Πέμπτη 8 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά και καλεί το λαό να οργανώσει την πάλη του

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ χτες στη Βουλή

Από το βήμα της Βουλής θέλουμε να απευθυνθούμε κυρίως στο λαό και να τονίσουμε ότι μπορεί και πρέπει να υπάρξει ριζική αλλαγή πορείας, ότι υπάρχει δρόμος ανάπτυξης που μπορεί να ικανοποιήσει τις κοινωνικές ανάγκες, ότι ο δρόμος που έχει ακολουθήσει μέχρι σήμερα, μας οδηγεί μόνο σε συνεχείς θυσίες. Δεν είναι μονόδρομος, όπως τον παρουσιάζουν όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Πολύ περισσότερο, κ. πρωθυπουργέ, δεν έχετε δικαίωμα να ερμηνεύετε το 36% που σας έδωσε ο ελληνικός λαός στις πρόσφατες εκλογές, ως έγκριση των αντιλαϊκών πολιτικών σας, των σκληρών μέτρων που φέρνετε. Κι εδώ που τα λέμε, από πού κι ως πού δεν έχουν δικαίωμα οι άλλες δυνάμεις να ασκούν κριτική σε ένα κόμμα που πήρε μια πλειοψηφία, ευκαιριακή ή μονιμότερη δεν έχει σημασία. Τι πάει να πει ο λαός μίλησε; Ξέρετε πόσα κόμματα ο λαός τα έβγαλε πανηγυρικά και με πολύ μεγαλύτερα ποσοστά από τα δικά σας και τελικά τα έριξε στα τάρταρα; Μέχρι εξαφάνισης; Και όταν ήσασταν αντιπολίτευση και μάλιστα αντιπολίτευση αυτού του 4-5%, όπως είναι άλλα κόμματα σήμερα, κάνατε κριτική στα εκάστοτε κόμματα του 40, 45, του 48%. Και πολύ σωστά. Κι από πού έως πού σήμερα δεν το ανέχεστε εσείς και απαντάτε αφ' υψηλού «ο λαός μίλησε και αναγνώρισε». Επειδή είσαστε εσείς ο εξουσιαστής τώρα; Επειδή κάθεστε στις υπουργικές και πρωθυπουργικές καρέκλες; Δε θα είναι μακριά, σας λέμε, που ο ελληνικός λαός θα βγάλει συμπεράσματα για το πώς αξιοποιούν κάθε φορά την ψήφο του.


Προχτές, ο κ. πρωθυπουργός, για τις ανάγκες της διαφοροποίησης του κόμματός του από τις επί της ουσίας σύμμαχες δυνάμεις του στην ψήφιση του μνημονίου, δηλαδή τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, επανέφερε την ψευδεπίγραφη αντι-νεοφιλελεύθερη διαχωριστική γραμμή, αφού πλέον δεν μπορεί να υποστηρίξει την επίσης ψευδεπίγραφη αντιμνημονιακή γραμμή που υποστήριζε στις εκλογές του Γενάρη του 2015, μέχρι τον Ιούλη, οπότε μπήκε στα γεμάτα στο κλαμπ των υπολοίπων «yes men».

Οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού υπόσχονται ξανά «μια ανάπτυξη κοινωνικής ισότητας και ευημερίας», που θα ωφελεί δήθεν τόσο το κεφάλαιο όσο και το λαό!

Ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει τα γνωστά χιλιοειπωμένα εργαλεία και μέσα που θα διασφαλίσουν τάχα αυτό το στόχο: την προσέλκυση επενδύσεων που θα εστιάζουν στην καινοτομία και στην ποιότητα του παραγόμενου εμπορεύματος, την αξιοποίηση των κρατικών επενδύσεων και των μεγάλων κοινοτικών πακέτων χρηματοδότησης, την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, την επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων που καθυστερούν.

Στην πραγματικότητα, επαναλαμβάνει όλα αυτά που μας έφεραν σε ακόμα πιο βάρβαρο 3ο μνημόνιο, σε προαπαιτούμενα, σε νέα σκληρά μέτρα, άσχετα πώς βαφτίζονται, «ισοδύναμα», «παράλληλα προγράμματα», «αντισταθμίσματα».

Αν κοιτάξουμε τα πρακτικά της Βουλής, θα βρούμε πανομοιότυπες σχεδόν ομιλίες και υποσχέσεις σε προγραμματικές δηλώσεις όλων των προηγούμενων πρωθυπουργών, ανεξάρτητα σε ποιο κόμμα ανήκαν - ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ - αν ήταν σε κυβερνητικό σχήμα μονοκομματικής πλειοψηφίας, είτε σε κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας προθύμων.


Θα εντοπίσετε σχετικά εύκολα ότι όλα αυτά που σερβίρονται ως «φρέσκες» ιδέες και δήθεν νέο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης, είναι αντίγραφα των ίδιων παλιών ιδεών για έναν ανύπαρκτο ανθρώπινο καπιταλισμό.

Θυμηθείτε μόνο πόσα δισ. ευρώ διοχετεύθηκαν στη χώρα με το Β' και το Γ' ΚΠΣ, με το ΕΣΠΑ, με τα προγράμματα ενίσχυσης της καινοτομίας.

Με το Γ' ΚΠΣ διοχετεύθηκαν πάνω από 45 δισ. ευρώ, με το ΕΣΠΑ 2007-2013 πάνω από 40 δισ. ευρώ.

Κερδισμένοι μόνο οι εγχώριοι και ξένοι όμιλοι

Μέσα απ' αυτά τα προγράμματα διοχετεύθηκαν πολλά δισεκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση της καινοτομίας και της παραγωγικότητας. Ωστόσο, τελικά τι κέρδισε ο λαός μέσα από αυτή τη χρηματοδότηση; Κερδισμένοι βγήκαν μόνο οι εγχώριοι και ξένοι όμιλοι.

Θυμηθείτε τους ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μέχρι την εκδήλωση της βαθύτερης μεταπολεμικής κρίσης του 2008 στην ελληνική οικονομία.

Η ανάπτυξη με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος όχι μόνο δε συμβαδίζει με τη λαϊκή ευημερία, αλλά την αντιστρατεύεται, οριζοντίως και καθέτως.

Οσο βαδίζουμε σ' αυτό το δρόμο, οι μισθωτοί του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, οι αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, οι αγρότες, θα έχουν νέες απώλειες και στη φάση της νέας κρίσης, για να ανακάμψουν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και στη φάση της όποιας ανάκαμψης ή ανάπτυξης, για να αυξηθούν τα κέρδη και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά τους.

Δεν υπάρχει πολιτική διαχείρισης και «μοντέλο καπιταλιστικής ανάπτυξης» που να μπορεί να οδηγήσει σε ένα καπιταλισμό χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια και ανεργία, χωρίς την απαίτηση του κεφαλαίου να υπάρχει ψαλίδα ανάμεσα στην αύξηση της παραγωγικότητας και του μισθού, χωρίς ξεζούμισμα των εργαζομένων.

Οι σύγχρονες δυνατότητες της τεχνολογίας, που επιτρέπουν να μειωθεί ο αναγκαίος χρόνος για την παραγωγή εμπορευμάτων, αξιοποιούνται από το κεφάλαιο σε βάρος της εργατικής τάξης. Από τη μία έχουμε τη μεγάλη στρατιά των ανέργων και από την άλλη αυξάνει η εκμετάλλευση, η εντατικοποίηση όσων εργάζονται.

Η αντιλαϊκή επίθεση για τη στήριξη των κερδών του κεφαλαίου δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ και των ΗΠΑ. Είτε έχουν είτε δεν έχουν μνημόνιο. Είτε είναι στην Ευρωζώνη, είτε έχουν εθνικό νόμισμα. Γι' αυτό και εφαρμόζεται σ' όλη την ΕΕ η στρατηγική «Ευρώπη 2020».

Το πού οδηγεί συγκεκριμένα αυτός ο δρόμος και η πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, το ξέρουμε πολύ καλά στη χώρα μας. Οι άνεργοι έχουν ξεπεράσει το 1,5 εκατομμύριο, ενώ στις νεότερες ηλικίες σχεδόν 1 στους 2 δεν μπορεί να βρει δουλειά.

Το λαϊκό εισόδημα έχει υποχωρήσει σχεδόν 25% και αν υπολογίσουμε την αύξηση των φόρων και την εκτίναξη του κόστους ζωής, οι εργαζόμενοι έχουν απολέσει το μισό βιοτικό τους επίπεδο.

Πρόκληση για τους φτωχούς και τους άνεργους όσα παρουσιάζει ως επίτευγμα η κυβέρνηση

Αποτελεί πρόκληση να παρουσιάζει ο Αλ. Τσίπρας ως επίτευγμα της κυβερνώσας Αριστεράς ότι θα διασφαλίσει ένα πιάτο φαΐ σε κάποιες οικογένειες που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, την ώρα που την περίοδο της κρίσης επενδύθηκαν 140 δισ. ευρώ στο εξωτερικό απ' την εγχώρια άρχουσα τάξη.

Ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση είναι να χρησιμοποιεί τα θύματα της ακραίας φτώχειας για να κλιμακώσει την επίθεση στη μεγάλη μάζα των υπόλοιπων μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων. Από τη μία το κράτος θα εγγυάται ένα επίδομα πείνας μέσα σ' αυτό το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και από την άλλη θα κατεδαφίζει όσα ασφαλιστικά δικαιώματα έχουν απομείνει για την πλειοψηφία των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Επίσης, αποτελεί πρόκληση να εμφανίζει ως απάντηση στην ανεργία τις 8μηνες συμβάσεις εργασίας με συνθήκες γαλέρας, για να γίνεται ανακύκλωση των ανέργων.

