Πέμπτη 22 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η Αλ. Παπαρήγα στη ΝΕΤ

Συνέντευξη για το Κυπριακό θα παραχωρήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη ΝΕΤ, σήμερα Πέμπτη, στις 8.45 π.μ. στους δημοσιογράφους Β. Λυριτζή και Δ. Οικονόμου, στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή».

ΚΚΕ
Παρουσίαση της Διακήρυξης για τις ευρωεκλογές

Εκδήλωση για την παρουσίαση της Διακήρυξης της ΚΕ του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 26 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΠΑΡΚ» (Πεδίον του Αρεως).

Την παρουσίαση της Διακήρυξης θα κάνει η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Η Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ θα δημοσιευτεί στο «Ριζοσπάστη» της Κυριακής, 25 Απρίλη.

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Χαιρετίζω το βέβαιο και βροντερό ΟΧΙ των αδελφών μας Ελληνοκυπρίων

Σε δήλωσή του, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα, ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, σημειώνει:

«Είχα αποφασίσει να μην τοποθετηθώ σε σχέση με το προσεχές δημοψήφισμα στην Κύπρο, με την ελπίδα ότι ο Ελληνοκυπριακός Λαός θα αφηνόταν απερίσπαστος να εκπληρώσει το κυριαρχικό του δικαίωμα.

Ομως δύο παράγοντες ήρθαν να μεταβάλουν αυτήν την απόφαση: Πρώτον, η σε βάθος μελέτη του σχεδίου Ανάν, που μου αποκάλυψε τον απολύτως αρνητικό του χαρακτήρα. Και

Δεύτερον, οι πρωτοφανείς και απροκάλυπτες πιέσεις Αμερικανών και άλλων αξιωματούχων προς την κατεύθυνση ΝΑΙ. Πιέσεις που αποκαλύπτουν με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο ότι πίσω από το σχέδιο Ανάν ουσιαστικά κρύβονται τα συμφέροντα της Αγγλίας και των ΗΠΑ, που τα πρώτα συνδέονται με το καθεστώς των βρετανικών βάσεων στη Μεγαλόνησο και τα δεύτερα με τους οικονομικο-γεωπολιτικούς και κυρίως στρατιωτικούς σχεδιασμούς της υπερδύναμης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Γίνεται έτσι φανερό ότι στο βωμό αυτών των συμφερόντων θυσιάζεται το μέλλον όλων ανεξαρτήτως των Κυπρίων, Ελλήνων και Τούρκων. Και είναι τουλάχιστον παράλογο το ότι τη στιγμή ακριβώς που η Κύπρος γίνεται μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καλούνται οι κάτοικοί της να υποστούν ένα ελεγχόμενο μόρφωμα εξουσίας, που γυρίζει επιδεικτικά την πλάτη στα δημοκρατικά κεκτημένα και αξίες της Ευρώπης!

Κατόπιν όλων αυτών χαιρετίζω το βέβαιο και βροντερό ΟΧΙ των αδελφών μας Ελληνοκυπρίων που το θεωρώ ισότιμο με τα μεγάλα ΟΧΙ των Ελλήνων και επί πλέον σαν απαρχή Αντίστασης στον αγώνα για την υπεράσπιση της τιμής και της αξιοπρέπειας της Πατρίδας μας.

Αθήνα, 21η Απριλίου 2004

Μίκης Θεοδωράκης

Υστερόγραφο: Είναι σημαδιακό το γεγονός ότι η δήλωσή μου αυτή έχει ημερομηνία 21 Απριλίου... Ακριβώς σαν σήμερα πριν από 37 χρόνια, είχα την τιμή να βροντοφωνάξω μέσα από την παρανομία ένα άλλο ΟΧΙ!».

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Ειδυλλιακή εικόνα για Ελληνοτουρκικά
  • Προσπάθεια για «αποσύνδεση» του δημοψηφίσματος για το Κυπριακό από τις διμερείς σχέσεις
  • Στην Αθήνα τον άλλο μήνα ο Τούρκος πρωθυπουργός
  • «Ψαλιδίζονται» τα ηγεμονικά οράματα για τα Βαλκάνια

Eurokinissi

ΣΕΡΑΓΕΒΟ (του ανταποκριτή μας Παναγιώτη ΚΑΚΑΛΗ).--

Ειδυλλιακή εικόνα για την πορεία των διμερών σχέσεων, τις οποίες προσπάθησαν να πείσουν ότι «αποσυνδέουν» από το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο, δημιούργησαν Καραμανλής και Ερντογάν.

Το μήνυμα της «προφύλαξης» και ενίσχυσης των Ελληνοτουρκικών σχέσεων ανεξάρτητα από τα δημοψηφίσματα ενισχύθηκε και από την προαναγγελία της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα στις αρχές του Μάη (6-7 του μήνα).

Ωστόσο, το καλό κλίμα «σκιάστηκε» από το μικρό «καψώνι» που επιφύλαξε ο Τ. Ερντογάν, μεταθέτοντας για λίγες ώρες την προγραμματισμένη για νωρίς χτες το πρωί συνάντησή τους. Η δικαιολογία που πρόβαλε η τουρκική πλευρά ήταν η επίσκεψη του Ερντογάν σε τουρκικό στρατιωτικό τάγμα στη Βοσνία. Γεγονός πάντως είναι ότι η συνάντηση Καραμανλή - Ερντογάν είχε καθοριστεί μέρες πριν διά της «διπλωματικής οδού».

Το περιβάλλον του πρωθυπουργού προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία του «στησίματος» και της «ηγεμονικής συμπεριφοράς» εκ μέρους του Τ. Ερντογάν, ωστόσο διάχυτη ήταν η εντύπωση ότι πρόκειται για μια κίνηση που απέβλεπε να στείλει ένα «μήνυμα δυσαρέσκειας» στον Ελληνα πρωθυπουργό για το «έμμεσο» ΝΑΙ στο «σχέδιο Ανάν».

Στις δηλώσεις ωστόσο που έκαναν οι δυο πρωθυπουργοί μετά την εικοσάλεπτη συνάντησή τους, στο περιθώριο της βαλκανικής διάσκεψης κορυφής, εμφανίστηκαν να συμπίπτουν στην ανάγκη ενίσχυσης των διμερών σχέσεων.

Ο Κ. Καραμανλής ανέφερε ότι στη συνάντηση συζητήθηκε το Κυπριακό, το οποίο «προσπέρασε», λέγοντας ότι «επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της κυβέρνησης». Προτίμησε να δώσει έμφαση στις διμερείς σχέσεις, όπου «επιβεβαιώθηκε η βούληση των δυο πλευρών να ενισχύσουν και να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο τις σχέσεις των δυο πλευρών».

Ο Κ. Καραμανλής σημείωσε ότι συζητήθηκε, «όπως κάνουμε πάντα σε αυτές τις συναντήσεις», το θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, χωρίς όμως να αναφέρει ποια θα είναι η στάση της κυβέρνησης στο αίτημα της Αγκυρας για ημερομηνία ένταξης στην ΕΕ. Πληροφορίες όμως αναφέρουν πως διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να εμποδίσει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Επιβεβαίωσε τέλος την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα «στο προσεχές μέλλον», δίχως να αναφέρει ημερομηνία.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στις ξεχωριστές δηλώσεις του ο Τούρκος πρωθυπουργός, σημειώνοντας την αμοιβαία βούληση για προώθηση των διμερών σχέσεων και επιβεβαιώνοντας την επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Αργότερα. έγινε γνωστό από την ελληνική πλευρά ότι την ερχόμενη Τρίτη έρχεται στην Αθήνα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος.

