Παρασκευή 18 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πορεία διαμαρτυρίας τη Μ. Τρίτη

Κάλεσμα προς όλες τις γυναίκες της Αθήνας να πάρουν μέρος στην πορεία διαμαρτυρίας προς τις πρεσβείες των ΗΠΑ και Βρετανίας απευθύνει η ΟΓΕ. Καλεί τις γυναίκες τη Μ. Τρίτη (22 Απρίλη), στις 5.30 μ.μ. να συγκεντρωθούν έξω απ' τη βρετανική πρεσβεία και από εκεί να πορευτούν έως την πρεσβεία των ΗΠΑ. «Η ουσιαστική συμπαράσταση και αλληλεγγύη στο λαό, στις γυναίκες και στα παιδιά του Ιράκ είναι το καθημερινό ακούραστο "παρών" μας στους αντιπολεμικούς, αντιιμπεριαλιστικούς αγωνιστικούς δρόμους», σημειώνει η Ομοσπονδία στο κάλεσμά της.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μια έκδοση - καταγγελία των εγκλημάτων των ιμπεριαλιστών

Ενα φωτογραφικό άλμπουμ - συγκλονιστικό ντοκουμέντο για τα ατιμώρητα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών εις βάρος των λαών και κυρίως των παιδιών όλου του κόσμου και κυριολεκτικά γροθιά στο στομάχι, είναι το «Εγχειρίδιο Επικοινωνίας των παιδιών του πολέμου με τον "ελεύθερο" και "πολιτισμένο" κόσμο» που παρουσίασε χτες - σε συνέντευξη Τύπου - η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Οι γυναίκες της ΟΓΕ, με τη γνωστή ευαισθησία και ανησυχία τους, σκέφτηκαν πως ο καλύτερος τρόπος για να καταγγείλουν όλα όσα έχουν «σπείρει» οι βόμβες των Αμερικανών και των συμμάχων τους, είναι... απλώς να παρουσιάσουν «τα έργα και τις ημέρες τους». Συνέλεξαν, λοιπόν, μια σειρά από συγκλονιστικές φωτογραφίες - εικόνες ντροπής και φρίκης. Απ' το πρόσφατα βομβαρδισμένο Ιράκ, απ' την ηρωικά μαχόμενη Παλαιστίνη, απ' τη σκληρή έρημο του Αφγανιστάν, απ' τις «παράπλευρες» απώλειες στη Γιουγκοσλαβία. Φωτογραφίες που συνοδεύονται και από κείμενα και στοιχεία σχετικά με τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών. Μάλιστα, η ΟΓΕ αφιερώνει την έκδοση αυτή «στις "πολύ ευαίσθητες" συζύγους των προέδρων, πρωθυπουργών και πρεσβευτών των ΗΠΑ, της ΕΕ και όλων των χωρών που προετοίμασαν και συμμετέχουν στους πολέμους της Νέας Τάξης Πραγμάτων».

«Το Εγχειρίδιο αυτό θα φτάσει στα χέρια των γυναικών της χώρας μας και θα αποτελέσει το πιο πρόσφορο κάλεσμα για να ξεσηκωθούν, να δυναμώσουν το μαχητικό γυναικείο κίνημα, να κάνουν την αγανάκτησή τους πάλη, να αποτελέσουν έναν ισχυρό πόλο αντίστασης και πάλης ενάντια σ' αυτούς που σπέρνουν το θάνατο, την ερήμωση και την ορφάνια στους λαούς, με το κατάπτυστο σύνθημα "Σοκ και δέος"», είπε χτες παρουσιάζοντας τη σπουδαία δουλιά της ΟΓΕ η πρόεδρός της Κ. Μπουντούρογλου.

Για το συγκλονιστικό αυτό φωτογραφικό ντοκουμέντο εργάστηκαν η αντιπρόεδρος της ΟΓΕ Μ. Πρίφτη και τα μέλη της Ομοσπονδίας Β. Παπαρήγα, Τ. Λουδάρου και Χρ. Σκαλούμπακα.

(Ο «Ρ» θα παρουσιάσει αναλυτικά αυτήν την έκδοση της ΟΓΕ στο φύλλο της Κυριακής).

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Συνεχίζουμε αγωνιστικά, τραγουδάμε αντιπολεμικά»

Αύριο το απόγευμα η μεγάλη αντιπολεμική συναυλία των μαθητών

Με σύνθημά τους «συνεχίζουμε αγωνιστικά, τραγουδάμε αντιπολεμικά», οι μαθητές της Θεσσαλονίκης ξαναβγαίνουν στο δρόμο του αγώνα, ανταμώνουν και πάλι αύριο, Σάββατο 19 Απρίλη, στην πλατεία Αριστοτέλους. Στη μεγάλη αντιπολεμική συναυλία που οργανώνει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ) και θα ξεκινήσει από τις 5 το απόγευμα.

Στη συναυλία συμμετέχουν - αφιλοκερδώς - οι καλλιτέχνες: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Γιάννης Ζουγανέλης, Δημήτρης Ζερβουδάκης, «Μωρά στη Φωτιά», «De Facto», «Μαύρη Μαγιονέζα», Βασίλης και Κώστας Πρατσινάκης, Αγάθωνας, Βασίλης Κασούρας, Μανώλης Ανδρουλιδάκης, Παναγιώτης Καραδημήτρης. Επίσης θα συμμετέχουν τα μαθητικά συγκροτήματα «3H» από το 7ο ΕΛ Καλαμαριάς, «Κλωνοποιητές» και «Coza nostra» από το 1ο ΕΛ Θεσσαλονίκης, «New Age Travelers» από το Πειραματικό Λύκειο Θεσσαλονίκης, «Damned Destiny» από το 3ο ΕΛ Θεσσαλονίκης, «Πρέφα» από τον Ευκλείδη, «Επεα Πτερόεντα» από το 21ο ΕΛ Θεσσαλονίκης, «No Name» από το 5ο ΕΛ Καλαμαριάς, μαθητικά συγκροτήματα από το ΕΛ Ασβεστοχωρίου και το 3ο ΕΛ Ευόσμου, το 3ο ΕΛ Χαριλάου, καθώς πολλά ακόμα νεανικά μουσικά σχήματα και το συγκρότημα της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη.

Καθημερινά γίνονται εξορμήσεις του ΣΑΣΘ στα σχολεία του νομού. Το κλίμα που επικρατεί είναι ενδεικτικό της απήχησης που βρίσκει η πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση συναυλίας συμπαράστασης στον ιρακινό λαό και καταδίκης των Ευρωαμερικανών ιμπεριαλιστών.

Οι μαθητές δεν τρώνε κουτόχορτο. Στο παραμύθι που τους πλασάρουν πως ο πόλεμος τελείωσε, απαντούν με το δικό τους τρόπο: «Τότε, γιατί ακόμα σκοτώνονται παιδιά; Γιατί οι δήθεν φιλειρηνιστές τσακώνονται για τη μεταπολεμική λεία σαν τα όρνια; Γιατί ο κόσμος πεινάει; Γιατί νέοι λαοί απειλούνται; Γιατί η χώρα μας συμμετείχε σ' αυτόν τον πόλεμο με τα μπούνια; Ποιος έχει τώρα σειρά;».

Και δηλώνουν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα για έναν κόσμο ειρηνικό, για μόρφωση και δουλιά για όλους, για να μη συμμετέχει η χώρα μας σε κανένα νέο πόλεμο, να μη γίνεται το μακρύ χέρι των δολοφόνων, για να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι βάσεις του θανάτου.

Αλλες αντιπολεμικές συναυλίες

Αντιπολεμική συναυλία με σύνθημα: «Συνεχίζουμε τον αγώνα για την ανατροπή των σχεδίων των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών. Η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», διοργανώνει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων της Χαλκίδας, αύριο Σάββατο, στις 8.30 μ.μ., στην παραλία της Χαλκίδας (Στρογγυλό). Θα συμμετέχουν τα ερασιτεχνικά μαθητικά συγκροτήματα: «No Name», «Τρυγόνια», «Lost Souls» και «Divine».

Αντίστοιχα, την Κυριακή 20/4, στις 7.30 μ.μ., η Επιτροπή Ειρήνης Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας διοργανώνει αντιπολεμική συναυλία στην πλατεία Πατριάρχου, στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου θα συμμετάσχουν τρία μαθητικά ερασιτεχνικά συγκροτήματα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ
Στις 18 Μάη η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Στις 10 Μάη η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ

Σε ανακοίνωση που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη σημειώνει τα παρακάτω:

«Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ σε συνεδρίασή της αποφάσισε, όπως κάθε χρόνο, να κορυφώσει τις αντιπολεμικές εκδηλώσεις του φιλειρηνικού κινήματος τον προσεχή μήνα Μάη και να τον κηρύξει ως μήνα αντιπολεμικής - αντιιμπεριαλιστικής δράσης.

Με συνθήματα όπως: Καταδίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου των HΠA - Αγγλίας και των συμμάχων τους κατά του Ιράκ, έξω οι εισβολείς από το Ιράκ, άμεση απεμπλοκή της χώρας μας, καμιά συμμετοχή και διευκόλυνση στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις (Σούδα, Αραξος, Ακτιο, Στρατηγείο Λάρισας κλπ.). Αλληλεγγύη στον ιρακινό λαό και στους αγωνιζόμενους λαούς. Η ΕΕΔΥΕ καλεί όλες τις Επιτροπές Ειρήνης, τις μαζικές οργανώσεις, όλο το Μάη να διοργανώσουν πολύμορφες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Κορυφαίες εκδηλώσεις μέσα στο μήνα είναι: 1) Η Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, το Σάββατο 10 Μάη και 2) Η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, την Κυριακή 18 Μάη, αφιερωμένη στη μνήμη του μάρτυρα και αγωνιστή της Ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη που φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από τη δολοφονία του».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να μην πάνε Ελληνες στρατιώτες στο Ιράκ

Σχετική Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον υπουργό Αμυνας και τον υπουργό Εξωτερικών, αναφορικά με τη σχεδιαζόμενη συμμετοχή στρατιωτικής δύναμης στις αμερικανοβρετανικές κατοχικές δυνάμεις στο Ιράκ, αν υπάρξει σχετική έγκριση από τον ΟΗΕ, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ, Αντώνης Σκυλλάκος και Λιάνα Κανέλλη. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης είναι το παρακάτω:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η κυβέρνηση εμφανίζεται να ανταποκρίνεται θετικά σε πρόταση που υποβλήθηκε από τον πρέσβη των ΗΠΑ, Τόμας Μίλερ, για συμμετοχή ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στις αμερικανοβρετανικές κατοχικές δυνάμεις στο Ιράκ αν υπάρξει σχετική έγκριση από τον ΟΗΕ.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί εάν η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να ικανοποιήσει ένα τέτοιο αίτημα των ΗΠΑ. Κάτι τέτοιο θα συνιστά:

  • Παραπέρα εμπλοκή, στην ήδη υπάρχουσα, της χώρας μας στον άδικο και παράνομο πόλεμο κατά του λαού του Ιράκ, τη στιγμή που ο λαός μας με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του απαιτεί πλήρη έξοδο της Ελλάδας απ' αυτό τον βρώμικο πόλεμο των Αμερικανοβρετανών ιμπεριαλιστών
  • Νομιμοποίηση εκ των υστέρων αυτού του άδικου πολέμου, μέσω του ΣΑ του ΟΗΕ, γεγονός που θα συνιστά κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου και πρακτικής και δικαίωση του πιο επικίνδυνου δόγματος του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και των εταίρων του στο NATO, περί προληπτικού πολέμου.
Τι πρέπει να διεκδικήσουμε σήμερα

Τους στόχους που πρέπει το αντιπολεμικό κίνημα να διεκδικεί σήμερα, έθεσε επιγραμματικά στην ομιλία της η Αλέκα Παπαρήγα:

-- Να φύγουν τα στρατεύματα κατοχής από το Ιράκ, ο ιρακινός λαός να δώσει τη λύση.