Γνωρίζουμε, ήδη, πολύ καλά τι κρύβεται πίσω από τις ωραίες λεξούλες για ειδικά προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας.

Ολα τα υπόλοιπα κόμματα έχουν ψηφίσει και αποδεχτεί τη θέση του 3ου μνημονίου ότι η Ελλάδα θα σχεδιάσει και θα εφαρμόσει ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και στην αγορά εμπορευμάτων, με πλήρη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της τρόικας, δηλαδή την κατάργηση ακόμη περισσότερων κατακτήσεων και δικαιωμάτων για το λαό.

Κι όλα αυτά, μάλιστα, τη στιγμή που είναι υπαρκτή η πιθανότητα να εκδηλωθεί νέα διεθνής συγχρονισμένη καπιταλιστική κρίση, με βάση τα σημάδια των μικρών ρυθμών στις ΗΠΑ, της επιβράδυνσης της Κίνας, της ύφεσης στην Ιαπωνία, της αύξησης της ανισόμετρης ανάπτυξης στο εσωτερικό της ΕΕ και της Ευρωζώνης.

Ο,τι και να μας λένε αυτές τις τρεις μέρες στη Βουλή, το γεγονός είναι αδιαμφισβήτητο:

Εχουν υπογράψει ότι το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής 2016-2019 θα περιέχει «μεγάλη και αξιόπιστη δέσμη παραμετρικών μέτρων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων»!

Είναι γνωστό ότι το νέο μνημόνιο προβλέπει νέα φοροεπιδρομή στο λαό.

Ο ΕΝΦΙΑ μονιμοποιείται, η εισφορά αλληλεγγύης αυξάνεται σημαντικά και γίνεται μόνιμη.

Οι αυτοαπασχολούμενοι φορολογούνται απ' το πρώτο ευρώ. Οι αγρότες βρίσκονται στο στόχαστρο μιας πραγματικής φορολογικής καταιγίδας, με εκτίναξη της άμεσης φορολογίας, ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, κατάργηση αφορολόγητου.

Και βέβαια, τσιμουδιά για όσα έχασε ο μισθωτός τα προηγούμενα χρόνια.

Διακηρυγμένος στόχος τους είναι να αυξηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα, που θα φτάσουν στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και θα παραμείνουν εκεί για να βρεθούν πόροι χρηματοδότησης των μονοπωλιακών ομίλων.

Και φυσικά, για να γίνει αυτό, απαιτείται πρόσθετη αύξηση των φόρων και πρόσθετη μείωση των κρατικών δαπανών που θα φτάνουν αθροιστικά στα 8 δισ.

Το μόνο που είναι σίγουρο από τη συμφωνία που έχει υπογράψει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη βοήθεια της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, των ΑΝΕΛ και του Ποταμιού, είναι ότι τα πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ, για όλη την περίοδο αποπληρωμής, θα τα πληρώσει ο ελληνικός λαός με συνεχή δυσβάσταχτα μέτρα.

Για ποια σύγκρουση με το παλιό καθεστώς και την οικονομική ολιγαρχία μιλάτε, κ. Τσίπρα;

Μήπως θα αυξήσετε τη φορολογία των εφοπλιστών;

Μήπως θα αλλάξετε το σημερινό απαράδεκτο καθεστώς με το οποίο οι μονοπωλιακοί όμιλοι δε συνεισφέρουν ούτε το 1/10 των συνολικών φορολογικών εσόδων;

Με το μανδύα της καταπολέμησης δήθεν της φοροδιαφυγής, προετοιμάζεται η φοροεπίθεση στα λαϊκά στρώματα που δε βρίσκονται σε κατάσταση απόλυτης φτώχειας.

Το μεγάλο κεφάλαιο δε θα φορολογηθεί, καθώς το πλαίσιο της νόμιμης φοροαποφυγής των ομίλων παραμένει ενεργό.

Ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει ένα χρέος που δεν δημιούργησε

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Ενα από τα βασικά επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως για πρώτη φορά ανοίγει το ζήτημα απομείωσης του δημόσιου χρέους.

Ομως, η αλήθεια βρίσκεται στην αντίθετη εντελώς κατεύθυνση.

Δεσμεύτηκαν πως «δε θα γίνει "κούρεμα"» - δηλαδή μείωση του χρέους και πως η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να το αποπληρώσει.

Και προτείνουν τώρα ένα «άπλωμα» των δανειακών υποχρεώσεων, σε περισσότερα χρόνια, που θα συνοδευτεί με νέα αντιλαϊκή επίθεση, όπως έγινε με το «κούρεμα» με το PSI.

Την επιτάχυνση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων ζητούν οι σύμμαχοί σας, το ΔΝΤ και οι ΗΠΑ, τους οποίους δεν σταματάτε βέβαια να ευχαριστείτε το τελευταίο διάστημα.

Ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει ένα χρέος το οποίο δε δημιούργησε και από το οποίο, φυσικά, ούτε στο ελάχιστο ωφελήθηκε ο ίδιος.

Οποια βελτίωση και αν υπάρξει στους όρους αποπληρωμής του χρέους, αυτή θα αξιοποιηθεί για την κρατική στήριξη της επενδυτικής δραστηριότητας των ομίλων, όπως ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ομολόγησε στην ομιλία του.

Οι συνταξιούχοι θα δουν νέες, ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις, συνολικού ύψους πάνω από 2 δισ. ευρώ μέχρι το 2016.

Εκτός απ' την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης μέσα απ' τη φόρμουλα της ποινικοποίησης κάθε πρόωρης συνταξιοδότησης, τις αυξήσεις στις κρατήσεις των συντάξεων, ετοιμάζονται νέα, επιπρόσθετα μέτρα, όπως η κατάργηση του ΕΚΑΣ αλλά και η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Ο,τι άλλο κι αν λέγεται αυτές τις μέρες, ο λαός μας το «ακούει βερεσέ».

Γιατί: Στόχος των αλλαγών του Ασφαλιστικού - που αποτελεί τον κεντρικό άξονα της γενικότερης πολιτικής ΕΕ-κεφαλαίου και για το λόγο αυτό τίθεται ως βασικό παραδοτέο απ' τη συμφωνία - είναι η «στενότερη σύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών», δηλαδή η μεταφορά των ασφαλιστικών βαρών στις πλάτες των εργαζομένων, στη γραμμή της ανταποδοτικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Εκτός από αυτά: Ο ΣΥΡΙΖΑ φυσικά εγκαταλείπει τις πολλαπλές προηγούμενες δεσμεύσεις του σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις.

Στα σκαριά είναι και η κατεδάφιση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει, ενώ ανοίγει και ο δρόμος για την πάγια επιδίωξη του κεφαλαίου για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Η επίκληση στις «βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ» γίνεται για να «μασκαρευτούν» τα νέα μέτρα, συγκαλύπτοντας πως σε ολόκληρη την ΕΕ τα δικαιώματα των εργαζομένων αποδομούνται συστηματικά.

Για να κρύψουν αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, οι συγκυβερνώντες αλλά και οι άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, που αντικειμενικά συμπλέουν με την κυβέρνηση, μιλάνε όλοι τους για τα περιβόητα «ισοδύναμα μέτρα», για δήθεν αναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, ώστε να αλλάξουν κάποια και από αντιλαϊκά να γίνουν αίφνης φιλολαϊκά!

Ισχυρίζονται, για παράδειγμα, και μάλιστα χωρίς να κοκκινίζουν, πως με το δικό του «παράλληλο πρόγραμμα» ο καθένας θα κάνει τα πράγματα καλύτερα για το λαό.

Επικεντρώνουν γι' αυτό σε ορισμένες επιμέρους πλευρές, επιδιώκοντας να αποδεχτεί ο λαός ως μονόδρομο την πορεία που τον οδηγεί στη φτώχεια, στη χρεοκοπία.

Αλλά η αλήθεια δεν κρύβεται. Με τα δύο προηγούμενα μνημόνια τα λαϊκά στρώματα έχασαν περίπου το 40 - 50% του βιοτικού τους επιπέδου. Το νέο μνημόνιο Τσίπρα έρχεται να προσθέσει νέα βάρη σε μισθούς, συντάξεις, εργασιακές σχέσεις, φόρους, κόστος ζωής, που αθροιστικά φτάνουν τουλάχιστον στο 20%.

Καλούν το λαό να αποδεχτεί το ύψος της θυσίας και απλά να διαλέξει την τσέπη απ' την οποία θα του τα πάρουν ή την ειδική ομάδα που θα το υποστεί, προσπαθώντας να διαχωρίσουν τους εργαζόμενους μεταξύ τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία, στα φροντιστήρια. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αποδέχονται το ότι ο λαός θα πληρώσει το μέτρο και εμφανίζουν ως δίλημμα το ψεύτικο ερώτημα: Σε ποια άλλη τσέπη του λαού θέλετε να μεταφέρουμε το κόστος;

Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά και καλεί το λαό να οργανώσει την πάλη του

Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά και καλεί το λαό να οργανώσει την πάλη του, να οργανώσει την αντεπίθεσή του για ρήξη με την εκμετάλλευση και την καπιταλιστική εξουσία.

