σημερινούς αγώνες για μόρφωση, για δουλιά, για δημοκρατία, ενάντια στο βρώμικο πόλεμο».

Σήμερα η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία
  • Στις 3.00 μ.μ. το ραντεβού στο Πολυτεχνείο για την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία
  • Μαζικό «παρών» και χτες στο γιορτασμό από τη νεολαία και τους εργαζόμενους

Στα βήματα του Νοέμβρη, στα βήματα του αγώνα για τα αιτήματα της εξέγερσης, που παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα σήμερα όσο ποτέ, βαδίζουν σήμερα ο λαός και η νεολαία της Αθήνας. Οι εκδηλώσεις του τριήμερου εορτασμού για το Πολυτεχνείο, κορυφώνονται σήμερα με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία, που θα ξεκινήσει το μεσημέρι στις 3.00μ.μ. από το Πολυτεχνείο. Οι πύλες του προγραμματίζεται να κλείσουν στη 1 το μεσημέρι. Εκείνη την ώρα, θα πραγματοποιηθεί σύντομη εκδήλωση τιμής, με ομιλίες από τον πρύτανη του ιδρύματος Θ. Ξανθόπουλο, τον Μ. Βαρδάνη, πρόεδρο του Συλλόγου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974 και ανάγνωση του προσκλητηρίου νεκρών, ενώ αμέσως μετά θα ξεκινήσει η πορεία.

Πλήθος φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων, εργατικών σωματείων, φιλειρηνικών οργανώσεων, αντιστασιακών, και άλλοι μαζικοί φορείς καλούν το λαό και τη νεολαία της Αθήνας να συμμετάσχει μαζικά στην πορεία, τονίζοντας την επικαιρότητα των μηνυμάτων της εξέγερσης. Τιμώντας, δηλαδή, τον παλλαϊκό ξεσηκωμό του 1973, καλούν τον κόσμο να διαδηλώσει κατά του πολέμου που μαίνεται εναντίον των λαών, να απαιτήσει τα δικαιώματά του στη μόρφωση και τη δουλιά, να παλέψει για πραγματική δημοκρατία, κατοχυρώνοντας και διευρύνοντας τα κοινωνικά δικαιώματα και τις ελευθερίες που απειλούνται.

Ολα αυτά, που ενέπνευσαν και τον αγώνα του Νοέμβρη, όντας ζωντανά κι επίκαιρα, συγκινούν και σήμερα πλήθος κόσμου. Αυτό φάνηκε και από τη χτεσινή μεγάλη προσέλευση στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου. Αμέτρητα τα στεφάνια και τα λουλούδια, που οργανωμένοι φορείς και απλός κόσμος κατέθετε στο μνημείο - σύμβολο της εξέγερσης, ενώ και όλοι οι υπόλοιποι χώροι του ιστορικού ιδρύματος στην Πατησίων έσφυζαν από κόσμο και ιδιαίτερα νεολαία. Στεφάνι κατέθεσαν νωρίς το πρωί ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Κ. Λαλιώτης, κι ο υπουργός Παιδείας, Π. Ευθυμίου, που δέχτηκαν έντονες αποδοκιμασίες από παρευρισκόμενους φοιτητές.

Αργότερα, ακολούθησαν σε θερμό κλίμα, πολλά σωματεία και ομοσπονδίες εργαζομένων, οι παλαίμαχοι του αγώνα εκπρόσωποι της Εθνικής Αντίστασης, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, πολλά σχολεία κι άλλοι φορείς και προσωπικότητες. Η μικροφωνική του Πολυτεχνείου συνόδευε τις εκδηλώσεις με αγωνιστικά τραγούδια και ανάγνωση ψηφισμάτων, ενώ οι εκθέσεις οπτικοακουστικού υλικού που λειτουργούν στο χώρο συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών.

Ο ξεσηκωμός στις άλλες πόλεις

Εκτός από τον ξεσηκωμό του λαού και των φοιτητών ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς στο Πολυτεχνείο της Αθήνας, ανάλογες εκδηλώσεις, το ίδιο χρονικό διάστημα, πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και τα Γιάννενα. Αν και σε μικρότερη έκταση, τις μέρες αυτές του Νοέμβρη του '73 αναπτύχθηκε ένα κίνημα που χαρακτήρισε και έβαλε το στίγμα του στον κορυφαίο σταθμό των αντιδικτατορικών αντιιμπεριαλιστικών εκδηλώσεων του λαού και της νεολαίας.