-- Η ανθρωπιστική βοήθεια να δοθεί στους Ιρακινούς, καμία διαχείριση από το στρατό κατοχής.

-- Καμία ελληνική συμμετοχή στους επόμενους πολέμους που ετοιμάζονται. Γι' αυτό και ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί.

-- Να μη σταλεί εκστρατευτικό σώμα στο Ιράκ. Θα είναι μέρος του στρατού κατοχής.

-- Να κλείσουν οι βάσεις.

-- ΟΧΙ στο μισθοφορικό στρατό.

-- Καμία δέσμευση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δε δεσμεύει τον ελληνικό λαό.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Σε συνολική εναντίωση στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων που η μια της όψη είναι ο πόλεμος και η άλλη η ιμπεριαλιστική ειρήνη, κάλεσε τη νεολαία και την εργατιά η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας χθες βράδυ στο μεγάλο αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη. Τη συγκέντρωση διοργάνωσαν οι Εργατοϋπαλληλικές Αχτίδες της ΚΟΘ του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

Το μεγάλο αμφιθέατρο της Νομικής του ΑΠΘ, πλημμύρισε από τους εργάτες, τους νέους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τους σπουδαστές και τους μαθητές, που και μέσα από τα συνθήματα έδειξαν καθαρά το δρόμο που είναι αποφασισμένοι να βαδίσουν. Αλλά και από ανθρώπους που στα διάφορα μέτωπα στο κίνημα συγχρόνισαν το βήμα τους με τους Κομμουνιστές. Παράγοντες της κοινωνικής ζωής, αιρετοί της Αυτοδιοίκησης, συνδικαλιστές παραβρέθηκαν στη συγκέντρωση. Ηταν εκεί μέλη της παλαιστινιακής Κοινότητας που ζουν κι εργάζονται στη Θεσσαλονίκη, αλλά και της ιρακινής, οι οποίοι μάλιστα ευχαρίστησαν τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συνεπή στάση και πολύμορφη δράση του Κόμματος απέναντι στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών εναντίον του ιρακινού λαού.

Υιοθέτησαν το κάλεσμα που απεύθυνε η Αλ. Παπαρήγα ξεκαθαρίζοντας πως η συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου είναι επείγον ζήτημα. «Πρέπει να δουλεύουμε πιο επιτακτικά γι' αυτό, και οι κομμουνιστές εδώ δίνουμε εξετάσεις. Πρέπει πάνω απ' όλα να πρωτοστατήσουμε στη συγκρότηση αυτού του μετώπου», τόνισε.

Οι ερωτήσεις που τέθηκαν από το ακροατήριο έδωσαν την ευκαιρία στη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ να ξεκαθαρίσει πως σήμερα το δίλημμα δεν είναι πόλεμος ή ειρήνη, αλλά Νέα Ιμπεριαλιστική Τάξη Πραγμάτων, συμμόρφωση ή σύγκρουση με αυτή.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο ιμπεριαλισμός είναι η μήτρα του πολέμου
  • Εχουμε κάθε λόγο να αισθανόμαστε δυνατοί να αντιμετωπίσουμε τη λαίλαπα. Γιατί δε χάσαμε τον μπούσουλα στις δύσκολες ώρες, γιατί είμαστε ιδεολογικά και πολιτικά προετοιμασμένοι γι' αυτό που ζούμε
  • Δεν είναι τυχαίο ότι η ΕΕ ήδη έχει θέσει ζήτημα για τον εξοπλισμό της Βόρειας Κορέας, ενώ ξεσηκώνει εκστρατεία για τη δήθεν παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα

Motion Team

«Η μήτρα του πολέμου είναι ο ιμπεριαλισμός. Σήμερα είναι πρωταγωνιστής οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, αλλά υπάρχουν και συμπρωταγωνιστές που είπαν μεν ΟΧΙ, αλλά τον βοήθησαν. Ο ιμπεριαλισμός δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τον πόλεμο, γιατί η βάση και ο σκοπός ύπαρξής του είναι η ταξική εκμετάλλευση, η εθνική καταπίεση, το κέρδος, το υπερκέρδος. Ο,τι δεν μπορεί να το κάνει με τα λεγόμενα ειρηνικά μέσα, το κάνει με πόλεμο». Τα παραπάνω τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας χτες το βράδυ στο μεγάλο αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν οι εργατοϋπαλληλικές Αχτίδες της ΚΟΘ του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, με θέμα: «Νεολαία και εργατιά στους αγώνες ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για το δικαίωμα στη μόρφωση και στη δουλιά». Παραθέτουμε, στη συνέχεια την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Δύο μέρες τώρα ζούμε τη φιέστα της ΕΕ στη χώρα μας», σημείωσε στην αρχή της ομιλίας της η ομιλήτρια, «και ακούμε τις κομπορρημοσύνες του Ελληνα πρωθυπουργού ότι ο ελληνικός λαός είναι πολύ τυχερός γιατί η Συμφωνία Διεύρυνσης υπογράφεται στην Αθήνα.

Τυχερός θα ήταν ο ελληνικός λαός αν είχε μια κυβέρνηση που όρθωνε το ανάστημά της στον πόλεμο, στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ. Μια κυβέρνηση που θα είχε τη θέληση να αντιδράσει στα αντιλαϊκά μέτρα της ΕΕ. Να χαράζει πολιτική αποκλειστικά και μόνο με βάση τα λαϊκά συμφέροντα και όχι της πλουτοκρατίας.


Motion Team

Τυχερός θα ήταν αν στην Ελλάδα δεν υπήρχε τέτοιο ποσοστό φτώχειας, αν δεν υπήρχαν οι ταξικοί φραγμοί στην παιδεία και στην υγεία. Αν δεν υπήρχε τόσο μεγάλη ανεργία, αν δε θησαύριζαν οι επιχειρηματίες στις πλάτες του λαού.

Τυχερός θα ήταν αν η ίδια αρνιόταν να σφίγγει και να φιλάει το χέρι των Μπους, Μπλερ, Αθνάρ και όλων των άλλων που και αν είπαν όχι στον πόλεμο, τον βοήθησαν να γίνει με τις διευκολύνσεις και τις βάσεις.

Αυτή η τελετή δεν αντιπροσωπεύει τα οράματα και τα ιδανικά του ελληνικού λαού».

Ούτε μοιρολατρία, ούτε ηττοπάθεια

«Ολόκληρη η ανθρωπότητα», συνέχισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «κρατά ακόμα την ανάσα της από το σοκ, αλλά και την αγανάκτηση που προκάλεσε η στρατιωτική εισβολή στο Ιράκ.

Μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν έχουν σημειωθεί τέτοιας έκτασης κινητοποιήσεις κατά του πολέμου, ίσως ήταν ανώτερες ακόμα και από την περίοδο του πολέμου στο Βιετνάμ. Η σημασία τους ήταν ότι ξεκίνησαν πολύ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, πράγμα που δείχνει ότι οι λαοί ήταν έτοιμοι να μην πιστέψουν τα προσχήματα των ιμπεριαλιστών για τον πόλεμο αυτό.

Είχαν συνειδητοποιήσει τον άδικο, ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα. Είχαν πιάσει ένα βασικό σημείο του προβλήματος, ότι ο πόλεμος γίνεται για τα πετρέλαια.

Αυτή η πείρα του λαού δεν είναι τυχαία και προπαντός δεν είναι αυθόρμητη. Είναι προϊόν πείρας από τον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, κατά του Αφγανιστάν.


Motion Team

Τα φαινόμενα δείχνουν ότι ο πόλεμος αυτός έληξε με ήττα του ιρακινού λαού ύστερα από 20 μέρες.

Το Ιράκ βρίσκεται υπό αμερικανοβρετανική κατοχή, μια κατοχή που δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τη γερμανική και ιταλική κατοχή που γνωρίσαμε στην Ελλάδα, από όλες τις κατοχές που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα στη μακριά διαδρομή της.

Και όμως δε δικαιολογείται ούτε μοιρολατρία, ούτε ηττοπάθεια, παρά τα αποτελέσματα που σήμερα υπάρχουν.

Τα εκατομμύρια ανθρώπων που κινητοποιήθηκαν σε όλο τον κόσμο δεν πρέπει να νιώσουν ότι οι πολυήμερες κινητοποιήσεις τους πήγαν χαμένες. Αυτές τις κινητοποιήσεις τις άξιζε ο ιρακινός λαός και πρέπει να συνεχιστούν. Ο ιρακινός λαός πρέπει να ξέρει ότι είμαστε κοντά του.

Πρέπει αυτές να οδηγήσουν σε σημαντικά συμπεράσματα, που μπορούν και είναι ανάγκη να γίνουν όπλο των λαών, γιατί ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει ούτε στο Ιράκ, ούτε πολύ περισσότερο στην περιοχή, στον κόσμο ολόκληρο.