«Ενδιάμεσοι» στα Βαλκάνια

Στη βαλκανική διάσκεψη πάντως φάνηκε πιο καθαρά η αδυναμία της κυβέρνησης - και κατ' επέκταση της εγχώριας άρχουσας τάξης - να διεκδικήσει ένα «ηγεμονικό ρόλο» στα Βαλκάνια.

Το «ψαλίδισμα» των άλλοτε μεγαλεπήβολων στόχων ήταν φανερό στην ομιλία του Κ. Καραμανλή στη διάσκεψη του Σεράγεβου.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε την «προτεραιότητα» που έχουν τα Βαλκάνια στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής του, αλλά περισσότερο σε ρόλο «ενδιάμεσου» με ΕΕ και ΗΠΑ.

Εκανε λόγο για «κεντρικό ρόλο της Ελλάδας στην ενίσχυση της ευρωατλαντικής προοπτικής» των χωρών των Βαλκανίων.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις αθέτησαν την υπόσχεσή τους για οικονομική ενίσχυση των χωρών της περιοχής με 550 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που έχει «απογοητεύσει» τις κυβερνήσεις των γειτονικών χωρών.

Η ελληνική κυβέρνηση ρίχνει το βάρος της στην «οικονομική συνεργασία» ευνοώντας την ενίσχυση του κεφαλαίου για ευκαιρίες «διείσδυσης» των βαλκανικών αγορών. Δικαιολογώντας την ανάγκη αυτής της συνεργασίας ο Κ. Καραμανλής δε δίστασε να επικαλεστεί το εκρηκτικό πρόβλημα της ανεργίας στα κράτη της περιοχής (στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη ένας στους δύο είναι άνεργος) υπογραμμίζοντας τους κινδύνους σε συνδυασμό με τα εθνοτικά προβλήματα.

Γενικότερα, η συνεργασία των βαλκανικών χωρών θα πρέπει, όπως είπε, να στηρίζεται στις ευρωπαϊκές αξίες.

Οι ευρω-ατλαντιστές απειλούν ανοιχτά τους Κύπριους που αντιστέκονται

ΛEYKΩΣIA (του απεσταλμένου μας Θανάση ΛEKATH).--

Θα αποφασίσουν πράγματι μόνοι τους οι Κύπριοι για το μέλλον του τόπου τους; Εξαιρετικά δύσκολο. Και μόνο ό,τι απόμεινε όρθιο από την αδούλωτη ψυχή ενός πολύπαθου λαού μπορεί να δώσει την απάντηση. Το περιβάλλον πάντως μέσα στο οποίο οι Κύπριοι καλούνται να πάρουν την τελική τους απόφαση, με ένα «ναι» ή ένα «όχι» κάθε άλλο παρά περιβάλλον για να σκεφτεί ψύχραιμα ο άνθρωπος είναι. Οι εικόνες που ξετυλίχτηκαν χτες στη Λευκωσία, ο ορυμαγδός των πιέσεων του ξένου παράγοντα και οι λυκοσυμαχίες που έχουν αναπτυχθεί τις τελευταίες μέρες δεν προοιωνίζονται κάτι καλό για τον κυπριακό λαό.

Κι αυτό καθώς αυτοί που με τον πλέον επίσημο τρόπο έχουν χαρακτηριστεί από το σημερινό πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής νεκροθάφτες του Κυπριακού, αυτοί που έκαναν τα αδύνατα - δυνατά για τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την κατάλυση κάθε έννοιας κυριαρχίας της, αυτοί που ψοφοδαείς υποκλίνονται καθημερινά στον ιμπεριαλισμό, αυτοί που έχουν και προσωπικές ευθύνες για τη διχοτόμηση, αυτοί που εναντίον τους έχει ξεσηκωθεί πάνδημη η λαϊκή κατακραυγή, αυτοί ακριβώς χτες το βράδυ βγήκαν από τα λαγούμια τους για να απειλήσουν ευθέως, προκλητικότατα, τους χιλιάδες και χιλιάδες που επιμένουν να επιλέγουν «OXI»!

Εκεί στην πλατεία Ελευθερίας, όλοι αυτοί έδωσαν χτες το βράδυ την τελευταία τους παράσταση - σ' αυτή τη φάση. Εστησαν τους κλακαδόρους τους να φωνάζουν «άντε παραιτήσου Παπαδόπουλε» (το σύνθημα που φώναζαν οι οπαδοί του Κληρίδη), δήλωσαν «ντροπιασμένοι» (σσ ο Βασιλείου το 'πε) γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία πρόσβαλε τον Φερχόιγκεν (ο λαός μας λέει κάτι για τη φοράδα που χέστηκε στ' αλώνι), προβοκάρισαν ευθέως το AKEΛ με συνθήματα «Χριστόφια είσαι μόνος σου», και ύμνους από τα μεγάφωνα «στον φίλο και σύντροφο Τσελεπή» και φράσεις του υπουργού Εσωτερικών Αντρέα Χρήστου «για το ΝΑΙ της λύσης και το ΟΧΙ της μη λύσης». Κι αναφώνησαν στα αφεντικά τους με ύφος δέκα καρδιναλίων «Ευρωπαίοι πολίτες μετρήστε μας». E, τους μέτρησαν: 100 μέτρα μήκος, επί 50 πλάτος, επί 4 άτομα στο τετραγωνικό. Τόσοι στην καλύτερη των περιπτώσεων ήταν αυτοί που βγήκαν από τα σπίτια τους για να βγουν να υπερασπίσουν τον Φερχόιγκεν και τον Κοξ, τον Μπους και τον Ανάν...

Κακόγουστη παράσταση. Αλλά και επικίνδυνη. Γιατί ήταν εξαιρετικά διχαστικός ο λόγος τους κι ας έκλεισαν σ' όλες τις πτώσεις τη λέξη ενότητα. Γιατί είπαν κατά συρροή ψέματα, αποκρύπτοντας την αλήθεια. Γιατί το μόνο επιχείρημα που βρήκαν να αρθρώσουν ήταν το δουλικό: «μας λένε οι Ευρωπαίοι να πούμε ναι, μας λέει ο OHE να πούμε ναι, μας λέει ο Σημίτης, ο Παπανδρέου και ο Καραμανλής να πούμε ναι».

Κι αυτοί, οι σκυφτοί, αποκάλεσαν «θλιβερούς» τους χιλιάδες Κυπρίους που επιμένουν να φωνάζουν «OXI». Ολους αυτούς που δεν ταυτίζονται ούτε με τον γονυπετή «ευρω-ατλαντισμό», ούτε με το φασίζοντα εθνικισμό, που μέσα στο χαμό σηκώνει ξανά κεφάλι, σε ένα θέατρο όπου το 'να χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο βαρούν βάναυσα τους Κυπρίους.