Στη Θεσσαλονίκη

Τα γεγονότα της Αθήνας το Νοέμβρη του 1973 έγιναν γνωστά στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 15 Νοέμβρη. Οι ειδήσεις μιλούσαν όχι μόνο για κατάληψη του Πολυτεχνείου στην πρωτεύουσα, αλλά και ότι η Αθήνα ήταν σε κατάσταση γενικού ξεσηκωμού. Ετσι την Παρασκευή 16 Νοέμβρη οι φοιτητές μπαίνουν μαζικά στο Πολυτεχνείο της συμπρωτεύουσας και το καταλαμβάνουν. Ηταν γύρω στα 2.000 άτομα. Στη συνέχεια εκλέχτηκε Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή Κατάληψης, καθώς και Επιτροπές Περιφρούρησης, Σίτισης, Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης και Τύπου. Το βράδυ της ίδιας μέρας γύρω στις 7 με 8 η ώρα άρχισε να λειτουργεί και ραδιοσταθμός. Το πρώτο μήνυμα που μεταδόθηκε έλεγε:

«Εμείς οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης σήμερα 16 Νοεμβρίου καταλάβαμε το κτίριο του Πολυτεχνείου για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στη Χούντα, η οποία καταπιέζει όλο τον ελληνικό λαό. Διατρανώνοντας την πίστη μας στο δίκαιο αγώνα μας, είμαστε δε σίγουροι ότι το τέλος των προσπαθειών μας θα στεφθεί από επιτυχία. Ζήτω η λευτεριά».

Τα κύρια συνθήματα που θα δώσουν τον τόνο στην κατάληψη είναι αντιδικτατορικά και αντιιμπεριαλιστικά. Οπως αυτά που φώναζαν οι φοιτητές στην Αθήνα.

Αργά το βράδυ άρχισαν να φτάνουν ειδήσεις από την Αθήνα ότι γίνονται συγκρούσεις κι ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες. Ομως κανένας από τους συγκεντρωμένους φοιτητές δε δείχνει να δειλιάζει, σε κανενός το μυαλό δεν περνάει η ιδέα για αποχώρηση.

Από τα μεσάνυχτα και μετά, το Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης θα περικυκλωθεί και από στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες θα προστεθούν στις δυνάμεις της Αστυνομίας και των τραμπούκων που είχαν ζώσει το ίδρυμα από την αρχή.

Η εκκένωση του Πολυτεχνείου πραγματοποιήθηκε στις 4 το πρωί του Σαββάτου, όταν μπροστά στην πύλη είχαν φτάσει τα τανκ και είχαν παραταχθεί οι λοκατζήδες, οι ασφαλίτες και οι τραμπούκοι. Οι καθεστωτικοί είχαν υποσχεθεί ότι δε θα πείραζαν κανένα. Ομως πιάστηκαν και οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια 250 άτομα.

Στην Πάτρα

Το φοιτητικό κίνημα στην Πάτρα είχε ιστορία αγώνων από τις αρχές του '72. Αξιοσημείωτη ήταν επίσης η παρέμβασή του στις νόθες φοιτητικές εκλογές το Νοέμβρη του ίδιου χρόνου, όπου έγινε δυνατό να κατέβει δημοκρατικό ψηφοδέλτιο και να αποκαλυφθεί η νοθεία.

Το Μάρτη του '73 ύστερα από σύγκρουση φοιτητών και αστυνομικών στη φοιτητική λέσχη συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν σε δίκη, για σωρεία αδικημάτων, 8 φοιτητές. Η δίκη τους, που ορίστηκε, όχι τυχαία, τον Αύγουστο, ήταν μία ακόμη πρόκληση για αγώνα. Οργανώθηκαν συγκεντρώσεις και μια μεγάλη διαδήλωση, με αποτέλεσμα τέσσερις φοιτητές να αθωωθούν και τέσσερις να καταδικαστούν με αναστολή.