Πρώτα πρώτα χάρη και στις λαϊκές κινητοποιήσεις, αλλά και χάρη στις δυνάμεις που διέθετε ο ιρακινός λαός, δόθηκε ένα "γερό χαστούκι" στους εισβολείς που δε θα πάει καθόλου χαμένο.

Ο ιρακινός λαός αντιστάθηκε και μάλιστα απέδειξε ότι κάθε άλλο παρά θεωρεί τους εισβολείς απελευθερωτές και εξαγωγείς της δημοκρατίας που τάχα έχουν κατοχυρώσει στη χώρα τους.


Motion Team

Το ερώτημα που πρέπει να θέσουν οι λαοί, αυτοί που αγωνίστηκαν είναι αν αυτός ο πόλεμος μπορούσε να αποφευχθεί, και αν ο ιρακινός λαός θα μπορούσε να νικήσει. ΄Η αν δεν μπορούσε να νικήσει, να έχει επιφέρει συντριπτικά χτυπήματα στους εισβολείς, ώστε να κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη συνέχιση της κατοχής και παραμονής τους».

Η μη αποτροπή του πολέμου

«Γιατί δεν αποφεύχθηκε ο πόλεμος;», αναρωτήθηκε η Αλ. Παπαρήγα. «Γιατί η μήτρα του πολέμου δεν είναι μια ολιγάριθμη ομάδα, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι υποκριτές φιλειρηνιστές, που κυριαρχεί στο Λευκό Οίκο, ούτε βεβαίως προέκυψε από την επιλογή ενός θρησκόληπτου, ημίτρελου, όπως ισχυρίζονται κάποιοι άλλοι. Γιατί δεν επιβλήθηκε από τη δίψα του κέρδους 3-4 μεγάλων επιχειρήσεων που ήθελαν να εκμεταλλευτούν το πετρέλαιο της περιοχής.

Η μήτρα του πολέμου είναι ο ιμπεριαλισμός. Σήμερα είναι πρωταγωνιστής οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, αλλά υπάρχουν και συμπρωταγωνιστές που είπαν μεν ΟΧΙ, αλλά τον βοήθησαν.

Ο ιμπεριαλισμός δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τον πόλεμο, γιατί η βάση και ο σκοπός ύπαρξής του είναι η ταξική εκμετάλλευση, η εθνική καταπίεση, το κέρδος, το υπερκέρδος. Ο,τι δεν μπορεί να το κάνει με τα λεγόμενα ειρηνικά μέσα, το κάνει με πόλεμο.

Ο πόλεμος, ζήτημα στρατηγικής, ταξικής επιλογής, σήμερα εκδηλώνεται σε συνθήκες ενός αρνητικού συσχετισμού δύναμης κατά των λαών.

Οι λαϊκές κινητοποιήσεις που έγιναν λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, και κατά τη διάρκειά του, δεν ήταν δυνατόν να αλλάξουν αυτόν το συσχετισμό δύναμης. Αλλωστε δεν είχαν τέτοιο στόχο και συνθήματα, στο μεγαλύτερο μέρος τους. Αυτό που έκαναν και είναι σημαντικό στις σημερινές συνθήκες ήταν να ξεσκεπάσουν τα προσχήματα, να διαμορφώσουν ένα δυναμικό πεδίο πάλης που μπορεί να γίνει αποτελεσματικότερο στην πορεία, με ένα όρο, να βγουν σωστά πολιτικά συμπεράσματα.

Δε θα ήταν ίδια η κατάσταση, αν δεν είχε προηγηθεί η λαϊκή κινητοποίηση. Θα ήταν ακόμα χειρότερη, θα ήταν πιο σκοτεινή. Ισως και να είχε προχωρήσει ταυτόχρονα η επίθεση και κατά γειτονικών χωρών, όπως κατά της Συρίας.

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι δεν αρκεί η διαφορετική θέληση των λαών για να αλλάξει η κατάσταση υπέρ τους. Απαιτείται η θέληση και η ικανότητα των λαών να αλλάξουν τον αρνητικό συσχετισμό δύναμης μέχρι τελικά να καταργηθούν οι αιτίες και οι φορείς που παράγουν τον πόλεμο.

Οι κινητοποιήσεις ήταν μια μορφή πάλης, σημαντική, που όμως δεν είναι ολοκληρωμένη, αν δεν οδηγεί σε ανατροπή των υπευθύνων του πολέμου.

Μπορούσε στις σημερινές συνθήκες να αποτραπεί ο πόλεμος;

Κατά τη γνώμη μας μπορούσε να δυσκολευτεί σημαντικά, και ενδεχομένως να αναβληθεί, γιατί όχι και να ματαιωθεί, αν οι εισβολείς συναντούσαν πραγματική και ουσιαστική αντίδραση εκτός από τους λαούς και από τις κυβερνήσεις της Ευρώπης, αλλά και από τη Μέση Ανατολή.

Πολλοί είπαν ΟΧΙ στον πόλεμο, όμως το δικό τους όχι δεν είχε καμία σχέση με το όχι των λαών.

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρωσία, η Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ εμφανίστηκαν αντίθετες, όταν κατάλαβαν ότι οι ΗΠΑ δεν ήθελαν πολλούς συμμάχους, για να αποκτήσουν κυριαρχία στην περιοχή και στον πλούτο της.

Το όχι το είπαν στο παρά πέντε, όταν ήδη είχαν αρχίσει οι ΗΠΑ και η Βρετανία να συγκεντρώνουν τις πρώτες χιλιάδες στρατιωτών και αξιωματικών.

Ολους τους προηγούμενους μήνες έβγαζαν λόγους και ψηφίσματα, απειλώντας την ιρακινή ηγεσία με πόλεμο γιατί διαθέτει, όπως έλεγαν προσχηματικά, όπλα μαζικής καταστροφής, και γιατί δεν είναι το Ιράκ δημοκρατική χώρα, με ευρωπαϊκή, δυτική γενικότερα κουλτούρα.

Ολο τον καιρό σιγοντάρισαν τα προσχήματα και τις απειλές των Αμερικανοβρετανών ιμπεριαλιστών.

Θα μπορούσαν από την αρχή να πουν ΟΧΙ, να πάρουν πολιτικά μέτρα κατά των ΗΠΑ και της Βρετανίας, να απομονώσουν πολιτικά τα κράτη αυτά.

Ανάμεσα στα πρώτα μέτρα που έπρεπε να έχουν πάρει είναι να μη δώσουν καμία διευκόλυνση, να κλείσουν τις βάσεις, τον εναέριο χώρο.

Αντίθετα μέχρι σήμερα διαθέτουν όλα τα μέσα για να έχουν ετοιμότητα οι εισβολείς.

Το τι έκανε η κυβέρνηση Σημίτη είναι πολύ γνωστό. Εδωσε γη και ύδωρ.

Αυτό το ΟΧΙ δεν μπορούσε να σταματήσει το χέρι των δολοφόνων.

Το δικό τους ΟΧΙ ήταν το όχι των ανταγωνιστών, ήταν το όχι εκείνων που ήταν εναντίον του πολέμου γιατί δεν τον έκαναν αυτοί. Απόδειξη ότι στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας και κατά του Αφγανιστάν όχι μόνο είπαν ναι, αλλά πήραν πρωτοβουλίες για να γίνουν, έστειλαν στρατεύματα, βομβάρδισαν.

Το ΟΧΙ της Γαλλίας λόγου χάρη δε θα μπορούσε να αναχαιτίσει τις ΗΠΑ, αφού η χώρα αυτή ορέγεται για δικό της λογαριασμό τον πλούτο της Μέσης Ανατολής. Αφού η χώρα αυτή είναι η πρώτη υπεύθυνη για τον εμφύλιο, για το μακέλεμα σε πολλές χώρες της Αφρικής. Στο πεδίο της Αφρικής ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ.

Το δικό τους ΟΧΙ δεν μπορούσε να σταματήσει τις ΗΠΑ, αντίθετα οδηγούσε τις ΗΠΑ να γίνουν ακόμα πιο επιθετικές, αφού από την πρώτη μέρα που ξέσπασε ο πόλεμος οι χώρες αυτής της Ευρώπης, μαζί και η Ελλάδα, εύχονταν την αμερικανική επικράτηση, από την πρώτη στιγμή διεκδικούσαν μερίδιο στη λεία.

Αυτό το όχι δεν έχει αντιπολεμική και φιλειρηνική ισχύ.

Το Ιράκ δεν το υπερασπίστηκαν τα περισσότερα αραβικά κράτη, σε αντίθεση με τη θέληση και τη στάση των αραβικών λαών.

Με εξαίρεση τη Συρία και το Λίβανο, όλα τα άλλα αραβικά κράτη κράτησαν αποστάσεις από το πρόβλημα του Ιράκ, γλυκοκοίταζαν τις ΗΠΑ, ενώ άλλα όπως το Κατάρ και το Μπαχρέιν αποτέλεσαν τις κύριες βάσεις εξόρμησης των εισβολέων.

Επομένως και ο περιφερειακός συσχετισμός ήταν δυσμενής για τη νικηφόρα έκβαση του αγώνα του ιρακινού λαού.

Δεν έφθασε και εδώ η λαϊκή κινητοποίηση, από τη στιγμή που οι κυβερνήσεις, όπως και στην Ευρώπη, δεν υπολόγισαν τη λαϊκή θέληση και απαίτηση.

Επομένως δεν ήταν αποκλειστικά η υπεροπλία των όπλων, αλλά ο συνολικός συσχετισμός».

Η κατάσταση μέσα στο Ιράκ

«Ο ιρακινός λαός αντιστάθηκε», σημείωσε στη συνέχεια η ομιλήτρια, «όμως δεν είχε αποτέλεσμα, αφού τη θέλησή του αντιστρατεύτηκαν σημαντικοί παράγοντες.

Πρώτο: Η κυβέρνηση Σαντάμ Χουσεΐν, το συγκεκριμένο καθεστώς που έχει επιβληθεί στη μαρτυρική αυτή χώρα δε θα μπορούσε από μόνο του να εγγυηθεί - στο βαθμό που ήταν διατεθειμένο - μια συνεπή αντίσταση στον εισβολέα.

Βάρυνε και βαραίνει το γεγονός ότι η εξουσία του Σαντάμ Χουσεΐν για πολλά χρόνια αποτέλεσε το χαϊδεμένο παιδί των ΗΠΑ, αλλά και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που ήθελαν να χρησιμοποιήσουν το Ιράκ ως δικό τους όργανο στην περιοχή. Σε τέτοιες συνθήκες συντελείται διάβρωση τόσο στο πολιτικό όσο και στο στρατιωτικό επίπεδο.