Το ΚΚΕ είναι η δύναμη που μπορεί να οδηγήσει στον πραγματικά διαφορετικό, ανώτερο τύπο οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας.

Οταν ο λαός αποφασίσει πραγματικά να πάρει την τύχη στα χέρια του, τίποτα δεν μπορεί να τον σταματήσει.

Η κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, των εργοστασίων, των υποδομών, της γης θα απελευθερώσει τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, τις πλούσιες ενεργειακές πηγές της, τον ορυκτό πλούτο. Σημαντική θα είναι η συμβολή της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας στη μείωση των αναγκών σε εισαγόμενα φάρμακα αφού ο προσανατολισμός της παραγωγής δεν θα γίνεται με βάση το κριτήριο του καπιταλιστικού κέρδους. Αντίστοιχα, η βιομηχανία τροφίμων - γάλατος θα προσανατολιστεί με προτεραιότητα την κάλυψη των βασικών αναγκών της χώρας και του λαού μας. Στον κλάδο του μετάλλου θα προχωρήσει η επεξεργασία των πρώτων υλών, όπως η παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα.

Οι κοινοτικές δεσμεύσεις που υπάρχουν για την ελληνική παραγωγή, από τη ναυπήγηση πλοίων μέχρι την κτηνοτροφική παραγωγή, θα καταργηθούν. Η αποδέσμευση της Ελλάδας από ΝΑΤΟ - ΕΕ θα δώσει δυνατότητες να συναφθούν αμοιβαία επωφελείς διεθνείς συμφωνίες με άλλες χώρες.

Την πραγματικότητα είναι λάθος να την σκεφτόμαστε ή να την αντιμετωπίζουμε στατικά. Η δημιουργία μιας τέτοιας θετικής για το λαό μας κατάστασης μέσα στην Ελλάδα, με πορεία ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλιακών ομίλων, θα συμβαδίσει αντικειμενικά με μεγάλες αλλαγές του συσχετισμού δύναμης στην ευρύτερη περιοχή. Η λαϊκή εξουσία θα εκμεταλλευθεί, σε κάθε περίπτωση, στο έπακρο τις αντιθέσεις ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα για να καλύψει τις αναγκαίες εισαγωγές για την εγχώρια παραγωγή.

Είναι ο μοναδικός δρόμος, που αποτρέπει την επικίνδυνη συμμετοχή της χώρας στα στρατιωτικά σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, που στρέφονται σε βάρος των λαών, είναι ο μοναδικός δρόμος για να μην εμπλακούμε στο κουβάρι των αντιθέσεων των ιμπεριαλιστών, που τσακώνονται άγρια μεταξύ τους για το πώς θα μοιράσουν τους δρόμους του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, δρόμοι που πάντα οδηγούν σε αιματηρούς πολέμους και συγκρούσεις.

Και για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας τσιμουδιά δεν έβγαλε ο πρωθυπουργός χτες. Ούτε μια κουβέντα. Δεν του λέμε να έκανε ανάλυση αλλά με δυο λόγια θα μπορούσε να δώσει το βασικό στίγμα της κυβέρνησής του. Δεν το έκανε γιατί τα ανταλλάγματα που έδωσε και τα παιγνίδια που παίζει με τους ευρωατλαντικούς συμμάχους, με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα είναι επικίνδυνα και για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και του λαού και για τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας σε νέες επικίνδυνες αντιθέσεις και ανταγωνισμούς.

Το ΚΚΕ αποτελεί σήμερα τη μοναδική εγγύηση γνήσιας λαϊκής αντιπολίτευσης μέσα και έξω από τη Βουλή, με γραμμή σύγκρουσης με τον πραγματικό αντίπαλο των εργαζομένων, την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους.

Με προτάσεις νόμου, τροπολογίες, κάθε μορφή διαθέσιμη θα την αξιοποιούμε για να διεκδικούμε μέτρα ανακούφισης του λαού.

Καμιά ανοχή στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Για όλους τους παραπάνω λόγους δεν δίνουμε καμιά ανοχή στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης. Καλούμε και τα λαϊκά στρώματα της πατρίδας μας να μη δώσουν άλλη ανοχή.

Πέρασε ο χρόνος της ανοχής. Πέρασαν ήδη 8 μήνες πλέον. Κι ας μη βαυκαλίζονται οι κυβερνώντες με το ότι 3 φορές μέσα σε 8 μήνες ο λαός τούς έδωσε την πλειοψηφία. Ο λαός ξέρει ότι τις δύο τουλάχιστον προηγούμενες τις αξιοποίησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για να ερμηνεύσει καταπώς ήθελε το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλάζοντας προεκλογικές της δεσμεύσεις και τη θέληση του λαού μας. Μέσα στη σαπίλα του αστικού πολιτικού συστήματος, του καπιταλισμού, οι εκλογικές μάχες, τα διάφορα δημοψηφίσματα συνήθως γίνονται όχι για να εκφραστεί η πραγματική λαϊκή θέληση αλλά για να χειραγωγηθεί ο λαός, να πέσει στην παγίδα της «κατ' όνομα δημοκρατίας» που αξιοποιούν επιτήδειοι, για να υπηρετήσουν όχι λαϊκά συμφέροντα αλλά τα μικροκομματικά τους παιγνίδια, να διαχειριστούν τις αντιφάσεις τους και τα αδιέξοδα που γεννά η αντιλαϊκή τους πολιτική, η οποία πάντα ντύνεται τη στολή του μασκαρά «νέου».

Τα ίδια υπηρετούν και τα διάφορα που ακούγονται, περί πάταξης της διαφθοράς, της διαπλοκής και πάει λέγοντας, που πολύ σύντομα θα αποδειχθούν αέρας κοπανιστός, όπως όλα τα σχετικά μέχρι σήμερα, εκτός βέβαια από κάποιους ξοφλημένους για το πολιτικό σύστημα που το ίδιο τους δίνει βορά, αφού το έχουν υπηρετήσει ποικιλοτρόπως, στις ορέξεις κάποιων άλλων νέων τζακιών, που βιάζονται να αναδειχθούν για να φάνε κι αυτοί με τη σειρά τους, ρουφώντας πάλι το αίμα μόνο του λαού.

Ενός λαού που αργοπεθαίνει στα νοσοκομεία των μεγάλων ελλείψεων, σε προσωπικό, σε φάρμακα, σε υποδομές, σε υλικά.

Ενός λαού που πληρώνει από την ώρα που γεννιέται για να μάθει το παιδί του πέντε γράμματα, για να πάρει ένα πτυχίο, που το καταντάει κι αυτό η πολιτική όλων σας κουρελόχαρτο στην ανεργία και την ξενιτειά.

Ενός λαού που πληρώνει διπλά και τριπλά τη δική του εκμετάλλευση και το κύμα προσφυγικών ροών και μετανάστευσης άλλων συνανθρώπων μας, που τους ξεσπιτώνουν από τις πατρίδες τους και τους στέλνουν στη χώρα μας οι δικοί σας σύμμαχοι, Αμερικάνοι, Γερμανοί, Ρώσοι, Τούρκοι και δεν συμμαζεύεται..., με τις επεμβάσεις τους και την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών τους πηγών.

Ενός λαού που τα παιδιά με ειδικές ανάγκες δεν μπορούν να πάνε σχολείο γιατί είναι κλειστά τα περισσότερα σχολεία Ειδικής Αγωγής, λείπει προσωπικό, δε λύνεται το πρόβλημα της μεταφοράς τους, εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες υποφέρουν. Είδα τους εκπροσώπους τους πριν από λίγο μέσα σε αυτή τη Βουλή.

Οργανωμένος ο λαός θα διεκδικήσει το δίκιο του

Γι' αυτό τώρα είμαστε στη φάση του «μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και η κακή του μέρα». Μια το Γενάρη, δεύτερη τον Ιούλη, τρίτη το Σεπτέμβρη.

Και η τρίτη αυτή δεν θα περάσει έτσι. Οργανωμένος ο λαός θα διεκδικήσει το δίκιο του. Πρέπει να νιώσετε την πίεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος από τώρα.

Ηδη, 22 Οκτώβρη ετοιμάζονται μεγάλα συλλαλητήρια, ετοιμάζεται πανελλαδική απεργία αρχές Νοέμβρη. Και όλοι και όλες θα είναι σε ετοιμότητα για έκτακτα νομοσχέδια σκληρών μέτρων που θα φέρνετε στη Βουλή. Μη διανοηθείτε να καταφύγετε, όπως οι προκάτοχοί σας, σε προβοκάτσιες, κρατική καταστολή, βία, εκφοβισμό, συκοφάντηση των αγώνων και όσων πρωτοστατούν σε αυτούς.

Το «μαστίγιο και το καρότο» δεν τα ανέχονται η εργατική τάξη, ο λαός, η νεολαία.

Αργά ή γρήγορα ο λαός είναι που θα βάλει την πραγματική σφραγίδα του στις εξελίξεις. Θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του, γιατί μέχρι σήμερα δεν το έχει κάνει, παρότι έριξε κάποιες τροχιοδεικτικές βολές μέχρι τώρα. Η πραγματική αναμέτρηση των δύο κόσμων σε όλα τα επίπεδα, πρώτα απ' όλα στο ιδεολογικό- πολιτικό-οικονομικό, είναι μπροστά μας.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Ολοκληρώθηκε χτες αργά το βράδυ η συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στη Βουλή, με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν οι 155 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Οι βουλευτές του ΚΚΕ καταψήφισαν την κυβέρνηση. Κατά ψήφισαν ακόμα οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού, της Ενωσης Κεντρώων, καθώς και τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής.