Την ώρα της συγκέντρωσης των «Ανανιστών», δείγμα της κρίσης που μαστίζει το ΔΗΣΥ, ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός μελών και οπαδών του (κοντά στις 3.000), συγκεντρώνονταν σ' άλλο σημείο της πόλης για να πει ένα «όχι» στην ηγεσία του, ένα «όχι» όμως αρκετά μακριά απ' αυτό που απαιτούν οι καιροί. Πολύ περισσότερο που έδωσαν βήμα σε καραμπινάτους συνυπεύθυνους του Κληρίδη για το χωρισμό του νησιού.

Κατά τ' άλλα η Κύπρος περιμένει σήμερα στις 9 το βράδυ να ακούσει τι θα πει ο πρόεδρός της Τάσσος Παπαδόπουλος, που θα δώσει διακαναλική συνέντευξη παρά και ενάντια στην «εντολή Φερχόιγκεν» για τη ματαίωσή της.

Στη διάρκεια της χτεσινής μέρας η Κυπριακή Δημοκρατία απάντησε ευθέως στην πρόκληση Φερχόιγκεν ότι δεν ανέλαβε απέναντί του καμία δέσμευση για αποδοχή του «σχεδίου Ανάν» ως αντάλλαγμα της ένταξης στην EE. Την ίδια ώρα εκατοντάδες μαθητές διαδήλωναν στους δρόμους το δικό τους «OXI» προκαλώντας κι άλλο πανικό στους προπαγανδιστές της υποταγής.

Από την πλευρά του το AKEΛ, με δήλωση του εκπροσώπου Τύπου, επανέλαβε ότι «ανεξάρτητα με το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος (?) θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για την επίτευξη λύσης η οποία θα βασίζεται στη διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία». Υπενθυμίζεται ότι η συνδιάσκεψη του AKEΛ έχει αποφασίσει να καταψηφίσει το «σχέδιο Ανάν», καθώς ούτε και χτες δόθηκαν οι απαραίτητες εγγυήσεις για την ασφάλεια.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Διαπραγματεύσεων συνέχεια

ΗΠΑ, Βρετανία, Γ. Παπανδρέου, ΝΔ, ΣΥΝ και σία δεν έπεισαν ούτε την Μπενίν...

Μέχρι αργά χθες το βράδυ συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, για το αν θα εκδοθεί ψήφισμα του Σώματος, που να δίνει κάποιες - υποτίθεται - εγγυήσεις ασφαλείας στους Ελληνοκύπριους. Το πρώτο κείμενο που παρουσίασαν οι Αγγλοαμερικανοί απορρίφθηκε πανηγυρικά. Το δεύτερο ήταν ακόμα χειρότερο από το πρώτο, καθώς ικανοποιούσε πλήρως έγγραφες απαιτήσεις της Αγκυρας.

Το πρώτο προσχέδιο ψηφίσματος παρουσιάστηκε στο ΣΑ προχθές από τη Βρετανία. Δήθεν θα διασφάλιζε τη Λευκωσία από μια άρνηση της Αγκυρας να προωθήσει ακόμα κι αυτά τα ελάχιστα θετικά σημεία του «σχεδίου Ανάν» για τους Ελληνοκύπριους και τη βιωσιμότητα του προωθούμενου προτεκτοράτου. Ουσιαστικά, δεν έλεγε τίποτε περισσότερο από όσα έλεγε και το απαράδεκτο «σχέδιο Ανάν» στο Ε` παράρτημά του. Ψηφίστηκε μόνο από τις ΗΠΑ, Γερμανία, Ρουμανία και Πακιστάν. Διαφώνησαν δέκα μέλη του ΣΑ. Οι Ρωσία, Γαλλία, Κίνα, Ισπανία, Βραζιλία, Χιλή, ακόμα και οι Φιλιππίνες, Μπενίν, Αλγερία και Αγκόλα...

Χθες η Βρετανία κατέθεσε άλλο προσχέδιο, όπου υποβαθμίζονταν ακόμα περισσότερο και τοποθετούνταν σε παράρτημα όλες οι υποτιθέμενες εγγυήσεις για θέματα ασφάλειας, όπως η επιβολή εμπάργκο στην προμήθεια όπλων στην Κύπρο και η δραστηριότητα της «ειρηνευτικής αποστολής» του ΟΗΕ στο νησί.

Επιπλέον για να ικανοποιηθεί η Τουρκία που δεν επιθυμούσε αναφορά στα προηγούμενα ψηφίσματα του ΣΑ για το Κυπριακό, αφαιρέθηκε η λέξη «όλα» από τη φράση «επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματα», που υπήρχε στο προηγούμενο σχέδιο ψηφίσματος.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε τουρκικό έγγραφο που δόθηκε στα μέλη του ΣΑ και τη Γραμματεία του ΟΗΕ, με ημερομηνία 12 Απρίλη, «το ψήφισμα δε θα πρέπει να κάνει αναφορά σε άλλα ψηφίσματα του ΣΑ, όπως το 1250». Η τουρκική κυβέρνηση πετυχαίνει έτσι να μην εμφανίζεται ως εισβολέας και κατοχική δύναμη. Ούτε να αναλαμβάνει δεσμεύσεις, π.χ., για αποχώρηση στρατευμάτων και εξασφάλιση συνθηκών αποκατάστασης των προσφύγων.

Ακόμα, στο κυρίως κείμενο του νέου σχεδίου ψηφίσματος δε γινόταν πλέον καμία αναφορά στο κεφάλαιο 7 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Το κεφάλαιο αυτό προβλέπει ανάληψη ακόμα και στρατιωτικής δράσης από τον ΟΗΕ, αν κάποιος - εν προκειμένω η τουρκική ηγεσία - εμποδίσει την εφαρμογή παραμέτρων του σχεδίου. Επιβεβαιώνονται έτσι οι πληροφορίες, που έρχονταν όλες αυτές τις μέρες από τη Ν. Υόρκη ότι οι ΗΠΑ δεν επρόκειτο να επιτρέψουν αναφορά στο Κεφάλαιο 7, καθώς κάτι τέτοιο θα δυσαρεστούσε την Αγκυρα.

Το χθεσινό προσχέδιο ψηφίσματος έλεγε απλά ότι σε περίπτωση οποιασδήποτε παραβίασης του «σχεδίου Ανάν» ο ΟΗΕ θα «εξετάσει την ανάληψη της κατάλληλης δράσης». Αναφορά στο κεφάλαιο 7, γινόταν μόνο στο παράρτημα και περιοριζόταν στο δευτερεύον ζήτημα της επιβολής εμπάργκο όπλων και όχι, π.χ., για την εξασφάλιση της έστω και μακροπρόθεσμης απομάκρυνσης των κατοχικών στρατευμάτων.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Σεβαστείτε τον κυπριακό λαό!

Την ουσία του «σχεδίου Ανάν» αποκάλυψε ο ευρωβουλευτής του KKE Κ. Αλυσσανδράκης στη διάρκεια σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ταυτόχρονα, καταδίκασε τις απαράδεκτες δηλώσεις του Επιτρόπου Φερχόιγκεν ότι δήθεν εξαπατήθηκε από τον Πρόεδρο της Κύπρου και την ελληνοκυπριακή ηγεσία. Η ομιλία του Κ. Αλυσσανδράκη έχει ως εξής:

«Θέλω να εκφράσω την πλήρη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον ανυπότακτο κυπριακό λαό που, αντίθετα από την ΕΕ, δε βάζει στο καλάθι των αχρήστων τις αποφάσεις του ΟΗΕ που μιλούν για τουρκική εισβολή και κατοχή.