Δεύτερο: Υπάρχει το πρόβλημα του μακροχρόνιου αφοπλισμού του Ιράκ. Μέχρι την παραμονή του πολέμου η ηγεσία του Ιράκ έδινε εξετάσεις αφοπλισμού, ενώ ο πόλεμος ήταν προαποφασισμένος και τα όπλα μαζικής καταστροφής δεν ήταν τίποτε άλλο παρά το πρόσχημα.

Τρίτο: Η ιρακινή αντιπολίτευση όχι μόνο δεν ήταν αντιιμπεριαλιστική, αλλά ήταν, όπως φάνηκε καθαρά, μια αντιπολίτευση που ποντάριζε στην ανατροπή του Σαντάμ, ακόμα και με τη βοήθεια των αμερικανικών στρατευμάτων. Αυτά τα είδαμε με τα ίδια μας τα μάτια, μέσα από τις ανταποκρίσεις όχι μόνο των ΜΜΕ, αλλά και τις δηλώσεις των ηγετών.

Δεν υπήρξε σοβαρή και μαζική πρωτοπορία ικανή να οργανώσει και να καθοδηγήσει τη λαϊκή αντίσταση.

Κι όμως επαναλαμβάνουμε, ο ιρακινός λαός έδειξε πνεύμα αντίστασης, γι' αυτό και σήμερα αισθάνεται προδομένος και απελπισμένος.

Βεβαίως, όλα αυτά αποτελούν πρώτες σκέψεις, είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχουν πολλά που δεν έχουν γίνει γνωστά και ίσως περάσουν χρόνια για να ερμηνεύσουμε την όλη υπόθεση και ειδικά την πτώση της Βαγδάτης.

Αρκεί να πάρουμε υπόψη την πείρα που αναδύθηκε στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι λαοί που νίκησαν τη φασιστική εισβολή, δε νίκησαν γιατί έγιναν ουρά στην αστική τάξη της χώρας τους, αλλά γιατί διαμόρφωσαν οι ίδιοι μέτωπα λαϊκής αντίστασης. Μέτωπα μέσα στα οποία αποφασιστικό ρόλο έπαιζαν τα κομμουνιστικά κόμματα και άλλες ριζοσπαστικές πατριωτικές δυνάμεις.

Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρχε η αποφασιστική συμβολή της ΕΣΣΔ, του σοβιετικού λαού και του Κόκκινου Στρατού.

Ο σοβιετικός λαός έδωσε τόσες και τέτοιες θυσίες, γιατί υπερασπίστηκε σθεναρά όχι απλά την πατρίδα του, αλλά τη σοσιαλιστική πατρίδα.

Ο ελληνικός λαός πάλεψε σκληρά, θαρραλέα και ηρωικά, γιατί επικεφαλής του αγώνα δεν ήταν οι αστικές και συναινετικές δυνάμεις, αλλά το ΕΑΜ με τον ΕΛΑΣ, την εθνική αλληλεγγύη.

Σήμερα ο ιρακινός λαός μοιάζει να ψάχνει το δρόμο του. Οσο για τις λεηλασίες και το πλιάτσικο, δε γίνεται από όλο το λαό, αλλά από μερικές εκατοντάδες Ιρακινούς. Τη λεηλασία επιδίωξαν και ενθάρρυναν οι εισβολείς, για να προβληθούν ως άνθρωποι της τάξης και της ασφάλειας του λαού. Για να δυσφημίσουν τον ιρακινό λαό.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να αναζητήσουμε απαντήσεις στα ερωτήματα που δικαιολογημένα έχουμε όλοι μας.

Καμία μοιρολατρία δε δικαιολογείται, είναι πάντα συγκεκριμένοι οι λόγοι που οδηγούν ένα λαό να κερδίζει ή να χάνει μια μάχη.

Εμείς έτσι σκεπτόμαστε, γι' αυτό και δε θα επιτρέψουμε να μας κυριαρχήσει η θλίψη, θα βγάλουμε και εμείς συμπεράσματα, θα τα αξιοποιήσουμε.

Αυτός ο πόλεμος πρέπει να ανοίξει τα μάτια των λαών».

Ιδεολογικά και πολιτικά προετοιμασμένοι γι' αυτό που ζούμε

«Απαισιόδοξοι αισθάνονται μόνο εκείνοι που πίστεψαν στην ιμπεριαλιστική φιλολογία», τόνισε στη συνέχεια η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «εκείνοι που παρασύρθηκαν από την αντικομμουνιστική και αντισοσιαλιστική προπαγάνδα που εξαπολύθηκε από τις αρχές της δεκαετίας του '90.

Εμείς έχουμε κάθε λόγο όχι να χαιρόμαστε για τα δεινά του πολέμου, αλλά να αισθανόμαστε δυνατοί να αντιμετωπίσουμε τη λαίλαπα. Γιατί δε χάσαμε τον μπούσουλα στις δύσκολες ώρες, γιατί είμαστε ιδεολογικά και πολιτικά προετοιμασμένοι γι' αυτό που ζούμε.

Εμείς δεν πέσαμε έξω στις προβλέψεις μας ότι η νίκη της αντεπανάστασης, η καπιταλιστική παλινόρθωση θα είχε αρνητικές καταλυτικές επιδράσεις στη ζωή και τα δικαιώματα των λαών. Εγκαιρα προειδοποιήσαμε ότι ο καπιταλισμός, αν και επανακατέκτησε το χαμένο έδαφος, δε θα γλίτωνε ούτε από την ύφεση, ούτε από την κρίση, ούτε βεβαίως θα μπορούσε να απαλλαγεί από τη σήψη και τον παρασιτισμό. Αντίθετα τα νέα κέρδη άναψαν τις αντιθέσεις για το ξαναμοίρασμα.

Είχαμε μιλήσει ότι θα χρησιμοποιούσε τους εξοπλισμούς, τους πολέμους για να εδραιωθεί και να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που έχει και συνεχώς αυξάνονται.

Αντίθετα έπεσαν έξω, αν υποθέσουμε ότι πίστευαν σ' αυτά που έλεγαν, όλοι εκείνοι, που πανηγύρισαν για την πτώση του λεγόμενου διπολισμού, που προέβλεψαν τη λήξη του ψυχρού και του θερμού πολέμου, που προέβλεψαν τη νίκη της δημοκρατίας.

Ανάμεσά τους δεν είναι μόνοι οι απολογητές του συστήματος είναι και οι λεγόμενοι πρώην κομμουνιστές, οι κάθε λογής "ανανεωτές" που τη δύσκολη ώρα προτίμησαν να εγκαταλείψουν το καράβι και να πάνε με το ρεύμα.

Τι και τι δεν ακούσαμε:

Οτι η ΕΕ θα αποτελέσει την κιβωτό της ευημερίας για τα κράτη -μέλη.

Τίποτε από αυτά δεν έγινε, αντίθετα η φτώχεια, η ανεργία, μια σειρά φαινόμενα που ήταν διαδεδομένα στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, σήμερα εξαπλώνονται και στη Δυτική Ευρώπη.

Η διεύρυνση θα οξύνει ακόμα περισσότερο τα προβλήματα των λαών της Ευρώπης, άλλωστε γίνεται με ακόμη χειρότερους όρους από ό,τι συνέβη με τις χώρες της προηγούμενης διεύρυνσης.

Οτι η ενωμένη Ευρώπη θα γίνει το αντίβαρο στη δίψα των ΗΠΑ για παγκόσμια ηγεμονία.

Πενήντα χρόνια κοντά ζει η Κοινότητα και όλοι σήμερα διαπιστώνουν ότι το χάσμα μεγαλώνει ανάμεσα στα κράτη - μέλη. Αντί για ισοτιμία, έχουμε πλήρη ανισοτιμία, σε όλες τις συμφωνίες κυριαρχούν τα συμφέροντα του σκληρού πυρήνα, δηλαδή των πιο αναπτυγμένων και ισχυρών καπιταλιστικών χωρών.

Οσο διευρύνεται, τόσο εντείνονται οι τάσεις διαμόρφωσης αξόνων και αντιαξόνων, η δορυφοριοποίηση.

Ο πόλεμος του Ιράκ ανέδειξε και τις διασπαστικές τάσεις ανάμεσα στις ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες.

Δε διέσπασαν οι ΗΠΑ την Ευρώπη, αλλά η Ευρώπη είναι διασπασμένη.

Είναι γεγονός ότι οι πιο ισχυρές καπιταλιστικές χώρες ονειρεύονται ότι θα έρθει η στιγμή που θα απογαλακτιστούν από τις ΗΠΑ. Ομως αυτός ο απογαλακτισμός δε σημαίνει απογαλακτισμό από την ιμπεριαλιστική πολιτική, σημαίνει απλώς ετοιμασία της Ευρώπης να διεκδικήσει αγορές με τη δύναμή της, ακόμα και με τα όπλα.

Αυτή είναι η τάση, ακόμα όμως η ΕΕ, οι ηγετικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις νιώθουν την ανάγκη να ελέγξουν τον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ να μην ξεπεράσει ορισμένα όρια. Πόσο θα κρατήσει αυτό, δεν είναι εύκολο σήμερα να το προβλέψουμε.

Εχουν τις ΗΠΑ να κάνουν αυτές τις βρώμικες δουλιές στον κόσμο και οι Ευρωπαίοι να συμμετέχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, διεκδικώντας μερίδιο στην πίτα.

Ο ανταγωνισμός της ΕΕ με τις ΗΠΑ έχει σήμερα επίκεντρο κύρια τη Μέση Ανατολή και τη ΝΑ Ασία. Είναι ανταγωνισμός και για τον προσεταιρισμό συμμάχων. Τσακώνονται μεταξύ τους για τον ευρωπαϊκό ή ατλαντικό προσανατολισμό της Ρωσίας, της Τουρκίας. Ανταγωνισμός υπάρχει και για την περιοχή της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής.

Οι ΗΠΑ πιο ανοιχτά και ωμά σε σχέση με τη σικάτη και κομψευόμενη Ευρώπη έχουν διαμορφώσει μια λίστα 60 χωρών, υποσχόμενες διαρκή πόλεμο.

Στις πρώτες σειρές είναι η Συρία, η Κορέα, η Κούβα, αλλά και το Ιράν και η Σαουδική Αραβία. Εχουν στο στόχαστρό τους και την Κίνα.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ΕΕ ήδη έχει θέσει ζήτημα για τον εξοπλισμό της Βόρειας Κορέας, ενώ ξεσηκώνει εκστρατεία για τη δήθεν παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα.