Τη μέρα που γίνεται η κατάληψη του Πολυτεχνείου στην Αθήνα οι φοιτητές της Πάτρας πραγματοποιούν συγκέντρωση - συζήτηση για να αποφασίσουν τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσουν. Την επομένη 1.800 και πάνω φοιτητές προχωρούν στην κατάληψη του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου, στην οδό Κορίνθου. Συγκροτούν επιτροπές, βγάζουν ψηφίσματα, αναρτούν πανό, ανεβαίνουν στην ταράτσα και «ρίχνουν» αντιχουντικά και αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα. Ο λαός της πόλης συμπαρίσταται στα παιδιά του, συρρέοντας στο χώρο της κατάληψης, φέρνοντας τρόφιμα, αλλά και χρήματα. Επίσης κατά τα πρότυπα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης τίθεται σε λειτουργία ραδιοφωνικός σταθμός, που μεταδίδει στα μεσαία, στους 1.600 χιλιοκύκλους, όλο το εικοσιτετράωρο. Το πρώτο μήνυμα λέει:

«Εμείς οι φοιτητές του Πανεπιστημίου της Πάτρας παρακολουθούμε από κοντά τον δύσκολο αγώνα των συναδέλφων μας της Αθήνας για την αποκατάσταση των λαϊκών ελευθεριών. Τασσόμενοι στο πλευρό τους, δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε όλοι ενωμένοι μέχρι την τελική νίκη».

Πέραν της κατάληψης οι φοιτητές φροντίζουν να σκορπίσουν το πνεύμα του αγώνα έξω από την πύλη του πανεπιστημιακού κτιρίου, προκαλώντας μια μεγάλη διαδήλωση που θα φτάσει ως τα Ψηλά Αλώνια και στην οποία θα πάρουν μέρος εργάτες και άλλοι εργαζόμενοι πολίτες.

Το βράδυ της Παρασκευής 16 Νοεμβρίου κάποια τανκ άρχισαν να κινούνται από το ΚΕΤΧ, ενώ μπροστά στο Πανεπιστήμιο μαζεύονται αστυνομικοί, οι οποίοι προκαλούν και χτυπούν τους συγκεντρωμένους. Υπό αυτές τις συνθήκες, με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής, οργανώνεται η συντεταγμένη εκκένωση του κτιρίου, η οποία και ματαιώνει το σχέδιο των δυνάμεων καταστολής για εισβολή στο ίδρυμα. Η Αστυνομία, που εκείνη τη στιγμή δε θα καταφέρει να κάνει συλλήψεις, θα εξαπολύσει τις επόμενες ώρες και μέρες σωστό ανθρωποκυνηγητό. Η συγκομιδή τους, όμως, ήταν πολύ μικρή. Η αλληλεγγύη των Πατρινών εργαζόμενων ήταν η βασική γι' αυτό αιτία. Ανοιξαν τα σπίτια τους και έκρυψαν όσους καταζητούνταν.

Στα Γιάννενα

Στα Γιάννενα οι φοιτητές κατέλαβαν το Πανεπιστήμιο για λίγες ώρες. Κυρίως δραστηριοποιήθηκαν κάνοντας συγκεντρώσεις, εκδίδοντας ψηφίσματα και άλλο αντιδικτατορικό υλικό, ενημερώνοντας το λαό και καλώντας τον να δράσει για να κερδίσει την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία του. Την τελευταία μέρα του ξεσηκωμού της Αθήνας, οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι των Ιωαννίνων θα πραγματοποιήσουν μεγάλη αντιδικτατορική διαδήλωση που θα ξεκινήσει από το χώρο του Πανεπιστημίου, θα διασχίσει την πόλη και θα καταλήξει στη Νομαρχία.

ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ
Το τανκ γκρεμίζει την πύλη

Σάββατο 17 Νοέμβρη 1973: Από τη στιγμή που ο στρατός κάνει την εμφάνισή του στο Πολυτεχνείο, ο ραδιοσταθμός των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών με συνθήματα και εκκλήσεις στέλνει μήνυμα συναδέλφωσης λαού και στρατού. Μπροστά στην πύλη του Πολυτεχνείου, τα τανκ θα φτάσουν στις 2 πάρα τέταρτο, το πρωί του Σαββάτου 17 Νοέμβρη. Κι ενώ οι προβολείς τους θα φωτίζουν το χώρο, ενώ οι κάννες τους θα τους σημαδεύουν, οι εξεγερμένοι φοιτητές θα τραγουδούν τον Εθνικό Υμνο και θα φωνάζουν: «Ο στρατός με το λαό», «Είσαστε αδέλφια μας», «Είμαστε άοπλοι», «Οχι άλλο αδελφικό αίμα», «Ο στρατός μαζί μας».

Στις 3 παρά τέταρτο, οι αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές καλούν με τηλεβόα τους φοιτητές να εκκενώσουν το χώρο της κατάληψης.