Παρακολουθώντας τη συζήτηση, θυμήθηκα τους στίχους του ποιητή: "Ηρθαν, ντυμένοι φίλοι, αμέτρητες φορές οι εχθροί μου". Πράγματι ορισμένοι στην Κύπρο εμπιστεύτηκαν την ΕΕ. Πίστεψαν ότι το διαβόητο "κοινοτικό κεκτημένο" θα οδηγούσε στην επίλυση του προβλήματος. Αποδείχτηκε ότι το "κοινοτικό κεκτημένο" ήταν μια απάτη, ένα κουρελόχαρτο χωρίς αξία, ενώ οι άλλοτε "φίλοι" τώρα πιέζουν, εκβιάζουν και απειλούν.

Αυτή η παρατήρηση απευθύνεται και σε σας, κ. Πρόεδρε και στον κ. Φερχόιγκεν που μας περιφρονεί με την απουσία του. Είναι και απαράδεκτο και άδικο να κατηγορεί ο κ. Επίτροπος τον Πρόεδρο της Κύπρου ότι τον εξαπάτησε. Ο κ. Παπαδόπουλος και η Ελληνοκυπριακή ηγεσία ποτέ δε δεσμεύτηκαν ότι θα αποδεχτούν οποιοδήποτε τερατούργημα θα έφτιαχνε ο ΓΓ του ΟΗΕ. Τι φοβάται ο κ. Επίτροπος; Τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το γεγονός ότι ένα μέρος χώρας - μέλους της ΕΕ θα είναι κάτω από την κατοχή υποψήφιας χώρας;

Ποιους εξυπηρετεί το σχέδιο Ανάν; Τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, ή τα γενικότερα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή της Μεσογείου; Τι μόρφωμα κράτους είναι αυτό, που θα λειτουργεί απλά σαν ομπρέλα δύο πρακτικά ανεξάρτητων κρατών, τα οποία θα μπορούν να εκπροσωπούνται ακόμα και σε Ευρωπαϊκά Συμβούλια και σε διπλωματικές αποστολές; Δύο κρατών που θα χρειάζονται ειδικές συμφωνίες για να ρυθμίζουν τις σχέσεις τους, ενώ το κεντρικό κράτος θα είναι στο έλεος των εγγυητριών δυνάμεων και των ξένων δικαστών.

Πόσο ασφαλείς θα αισθάνονται οι Κύπριοι χωρίς δικό τους στρατό, αλλά με τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας, της Ελλάδας του Ηνωμένου Βασιλείου, ίσως και του NATO; Πώς κρίνετε το γεγονός ότι οι στρατιωτικές συμφωνίες του κατοχικού καθεστώτος με την Τουρκία μετατρέπονται σε πρωτογενές κοινοτικό δίκαιο;

Αφήστε, επιτέλους, τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους να εκτιμήσουν την κατάσταση, να αποφασίσουν σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Εσταζαν ευρωχολή

Προκλητικός ο «παραπλανηθείς» Φερχόιγκεν. Ομως, γεννά ερωτήματα: Οντως του υποσχέθηκαν ένα «ναι» σε Αθήνα και Λευκωσία; Ποιοι και πότε;

Σαν εξαπατημένη κορασίδα εμφανίστηκε χτες ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν. Κατηγόρησε όχι μόνο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά συνολικά την κυπριακή κυβέρνηση, ότι δεν τήρησε «δεσμεύσεις» της για να προωθήσει το «ναι» στο απαράδεκτο «σχέδιο Ανάν». Και εν μέσω της κατάντιας και των παραπόνων του, βρήκε ευκαιρία για να διατυπώσει άλλον έναν εκβιασμό προς την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Συγκεκριμένα, ο Φερχόιγκεν επιτέθηκε χτες ανοιχτά στην ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενώπιον των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε μελοδραματικούς τόνους, δήλωσε: «Αισθάνομαι εξαπατημένος από την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση. Εκανα τα πάντα για να δημιουργήσω τις συνθήκες που θα επιτρέπουν στους Ελληνοκύπριους να αποδεχτούν το σχέδιο του ΟΗΕ ...προφανώς μάταια».

Πλέον διατηρεί «ελάχιστες ελπίδες» για μία θετική ψήφο στο δημοψήφισμα του Σαββάτου, καταγγέλλοντας παράλληλα την «απροσδόκητη και ανησυχητική στάση της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης». Απευθυνόμενος στους Ελληνοκύπριους πρόσθεσε άλλον έναν εκβιασμό σε όσους έχουν ακουστεί όλες αυτές τις μέρες: «Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει καλύτερο σχέδιο».

Κατέληξε: «Δεχτήκαμε, κατόπιν αιτήσεως των Ελληνοκυπρίων, η επίλυση του προβλήματος να μην αποτελέσει πρόκριμα για την ένταξη της Κύπρου... Αλλά η κυπριακή κυβέρνηση όφειλε να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την εξεύρεση λύσης. Εχουμε μία σαφή συμφωνία ως προς το σημείο αυτό. Ο κ. Παπαδόπουλος πρέπει να σεβαστεί τη δική του δέσμευση».

Ποιοι έταξαν τι;

Η τοποθέτηση Φερχόιγκεν γεννά ερωτήματα: Ψεύδεται όταν λέει περί δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυπριακή κυβέρνηση; `Η όντως κάποιοι του υποσχέθηκαν «ναι», πιθανά για να εξασφαλίσουν την είσοδο της νήσου στην Ευρωπαϊκή Ενωση; Σημειώστε ότι οι διαπραγματεύσεις και η συμφωνία ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ έγιναν επί κυβερνήσεων Κληρίδη στο νησί και Σημίτη στην Ελλάδα.

Σχετικά με τα παραπάνω είναι τα όσα δήλωσε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σημίτη, Τ. Γιαννίτσης, στο ραδιοφωνικό σταθμό «ALPHA-NEWS». Του υποβλήθηκε η ερώτηση: «Στο Ελσίνκι το 1999 υποστηρίζουν οι Ευρωπαίοι ότι δόθηκε μια υπόσχεση από ελληνικής πλευράς και από ελληνοκυπριακής, ότι εμείς θέλουμε διακαώς τη λύση και γι' αυτό και παρακάμφθηκε το εμπόδιο να μη χρειάζεται προϋπόθεση λύσης του Κυπριακού για να προχωρήσει η ένταξη. Δηλαδή, εμφανίζεται τώρα η Ευρώπη να μας λέει ότι εκείνοι ενέργησαν καλόπιστα και ενέταξαν την Κύπρο πιστεύοντας ότι η λύση από ελληνοκυπριακής πλευράς θα προωθηθεί στο βαθμό που θα έπρεπε να προωθηθεί, τώρα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη λύση και την αρνείται η ελληνοκυπριακή πλευρά, άρα ενώ πέτυχε την ένταξη, δε θα υπάρξει λύση και θα μπει η Κύπρος έτσι προβληματική χωρίς να έχει λύσει το Κυπριακό».