Η κυβέρνηση που έχει ξεκινήσει ήδη τη νέα αντιλαϊκή επίθεση για λογαριασμό του κεφαλαίου, με την επιβολή μέτρων σε βάρος των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, περιέγραψε μέσα στις τρεις μέρες της συζήτησης στην Ολομέλεια, όλο το πλαίσιο αυτής ακριβώς της πολιτικής για τα επόμενα χρόνια, ενώ ταυτόχρονα, υποσχέθηκε νέα πεδία κερδοφορίας στο μεγάλο κεφάλαιο, ενίσχυση των καπιταλιστικών επενδύσεων πάνω στα συντρίμμια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των προγραμματικών δηλώσεων, πλέον τις αμέσως επόμενες μέρες θα έρθει στη Βουλή -με ένα νομοσχέδιο όπως δήλωσε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη- το πρώτο πακέτο των «προαπαιτούμενων», με στόχο να «τρέξει» η πρώτη αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης των αντιλαϊκών μέτρων που προβλέπονται στο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ από τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών οργανισμών ΕΕ - ΔΝΤ.

Κόντρα στις ξεκάθαρες προθέσεις της κυβέρνησης για κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, όπως αυτές περιγράφηκαν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, καθώς και τους υπουργούς της κυβέρνησής του τις προηγούμενες τρεις μέρες, οι βουλευτές του ΚΚΕ κάλεσαν το λαό σε οργάνωση της πάλης του, έτσι ώστε να μπουν εμπόδια στην πολιτική που τον τσακίζει, να μπει στο επίκεντρο η άμεση ανακούφισή του, η ανάκτηση των τεράστιων απωλειών του, η πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δεν θέλουμε η Ελλάδα να συμμετέχει στο μακελειό άλλων λαών

Eurokinissi

Στο ζήτημα της περιβόητης «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» που προωθεί για λογαριασμό του κεφαλαίου η συγκυβέρνηση στάθηκε στην ομιλία της η βουλευτής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τονίζοντας, μεταξύ άλλων:

«Το κυριότερο ζήτημα είναι ότι λέτε "θα πουλήσουμε τη γεωστρατηγική θέση της χώρας". Καταρχήν, το έχουν κάνει όλες οι κυβερνήσεις. Ποια είναι η γεωστρατηγική θέση της χώρας; Η βάση της Σούδας, το ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Θεσσαλονίκης, το στρατηγείο επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Λάρισα, το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών στο ΓΕΕΘΑ, ο χερσαίος σχηματισμός μάχης της ΕΕ στο Κιλκίς, η προωθημένη επιχειρησιακή βάση στο Ακτιο Πρέβεζας για τα ιπτάμενα ραντάρ του ΝΑΤΟ, η νέα βάση που συζητάτε, το πεδίο βολής της Κρήτης που ζητάνε οι Αμερικανοί, η εγκατάσταση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Κρήτη, τώρα τελευταία. Λέτε ότι συμμετοχή στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ ίσον ειρήνη και σταθερότητα. Εμείς λέμε, τέτοια ειρήνη και τέτοια σταθερότητα και μία Ελλάδα - και αν ακόμα και για όσο διάστημα διαφυλαχτεί ως "νησίδα ειρήνης" - που συμμετέχει στο μακελειό άλλων λαών, δεν τη θέλουμε».

Απηύθυνε, εξάλλου, ερώτημα στον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει τι απάντησε παρασκηνιακά όταν ο Μπ. Κλίντον του είπε γιατί δεν αφήνετε να αγοράσουν οι Αμερικανοί φτηνά στην Ελλάδα και να πουλάνε ακριβά ή πώς θα το χειριστείτε αυτό.

Να μην αφήσει ο λαός να πετύχει το αντιλαϊκό σας πρόγραμμα

«Εμείς δεν σας ευχόμαστε καλή επιτυχία γιατί αυτό θα είναι ζημιά για τον ελληνικό λαό. Δεν θέλουμε να πετύχετε, δηλαδή να περάσετε αυτό το αντιλαϊκό, αντεργατικό πρόγραμμα που έχετε», σημείωσε απευθυνόμενη στην κυβέρνηση η Αλ. Παπαρήγα.

Οπως επισήμανε, το «δεν θέλουμε να πετύχετε» δεν αφορά θέμα ανικανότητας ή ότι «οι εταίροι σας, σας πούλησαν, που και αυτό θα γίνει. Στα πλαίσια της λυκοσυμμαχίας δεν υπάρχουν φιλίες», αλλά «θέλουμε να αποτύχετε γιατί σας παρεμπόδισε ο λαός να περάσετε όλα τα μέτρα (...) κατάφερε να τα ανατρέψει ή σε κάποιο σημείο τα επόμενα χρόνια να καταφέρει να έχει και ορισμένες κατακτήσεις», ενώ ξεκαθάρισε ότι «μιλάμε για ένα κίνημα που η βάση του, η εδραίωσή του, η σταθεροποίησή του και η κλιμάκωσή του ξεκινά από όλους τους χώρους εργασίας, ξεκινά από τους χώρους της μόρφωσης (...) Ενα κίνημα που δεν έχει μόνο αντικυβερνητικό στόχο, να ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις, αλλά ένα κίνημα που βεβαίως παλεύοντας πάνω στα ώριμα, στα συγκεκριμένα και στα οξυμένα προβλήματα που απασχολούν τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, θα διεκδικήσει - θέλετε καταρχήν να ονειρευτεί; - ξεφεύγοντας από τον μονόδρομο, να βάλει πλώρη, ο λαός να 'ρθει στην εξουσία».

Ανέφερε ακόμη πως η κυβέρνηση «ποντάρει» στο ότι «περισσεύει σήμερα στην Ελλάδα η δυσαρέσκεια, η αγανάκτηση και η απογοήτευση. Η δυσαρέσκεια και αγανάκτηση εξηγείται, αιτιολογείται, δικαιολογείται ακόμα», όμως δεν μπορεί, όπως σημείωσε, να αιτιολογηθεί η απογοήτευση, «διότι ο λαός όχι μόνο δεν χρησιμοποίησε τη δύναμή του αλλά ούτε καν δοκίμασε να την χρησιμοποιήσει».

Υπενθύμισε ότι πριν ακόμα ξεσπάσει η κρίση, στο εργατικό, λαϊκό κίνημα «είχαμε διαπιστώσει εκτεταμένα και βαθιά σημάδια εκφυλισμού και σήψης. Το 2009 κάτι έγινε. Εως το 2012 υπήρχαν κινητοποιήσεις, ανεξάρτητα αν συμφωνούσαμε σε όλα». Το κίνημα, πρόσθεσε, ξαναέπεσε σε τέλμα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ καλλιέργησε το «καθίστε εδώ, θα έρθει η κάλπη, θα βγούμε κυβέρνηση, θα σας λύσουμε όλα τα προβλήματα». Επιπρόσθετα, «οι βασικές δυνάμεις του ΣΥΝ του παλιού και του ΣΥΡΙΖΑ ενσωμάτωσαν, χρησιμοποίησαν τους εργατοπατερικούς και τους εργοδοτικούς μηχανισμούς».

«Σας το λέμε καθαρά», πρόσθεσε, «θα κάνετε τη βρώμικη δουλειά που δεν πρόλαβαν να την τελειώσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και θα κάνετε και την καινούργια. Οι μοχλοί είναι τα μνημόνια και η ρύθμιση του χρέους, η προσέλκυση επενδύσεων για ανάκαμψη. Και τα προαπαιτούμενα δεν θα είναι μόνο αυτά του μνημονίου. Κάθε μονοπωλιακός όμιλος θα βάζει τα δικά του».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ
Οι αυταπάτες δεν θα κρατήσουν για πολύ, οι εργαζόμενοι δεν θα κάνουν χαρακίρι

Eurokinissi

Τον τομέα της Παιδείας πρόταξε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, απαντώντας στα όσα είχε αναφέρει ο υπουργός Παιδείας, Ν. Φίλης, λίγο πριν από το βήμα της Βουλής. Οπως σημείωσε, ο υπουργός περιέγραψε μεν την κατάσταση, αλλά στο διά ταύτα «υπάρχουν 20.000 κενά ακόμη στα σχολεία. Οι προσλήψεις ωρομίσθιων και αναπληρωτών φτάνουν για τα μισά απ' αυτά» και όσον αφορά το ζήτημα του διορισμού μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, η απάντηση του υπουργού ήταν ότι θα διερευνηθεί αν υπάρχει κάποια δυνατότητα.

Αναφερόμενος στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο Γ. Γκιόκας σημείωσε ότι αφού κόβει ακόμα και το ΕΚΑΣ, στη συνέχεια ...υπόσχεται «ένα ξεροκόμματο στις ομάδες της πιο ακραίας φτώχειας». Καλλιεργεί την αντιδραστική λογική ο φτωχός να πληρώνει για το φτωχότερο, για να μην πειραχτούν τα κέρδη του κεφαλαίου, το οποίο η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα στηρίξει με νέα προνόμια, παραπέρα φτηνή εργατική δύναμη.