Στις 3 ακριβώς, ένα τανκ πέφτει στην κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου και την γκρεμίζει. Θα ακολουθήσουν συμπλοκές αστυνομικών και φοιτητών μέσα στους χώρους του ιδρύματος και τους γύρω δρόμους. Θα υπάρξουν, όμως, και φαντάροι που θα βοηθήσουν φοιτητές να διαφύγουν από τους χουντικούς. Λίγα λεπτά πριν, ο σταθμός των «ελεύθερων πολιορκημένων» έδινε το τελευταίο μήνυμά του: «Τώρα μπαίνουν μέσα. Βλέπω έναν έφεδρο ανθυπολοχαγό. Ξέρω τι με περιμένει. Εδώ Πολυτεχνείο... εδώ Πολυτεχνείο... Αγαπητοί ακροατές θα διακόψουμε για λίγο τη μετάδοση. Μείνετε στους δέκτες σας στο ίδιο μήκος κύματος». Ακολούθησε ο Εθνικός Υμνος και στη συνέχεια ο σταθμός καταστράφηκε, για να μη χρησιμοποιηθεί από το στρατό και την Αστυνομία.

Οι συγκρούσεις του λαού με το δικτατορικό καθεστώς δε σταματάνε με την «άλωση» του Πολυτεχνείου από τα τανκ και το μακελειό που ακολούθησε. Το Σαββατοκύριακο, 17 και 18 Νοέμβρη, συνεχίζονται οι λαϊκές μαζικές συγκεντρώσεις σε κάθε γωνιά της πόλης. Στους δρόμους κυριαρχούν οι εργάτες, οι οικοδόμοι, ο μαθητόκοσμος και μετά έρχονται οι φοιτητές.

Απέναντι στον άοπλο λαό, τα όργανα του καθεστώτος δε θα διστάσουν να πυροβολήσουν στο ψαχνό, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλοί νεκροί και τραυματίες. Δύο μέρες αργότερα, το καθεστώς θα παραδεχτεί τη σύλληψη 866 προσώπων (στην πραγματικότητα, οι συλλήψεις ήταν πολλαπλάσιες) και δίνει στοιχεία για την κοινωνική τους ταυτότητα: 475 εργάτες, 268 φοιτητές, 74 μαθητές και 49 σπουδαστές του Πολυτεχνείου.

Τη Δευτέρα, ο στρατιωτικός νόμος βρίσκεται εν πλήρει δράσει. Οι συλλήψεις συνεχίζονται, η πρωτεύουσα στρατοκρατείται και ο επίσημος απολογισμός - που σε αριθμούς σίγουρα υστερεί της πραγματικότητας - κάνει λόγο για 18 νεκρούς «πλήρως βεβαιωθέντες», για 16, τουλάχιστον, νεκρούς «βασίμως προκύπτοντες» και τραυματισμένους 1.103 πολίτες και 61 αστυνομικούς. Οπως αργότερα κατατέθηκε, με επίσημα στοιχεία, στη δίκη του Πολυτεχνείου, τις μέρες του ξεσηκωμού, η Αστυνομία έριξε 34 χιλιάδες σφαίρες και 300 χιλιάδες έριξε ο στρατός. Είναι κι αυτό ένα στοιχείο απολογισμού. Μα, πάνω από κάθε τέτοιο ή άλλο απολογισμό, είναι το μήνυμα εκείνων των ημερών ότι, χωρίς αντίσταση, χωρίς αγώνα και θυσίες τίποτα δεν κερδίζεται.

ΧΑΛΚΙΔΑ
Μήνυμα αντίστασης και αγώνα

Μήνυμα αντίστασης και αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ έστειλαν χθες το βράδυ οι εργαζόμενοι, η νεολαία και ο λαός της Χαλκίδας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Αντιπολεμικής Κίνησης Φορέων, τιμώντας του νεκρούς και την ηρωική εξέγερση του Νοέμβρη του '73. Τα συνθήματα της πύλης του Πολυτεχνείου «Εξω οι ΗΠΑ», «Εξω το ΝΑΤΟ», αποδείχτηκαν όσο ποτέ επίκαιρα σήμερα, που «οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν».

Στην αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση, χαιρετισμούς απηύθυναν ο αντιδήμαρχος Χαλκίδας, εκπρόσωπος της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη, ενώ η κεντρική ομιλία έγινε από την εκπρόσωπο της Επιτροπής Ειρήνης Χαλκίδας. Οι συμμετέχοντες φορείς κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης και ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Στη συγκέντρωση και πορεία συμμετείχαν αντιπροσωπείες από τη ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, το ΝΣ Εύβοιας της ΚΝΕ, ο Παν. Μπακόλας μέλος της ΟΕΕ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Γ. Μητροπέτρος μέλος της ΚΕ του ΔΗΚΚΙ.