Η απάντηση Γιαννίτση: «...Στο Ελσίνκι πήγαμε εκεί και κάναμε μια μεγάλη συμφωνία. Η συμφωνία αυτή ήταν ότι θα προχωρήσει η ένταξη της Κύπρου και δε θα είναι απλώς μια αίτηση στα χαρτιά που ήταν μέχρι τότε, θα προχωρήσει ουσιαστικά η ένταξή της.

Φυσικά θα πρέπει η Κύπρος να εκπληρώσει τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις της ένταξης που έχουν όλες οι άλλες χώρες, ότι η επίλυση του Κυπριακού δε θα είναι εμπόδιο και αν δεν μπορέσει να επιλυθεί χωρίς ευθύνη των Κυπρίων, δε θα αποτελέσει εμπόδιο για να ενταχθεί η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά ότι πρέπει να καταβληθεί μια μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσει να βρεθεί μια λύση».

Και λίγο αργότερα: «Σκεφτείτε αν αυτή η στάση (σ.σ. του "όχι") και αν αυτή η ετυμηγορία είχε γίνει πριν το Δεκέμβριο του 2002, η Κύπρος αυτή τη στιγμή δε θα ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Διότι θα ήταν ευθεία ανατροπή μιας συμφωνίας και λέω συμφωνίας γιατί βεβαίως η συμφωνία δεν ήταν να δεχτεί κανείς οποιοδήποτε σχέδιο, αλλά εδώ έχουμε ένα σχέδιο το οποίο έγινε μέσα από μια διαδικασία που εμείς τη ζητούσαμε... Ερχόμαστε εμείς με τη μεγαλύτερη ευκολία (το "εμείς" δε σημαίνει εμείς στην Ελλάδα, αν και στην Ελλάδα βλέπω ότι το ΟΧΙ κυριαρχεί και εντάξει η βούληση του λαού οφείλει να είναι σεβαστή, δεν υπάρχει αμφιβολία) και λέμε: "Ξέρεις κάτι; Δε μ' αρέσει. Οχι. Εγινε ό,τι έγινε, εγώ μπήκα στην Ενωση αλλά δε μ' αρέσει". Αν αυτό είχε γίνει 15-16 μήνες πριν, η Κύπρος δε θα έμπαινε ποτέ στην ΕΕ...».

Ξανά τα τρία «ναι»

Χτες η πλειοψηφία των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (422 ψήφοι υπέρ, 30 κατά και 47 αποχές) κατέληξε σε ψήφισμα στήριξης του «σχεδίου Ανάν». Το χαρακτηρίζει «ιστορικό συμβιβασμό» και παραδέχεται ότι θα «λειτουργήσει ως φωτεινό παράδειγμα για τη διευθέτηση εξίσου δύσκολων διεθνών διενέξεων».

Στη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας οι Ελληνες ευρωβουλευτές Γιάννης Μαρίνος, Γιώργος Δημητρακόπουλος, Αντώνης Τρακατέλλης (ΝΔ), Γιώργος Κατηφόρης, Γιάννης Σουλαδάκης, Δημήτρης Τσάτσος (ΠΑΣΟΚ) και Μιχάλης Παπαγιαννάκης (ΣΥΝ) πήραν το λόγο και ανοιχτά ή καλυμμένα τάχθηκαν υπέρ του σχεδίου.

Χούντα η Κυπριακή Δημοκρατία!

Μάλιστα, ο Κατηφόρης υιοθέτησε κατηγορίες που απηύθυνε ο Φερχόιγκεν, ότι δεν του δίνουν βήμα τα ελληνοκυπριακά ΜΜΕ να προβάλει τις απόψεις του υπέρ του «ναι». Ανήμερα της θλιβερής επετείου της 21ης Απρίλη, λίγο-πολύ παρομοίασε την πραγματικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας με όσα συνέβαιναν επί χούντας.

Η ακριβής δήλωσή του για το ζήτημα: «Οταν ήμουν νέος, κύριε πρόεδρε, υπέφερα στην ίδια μου την πατρίδα από την κατάπνιξη της ελευθερίας του Τύπου και αισθάνομαι οδύνη και ντροπή για το ότι σήμερα Ελληνες που ζητούν την ελευθερία τους αφαιρούν από τον επίτροπο Φερχόιγκεν το δικαίωμα να τους απευθύνει το λόγο και να δοκιμάσει να τους πείσει γι' αυτό που θεωρεί σωστό, αυτός που έκανε τόσους αγώνες για να φθάσουν τα πράγματα σε μία ικανοποιητική κατάσταση»...

«ΟΧΙ» κι από την ελληνική κοινότητα του Ααχεν

Με επιστολή της στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, η Ελληνική Κοινότητα Ααχεν Γερμανίας εκφράζει τη συμπαράστασή της στο «δυνατό σας ΟΧΙ, στο ΟΧΙ του ελληνικού και προ πάντων στο ΟΧΙ ολόκληρου του ελληνοκυπριακού λαού που θα νικήσει σε πείσμα όλων που θέλουν να αλυσοδέσουν την Κυπριακή Δημοκρατία».

Ακόμα, προσθέτει και τη δική της αντίθεση σε σχέδια που θα φέρουν στην Κύπρο όλα τα αντιδημοκρατικά μοντέλα σαν αυτά που εφαρμόστηκαν στη Βοσνία και στο Κόσσοβο. «Είμαστε - σημειώνεται - κι εμείς ενάντια στο σχέδιο Ανάν που θέλει να μετατρέψει την Κυπριακή Δημοκρατία σε προτεκτοράτο του ΟΗΕ, που σημαίνει προτεκτοράτο των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της ΕΕ. Είμαστε μαζί σας ενάντια στη μετατροπή της Κύπρου σε αβύθιστο αεροπλανοφόρο του ΝΑΤΟ. Είμαστε ενάντια στην ύπαρξη βρετανικών βάσεων στην Κύπρο, που είναι τα κατάλοιπα της βρετανικής αποικιοκρατίας».

Η κοινότητα εκφράζει επιπλέον τη συμπαράστασή της στους Τουρκοκυπρίους τονίζοντας πως τα συμφέροντά τους είναι κοινά με αυτά των Ελληνοκυπρίων και εκφράζει την πεποίθησή της πως οι δύο κοινότητες θα βρουν λύση που να βασίζεται στα αμοιβαία συμφέροντά τους και δε χρειάζονται την «ξένη βοήθεια» που στο μόνο που στοχεύει είναι στην υποδούλωσή τους σε αδηφάγα συμφέροντα.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΟΧΙ στο «σχέδιο Ανάν», ΝΑΙ σε ενιαία Κύπρο

Προβάδισμα του ΟΧΙ στο «σχέδιο Ανάν» στους Ελληνες ψηφοφόρους, παρά το όργιο πιέσεων και εκβιασμών, καταγράφει νέα τηλεφωνική πανελλαδική μέτρηση της εταιρίας OPINION, που πραγματοποιήθηκε στις 19 του Απρίλη για τον τηλεοπτικό σταθμό ΜΕΓΚΑ. Συγχρόνως, το 54% των ερωτηθέντων εκφράζεται θετικά για τη στάση του Προέδρου της Κύπρου, Τάσσου Παπαδόπουλου, ενώ πολύ υψηλό είναι το ποσοστό όσων έχουν αρνητική γνώμη για τη στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου. Σημειώνεται ακόμα πως το 54% των ψηφοφόρων του ΣΥΝ διαφωνεί με την επίσημη θέση της ηγεσίας του κόμματος για το Κυπριακό.