Θέλουν να σβήσουν τις έννοιες δικαίωμα, κατάκτηση, σύγχρονες ανάγκες

Ο βουλευτής του ΚΚΕ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα προσπαθούν να σβήσουν από τη «συλλογική μνήμη» και από τις «συλλογικές διεκδικήσεις» έννοιες όπως «δικαίωμα, κατάκτηση, σύγχρονες ανάγκες», για να τις αντικαταστήσουν με τις «μπαγιάτικες», όπως «παρατηρητήρια φτώχειας», «κοινωνική οικονομία» κ.ά., ώστε «όπου το κράτος κόβει από υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής», να βάζουν κάποιους ανέργους εκπαιδευτικούς, βρεφονηπιοκόμους κ.λπ., να ανοίγουν δήθεν επιχειρήσεις για «να μοιράζουν τη φτώχεια τους και την ανεργία τους και να καλύπτουν το κενό που αφήνει το κράτος».

Επισήμανε ότι η «κοινωνική επιχειρηματικότητα» που αναφέρθηκε από τον πρωθυπουργό, όπου «αλυσίδες τροφίμων θα δίνουν στους φτωχούς τρόφιμα», είναι η «επιτομή των ευρωενωσιακών πολιτικών για τη διαχείριση της φτώχειας, η πιο επίσημη παραδοχή της κυβέρνησης ότι η φτώχεια όχι μόνο θα παραμείνει, αλλά και θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα». Σημείωσε ότι «ακόμη και την έννοια της αλληλεγγύης την κακοποιείτε», γιατί «είναι άλλο η αλληλεγγύη που στηρίζεται στον αγώνα, στο κίνημα», για την ανατροπή της πολιτικής που γεννάει τη φτώχεια, «και είναι άλλο η αλληλεγγύη ως ελεημοσύνη που λειτουργεί ως άλλοθι» αυτής της βάρβαρης πολιτικής.

Τελικά, ανέφερε, η βασική διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με αυτές των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι ότι «η σημερινή κυβέρνηση», κατάφερε σε αυτήν τη φάση «τα βάρβαρα μέτρα του μνημονίου, να τα υλοποιήσει με τις λιγότερες δυνατές λαϊκές αντιδράσεις», καλλιεργώντας αυταπάτες ότι τα μνημόνια «μπορούν να καταργηθούν χωρίς ρήξη με τις αιτίες που τα γεννούν». Ωστόσο, όπως επισήμανε αυτό «δεν θα κρατήσει για πολύ. Οι λαοί, οι εργαζόμενοι δεν θα κάνουν χαρακίρι».

Κάλεσε το λαό ανεξάρτητα από το τι ψήφισε ο καθένας ή αν απείχε να μην αποδεχθεί «αυτό που του λέτε, ότι με την ψήφο του έδωσε συναίνεση και εντολή στον σφαγιασμό του (...) να οργανώσει τον αγώνα του για τις σύγχρονες ανάγκες του. Υπάρχει άλλος δρόμος. Είναι ο δρόμος της εργατικής - λαϊκής εξουσίας, της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής, του κεντρικού σχεδιασμού, της οικονομίας προς όφελος του λαού. Με αυτές τις προϋποθέσεις ο λαός μπορεί να απαλλαγεί και από τις διεθνείς συμμαχίες τύπου ΕΕ και από ένα δυσβάσταχτο χρέος που του φορτώνετε. Οσο πιο γρήγορα ο λαός μας κάνει αυτήν την επιλογή, τόσο περισσότερα εμπόδια θα μπορεί να βάλει, τόσο πιο γρήγορα θα ανοίξουμε τον μοναδικό ελπιδοφόρο δρόμο της ριζικής ανατροπής».

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ
Να καταργηθεί τώρα η συμφωνία του Δουβλίνου

Eurokinissi

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, αναφερόμενη στο μεταναστευτικό, επισήμανε ανάμεσα σε άλλα ότι τα περί «δημοκρατικού τόξου» προσπαθούν να σκεπάσουν την παραπέρα αντιδραστικοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, «με σοσιαλδημοκρατικό ή νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα από κοινού, γι' αυτό στηρίζει κυβερνήσεις ανοιχτά φασίζουσες», όπως της Ουκρανίας, συμμετέχει σε επεμβάσεις και αντιμετωπίζει το προσφυγικό - μεταναστευτικό με την καταστολή και υποκριτική ευαισθησία.

Εθεσε το ερώτημα, «θα αποδεχτείτε home-spot, που σημαίνει την πρώτη κρησάρα, την πρώτη διαλογή; (...) Θα φεύγουν οι Σύροι που έχουν χαρακτηριστεί πρόσφυγες και οι άλλοι θα μείνουν εδώ;». Επισήμανε ότι αν δεν καταργηθεί η συμφωνία του Δουβλίνου δεν θα μπορέσει κανείς να παράσχει ουσιαστική βοήθεια, ενώ οι πρόσφυγες θα είναι καταδικασμένοι να προσφέρουν πάμφθηνα εργατικά χέρια, χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα, στους μονοπωλιακούς ομίλους. «Θα έρχονται εδώ», ανέφερε χαρακτηριστικά, «για να διαλέγουν τα γερά κεφάλια».

Επιπλέον, η Λ. Κανέλλη καυτηρίασε την προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να συμμετάσχει στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή, που προκαλούν κύματα προσφύγων και μεταναστών, όπως και την πρόθεση της κυβέρνησης να παραμείνει πιστή σε όλους εκείνους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς που ευθύνονται για την προσφυγιά. Μάλιστα, έθεσε ευθέως το ερώτημα στον πρωθυπουργό να απαντήσει «τι συμφώνησε με τους ΝΑΤΟικούς "συμμάχους", σε ό,τι αφορά την κοινή εποπτεία στο Αιγαίο με την Τουρκία στο πλαίσιο της FRONTEX».

Τόνισε, τέλος, ότι δεν αντιμετωπίζεται το μεταναστευτικό αν δεν χτυπηθεί η αιτία που το προκαλεί στη ρίζα της και αυτό είναι βαθιά πολιτικό ζήτημα. Απαίτησε την κατάργηση της συμφωνίας του Δουβλίνου και να εφαρμοστούν τα μέτρα που έχει καταθέσει το ΚΚΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και την προστασία της ζωής των προσφύγων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ
Μόνη φιλολαϊκή λύση η κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία - Πρόνοια

Eurokinissi

Στις επιπτώσεις από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας - Πρόνοιας αναφέρθηκε εκτενώς ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης. Εκανε λόγο για «τις επικίνδυνες ελλείψεις σε προσωπικό, σε υγειονομικά υλικά και ιατρο-τεχνολογικό εξοπλισμό, σε φάρμακα του δημόσιου συστήματος Υγείας, τους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τη δέσμευση των αποθεματικών των νοσοκομείων για να συμβάλουν στην πληρωμή του κρατικού χρέους που δημιούργησε το κεφάλαιο, τη διατήρηση της κρατικής υποχρηματοδότησης στο δημόσιο σύστημα Υγείας που συνδιαμόρφωσε η κυβέρνηση με τους "θεσμούς", για τα επόμενα τουλάχιστον τρία χρόνια και κάθε χρόνο με σταθερό ποσό - και αυτό ψηφίστηκε και από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το Ποτάμι».

Ακόμα, αναφέρθηκε «στην αύξηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας μέσω περαιτέρω μείωσης των συντάξεων, μέτρο που βαφτίστηκε μάλιστα από τον πρωθυπουργό και προοδευτικό, το πετσόκομμα των προνοιακών επιδομάτων και συντάξεων, καθώς και της χρηματοδότησης των προνοιακών ιδρυμάτων κατά 900 εκατ. για κάθε χρόνο για την επόμενη τριετία, η επανακαθιέρωση του 5ευρου αν δε βρεθεί ισοδύναμο μέτρο, η συνέχιση του εξαναγκασμού του λαού να πληρώνει τεράστια ποσά για φάρμακα».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε πως «μόνο ως πρόκληση μπορούν να εκληφθούν από το λαό και πολύ περισσότερο από τους υγειονομικούς στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, που εργάζονται σε συνθήκες εντατικοποίησης και οικονομικής εξαθλίωσης, οι εξαγγελίες για τις προσλήψεις, αφού αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό και μάλιστα μεγάλο μέρος τους θα είναι επικουρικό προσωπικό, με μπλοκάκια κ.λπ., αφού δεν κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό και πληρώνονται από τα έσοδα των νοσοκομείων, δηλαδή τους ασθενείς.

Να γιατί η θέση του ΚΚΕ για αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, είναι η μόνη ρεαλιστική πρόταση. Γιατί είναι αυτή που ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της πλειοψηφίας του λαού μας και κυρίως έχει να κάνει με το γεγονός ότι αποδεικνύει τη δυνατότητα να πραγματοποιηθεί, δείχνοντας τους κοινωνικούς και πολιτικούς όρους που μπορούν να διαμορφώσουν τα λαϊκά στρώματα απέναντι σε όλους όσους σπέρνουν το δηλητήριο του καπιταλιστικού μονόδρομου».