Η υποτιθέμενη ειρηνική ΕΕ αλείφει με βούτυρο το ψωμί των ΗΠΑ.

Είναι γεγονός ότι οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν τον μέγιστο κίνδυνο, αυτό όμως δε σημαίνει ότι μπορούν οι λαοί να ακουμπήσουν τις ελπίδες τους στην ΕΕ ή στις άλλες περιφερειακές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις».

Το αντίπαλο δέος σήμερα

«Επομένως, ποιος είναι σήμερα το αντίπαλο δέος;», αναρωτήθηκε πάλι η ομιλήτρια. «Γενικά ισχύει και σήμερα, όπως πάντα, ότι το αντίπαλο δέος μπορεί να το οικοδομήσουν οι λαοί. Η κινητήρια δύναμη των θετικών ανατροπών υπέρ της ειρήνης και της ευημερίας είναι οι λαοί, η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Το ζήτημα όμως είναι πώς πρέπει οι λαοί να δράσουν για να αποτρέψουν τον πόλεμο, για να τον ξεριζώσουν, για να κερδίσουν την ευτυχία.

Πριν απ' όλα έχει σημασία τι κάνει ο κάθε λαός στη χώρα του και πώς συντονίζονται οι λαοί μεταξύ τους.

Οι κινητοποιήσεις, οι διαμαρτυρίες από μόνες τους δεν μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα.

Απαιτείται οργάνωση και σωστός πολιτικός προσανατολισμός, απαιτείται οι αγώνες των λαών να έχουν ως στόχο την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής, της πολιτικής εξουσίας.

Οι λαοί δεν μπορεί να σταματήσουν τους πολέμους, αν δε θέσουν τέρμα στη διακυβέρνηση των χωρών τους από τις δυνάμεις που υπηρετούν τα μονοπώλια, τον ιμπεριαλισμό, το κεφάλαιο.

Οι λαοί δεν μπορεί να σταματήσουν τους πολέμους, αν δεν κατακτήσουν μια λαϊκή εξουσία. Μόνο τότε αυτό που θα θέλουν οι λαοί θα εκφράζεται και στο επίπεδο των κρατών και στις διεθνείς σχέσεις.

Το φιλειρηνικό αντιπολεμικό κίνημα πρέπει να γίνει κίνημα αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό, να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός ευρύτερου κινήματος για αλλαγή της εξουσίας.

Η πρόταση για τον "πολυπολικό" κόσμο είναι πρόταση που ενισχύει την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων.

Στον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει η παγκόσμια ηγεμονία των ΗΠΑ αντιτάσσουν την ύπαρξη περισσότερων ιμπεριαλιστικών πόλων που θα διασφαλίζουν ισορροπία μεταξύ τους.

Πολλοί πόλοι, αλλά με την ίδια πολιτική.

Λένε ψέματα ή έχουν αυταπάτη ότι η ύπαρξη πολλών πόλων καταργεί την αντίθεση και τον πόλεμο.

Ενότητα στον ιμπεριαλιστικό κόσμο δεν πρόκειται να υπάρξει. Η όποια ισορροπία θα ετοιμάζει τη νέα φάση της οξυμένης διαμάχης και του επόμενου πολέμου».

Πάλη για τη λαϊκή εξουσία

«Πώς θα καταφέρουμε», σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα, «η Ελλάδα να μη μετέχει σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να περάσει η Ελλάδα στο μέτωπο της ειρήνης; Να σέβεται το δικαίωμα του κάθε λαού να αποφασίζει για το ποιο δρόμο εξέλιξης θα ακολουθήσει, σε ποιο κοινωνικό οικονομικό σύστημα θα ζει; Αυτό δεν μπορεί να γίνει αν στο εσωτερικό δεν πάρει την υπόθεση στα χέρια του ο ίδιος ο λαός. Κανένα κράτος δεν μπορεί να σεβαστεί έναν άλλο λαό, όταν στο εσωτερικό εκμεταλλεύεται και καταπιέζει το δικό του λαό.

Οσο η εξουσία θα βρίσκεται στα χέρια κομμάτων όπως είναι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, τα δεινά θα είναι παρόντα. Θα πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο.

Αρα το ζήτημα είναι αντίσταση, αντεπίθεση, πάλη για τη λαϊκή εξουσία. Αυτόν το δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε. Ανάλογο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουν και οι άλλοι λαοί, και θα τον ακολουθήσουν.

Γιατί δεν κυβερνούν μόνο αυτά τα κόμματα, αλλά γιατί μέσω των κομμάτων κυβερνούν τα μονοπώλια, το μεγάλο κεφάλαιο.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ακολουθούν μια πολιτική που φέρνει την Ελλάδα αντιμέτωπη με άλλους λαούς.

Είναι ταυτόχρονα άκρως επικίνδυνα κόμματα για την ίδια τη χώρα, γιατί με την πολιτική της δέσμευσης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με την πολιτική συμμετοχής στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, προκαλούν κινδύνους και στην ίδια την Ελλάδα.

Χρόνια τώρα προσπαθούν να μας πούνε ότι είναι εθνικό συμφέρον να υπηρετούμε την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων για να αντιμετωπίσουμε εθνικά ζητήματα.

Τι έφερε όμως η πολιτική κατευνασμού και συμμόρφωσης με τον ιμπεριαλισμό;

Πριν λίγα χρόνια μόνο η Τουρκία αμφισβητούσε τα ελληνικά σύνορα στο Αιγαίο, σήμερα τα αμφισβητεί επισήμως και η ίδια η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Γι' αυτό παραπέμπουν τα ελληνικά σύνορα στο Δικαστήριο της Χάγης.

Ισχυρίζονται ότι αυτός είναι ο δρόμος, δηλαδή ο δικός τους δρόμος για να λυθεί το Κυπριακό. Που κατέληξε σήμερα σε ένα σχέδιο διχοτόμησης.

Με την ευκαιρία, θέλω να υπογραμμίσω πόσο υποκριτικός είναι ο ΣΥΝ και βεβαίως το ΠΑΣΟΚ, που τάχα δεν ξέρουν γιατί καταψηφίσαμε την εισδοχή της Κύπρου και των άλλων 9 χωρών. Για τον ίδιο λόγο που καταψηφίσαμε και την εισδοχή της Ελλάδας.

Η πείρα ολόκληρου του 20ού αιώνα έδειξε ότι όποια χώρα ακολούθησε το ρεαλισμό της συμμετοχής στην ιμπεριαλιστική τάξη, γιατί τάχα ήταν μικρή και αδύναμη, τελικά πέρασε στο μάτι του κυκλώνα. Δε γλίτωσε ούτε τον πόλεμο, ούτε τα βάσανα.

Το Ιράκ με την πολιτική αφοπλισμού που δέχτηκε βρέθηκε αφοπλισμένο μπροστά στον εχθρό.

Τι απέγινε το Οσλο; Αξιοποιήθηκε από το Ισραήλ. Σήμερα το Παλαιστινιακό βρίσκεται στο χειρότερο σημείο. Ετοιμάζονται για τη δημιουργία ενός αδύναμου κράτους με περιορισμένη ανεξαρτησία μέσα σε ένα ισραηλινό γκέτο.

Εχει σημασία να δούμε πού πάνε τα πράγματα. Ποιες είναι οι ιμπεριαλιστικές επιλογές και ανάλογα ο ελληνικός λαός να κάνει την επιλογή του.

Σήμερα είναι φανερό ότι το καπιταλιστικό σύστημα δεν μπορεί να απαλλαγεί από την κρίση. Μπορεί να την ξεπερνάει, αλλά για προσωρινά. Και όταν περνάει ξανά στην άνοδο, αυτή γίνεται από κατώτερο σημείο. Και προπάντων γίνεται στις πλάτες των εργαζομένων.

Οι επιλογές της ΕΕ σήμερα αποτελούν ένα νέο, δεύτερο κύμα ανατροπών, θα αποτελειώσουν με ό,τι κατακτήσεις υπήρξαν.

Η ύφεση και η κρίση, σε συνδυασμό με τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις φέρνουν νέους τοπικούς πολέμους.

Οι νέοι πόλεμοι θα φέρουν τους λαούς μπροστά σε γενικευμένες πολεμικές συρράξεις.

Αφού ο ιμπεριαλισμός αποφασίζει, πρέπει και οι λαοί να αποφασίσουν, έτσι και αλλιώς με τη συμμόρφωση δεν πρόκειται να γλιτώσουν».

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η πρόταση του ΚΚΕ για το Μέτωπο

Motion Team

«Η πρόταση του ΚΚΕ για το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο», τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική απάντηση στον πόλεμο, στη φτώχεια, στα βάσανα του λαού, σ' αυτά που θα έρθουν αν δεν αντιδράσουμε οργανωμένα, έγκαιρα.

Οταν τα πράγματα οξύνονται τότε πέφτουν στο τραπέζι και οι λεγόμενες προτάσεις του ρεαλισμού.

Δηλαδή, αντί να ζητάμε το καλύτερο, ας προτιμήσουμε το μικρότερο κακό.

Και αυτή η πολιτική αποδείχτηκε επικίνδυνη για τους λαούς.

Μικρότερο κακό θεωρήθηκε πολλές φορές, και ακόμα θεωρείται από αρκετούς, το ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ.

Μικρότερο κακό ίσως θεωρείται από μερικούς η μισοανεργία για όλους από την ανεργία για τους πολλούς.

"Το μικρότερο κακό" στρώνει το δρόμο για το μεγαλύτερο κακό.

Η δίψα του κέρδους δε σταματά πουθενά. Την αδυναμία των λαών τα φιλομονοπωλιακά κόμματα την προβάλλουν ως συναίνεση. Τη χρησιμοποιούν για να φέρουν το χειρότερο.

Η πρόταση του "μικρότερου κακού" και του ρεαλισμού έχει δοκιμαστεί στην Ευρώπη από τη δράση και τα αποτελέσματα που έφεραν κομμουνιστικά και αριστερά κόμματα που απαρνήθηκαν τις γενικές αρχές της θεωρίας.

Στην Ελλάδα μπορούμε να δούμε την εικόνα του δήθεν ρεαλισμού που αντιπροσωπεύει ο ΣΥΝ.