Το 44% των ερωτηθέντων στο ερώτημα «Τι είναι καλύτερο για την Κύπρο; Να ψηφίσουν οι Ελληνοκύπριοι ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν» απαντά «να ψηφίσουν ΟΧΙ», έναντι του 40% που απαντά «να ψηφίσουν ΝΑΙ». Το ποσοστό όσων δεν απάντησαν στο ερώτημα ανέρχεται στο 14%. Με το ΟΧΙ τάσσεται το 52% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 28% του ΠΑΣΟΚ, το 78% του ΚΚΕ και το 54% του ΣΥΝ. Απ' όσους απάντησαν ΟΧΙ το 35% είναι κατώτερης εκπαίδευσης, το 47% μέσης και το 45% ανώτερης, έναντι 43%, 37% και 40%, αντίστοιχα, όσων απάντησαν ΝΑΙ. Ακόμα, το 45% του ΟΧΙ είναι άντρες και το 43% γυναίκες.

Ηλικιακά οι οπαδοί του ΟΧΙ κυμαίνονται από 18 έως 34 χρόνων κατά ποσοστό 51%, 35 έως 54 χρόνων το 41% και άνω των 55 το 41%. Αντίστοιχα, για το ΝΑΙ τα ποσοστά είναι 32%, 43% και 43%.

Στο ερώτημα «Εάν οι Ελληνοκύπριοι ψηφίσουν ΟΧΙ και οι Τουρκοκύπριοι ΝΑΙ, θα ωφελήσει ή θα βλάψει την Ελλάδα ένα τέτοιο αποτέλεσμα;», θα τη βλάψει απαντά το 44%, θα την ωφελήσει το 13%, τίποτα από τα δύο το 27%, ενώ ένα 16% επιλέγει να μην απαντήσει. Σχετικά με το αν πιστεύουν ότι θα υπάρξουν καλύτερες ή χειρότερες προοπτικές για τη λύση του Κυπριακού τα επόμενα πέντε-δέκα χρόνια, το 46% εκτιμά πως θα είναι χειρότερες, το 26% καλύτερες, το 9% πως θα παραμείνουν ίδιες ενώ δεν απαντά το 19%.

Ακόμα, το 50% των ερωτηθέντων πιστεύει πως το Κυπριακό πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί πρώτη εθνική προτεραιότητα για την Ελλάδα, σε αντίθεση με το 43% που πιστεύει πως το Κυπριακό δε χρειάζεται πια να καθορίζει τις εθνικές προτεραιότητες της Ελλάδας.

Σε άλλη ερώτηση για το τι θα ήταν προτιμότερο να γίνει στην Κύπρο, ένα ενιαίο κράτος ή δύο χωριστά ανεξάρτητα κράτη, με κάποιες εδαφικές παραχωρήσεις από τους Τούρκους, το 68% του συνόλου των ερωτηθέντων απαντά ένα ενιαίο κράτος.

Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις το 41% εκτιμά πως αυτές εξαρτώνται απόλυτα από το Κυπριακό έναντι του 49% που θεωρεί πως τα δύο ζητήματα μπορούν και πρέπει να αντιμετωπιστούν χωριστά.

Τέλος, για τη στάση του Κ. Καραμανλή, του Γ. Παπανδρέου και του Τ. Παπαδόπουλου θετική γνώμη έχει αντίστοιχα το 37%, το 30% και το 41%. Μάλλον θετική το 23%, 15% και 13%. Αρνητική το 12%, 26% και 14% και μάλλον αρνητική το 14%, 15% και 14%.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Ζητούμενο η λύση και ΟΧΙ η οποιαδήποτε λύση

Συνηγορούμε υπέρ μιας σθεναρής στάσης του ΟΧΙ

«Τούτες τις κρίσιμες ώρες που διέρχεται η Κυπριακή Δημοκρατία, ευθύνη των πανεπιστημιακών είναι να λένε την αλήθεια. Δεν είναι καιρός για επιτήδεια ουδετερότητα ούτε κι εποχή των θεατών της δράσης». Με τα λόγια αυτά προλογίζουν τη διακήρυξή τους με την οποία τάσσονται εναντίον του σχεδίου Ανάν, Πανεπιστημιακοί σε Ιδρύματα της Κύπρου και στην οποία αναφέρουν: «Το ζητούμενο για τον τόπο μας είναι η λύση του προβλήματος και όχι η οποιαδήποτε λύση».

Και δηλώνουν: «Αυτήν ακριβώς τη δυναμική και, συνάμα, προοπτική, προκρίνουμε μέσα από το δημιουργικό και ρεαλιστικό ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004. Το ΟΧΙ δημιουργεί τους κατάλληλους όρους αλλά και τις προϋποθέσεις για βιώσιμη, λειτουργική και δίκαιη λύση του Κυπριακού».

Το κείμενο υπογράφουν οι:

ΑΓΓΕΛΑΤΟΣ Δημήτρης, Πανεπιστήμιο Κύπρου

ΒΟΛΟΣ Χρήστος, Cyprus College

ΒΟΥΤΟΥΡΗΣ Παντελής, Πανεπιστήμιο Κύπρου

ΓΕΩΡΓΗΣ Γιώργος, Πανεπιστήμιο Κύπρου

ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. Γεώργιος, Cyprus College

ΓΟΥΛΙΑΜΟΣ Κώστας, Cyprus College

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Κυριάκος, Πανεπιστήμιο Κύπρου

ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ Λουκία, Cyprus College

ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ Ανδρέας, Cyprus College

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ Αγγελος, Πανεπιστήμιο Κύπρου

ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ Αντώνης, Cyprus College

ΙΑΚΩΒΟΥ Χρήστος, Πανεπιστήμιο Κύπρου

ΚΑΚΑΣ Αντώνης, Πανεπιστήμιο Κύπρου

ΚΑΤΣΙΚΙΔΗΣ Σάββας, Πανεπιστήμιο Κύπρου

ΚΟΥΜΑΡΙΑΝΟΥ Αικατερίνη, Πανεπιστήμιο Κύπρου

ΚΩΜΟΔΡΟΜΟΣ Πέτρος, Πανεπιστήμιο Κύπρου

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Ανδρέας, Πανεπιστήμιο Κύπρου