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
«Ενεργητικά» και... «πολυδιάστατα» για τις «μπίζνες» του κεφαλαίου

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, αναφέρθηκε στην «ενεργητική, ανεξάρτητη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική», της κυβέρνησης, σκιαγραφώντας την προσπάθεια της κυβέρνησης να παίξει με όσα περισσότερα ιμπεριαλιστικά κέντρα μπορεί, με στόχο να αναβαθμίσει τη γεωστρατηγική θέση των ντόπιων κεφαλαίων, χωρίς να αμφισβητεί βέβαια τη στρατηγική επιλογή του εγχώριου κεφαλαίου για συμμετοχή στις λυκοσυμμαχίες ΝΑΤΟ - ΕΕ, καθώς όλα γίνονται εντός «ευρωπαϊκού πλαισίου», όπως είπε χαρακτηριστικά και ο ΥΠΕΞ.

Βασικό «πλεονέκτημα», όπως το ανέπτυξε, στην προσπάθειά τους αυτή, είναι η «εξαιρετική γεωπολιτική θέση της χώρας», όπου βασίζεται η κυβέρνηση για να εμπλέξει παραπέρα το λαό σε επικίνδυνους ανταγωνισμούς, αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στους τομείς της «διαπραγμάτευσης», της «διαβούλευσης», και της «διαιτησίας», ευελπιστώντας να της αναγνωριστεί από διεθνή κέντρα και παράκεντρα αυτή η «μακρόχρονη ειδίκευση στο διεθνές σύστημα» του μεσάζοντα και του ...μαντατοφόρου, ειδίκευση που κατά τον υπουργό «μας κάνει χρήσιμους στο σύστημα αυτό».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε ότι και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στηρίζει τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις που γίνονται, βέβαια, επί ενός νέου διχοτομικού σχεδίου τύπου «Ανάν».

Αναφέρθηκε, τέλος, και στις προσπάθειες της κυβέρνησης να προωθήσει Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με τις κυβερνήσεις Τουρκίας και Σκοπίων, όπως και στην προσπάθεια να τα βρει με την αλβανική κυβέρνηση, σε ένα γενικότερο πλάνο επίτευξης συμβιβασμών με τις άλλες αστικές τάξεις της περιοχής ώστε να προωθηθούν τάχιστα οι «μπίζνες» του κεφαλαίου.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Συζητά «συμμαχία» για «μεταρρυθμίσεις» και «επιχειρηματικότητα»

Το ρόλο του κόμματός της, για το χτίσιμο σχέσεων της συγκυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ με τους σοσιαλδημοκράτες της ΕΕ, έσπευσε να «υπενθυμίσει» στην ομιλία της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. Κλείνοντας κι άλλο το μάτι στον ΣΥΡΙΖΑ, για μια πιθανή συμπόρευσή τους στο μέλλον, ζήτησε συμμαχίες, τάχα γενικά των «Ευρωπαίων σοσιαλιστών», που να εξασφαλίζουν την παραμονή στην ΕΕ και στο ευρώ, «προοδευτικές μεταρρυθμίσεις», «στήριξη της επιχειρηματικότητας» κ.ά.

Την ίδια ώρα, βέβαια, καθώς παραμένει η κόντρα τους για το ποιος θα... κρατήσει την ταμπέλα και θα έχει και την «προνομιακή» σύνδεση με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, η Φ. Γεννηματά κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αν και εμφανίζεται ως «αντιδεξιός», δε λέει κουβέντα για τη διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ επί πρωθυπουργίας Κ. Καραμανλή...

Παράλληλα, επισείοντας το φόβο του grexit, κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα στη δεύτερη θητεία του ως πρωθυπουργός «να το πάρει αλλιώς», όπως ανέφερε, γιατί στη «Δημοκρατική Συμπαράταξη» δεν πρόκειται να βρει «ούτε πρόθυμες εφεδρείες ούτε αφελείς συνενόχους», βάζοντας ουσιαστικά ζήτημα μιας «προγραμματικής συμφωνίας» μεταξύ τους πάνω σε συγκεκριμένα σημεία, που κατά τους ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ θα εξασφαλίζουν πραγματικά την αναθέρμανση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας.

«Στηρίζουμε κάθε μεταρρύθμιση με προοδευτικό πρόσημο» διεμήνυσε ακολούθως στην κυβέρνηση, υιοθετώντας το ίδιο ακριβώς - πέρα για πέρα κάλπικο - λεκτικό σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ περί «προοδευτικού πρόσημου» στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΑΝΕΛ έχουν ψηφίσει όλοι μαζί, στα πλαίσια του νέου βάρβαρου μνημονίου.

Στη συνέχεια, βέβαια, η Φ. Γεννηματά μπήκε «στο ψητό»: Εβαλε ζήτημα να μη διώχνονται ή αναβάλλονται «επενδύσεις» π.χ. στην Ενέργεια, να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στον τουρισμό, να στηριχτεί η «ελληνική επιχειρηματικότητα», να ξεπαγώσουν άμεσα τα κονδύλια από το «πακέτο Γιούνκερ» που πάνε απευθείας για ενίσχυση επιχειρηματιών, να μην εξοντωθεί φορολογικά και εισφοροδοτικά η μεσαία τάξη, γιατί θα υπάρχουν «αρνητικές συνέπειες στην ίδια την οικονομία» κ.ά.

Μάλιστα, κάλεσε προσωπικά τον Αλ. Τσίπρα να «συμφωνήσουμε τώρα στο πρώτο βήμα» μεταξύ τους, για την αλλαγή άμεσα του εκλογικού νόμου, με καθιέρωση της απλής αναλογικής, την οποία σήμερα τμήματα του κεφαλαίου εξετάζουν ως ένα σύστημα που μπορεί να ταιριάξει καλύτερα στις σύγχρονες ανάγκες του για «συναινέσεις» και «συνεργασίες».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ
Ταύτιση με τις προτάσεις των βιομηχάνων

Σε σημείο απόλυτης ταύτισης με τις προτάσεις που διατυπώνει ο ΣΕΒ, διαμορφώνονται οι άξονες της «βιομηχανικής πολιτικής» που παρουσίασε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

Η υφυπουργός αρμόδια για θέματα Βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη, εστίασε την ομιλία της στη δημιουργία εθνικού συμβουλίου για τη βιομηχανία, στα πρότυπα και τη δομή του αντίστοιχου γαλλικού, με τη συμμετοχή σε αυτό «παραγωγικών φορέων» και συναρμόδιων υπουργείων. Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε, το όργανο αυτό θα λειτουργήσει ως καταλύτης όχι μόνο για τον καθορισμό στόχων, αλλά και για την παρακολούθηση της υλοποίησης των στόχων στον τομέα της βιομηχανίας και την αντιμετώπιση θεμάτων της βιομηχανίας (το ζήτημα της Ενέργειας, το φορολογικό σύστημα, τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, κ.ά.).

Σύμφωνα με την υφυπουργό, η βιομηχανική πολιτική θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που θα οδηγήσουν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, μέσω της απλοποίησης αδειοδότησης επιχειρήσεων, λέγοντας ότι μελετώνται «βελτιώσεις» στο Ν.4262/2014. Από διυπουργική επιτροπή εξετάζονται οι τομείς της μεταποίησης τροφίμων και ποτών, των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, των εξορυκτικών δραστηριοτήτων και του τουρισμού. Στόχος, όπως είπε, είναι, μέχρι τον Ιούνη του 2016 και σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, να επιτευχθεί η «επιζητούμενη απλούστευση στην αδειοδότηση».

Την απλούστευση του «fast track» νόμου για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων προανήγγειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Μάρδας, επισημαίνοντας ότι θα δοθεί έμφαση σε παράγοντες όπου δεν απαιτούνται χρήματα ώστε να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα. «Θα επιδιώξουμε έτσι ώστε στον επενδυτικό νόμο να βελτιώσουμε τον χρόνο έγκρισης μιας ξένης επένδυσης. Από εκεί και πέρα, μπορούμε να δώσουμε διάφορα άλλα κίνητρα τα οποία τα έχουμε στα χέρια μας», τόνισε, επιχειρώντας να στείλει το σινιάλο για την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων και βέβαια στην ίδια ρότα στρατηγικής με αυτή του ΣΕΒ και των άλλων τμημάτων του εγχώριου κεφαλαίου.

Τους άξονες της μακροοικονομικής πολιτικής παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, σύμφωνα με τον οποίο η επίτευξη της συμφωνίας του Αυγούστου αποτελεί «πολύτιμο οξυγόνο» για τη «σταθεροποίηση» της οικονομίας. Μάλιστα, στον άξονα της «σταθεροποίησης» ενέταξε την ενεργοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, που αφορά στο μέτρο της αυτόματης περικοπής δαπανών σε περίπτωση «αποκλίσεων» από τους αντιλαϊκούς στόχους.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Με πυξίδα τις προτεραιότητες του κεφαλαίου

Στο γνωστό πλέον τρίπτυχο ολοκλήρωση της αντιλαϊκής αξιολόγησης - ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών - διευθέτηση κρατικού χρέους κινήθηκε ο πρωθυπουργός

Eurokinissi

Τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση κέρδισε τις εκλογές με «ανοιχτά χαρτιά» και ότι ο ελληνικός λαός ψήφισε γνωρίζοντας όλα τα μέτρα που περιλαμβάνει το τρίτο μνημόνιο, διατύπωσε χτες στη Βουλή ο Αλ. Τσίπρας, σε μια έμμεση πλην σαφή προσπάθεια να καταστήσει τους εργαζόμενους συνυπεύθυνους και σύμφωνους με την αντιλαϊκή πολιτική που ξεδιπλώνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με σκοπό την καπιταλιστική ανάκαμψη.