  • Η Επιτροπή Ειρήνης Βόρειας Εύβοιας διοργανώνει αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση, σήμερα, στις 6.30 μ.μ. στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ιστιαίας.
Αγωνιστικά στη Θεσσαλία

Κορυφώνονται σήμερα οι πολύμορφες εκδηλώσεις στη Θεσσαλία για το γιορτασμό της ηρωικής επετείου του Πολυτεχνείου.

Στη Λάρισα, σήμερα, θα πραγματοποιηθεί παλλαϊκό συλλαλητήριο, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου και πορεία στους δρόμους της πόλης. Χτες έγιναν εκδηλώσεις στα σχολεία του νομού, αλλά και σε εργασιακούς χώρους, ενώ το Εργατικό Κέντρο Λάρισας κήρυξε στάση εργασίας μιας ώρας. Τις εκδηλώσεις στη Λάρισα διοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο, η Νομαρχία, ο Δήμος, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, Σύλλογοι Σπουδαστών, μαθητές, εργατικά και επαγγελματικά σωματεία και επιστημονικοί φορείς.

Επίσης, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λάρισας της ΚΝΕ διοργάνωσε εκδηλώσεις αφιερωμένες στη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου. Χτες βράδυ πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις της οργάνωσης μαθητών Ενιαίων Λυκείων στα γραφεία της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ και των ΤΕΕ σε καφετερία της πόλης. Εκδήλωση διοργάνωσε χτες στις 8 μ.μ. και η Επιτροπή Νέων Εργαζομένων στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Στο Βόλο, σήμερα, θα πραγματοποιηθεί αντιπολεμική συγκέντρωση, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας και πορεία προς το «Ηρώον», την οποία διοργανώνουν η Αντιπολεμική Επιτροπή Φορέων Νομού Μαγνησίας και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Χτες έγινε προβολή ταινίας και συζήτηση με θέμα «1973 - 2001. Η δημοκρατία τότε και η δημοκρατία σήμερα» και ακολούθησε συναυλία από ερασιτεχνικά συγκροτήματα αφιερωμένη στην επέτειο του Πολυτεχνείου στο αμφιθέατρο Κορδάτου του Πανεπιστημίου.

Στην Καρδίτσα σήμερα στις 7 μ.μ. θα γίνει συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία και πορεία προς το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνων. Στις 8.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί στο «Παυσίλυπον» εκδήλωση αφιερωμένη στην Ειρήνη και στη ζωή του Γιάννη Ρίτσου, που θα παρουσιάσει ο ηθοποιός Βασίλης Κολοβός. Χτες στα πλαίσια των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο δήμος και πολλοί άλλοι φορείς του νομού έγινε εκδήλωση στην αίθουσα του Επιμελητηρίου με ομιλητή τον Αντ. Κακαρά, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εκπρόσωπο της «Κίνησης για την Εθνική Αμυνα».

Στα Τρίκαλα η Επιτροπή Μαζικών Φορέων του νομού διοργανώνει συγκέντρωση σήμερα στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου και θ' ακολουθήσει πορεία στους δρόμους της πόλης.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Στο δρόμο του Νοέμβρη

Με δυναμισμό, εργαζόμενοι και νέοι τίμησαν, χθες βράδυ στη Βέροια, την ηρωική εξέγερση του λαού και της νεολαίας το Νοέμβρη του '73. Μέσα από τη συγκέντρωση στο πάρκο Ελιάς, που διοργάνωσαν η Επιτροπή Ειρήνης και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, διαδήλωσαν την απόφασή τους να κρατήσουν ψηλά τη σημαία του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού αγώνα.

Σήμερα συγκεντρώσεις και πορείες, για τον αγωνιστικό γιορτασμό του Πολυτεχνείου, οργανώνονται σε όλες τις υπόλοιπες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης:

Στην Κοζάνη από Επιτροπή Μαζικών Φορέων θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 6 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία.

Στην Πτολεμαΐδα, στις 4 μ.μ., στην Κεντρική Πλατεία, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Φορέων.

Στη Φλώρινα, στις 5 μ.μ., πορεία από την Κεντρική Πλατεία, με πρωτοβουλία της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη.

Στο Κιλκίς, στις 12 το μεσημέρι, η ΝΕ του ΚΚΕ και η Οργάνωση της ΚΝΕ θα καταθέσουν στεφάνια στο Ηρώον, στο Δημοτικό Πάρκο.