ΚΩΣΤΡΙΚΚΗΣ Λεόντιος, Πανεπιστήμιο Κύπρου

ΛΑΖΑΡΟΥ Μαρία, Cyprus College

ΜΑΛΛΟΥΠΠΑΣ Ανδρέας, Πανεπιστήμιο Κύπρου

ΜΑΡΟΥΧΟΣ Χρίστος, ΑΤΙ

ΜΑΡΟΥΧΟΥ Δέσποινα, Cyprus College

ΜΑΥΡΙΔΗΣ Κώστας, Πανεπιστήμιο Κύπρου

ΜΕΛΑΚΟΠΙΔΗΣ Κώστας, Πανεπιστήμιο Κύπρου

ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ Αλέξανδρος, Cyprus College

ΟΘΩΝΟΣ Ανδρέας, Πανεπιστήμιο Κύπρου

ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ Ανδρέας, Cyprus College

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Αννα, Πανεπιστήμιο Κύπρου

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Πάμπος, Cyprus College

ΠΑΠΑΔΗΣ Δημήτρης, Πανεπιστήμιο Κύπρου

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Κατερίνα, Cyprus College

ΠΑΠΑΣΑΒΒΑΣ Σάββας, Πανεπιστήμιο Κύπρου

ΠΑΤΣΑΛΙΔΗΣ Χρήστος, Cyprus College

ΠΙΕΡΗΣ Μιχάλης, Πανεπιστήμιο Κύπρου

ΡΑΖΗΣ Πάνος, Πανεπιστήμιο Κύπρου

ΣΑΒΕΡΙΑΔΗΣ Αλέξης, ΑΞΙΚ

ΣΑΜΑΡΑΣ Γεώργιος, Πανεπιστήμιο Κύπρου

ΣΑΜΟΥΗΛ Αλεξάνδρα, Πανεπιστήμιο Κύπρου

ΣΕΡΑΦΕΙΜ Κώστας, Cyprus College

ΣΟΛΩΜΟΝΙΔΗΣ Πανίκος, Cyprus College

ΣΟΥΡΟΥΚΛΗΣ Χριστάκης, Cyprus College

ΣΩΤΗΡΙΟΥ Ανδρέας, Πανεπιστήμιο Κύπρου

ΤΖΙΤΖΙΜΠΟΥΡΟΥΝΗΣ Θεόδωρος, Cyprus College

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ Δημήτρης, Πανεπιστήμιο Κύπρου

ΤΣΕΡΤΟΣ Χαράλαμπος, Πανεπιστήμιο Κύπρου

ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ Κώστας, Intercollege

ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Ιουλία, Πανεπιστήμιο Κύπρου

«ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ»
Χαιρετίζουμε τον αγώνα και το πνεύμα αντίστασης του κυπριακού λαού

Πάνω από 200 πολίτες, πανεπιστημιακοί, συνδικαλιστές, παράγοντες της κοινωνικοπολιτικής ζωής του τόπου υπογράφουν κείμενο που το ονομάζουν «Πρωτοβουλία κατά του σχεδίου Ανάν».

Οι υπογράφοντες είναι οι:

ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ Ανδρέας, Συνδικαλιστής ΔΕΗ

ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ Κώστας, Επικ. Καθηγ. Παν. Πάτρας

ΑΛΕΞΙΟΥ Θεόδωρος, Καθηγητής ΜΕ

ΑΛΕΞΙΟΥ Χρίστος, Συγγραφέας

ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ Χαρ., Γιατρός, ΠΚ Εξαρχείων ΣΥΝ

ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ Λάμπρος, Κτηνίατρος, Αντιπρόεδρος Πανελληνίου Συλ. Κτηνιάτρων

ΑΝΤΩΝΙΟΥ Νέστορας, Συνδικαλιστής ΓΝ Λάρισας

ΑΝΤΩΝΙΟΥ Σπύρος, ΠΚ Λαμίας ΣΥΝ

ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ Γρηγόρης, Γραφίστας

ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Γιώργος, Λογιστής

ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Ευάγγελος, καθηγητής

ΑΡΑΠΚΟΥΛΕ Δέσποινα, Δήμαρχος Γιαννούλης

ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΙΤΗΣ Γιάννης, Π. Επιτροπή Κομμουνιστικής Ανανέωσης

ΑΡΧΟΝΤΗΣ Χαρίλαος, ΔΣ Ομοσπ. Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας - Μέλος Γραμματείας της ΠΑΣΥ

ΑΣΠΡΑΓΚΑΘΟΣ Νικόλαος, Καθηγητής Πανεπ. Πάτρας

ΑΣΤΕΡΙΟΥ Δημήτρης, Συντάκτης Εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ

ΑΣΤΕΡΙΟΥ Ελένη, Μεταφράστρια

ΑΦΕΝΤΟΥΛΗ Αννα, ΠΚ Αερομεταφορών ΣΥΝ

ΒΑΓΕΝΑΣ Μιχάλης, Ταμίας ΔΣ ΕΚ Λάρισας

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Γιάννης, Π. Επιτροπή Κομμουνιστικής Ανανέωσης

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Θωμάς, Μέλος ΔΣ ΕΚ Λάρισας

ΒΑΦΕΙΔΗ Αννα (Νανά), Νομικός - Καμπάνια Αντι2004

ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ Αλέκος, Π. Γραμματεία Κομμουνιστικής Ανανέωσης

ΒΕΡΝΑΡΔΟΥ Μαρία, Μηχανικός

ΒΛΑΧΑΔΑΜΗΣ Σπύρος, Φοιτητής

ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ Νίκος, Γεωπόνος

ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ Αντώνης, Πολιτικός Επιστήμονας Οικονομολόγος

ΒΡΕΤΤΟΣ Σπύρος, Ποιητής

ΒΡΥΩΝΗ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ Βιργινία, Τ. Πρόεδρος Εφετών

ΓΑΛΑΝΗΣ Νίκος, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΚΟΕ

ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ Νίκος, Δήμαρχος Νέσσωνος

ΓΕΡΟΤΖΙΑΦΑΣ Γρηγόρης, Γιατρός

ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ Κατερίνα, Ζωγράφος

ΓΕΩΡΓΙΟΥ Χρήστος, Αναπλ. Καθηγητής Πανεπ. Πάτρας

ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ Εύη, Φιλόλογος

ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ Χριστόδουλος, Καθ. Πανεπιστημίου

ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ Κώστας, Δημοσιογράφος

ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ Νικόλαος, Πρ. Δήμαρχος Πρέβεζας

ΓΙΩΤΑΣ Τσέλνικος Κώστας, εκπαιδευτικός

ΓΚΟΓΚΟΣ Βαγγέλης, ΠΚ Ηλιούπολης ΣΥΝ

ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ Γιάννης, Π. Επιτροπή Κομμουνιστικής Ανανέωσης

ΓΡΟΛΙΟΣ Γιώργος, Λέκτορας ΑΠΘ

ΔΑΛΛΑΣ Γιάννης, Ποιητής Δημοσιογράφος

ΔΑΟΥΛΑΣ Ιωάννης, Μέλος ΔΣ ΕΚ Λάρισας

ΔΕΛΗΒΕΡΗΣ Βασίλης, Μεταλλειολόγος Μηχανικός

ΔΕΜΙΡΗΣ Σπύρος, Μέλος ΔΣ ΕΚ Λάρισας

ΔΕΡΜΙΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Χρήστος, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Μ., ΠΚ Κηφισιάς ΣΥΝ

ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Μπάμπης, ΠΚ Ζωγράφου ΣΥΝ

ΔΡΟΣΟΠΟΥΛΟΣ Κ., Μέλος ΔΣ σωματ. Υπαλλήλων Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος

ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ Φιλοκράτης, Επικ. Καθηγ. Παν. Πάτρας