Στο πλαίσιο μιας κάλπικης - σε ό,τι αφορά τα λαϊκά συμφέροντα - αντιπαράθεσης με τον Ευ. Μεϊμαράκη, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε μείζον και εθνικό ζήτημα αυτό του κρατικού χρέους, καλώντας τη ΝΔ να στρατευτεί στην προσπάθεια απομείωσής του, η οποία θα συνοδευτεί από νέα μέτρα σε βάρος του λαού, προκειμένου να εξοικονομηθούν νέοι πόροι για τη στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Χαρακτήρισε αναγκαία την εθνική στρατηγική στο ζήτημα αυτό, αποκαλύπτοντας την ταύτιση του πολιτικού προσωπικού της αστικής τάξης στα μείζονα προτάγματά της.

Στην ομιλία του, ο Αλ. Τσίπρας έκανε καθαρή την προσήλωση της κυβέρνησής του στην πολιτική που θα οδηγήσει το ντόπιο κεφάλαιο στην έξοδο απ' την κρίση, πάνω στις πλάτες του λαού. Ετσι, έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την άμεση και επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης υλοποίησης του μνημονίου, ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και να έχει ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους και έως το 2017 να έχει επιτευχθεί η «επιστροφή στις αγορές» για νέα δανεικά που θα «ζεσταίνουν» την καπιταλιστική κερδοφορία και θα συσσωρεύονται ως χρέος στην πλάτη του λαού. Κι όλα αυτά είχε το θράσος να τα εμφανίσει ως πορεία ...εξόδου απ' τα μνημόνια!

Ο πρωθυπουργός έπλεξε το εγκώμιο της κυβέρνησής του καγχάζοντας: «Η αλήθεια είναι ότι είναι η δική μας κυβέρνηση που κατάφερε με σκληρή διαπραγμάτευση να μειώσει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων εξασφαλίζοντας δημοσιονομικό χώρο 20 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία. Είναι η δική μας κυβέρνηση που καταφέρνει επιτέλους να ανοίξει το θέμα του χρέους». Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι αυτός ο «δημοσιονομικός χώρος» δεν αφορά την τσέπη του λαού, ο οποίος φορτώνεται με νέα βάρβαρα μέτρα, αλλά τα περιθώρια παραπέρα κρατικής στήριξης του εγχώριου κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι είναι η κυβέρνησή του αυτή που στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής κινείται με πυξίδα αποκλειστικά και μόνο την «αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας», δηλαδή της αστικής τάξης της χώρας, επαναλαμβάνοντας τα περί «γεωπολιτικής ισχύος» που αποτελεί «ισχυρό όπλο» στα αντιλαϊκά παζάρια και τους επικίνδυνους ανταγωνισμούς.

Παρουσίασε ακόμα διεξοδικά τα ...επιτεύγματά τους όσον αφορά στην εξασφάλιση χρήματος από κονδύλια της ΕΕ, που θα τα ξεκοκαλίσουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Λέξη όμως για το τίμημα που καλείται να πληρώσει ο λαός για να στηριχθεί το κεφάλαιο.

Νέο «σοβάτισμα» στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία...

Διαμαρτυρήθηκε για πολλοστή φορά επειδή ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι δεν «ανταποκρίνονται στο κάλεσμα για συμπόρευση» και «αντ' αυτού εξακολουθούν να παίζουν την ουρά της ΝΔ», ενώ ευκαιρίας δοθείσης σοβάτισε ξανά τη μόστρα της ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας λέγοντας «και όλα αυτά τη στιγμή που η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία έχει αρχίσει να αναγνωρίζει τα λάθη της. Τη στιγμή που έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση στους κόλπους της για την στρατηγική διαχείρισης της κρίσης»...

Κλείνοντας την ομιλία του, επανέλαβε γνωστές, απατηλές κι ανέξοδες υποσχέσεις περί διεύρυνσης των κοινωνικών παροχών για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την ώρα που το νέο μνημόνιο βαθαίνει τη χρεοκοπία του λαού, για στήριξη του συστήματος Υγείας που εν τω μεταξύ καταρρέει, για προγράμματα για την ανεργία που κατευθύνουν ζεστό χρήμα στα χέρια των εργοδοτών τροφοδοτώντας τους ταυτόχρονα με τζάμπα εργατικό δυναμικό κ.ο.κ.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
«Στα καλά θα λέμε "ναι"»...

«Στα λίγα καλά θα λέμε "ναι", στα πολλά στραβά θα είμαστε απέναντί σας», διεμήνυσε στην κυβέρνηση ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, όταν στην πραγματικότητα ο κορμός της κυβερνητικής πολιτικής καθορίζεται από τα ζητούμενα του εγχώριου κεφαλαίου και τις σχετικές δεσμεύσεις του νέου μνημονίου, κάτω από το οποίο φιγουράρει φαρδιά - πλατιά η υπογραφή και του κόμματός του.

Σε αυτό το πλαίσιο, έσπευσε να καταθέσει στην κυβέρνηση μια σειρά από προτάσεις που συζητιούνται ως προσαρμογές του κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, όπως: «Μικρότερη κυβέρνηση (...) μια μικρή κυβερνητική ομάδα 20 ατόμων. Κατάργηση υφυπουργών και δραστική μείωση των αναπληρωτών υπουργών. Ταυτόχρονα, δραστική μείωση των γενικών και ειδικών γραμματέων από 78 που είναι σήμερα στους μισούς (...) Επίσης, κατάργηση ή συγχώνευση 490 Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που απασχολούν κάτω από 20 υπαλλήλους».

Υποστηρίζοντας και αυτός τις νέες ρυθμίσεις φορολογικής αμνηστίας για τα κάθε είδους αδήλωτα κεφάλαια, κάλεσε «να δώσουμε μια και μόνο μια ευκαιρία για να επιστρέψουν τα λεφτά από τα μπαούλα στην πραγματική οικονομία. Να επενδυθούν τα λεφτά που είναι αδήλωτα. Επαναπατρισμός μη φορολογημένων κεφαλαίων του εξωτερικού με πλήρη φορολόγησή τους χωρίς όμως άλλα πρόστιμα».

Επέμεινε, δε, για «αποκρατικοποιήσεις» και «μηδενική φορολογία για 5 χρόνια για νέες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν πάνω από 100 θέσεις εργασίας».

Ζήτησε επίσης: «Ενοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος». «Δωρεάν πρόσβαση όλων αυτών σε ένα βασικό πακέτο υπηρεσιών Υγείας που να καλύπτει επισκέψεις σε γιατρούς, φάρμακα και νοσηλεία». «Και σχολικά γεύματα σε όλα τα σχολεία, δωρεάν για τους φτωχούς μαθητές, με μικρή επιβάρυνση για τους υπολοίπους».

Ακόμα: «Αναδιοργάνωση και ανασυγκρότηση νοσοκομειακών μονάδων με συγχωνεύσεις, και πλάνα αλληλοκάλυψης». «Για τους αγρότες κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων (...) και κατανομή της ενιαίας ευρωπαϊκής βοήθειας ανάλογα με τα στρέμματα και την καλλιέργεια. Από τα 2,5 δισ. που είναι οι επιδοτήσεις, τα 800 εκατομμύρια τα παίρνουν αγρότες που έχουν άλλο κύριο επάγγελμα. Αυτοί να φορολογηθούν με 50% με αντίστοιχη ελάφρυνση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών»!

Για την Εκπαίδευση ζήτησε «σύμπραξη Δημοσίου - ιδιωτών στην πανεπιστημιακή έρευνα. Αγγλόφωνα τμήματα για την προσέλκυση ξένων σπουδαστών. Μη κρατικά πανεπιστήμια σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση μέχρι την αλλαγή του Συντάγματος».

Τέλος, ζήτησε άμεσα ψήφιση νέου εκλογικού νόμου, με σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και «το πρώτο κόμμα να έχει ένα προβάδισμα ανάλογα με το ποσοστό του».

Ν. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ
Υπενθυμίζει στην κυβέρνηση τις δεσμεύσεις της στο κεφάλαιο

Το ρόλο της υπόμνησης στην κυβέρνηση της ανάγκης να «τρέξει» στην κατεύθυνση υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντι στο κεφάλαιο, ανέλαβε ουσιαστικά ο αρχηγός της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, μιλώντας χτες στη Βουλή.

Ο Ν. Μιχαλολιάκος, ξεκινώντας την παρέμβασή του με επίθεση στη ΝΔ και με το βλέμμα στραμμένο σε ένα ακροατήριο που αμφότεροι διεκδικούν, υπενθύμισε ότι ψήφισε το μνημόνιο και ότι επί των ημερών της ιδρύθηκε μουσείο του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη. Απέναντι στην κυβέρνηση πρόταξε το επιχείρημα ότι το μνημόνιο συνιστά εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας (όταν στην πραγματικότητα η ίδια η ελληνική αστική τάξη «φωνάζει» ότι είναι η «τελευταία ευκαιρία» της!).

Η κριτική του τελείωσε κάπου εκεί, καθώς στη συνέχεια, απ' τη σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου, υπερασπίστηκε την ανάγκη καταγγελίας του χρέους, ώστε να υπάρξει «οριστική έξοδος απ' την κρίση». Εξέφρασε την ευχή να έχει δίκιο η κυβέρνηση όταν λέει ότι αποφεύχθη ο κίνδυνος του grexit, προσθέτοντας ότι «θα δούμε στη συνέχεια αν μπορέσουν να ισχύσουν αυτά που προτείνετε και θα εφαρμόσετε ως νόμους...».