Στη Εδεσσα, η τιμητική εκδήλωση γίνεται με πρωτοβουλία του Δήμου στις 12 το μεσημέρι, στην Πλατεία Ελευθερίας.

Στην Κατερίνη, στις 6 μ.μ., η ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση στο σιντριβάνι και πορεία προς την πλατεία.

Στις Σέρρες, στις 7 μ.μ., συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας και κατάθεση στεφανιών στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης. Οργανώνεται από τους Σπουδαστικούς Συλλόγους με συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου Σερρών.

Στην Καβάλα, η εκδήλωση οργανώνεται από την Αντιπολεμική Επιτροπή Φορέων, στις 4.30 μ.μ., στο μνημείο Καπνεργάτη στην ομώνυμη πλατεία.

Στη Δράμα, στις 11 π.μ., στο μνημείο 17ης Νοέμβρη, στο Δημοτικό Κήπο, θα γίνει τιμητική εκδήλωση από το Δήμο Δράμας.

Στην Κομοτηνή, στις 5 μ.μ., οργανώνεται από τη Γραμματεία του Φόρουμ Ειρήνης συγκέντρωση μπροστά στο κτίριο της Νομικής Σχολής και της Περιφέρειας. Θα ακολουθήσει πορεία προς το Ηρώον και κατάθεση στεφανιών.

Στην Αλεξανδρούπολη, στις 4.30 μ.μ., οργανώνεται από την Αντιπολεμική Επιτροπή συγκέντρωση μπροστά στο Δημαρχείο.

Σε άλλες πόλεις της χώρας

Πολύμορφα τιμά την εξέγερση του Νοέμβρη ο λαός σε όλη τη χώρα, ενώ η μαζική συμμετοχή φορέων στη διοργάνωση των εκδηλώσεων είναι χαρακτηριστική:

Στην Κρήτη

Με πολύμορφες αντιπολεμικές εκδηλώσεις, ο λαός του νησιού διαδηλώνει ενάντια στον πόλεμο και τιμά την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Σήμερα, στις 5 μ.μ., στην πλατεία Αγοράς, ο λαός της πόλης των Χανίων θα τιμήσει την επέτειο του Πολυτεχνείου, ενώ την ίδια μέρα το απόγευμα στην πλατεία Λιονταριών, στο Ηράκλειο, θα γίνει παρόμοια εκδήλωση. Στο Ρέθυμνο, διοργανώνονται στις 6 μ.μ. συγκέντρωση και πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Αύριο, Κυριακή, διοργανώνεται από μαζικούς φορείς παγκρήτια μηχανοκίνητη πορεία προς την αμερικάνικη βάση στη Σούδα, η οποία θα ξεκινήσει στις 12.30 μ.μ., από την πλατεία Αγοράς στα Χανιά.

Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος

Στα Γιάννενα, συλλαλητήριο διοργανώνεται από την Επιτροπή Ειρήνης του νομού στις 6 το απόγευμα στη Δόμπολη.

Η αντιιμπεριαλιστική πορεία που διοργανώνει η Αντιπολεμική Επιτροπή Αρτας, την οποία συγκροτούν πλήθος φορέων του νομού, ξεκινά στις 6 το απόγευμα από την πλατεία Κιλκίς.

Στο Αγρίνιο, φορείς της πόλης καλούν σε εκδήλωση που θα γίνει αύριο στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Δημοκρατίας.

Στην Πάτρα κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις για το γιορτασμό του Πολυτεχνείου με πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, η οποία θα ξεκινήσει από την πλατεία Γεωργίου στις 6.30 μ.μ. Σε προσυγκέντρωση, στις 6 μ.μ. στο Παράρτημα, καλούν η Αντιπολεμική Επιτροπή, φοιτητικοί σύλλογοι και εργατικά σωματεία.

Η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων του Νομού Μεσσηνίας καλεί σε συγκέντρωση και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Καλαμάτας, στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, ενώ σε προσυγκέντρωση καλεί η Επιτροπή Ειρήνης.

Στη Βοιωτία

Αντιπολεμική συγκέντρωση διοργανώνεται σήμερα στις 6.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αμφισσας και πορεία στους δρόμους της πόλης.

Στη Λαμία επίσης σήμερα στις 11.30 το πρωί διοργανώνεται από την Επιτροπή Ειρήνης και τη Νεανική Δράση συγκέντρωση τιμής και μνήμης στην Πλατεία Πάρκου.

Στην Λιβαδειά στις 11.00 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