Που τον οδήγησε να χειροκροτεί τον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, να αισθάνεται συμπάθεια για την πολιτική των ΗΠΑ ύστερα από το τρομοκρατικό χτύπημα.


Motion Team

Τώρα δεν τόλμησε να πάρει ανάλογη θέση, όμως κάνει ζημιά στο κίνημα και στη διεθνή αλληλεγγύη από τη στιγμή που προβάλλει ως απάντηση στον πόλεμο την ενίσχυση της ΕΕ, συντάσσεται δηλαδή με έναν από τους οικοδόμους της "νέας τάξης πραγμάτων", της δίνει άφεση αμαρτιών.

Δεν περιορίζεται μόνο στον εξαγνισμό της ΕΕ αλλά και του ίδιου του ΠΑΣΟΚ. Μαζί με τα κυβερνητικά στελέχη οργανώνει πορείες και διαμαρτυρίες. Παίρνει μέρος, δηλαδή, στο θέατρο που παίζει το ΠΑΣΟΚ με το σύνθημα "το ΠΑΣΟΚ στους δρόμους, η κυβέρνηση με τη Σούδα και όλες τις διευκολύνσεις". Η μεγαλύτερη ζημιά που έκανε ο ΣΥΝ είναι η συστηματική προσπάθεια να μολύνει τις ιδέες, τα ιδανικά, τις παραδόσεις του εργατικού και αριστερού κινήματος στη χώρα μας.

Πριν λίγες μέρες και ενώ τα αμερικανικά αεροπλάνα ανεφοδιάζονταν από τη Σούδα έκανε δήλωση ότι ξεχωρίζει το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ γι' αυτό και έκανε προγραμματική συμφωνία για να μοιραστούν τις καρέκλες στα όργανα της ΤΑ.

Ολη μας η δράση πρέπει να είναι υποταγμένη στο κτίσιμο του Μετώπου.

Μέτωπο σημαίνει συμμαχία, σημαίνει ενότητα του λαού. Οχι οποιαδήποτε ενότητα, αλλά ενότητα ενάντια στα μονοπώλια, στον ιμπεριαλισμό. Ενότητα αγωνιστική, μακριά από τα κεντροδεξιά και κεντροαριστερά σενάρια.

Το Μέτωπο χτίζεται στους αγώνες, με υλικό τις συσπειρώσεις και συμπαρατάξεις συνεργασίας ανάμεσα στην εργατική τάξη, στους ΕΒΕ, στη φτωχή αγροτιά και στα κοινωνικά κινήματα, ανάμεσα σε ριζοσπαστικές δυνάμεις. Θα είναι μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων.


Motion Team

Θα συγκεντρώνει δυνάμεις και θα αδυνατίζει το μέτωπο του κεφαλαίου, των μονοπωλίων. Θα στηρίζεται στη λαϊκή πρωτοβουλία και ενέργεια, θα δημιουργήσει προϋποθέσεις ανατροπής πολιτικής».

«Μαζικοί τάφοι» στο Κιρκούκ

ΚΙΡΚΟΥΚ.- Την ανακάλυψη «μαζικών τάφων» Κούρδων κοντά σε βάση του ιρακινού στρατού κοντά στο Κιρκούκ του βόρειου Ιράκ, ανακοίνωσαν χθες κουρδικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε απεσταλμένος του BBC στην περιοχή, στους τάφους αυτούς υπάρχουν περί τις 2.000 σορούς, που πιστεύεται ότι ανήκουν στους Κούρδους μαχητές και αμάχους, οι οποίοι σκοτώθηκαν από τις ιρακινές δυνάμεις στα τέλη της δεκαετίας του 1980. (Αυτό που βεβαίως παραλείπει να πει το BBC είναι πως τότε το Ιράκ δεχόταν τεράστια υλική και τεχνική βοήθεια από τους σημερινούς κατακτητές του Αμερικανούς και Ευρωπαίους, στο πλαίσιο του πολέμου με το Ιράν). Την περίοδο εκείνη, σύμφωνα με κουρδικές πηγές, έως και 100.000 Κούρδοι σφαγιάστηκαν με συμβατικά όπλα, αλλά και όπλα μαζικής καταστροφής, γεγονός που εκ των υστέρων χαρακτηρίζεται με τη φράση - σήμα κατατεθέν της προπαγανδιστικής καμπάνιας εναντίον των Σέρβων «πολιτική εθνικής εκκαθάρισης». (Τότε ήταν «εσωτερικό θέμα» του συμμάχου των ΗΠΑ, Σαντάμ). Επικεφαλής της επιχείρησης ήταν ο γνωστός και ως «χημικός»Αλί Χασάν αλ Ματζίντ.

«Πολέμου» συνέχεια για το ιρακινό πετρέλαιο

Associated Press

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΜΟΣΧΑ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-ΠΑΡΙΣΙ.--

Την άμεση άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ ζήτησε από τον ΟΗΕ ο Αμερικανός Πρόεδρος, «αφού τώρα ο ιρακινός λαός απελευθερώθηκε». Ο Μπους δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, ούτε κατατέθηκε επίσημη πρόταση στον ΟΗΕ, αν και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, τόνιζε ότι «θα πρέπει να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατό οι εμπορικές σχέσεις του Ιράκ με τρίτες χώρες».

Το αμερικανικό αίτημα πυροδοτεί νέο γύρο αντιπαράθεσης εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αντιπαράθεση που σχετίζεται περισσότερο με τον έλεγχο του ιρακινού πετρελαίου και όχι με την ανακούφιση του ιρακινού λαού. Οι υπάρχουσες κυρώσεις, που επιβλήθηκαν στο Ιράκ μετά την εισβολή του στο Κουβέιτ το 1991, προβλέπουν ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας διαχειρίζεται το ιρακινό πετρέλαιο και τα κέρδη από αυτό. Το Ιράκ δε δικαιούται να προχωρήσει, μόνο του, σε πωλήσεις πετρελαίου σε τρίτες χώρες, ούτε αποφασίζει πώς θα αξιοποιηθούν τα χρήματα από το πετρέλαιό του, που μοιράζονταν σε πολεμικές αποζημιώσεις και σε ανθρωπιστική βοήθεια μέσω του Προγράμματος «Πετρέλαιο έναντι τροφίμων».

Η Ουάσιγκτον και, σε μικρότερο βαθμό, το Λονδίνο υποστηρίζουν ότι εφόσον οι δικές τους δυνάμεις ελέγχουν το Ιράκ, θα πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο και στις αγοραπωλησίες του πετρελαίου. Οσοι, όμως, διαφωνούν αναμένεται, μέσα από τον ΟΗΕ, να προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να εμποδίσουν την αμερικανική ηγεμονία στο ιρακινό πετρέλαιο, αξιοποιώντας, μάλιστα, τα ίδια εκείνα μέσα που οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν για να επιβάλουν τις κυρώσεις και να αρχίσουν τον πόλεμο.

Ετσι, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Ιγκόρ Ιβανόφ, δήλωνε ότι «αν και όλοι την επιθυμούν, η άρση των κυρώσεων δεν μπορεί να γίνει αυτόματα αλλά μόνο μέσα από την πλήρωση των όρων που θέτουν οι σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ, δηλαδή να αποδειχθεί ότι το Ιράκ δεν έχει όπλα μαζικής καταστροφής». Αμεσα αντέδρασε και ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, τονίζοντας ότι «ο ΟΗΕ θα αποφασίσει πότε και πώς θα αρθούν οι κυρώσεις, κάτι που εμείς επιδιώκαμε εδώ και χρόνια». Οσο για τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, απέρριψε την πρόταση Μπλερ να στείλει απεσταλμένο στη Βαγδάτη, κίνηση που θα νομιμοποιούσε την αμερικανοβρετανική κατοχή, υποστηρίζοντας ότι «πρόκειται για απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας» και συμπλήρωσε ότι η θητεία των επιθεωρητών ισχύει.

Η νέα «σύρραξη» αναμένεται να αρχίσει, την Τρίτη, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, οπότε πιθανότατα ο επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ, θα ζητήσει την επανάληψη των επιθεωρήσεων «ως μοναδική αξιόπιστη πηγή εξακρίβωσης του ιρακινού οπλοστασίου». Την πρόταση απορρίπτει η Ουάσιγκτον επιμένοντας ότι αρκούν οι δικοί της εμπειρογνώμονες. Τα συμπεράσματά τους, όμως, μπορούν να αμφισβητηθούν από τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η αντιπαράθεση, πιθανώς, δε θα λήξει ούτε σε περίπτωση που επισήμως οι επιθεωρητές αποφανθούν ότι το Ιράκ δε διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, τα οποία, ούτως ή άλλως, δεν έχουν ακόμη βρει οι δυνάμεις εισβολής. Κάτι τέτοιο ακυρώνει το πρόσχημα της στρατιωτικής επίθεσης και δίνει το διπλωματικό περιθώριο σε όσους ερίζουν να έχουν νομή στην «ιρακινή πίτα» να θέσουν σειρά νομικών κωλυμάτων στην Ουάσιγκτον, τα οποία θα την εμποδίσουν να εκμεταλλευτεί το ιρακινό πετρέλαιο τόσο για ίδιον όφελος όσο και για την κάλυψη των εξόδων ανοικοδόμησης.

«Σπίθες» στην ... πυριτιδαποθήκη Μοσούλης και Κιρκούκ

ΜΟΣΟΥΛΗ - ΚΙΡΚΟΥΚ.- Οι ταραχές συνεχίζονταν χθες στην, κατά τους Αμερικανούς κατακτητές του Ιράκ, «άναρχη» Μοσούλη, με τουλάχιστον τρεις νεκρούς - ενώ στο Κιρκούκ οι Κούρδοι φέρονταν να εκδιώκουν, από περιοχές που διεκδικούν, Αραβες. Το βόρειο Ιράκ εξακολουθεί να θυμίζει ...πυριτιδαποθήκη και οι «σπίθες» πληθαίνουν...

Αγνωστος παραμένει ο ακριβής αριθμός των θυμάτων από τις ταραχές στη Μοσούλη, όπου οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, εκτέλεσαν τουλάχιστον 20 Ιρακινούς διαδηλωτές. Η μητέρα ενός τραυματισμένου από αμερικανικά πυρά παιδιού, Ζαχρά Γιασίν, δήλωσε σε δημοσιογράφο του Associated Press ότι οι κατακτητές «μας δολοφονούν και κανείς δε μιλά γι' αυτό. Τουλάχιστον με τον Σαντάμ είχαμε ασφάλεια».