Επέκρινε την κυβέρνηση ότι καθυστερεί η επιστροφή στις αγορές, υπερασπίστηκε την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά και της διατήρησης σταθερού φορολογικού συστήματος - αυτού που αφαιμάζει το λαό - σαν «προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη της οικονομίας». Εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι καθυστερεί την ίδρυση δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας, που «θα βοηθήσει στην ανάπτυξη».

Τέλος, αναφερόμενος στη «λαθρομετανάστευση», είπε ότι δεν είναι ευθύνη της Ελλάδας η υποδοχή προσφύγων από πολέμους που αυτή δεν προκάλεσε, κρύβοντας την εμπλοκή της χώρας, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων ως σήμερα, στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, των λυκοσυμμαχιών στις οποίες ομνύει ανοιχτά πλέον σήμερα και η ΧΑ...

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
Διαθέσιμοι για την υλοποίηση των απαιτήσεων του κεφαλαίου

Διαθέσιμος να συμβάλει, στο μέτρο που του αναλογεί, στην υλοποίηση των απαιτήσεων του κεφαλαίου εμφανίστηκε, για ακόμα μια φορά, ο Β. Λεβέντης μιλώντας χτες στη Βουλή.

Οπως ανέφερε, μάλιστα, αν ο Αλ. Τσίπρας απαντούσε θετικά στην επιστολή με τα 9 σημεία που του απέστειλε, θα έδινε και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση χωρίς να ζητήσει το παραμικρό. Τα περιβόητα «9 σημεία» βέβαια, στα οποία αναφέρθηκε, αποτελούν κατά βάση μια δέσμη αντιλαϊκών μέτρων που οδηγούν σε μειώσεις μισθών και συντάξεων, καθώς και σε φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο, που ξεπερνούν ακόμα και τις μνημονιακές δεσμεύσεις.

Εμφανίστηκε, ακόμα, υπέρμαχος της συναίνεσης, προκειμένου να εφαρμοστεί απρόσκοπτα η αντιλαϊκή πολιτική, εκφράζοντας την ενόχλησή του για το γεγονός ότι η Βουλή αποτελείται από «κομματικά ακροατήρια» που δεν ασπάζονται «μια άλλη άποψη». Μέμφθηκε, μάλιστα, τη ΝΔ ότι σταματάει την ανοχή της στην κυβέρνηση καταστρέφοντας, όπως είπε, το κλίμα συναίνεσης που είχε διαμορφωθεί. «Πίστευα ότι η ΝΔ λογικεύτηκε, έγινε ευρωπαϊκό κόμμα», είπε χαρακτηριστικά. Κλείνοντας ευχήθηκε στην κυβέρνηση να ξεπεράσει τους φόβους της και να κάνει «καλό έργο», όπως είπε.

Να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα, ο Β. Λεβέντης δεν παρέλειψε να δείξει και την εμπάθειά του απέναντι στο ΚΚΕ, «ξεθάβοντας» χιλιοειπωμένες συκοφαντίες βγαλμένες από το οπλοστάσιο του αυριανισμού περί «συγκυβέρνησης με το Μητσοτάκη» κ.λπ...

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ
Ζητά ενθάρρυνση της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» και των «νέων επενδύσεων»

Να διαφοροποιηθεί από τα πιο εξόφθαλμα αντιλαϊκά μέτρα, που έχει ήδη ψηφίσει για λογαριασμό του κεφαλαίου, επιχειρεί η ΝΔ

Eurokinissi

Στην τοποθέτησή του εκ μέρους της ΝΔ, ο Ευ. Μεϊμαράκης παρέπεμψε στα στοιχεία του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού, που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, για να υποστηρίξει ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ η εγχώρια καπιταλιστική οικονομία βυθίζεται στην ύφεση.

Θέλοντας να εμφανιστεί... αθώος του αίματος, προειδοποίησε ότι έρχεται για το λαό «πολύ βαρύς χειμώνας», ότι έρχονται νέοι φόροι στα νησιά και στους αγρότες, περικοπές σε συντάξεις κ.λπ. Αποσιώπησε ότι όλα αυτά τα μέτρα τα ενέκρινε προηγουμένως και η ΝΔ, υπερψηφίζοντας το τρίτο μνημόνιο...

Στο ίδιο αντιφατικό πλαίσιο, που από τη μια η ΝΔ υπερψηφίζει τα μνημόνια, και από την άλλη επιχειρεί να διαφοροποιηθεί για να «συμμαζέψει» ως αντιπολίτευση τη λαϊκή δυσαρέσκεια, έσπευσε να κοινοποιήσει για άλλη μια φορά ότι δεν θα υπερψηφίσει τέτοια μέτρα. «Πιστεύουμε στο μικρό και επιτελικό κράτος με μικρότερους φόρους», «λέμε "ναι" στα θετικά, "όχι" στους φόρους και τα αρνητικά», «προχωρήστε και ψηφίστε μόνοι σας», ήταν μερικές από τις φράσεις που χρησιμοποίησε.

Παραπέρα, δίνοντας διαβεβαιώσεις σε ξένα και ντόπια κεφάλαια ότι η ΝΔ θα στηρίξει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που επιζητούν για να αναθερμάνουν την οικονομία τους, διακήρυξε ότι, ως ΝΔ, «στηρίζουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζονται για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντοςκαι τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά είμαστε κάθετα αντίθετοι σε νέους φόρους». Το «βελτιωμένο επιχειρηματικό περιβάλλον», βέβαια, προϋποθέτει τσακισμένα εργατικά δικαιώματα, ενώ το άγχος του για τους φόρους αφορά στην πραγματικότητα τη διασφάλιση περισσότερων φορο-προνομίων για το κεφάλαιο.

Αλλωστε, επιχειρώντας να αποδομήσει τη συγκυβέρνηση στα μάτια του κεφαλαίου, για την έγκριση του οποίου διαγκωνίζονται, την κατηγόρησε ότι συνεχίζει «τα αλλοπρόσαλλα μηνύματα στα ζητήματα των ιδιωτικοποιήσεων». Οτι «ο ένας υπουργός ανοίγει την πόρτα των ιδιωτικοποιήσεων, και ο άλλος πάει και την κλείνει», παραπέμποντας στις ιδιωτικοποιήσεις λιμένων, αεροδρομίων ή στον τομέα της Ενέργειας, πεδία κερδοφορίας γύρω από τα οποία εκδηλώνονται έντονοι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί.

Στη συνέχεια, δεν παρέλειψε να δηλώσει σύμπλευση και συμφωνία με την κυβέρνηση σε στήριξη τομέων που ιεραρχεί το κεφάλαιο, όπως ο τουρισμός, τα δίκτυα μεταφορών, η εκμετάλλευση κοιτασμάτων. Μάλιστα, έσπευσε όλο αυτό το «πακέτο» να το παρουσιάσει ως το «αναπτυξιακό πρόγραμμα» της ΝΔ, όπως το ανακοίνωσε προεκλογικά στη Θεσσαλονίκη. Κατηγόρησε, μάλιστα, την κυβέρνηση, ενώπιον των μονοπωλίων, ότι ενώ τα βάζει στις προγραμματικές της δηλώσεις ως προτεραιότητες, κατά βάση «δεν το εννοεί»...

Σε αυτό το μοτίβο, έσπευσε να ζητήσει «ενθάρρυνση και όχι τρομοκράτηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, στήριξη και όχι υπονόμευση των νέων επενδύσεων», όπως και «αποτελεσματικότερο κράτος» γι' αυτά τα ζητούμενα του κεφαλαίου.

«Κατοχύρωση δικαιωμάτων» στην Ανατολική Μεσόγειο...

Στο ίδιο πλαίσιο, και ακριβώς στο φόντο της κατοχύρωσης δικαιωμάτων από τα ντόπια μονοπώλια σε Αιγαίο, Ιόνιο και Ανατολική Μεσόγειο, ζώνες όπου κονταροχτυπιούνται με τις αστικές τάξεις άλλων κρατών, ζήτησε «εξωτερική πολιτική ανοικτών οριζόντων που να προστατεύει τα εθνικά δίκαια», «διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας στα εθνικά χωρικά ύδατα και στην ΑΟΖ». Πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «όσον αφορά τα δίκαια και τα δικαιώματά μας, δεν κάνουμε βήμα πίσω ούτε στο Αιγαίο ούτε στην Αν. Μεσόγειο ούτε στο Ιόνιο».

Σηματοδοτώντας άλλο ένα σημείο σύμπλευσης της ΝΔ με την κυβέρνηση, ο Ευ. Μεϊμαράκης δήλωσε «ικανοποίηση για υιοθέτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ μιας τολμηρής συνταγματικής αναθεώρησης».

Τέλος, εξέφρασε και ένα «παράπονο» στον Αλ. Τσίπρα, ότι δεν κάλεσε τη ΝΔ σε μια «εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης», αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανταποκριθεί σε μια τέτοια πρόσκληση αν τους την απευθύνει η συγκυβέρνηση, προκειμένου να πάνε μαζί στους «εταίρους» τους στο εξωτερικό ζητώντας παραπέρα ενίσχυση των ντόπιων μονοπωλίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