Το επίκεντρο των ταραχών είναι το κέντρο της Μοσούλης, όπου οι Αμερικανοί ισχυρίζονταν ότι «άνοιξαν πυρ κατά πλιατσικολόγων». Αλλοι αυτόπτες μάρτυρες διηγήθηκαν μια πολύ διαφορετική εκδοχή των γεγονότων, λέγοντας πως οι Αμερικανοί άνοιξαν πυρ σε πλήθος (!) για να καταστείλουν βίαια διαδήλωση κατά του Μασάν αλ Τζουμπούρι, στελέχους του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου του Τσαλαμπί και πρώην συμβούλου του Ουντάι Χουσεΐν που οι Αμερικανοί κατακτητές επαναδιόρισαν κυβερνήτη της περιοχής. Μια τρίτη εκδοχή που διηγήθηκε Ιρακινός αστυνομικός είναι πως οι Αμερικανοί άκουσαν πυρά που έριχναν για εκφοβισμό όσοι προσπαθούσαν να απομακρύνουν πλιατσικολόγους - και τους θέρισαν «πιστεύοντας ότι δέχονταν επίθεση».

Φαρμακοποιός στο νοσοκομείο της Μοσούλης δήλωσε ότι «ουδείς ελέγχει την πόλη αυτήν τη στιγμή», πράγμα που, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχεται και η αμερικανική διοίκηση στο Κατάρ. Η κατάσταση, είπε χθες ο ταξίαρχος Βίνσεντ Μπρουκς, της CENTCOM, παραμένει «αβέβαιη». Οσον αφορά στη σφαγή, ο Μπρουκς είπε ότι «οι δυνάμεις μας έχουν το δικαίωμα της αυτοάμυνας» (!).

Στο μεταξύ, χθες ταραχές ξέσπασαν και στο Κιρκούκ, όπου η Πατριωτική Ενωση Κουρδιστάν ισχυριζόταν την Τρίτη ότι «αποκαταστάθηκε η ηρεμία», πράγμα που παρασάγγας απέχει από την πραγματικότητα. Στην πραγματικότητα, παραδεχόταν το Associated Press χθες, οι Κούρδοι έχουν αρχίσει «να εκδιώκουν Αραβες» από τα σπίτια τους, που διεκδικούν. Οι Κούρδοι μιλούν για «εκδίωξη» πάνω από 400.000 Κούρδων στην προσπάθεια «αραβοποίησης» της περιοχής.

«Καρότο και μαστίγιο» για τη Συρία

Πρόθυμη να συνεργαστεί και αποφασισμένη να προωθήσει την αραβική πρόταση για κήρυξη της Μ. Ανατολής ως «ζώνης απαγόρευσης όπλων μαζικής καταστροφής» η Δαμασκός, που αρνείται το ενδεχόμενο επιθεωρήσεων

ΚΑΪΡΟ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Ο Κόλιν Πάουελ είναι ευπρόσδεκτος στη Δαμασκό γιατί ο διάλογος μεταξύ δύο χωρών είναι καλύτερος από την εκτόξευση απειλών». Με αυτή τη λακωνική δήλωση, ο Σύρος ΥΠΕΞ, Φαρούκ αλ Σάραα, σχολίασε τις δηλώσεις ανώνυμων αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς και το δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ», σύμφωνα με το οποίο ο Αμερικανός ομόλογός του ετοιμάζεται να επισκεφθεί τη Συρία, στο πλαίσιο περιοδείας που προγραμματίζει στις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Ο Φαρούκ αλ Σάραα βρέθηκε, χτες, στο Κάιρο, όπου συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αχμέντ Μάχερ, και με τον Πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ. Κατέστησε, επίσης, σαφές ότι η Συρία δεν πρόκειται να δεχτεί επιθεωρήσεις από τον ΟΗΕ ή από οποιονδήποτε ούτε στο οπλοστάσιό της ούτε στην επικράτειά της. Αντίθετα, θα επιμείνει στην πρόταση, που κατέληξαν ομοφώνως όλες οι αραβικές χώρες, να προωθήσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, για κήρυξη της Μέσης Ανατολής ως «ζώνης απαγόρευσης όπλων μαζικής καταστροφής». Η ιδέα επικροτήθηκε, χτες, και από τον επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, στο Ιράκ, Χανς Μπλιξ, ο οποίος δήλωσε με νόημα ότι η ζώνη «θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και το Ισραήλ».

Την ίδια στιγμή, η βρετανική εφημερίδα «Τάιμς», επικαλούμενη ανώτερες αμερικανικές στρατιωτικές πηγές, υποστήριζε πως οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν εντολή να εισέλθουν στη Συρία σε περίπτωση που έχουν «ασφαλείς και διασταυρωμένες πληροφορίες» ότι εκεί βρίσκεται ο Σαντάμ Χουσεΐν. Παράλληλα, ανεπιβεβαίωτες και μη διασταυρωμένες πληροφορίες διέρρεαν ότι άνδρες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων έχουν, ήδη, εισέλθει στο συριακό έδαφος για να «εντοπίσουν» καταζητούμενους Ιρακινούς αξιωματούχους, τις οικογένειές τους αλλά και στελέχη εξτρεμιστικών παλαιστινιακών οργανώσεων.

Σύγχυση εξουσίας, επιδείνωση ανθρωπιστικής καταστροφής

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΒΑΣΟΡΑ.--

Εντείνεται μέρα με την ημέρα η σύγχυση και η οργή των Ιρακινών για την παντελή έλλειψη συντονισμού, ασφάλειας και κεντρικής εξουσίας. Χτες, δύο υψηλόβαθμα στελέχη του αντιπολιτευτικού «Εθνικού Απελευθερωτικού Κογκρέσου», που πριμοδοτούν οι ΗΠΑ, οι Μοχάμαντ Μοχσέν Ζουμπάιντι και Ζαουντάτ αλ Ομπέιντι «αυτοανακηρύχτηκαν» κυβερνήτης και δήμαρχος της Βαγδάτης, αντιστοίχως, εκπλήσσοντας τόσο τους Ιρακινούς, που στην πλειοψηφία τους δεν τους γνωρίζουν καν, όσο και τους Αμερικανούς. Σιγήν ιχθύος τήρησε και ο επικεφαλής του Κογκρέσου, Αχμάντ Τσαλαμπί, ο οποίος φέρεται, επίσης, να είναι στη Βαγδάτη όπου «εργάζεται, μέσα από επαφές με υποστηρικτές, για την ανοικοδόμηση και τον εκδημοκρατισμό».

Ο ταξίαρχος Βίνσεντ Μπρουκς, από την Ντόχα, δήλωσε απλώς ότι «συνδιαλεγόμαστε με πολλούς ανερχόμενους ηγέτες», ενώ ο εκπρόσωπος των πεζοναυτών που ελέγχουν τη Βαγδάτη διέψευδε κατηγορηματικά ότι οι δύο έχουν την «ευλογία» των αμερικανικών δυνάμεων. Ο Αμερικανός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «ο καθένας μπορεί να αυτοαποκαλείται όπως θέλει», και τόνισε ότι η Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Αρωγής (USAid) θα ορίσει κυβερνώντες.

Αυτού του περιεχομένου οι δηλώσεις, όμως, προκαλούν εκνευρισμό στην πλειοψηφία των Σιιτών Ιρακινών, που τάσσονται κατά μιας στρατιωτικής ή αμερικανο-εμπνευσμένης ηγεσίας. Χαρακτηριστικά, ο ηγέτης του «Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση», Μοχάμαντ Μπακρ αλ Χακίμ, καλούσε σε ενότητα τους Σιίτες και κατηγορούσε τις ΗΠΑ «ότι προκαλούν εμφύλιο πόλεμο».

Στο μεταξύ, Αμερικανοί στρατιωτικοί μηχανικοί και Ιρακινοί ηλεκτρολόγοι προσπαθούν να αποκαταστήσουν, ματαίως, την ηλεκτροδότηση της πρωτεύουσας και εκτιμάται ότι σήμερα, ίσως, η μισή πόλη φωτιστεί και πάλι. Τα τηλέφωνα παραμένουν εκτός λειτουργίας, ενώ η υδροδότηση δεν έχει αποκατασταθεί, με αποτέλεσμα διαστάσεις επιδημίας να λαμβάνουν τα περιστατικά διάρροιας. Στη Βασόρα, δημοσιογραφικές πληροφορίες, ανέφεραν ότι παρουσιάστηκαν, ήδη, τα πρώτα κρούσματα χολέρας.

Ο Ερυθρός Σταυρός αποδέχτηκε με ικανοποίηση την προσφορά της ΕΕ για αερογέφυρα προς τους βαριά τραυματισμένους Ιρακινούς, ενώ επαναλάμβανε τις κατηγορίες του προς τις αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις, επειδή δε δίνουν ασφαλή δίοδο στην ανθρωπιστική βοήθεια. Το πρώτο κομβόι, τουλάχιστον 50 φορτηγών με αλεύρι, νερό και φάρμακα, του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, πέρασε χθες στο Ιράκ από την Ιορδανία, ενώ ανάλογες απόπειρες, με λιγότερα φορτηγά, γίνονται από την Τουρκία και το Ιράν.

Ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων, Τόμι Φρανκς, μετά την επίσκεψή του στη Βαγδάτη, από όπου φέρεται να είχε τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο Μπους, δήλωνε ότι για τα αμερικανικά στρατεύματα «προτεραιότητα τώρα είναι η ανθρωπιστική βοήθεια». Ο Φρανκς υποστήριξε ότι σταδιακά επανέρχεται η έννομη τάξη, αν και μάλλον αυτό οφείλεται περισσότερο στις επιτροπές λαϊκής αυτοδιαχείρισης που στήθηκαν από τους κατοίκους στην κάθε γειτονιά. Η αμερικανική διοίκηση ανακοίνωσε, επίσης, ότι συνέλαβε στη Βαγδάτη τον 2ο από τους 3 ετεροθαλείς αδελφούς του Σαντάμ Χουσεΐν, Μπαρζάν Ιμπραχίμ αλ Τικρίτι, πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, ενώ υποστήριξε ότι «γίνονται προσπάθειες επίτευξης εκεχειρίας» με τις δυνάμεις της ιρανικής αντιπολιτευτικής οργάνωσης «Μουτζαχεντίν Χαλκ» που εδρεύουν στο Ιράκ και εμπλέκονται ακόμη σε μάχες με τα αμερικανικά στρατεύματα.

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΗΜΕΡΑΣ

ΟΠΩΣ ΑΝΑΜΕΝΟΤΑΝ, μετά το σκόπιμο χάος τώρα οι εισβολείς θα επιχειρήσουν να στήσουν την «τάξη» τους για να γίνει ευκολότερα αποδεκτή η κατοχή τους. Ετσι, ο Τ. Φρανκς, που επισκέφτηκε προχτές τη Βαγδάτη, έταξε αυτήν ακριβώς την «τάξη» των κατακτητών μαζί με τη ...σύνδεση του νερού και του ηλεκτρικού.

ΕΚΡΥΘΜΗ παραμένει η κατάσταση στο Βόρειο Ιράκ. Αλλοι τρεις νεκροί από σφαίρες πεζοναυτών στη Μοσούλη, ενώ πολύ συχνά είναι τα επεισόδια μεταξύ των Κούρδων και των Αράβων στο Κιρκούκ.

ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ, απ' ό,τι φαίνεται, οι εισβολείς να ορμήξουν στην εκμετάλλευση του πετρελαίου στο Ιράκ και γι' αυτό ζήτησαν την άμεση άρση των κυρώσεων από τον ΟΗΕ. Ο ίδιος ο Τζ. Μπους βγήκε με δήλωση προχτές το βράδυ: «Τώρα που έχει απελευθερωθεί ο λαός του Ιράκ, ο ΟΗΕ θα πρέπει να άρει τις οικονομικές κυρώσεις».

ΣΧΕΔΟΝ ταυτόχρονα φάνηκαν και οι προθέσεις των άλλων ιμπεριαλιστών, που δεν έχουν σκοπό να αφήσουν τίποτα αδιαπραγμάτευτο προκειμένου να εξασφαλίσουν μια καλύτερη θέση, τώρα που αρχίζει η μοιρασιά της λείας. Ετσι, η Ρωσία και η Γαλλία αντέδρασαν άμεσα. «Η άρση των κυρώσεων είναι ένας στόχος που υποστηρίζαμε εδώ και χρόνια, αλλά τώρα εναπόκειται στα Ηνωμένα Εθνη να ορίσουν τον τρόπο της άρσης τους», τόνισε ο Ζ. Σιράκ. Και από κοντά ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος δήλωσε πως η άρση του καθεστώτος των κυρώσεων κατά του Ιράκ, που έχει ζητηθεί από την Ουάσιγκτον, δεν μπορεί να είναι αυτόματη... Ολοφάνερα μηνύματα πως «θα μας χρειαστείτε για τα σχέδιά σας και μη μας αφήνετε απέξω».

ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΗ τακτική του «μαστίγιο και καρότο» χρησιμοποιεί για άλλη μια φορά ο ιμπεριαλισμός ενάντια στη Συρία. Την ίδια ώρα που της προσάπτουν κατηγορίες ανάλογες με αυτές που είχαν ρίξει στο Ιράκ και έκαναν την εισβολή (χημικά όπλα, τρομοκρατία, εκδημοκρατισμός κ.ά.) ταυτόχρονα αφήνουν να εννοηθεί πως ίσως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κ. Πάουελ, επισκεφθεί τη Συρία προκειμένου να τακτοποιηθούν τα προβλήματα. Μάλιστα, υποτίθεται πως έχει βρεθεί και η «φόρμουλα» μιας τέτοιας επίσκεψης, στα πλαίσια συνολικής περιοδείας στη Μέση Ανατολή. Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, από την Αίγυπτο όπου βρισκόταν για συνομιλίες, απάντησε πως σ' αυτή την περίπτωση ο Κ. Πάουελ είναι ευπρόσδεκτος στη Συρία. Πάντως, η κυβέρνηση της Συρίας έχει δηλώσει πως δε θα δεχτεί «επιθεωρητές όπλων» στη χώρα.

ΣΥΜΦΩΝΑ με επίσημη ανακοίνωση των δυνάμεων κατοχής, στα χέρια τους βρίσκεται ο ετεροθαλής αδελφός του Σαντάμ, Μπαρζάν αλ Τικρίτι. Τον συνέλαβαν ύστερα από κατάδοση και επέμβαση των ειδικών τους δυνάμεων.

Ο Α. ΤΣΑΛΑΜΠΙ εγκαταστάθηκε στη Βαγδάτη, άνοιξε και γραφείο και έβαλε δικούς του να διαρρεύσουν πως ...αναλαμβάνει κυβερνήτης. Οι Αμερικανοί εισβολείς βιάστηκαν να διαψεύσουν πως έχουν διορίσει κυβερνήτη.

Πόλεμος λέξεων Αγκυρας - Κούρδων

ΑΓΚΥΡΑ - ΣΟΥΛΕΪΜΑΝΙΓΙΑ.- Η Τουρκία «εξετάζει» το ενδεχόμενο να στείλει δυνάμεις (που θα βοηθήσουν την κατοχή) στο Ιράκ, ενώ προειδοποιεί τους Κούρδους να μην «αλλοιώσουν την εθνοτική σύνθεση» του βορείου Ιράκ. Από την άλλη, ο Τζαλάλ Ταλαμπανί, ο ηγέτης της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν, δήλωνε χθες πως «αν η Τουρκία θέλει να ανοίξει το θέμα του Κιρκούκ, θα ανοίξουμε κι εμείς το θέμα του Ντιγιαρμπακίρ». Κι άλλη μια εξέλιξη με σημασία: Απρόσκλητος, ο Νιζαμετίν Τας, μέλος του εννεαμελούς συμβουλίου διοίκησης του KADEK (πρώην ΡΚΚ), δήλωσε αυτήν τη βδομάδα πως οι Κούρδοι της Τουρκίας «θέλουν να συνεργαστούν με τους Αμερικανούς για να υπάρξει δημοκρατία στην Τουρκία».

Ενώ επισήμως η Αγκυρα «μελετά» το αμερικανικό αίτημα για την αποστολή «ειρηνευτικής δύναμης» στο Ιράκ (το μέγεθος και η περιοχή ανάπτυξης της οποίας θα κρίνουν πολλά), χθες υπήρχαν στον τουρκικό Τύπο τοποθετήσεις όπως αυτή του πρώην πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ, ο οποίος καλούσε την κυβέρνηση «να στείλει στρατεύματα στο Ιράκ αμέσως», διότι, όπως είπε, «δεν πιστεύω και δεν εμπιστεύομαι τις ΗΠΑ όσον αφορά στο Κουρδικό». Επισήμως η Αγκυρα έχει «επιφυλαχτεί» για την πιθανή αποστολή, που θα μπορούσε να προκαλέσει μια κλιμάκωση της κρίσης σε περιφερειακό επίπεδο με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ο Ταλαμπανί της Πατριωτικής Ενωσης απάντησε κατά τρόπο που εξόργισε την Αγκυρα, αλλά αντανακλά τη δανεική (από τις ΗΠΑ) νέα κουρδική «αυτοπεποίθηση». Οπως είπε, «εμείς οι Κούρδοι θέλουμε φιλικές σχέσεις με την Τουρκία, θεωρούμε αυτήν, το Ιράν και τη Συρία γείτονές μας... αλλά δε θα τους επιτρέψουμε να επέμβουν, π.χ., αν η Συρία πει ότι η Μοσούλη είναι αραβική, η Τουρκία πει ότι το Κιρκούκ είναι των Τουρκομάνων και η Καρμπάλα και η Νατζάφ περσικές πόλεις».

Στο εσωτερικό της Τουρκίας, στο μεταξύ, συνεχίζονταν και χθες οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις, και στην Προύσα 26 φοιτητές που διαδήλωναν εναντίον του πολέμου και της κατοχής στο Ιράκ συνελήφθησαν, μετά από επεισόδια. Η αστυνομία παρενέβη, όταν ομάδα φοιτητών προσπάθησε να οργανώσει καθιστική διαμαρτυρία έξω από το πανεπιστήμιο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετοί διαδηλωτές και τρεις αστυνομικοί.

Ω, τι ωραίο πλιάτσικο!

Οι δυνάμεις κατοχής ενθάρρυναν το πλιάτσικο και το «χάος» στις μεγάλες πόλεις του Ιράκ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- «Αυτό είναι το νέο πρόγραμμα αναδιανομής του πλούτου». Ετσι περιέγραψε μιλώντας στην εφημερίδα «Times του Λονδίνου» αξιωματικός του αμερικανικού στρατού το πλιάτσικο που οι δυνάμεις κατοχής ενθάρρυναν.

Ο Χάλεντ Μπαγιούμι, Σουηδός ερευνητής, που κατάγεται από τη Μέση Ανατολή, που πήγε στο Ιράκ πριν τον πόλεμο ως «ανθρώπινη ασπίδα», έδωσε μια συνέντευξη στην Dagens Nyheter, η οποία τσακίζει κόκαλα. «Συνέβη να βρίσκομαι εκεί όταν οι Αμερικανοί στρατιώτες ενθάρρυναν τον κόσμο να αρχίσει να πλιατσικολογεί», διηγείται. Οι Αμερικανοί, είπε, πυροβόλησαν τους φρουρούς στα κυβερνητικά κτίρια της λεωφόρου Χάιφα και μετά «τίναξαν στον αέρα τις εισόδους». Από τα αμερικανικά άρματα ακούγονταν, προσθέτει, «προσκλήσεις στους Ιρακινούς να πάνε κοντά τους» -να μπουν στα κτίρια. Οχι για να τα θαυμάσουν, μάλλον. Οι μεταφραστές στα άρματα κραύγασαν ότι «ο κόσμος μπορούσε να πάρει ό,τι ήθελε». Ο Ρόμπερτ Φισκ έκανε τον απολογισμό του... σκορ την 14η Απριλίου από τις στήλες του «Independent»: Οι Αμερικανοί εξώθησαν τους πολίτες να πλιατσικολογήσουν και να καταστρέψουν «τα υπουργεία Σχεδιασμού, Παιδείας, Γεωργίας, Εμπορίου, Βιομηχανίας, Εξωτερικών, Πολιτισμού, Πληροφοριών. Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Βαγδάτης. Το Μουσείο της Μοσούλης. Και τρία νοσοκομεία».

Τι δε λεηλατήθηκε; Το υπουργείο Εσωτερικών (οι πληροφορίες των αρχείων του ενδιαφέρουν σφόδρα τους Αμερικανοβρετανούς κατακτητές) και (το μαντέψατε) το υπουργείο Πετρελαίου...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