ΖΕΡΜΠΕΤΖΗΣ Χρυσόστομος, Μέλος ΔΣ ΕΚ Λάρισας

ΖΕΥΓΩΛΗ Μαρία, Π.Γραμματεία Κομμουνιστικής Ανανέωσης

ΖΟΡΜΠΑΛΑ Αλέκα, Δικηγόρος, Π.Γραμματεία Κομμουνιστικής Ανανέωσης

ΖΟΡΜΠΑΛΑ Τίνα, Λέκτορας, Παν. Αιγαίου

ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Δημήτριος, Επικ. Καθηγ. Παν. Πάτρας

ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Κυρ., Δημ. Κίνηση «Αναγέννηση» Πειραιά

ΘΕΟΦΙΛΟΥ Ανδρέας, Διευθυντής ερ. ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»

ΘΕΡΙΑΝΟΣ Κώστας, Καθηγητής ΜΕ- Συγγραφέας

ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ Δημήτρης, επικ. Καθηγ. Παν. Πάτρας

ΚΑΖΑΚΗΣ Δημήτρης, Οικονομολόγος - Συντάκτης εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ

ΚΑΚΑΓΙΑΝΝΗΣ Νικόλαος, Πρόεδρος Δημ. Συμβ. Δήμου Νέσσωνος

ΚΑΚΝΑΒΑΤΟΣ Εκτωρ, Ποιητής

ΚΑΛΑΪΤΖΗ Μυρίνα, Φιλόλογος

ΚΑΜΠΑ Ρούλα, ΠΚ Χαλανδρίου ΣΥΝ

ΚΑΝΤΕΛΙΑ Γεωργία, Μέλος ΔΣ ΕΚ Λάρισας

ΚΑΠΟΓΙΑΝΝΗΣ Δημήτρης, Επικ. ΚαθηγητήςΤΕΙ Μεσολ.

ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ Νίκος, πρ. Δημ. Σύμβ. Δ. Αρταίων

ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ Νίκος, Λογιστής

ΚΑΡΑΛΗ Αιμιλία, ΔΦ

ΚΑΡΙΜΠΑΛΗ Γιάννα, ΠΚ Ζωγράφου ΣΥΝ

ΚΑΤΙΝΤΣΑΡΟΣ Τάσος, Πρόεδρος Συλλόγου Προσωπ. Μελών ΟΤΟΕ

ΚΑΤΣΙΩΛΗ Ελένη, Π. Επιτροπή Κομμουνιστικής Ανανέωσης

ΚΑΥΚΙΑΣ Γιώργος, Φοιτητής

ΚΙΤΣΙΔΗΣ Χρήστος, Δημ. Σύμβ. Τυρνάβου

ΚΟΚΚΙΝΟΥ Μαρία, Ζωγράφος

ΚΟΛΟΒΟΣ Γιώργος, πρ. Πρόεδρος ΕΑΣ Λάρισας Τυρνάβου Αγιάς

ΚΟΝΔΥΛΗ Ελένη, Επικ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου

ΚΟΡΝΑΡΟΣ Μιχάλης, Λέκτορας Πανεπιστημίου

ΚΟΥΒΕΛΑΚΗΣ Στάθης, Λέκτορας Kings University Αγγλία

ΚΟΥΓΙΟΥΦΑ Νάνσυ, Μουσικός

ΚΟΥΛΑΣ Γιώργος, Μέλος ΚΠΕ ΔΗΚΚΙ

ΚΟΥΜΑΣ Δημήτρης, Γεωπόνος

ΚΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ Νίκος, Ιδιωτικός Υπάλληλος

ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ Δέσποινα, Ιδιωτική υπάλληλος, ΔΣ Σωματείου Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου

ΚΡΑΒΑΡΗΣ Κωνσταντίνος, Καθ. Πανεπιστημίου

ΚΡΕΜΜΥΔΑΣ Κώστας, Ποιητής - εκδότης περιοδικού ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ

ΚΟΚΟΛΙΑΣ Απόστολ., Δικηγόρος - ΠΚ Βύρωνα ΣΥΝ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ - ΧΑΓΙΟΥ Ελεονόρα, Μηχανικός

ΚΩΣΤΗΣ Αθανάσιος, Αγροτοσυνδικαλιστής

ΛΑΔΑΣ Ιωάννης, ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ

ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ Νίκος, Οικονομολόγος -συνδικαλιστής

ΛΑΜΠΡΟΥ Αφροδίτη, Σχεδιάστρια

ΛΕΚΚΑ Αλεξάνδρα, Καθηγήτρια ΜΕ, εκπρόσωπος ΕΛΜΕ Χίου

ΛΕΝΗΣ Δημήτρης, Ερευνητής, Κέντρο Ερευνών «Δημόκριτος»

ΛΕΟΝΤΑΡΙΤΗΣ Γιώργος, Δημοσιογράφος

ΛΙΑΜΠΑΣ Τάσος, Λέκτορας ΑΠΘ

ΛΙΟΔΑΚΗΣ Γιώργος, Καθ. Πολυτεχνείου Κρήτης

ΛΙΟΛΙΟΣ Πάρις, Αντιπρ. ΔΣ ΕΚ Λάρισας

ΛΟΥΤΡΙΩΤΗ Ευτυχία, Μέλος ΔΣ ΕΚ Λάρισας

ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Τάκης, Τελωνειακός

ΜΑΝΗ Βούλα, Συγγραφέας

ΜΑΝΙΩΤΗΣ Γιώργος, Αν. Καθ. Πανεπιστημίου

ΜΑΝΤΑΣ Παναγιώτης, Διοικ. Επιτροπή ΔΗΚΚΙ

ΜΑΡΑΓΚΟΣ Χρήστος, Συνδικαλιστής ΔΕΗ

ΜΑΡΚΑΚΗΣ Γιάννης, Διοικ. Επιτροπή ΔΗΚΚΙ

ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ Τάκης, Π. Γραμματεία Κομμουνιστικής Ανανέωσης

ΜΑΤΣΑ Κατερίνα, Δρ. Ψυχίατρος

ΜΑΤΣΟΥΚΑΣ Νίκος, Αναπλ. Καθηγητής Πανεπ. Πάτρας

ΜΕΛΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ Σπύρος, Μέλος ΔΣ σωμ.εργαζ. ΝΕΩΝ ΤΕΧΝ. ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΜΗΤΣΙΜΠΟΥΝΑΣ Δημήτρης, Επ. Καθηγ. Πανεπιστημίου

ΜΙΧΑΗΛ Σάββας, Δοκιμιογράφος

ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ Αλέκος, ΠΚ Πετραλώνων ΣΥΝ

ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ Ελένη, Εργ. ΥΠΟ

ΜΠΑΓΙΩΝΑΣ Α., Καθ. Πανεπιστημίου

ΜΠΑΚΟΥΛΑΣ Χαραλ., Νομ. Σύμβουλος Λάρισας

ΜΠΑΛΤΑΣ Μπάμπης, Εκπαιδευτικός

ΜΠΑΡΑΚΑΚΟΣ Γιάννης, Γεωπόνος

ΜΠΕΤΖΕΛΟΣ Τάσος, Μεταφραστής

ΜΠΙΣΤΗΣ Χρήστος, ΕΚΚΕ

ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ Ευτύχης, Καθ. Πανεπιστημίου

ΜΠΟΥΖΑΣ Δημήτρης, Μέλος ΔΣ σωμ. εργαζ. ΝΕΩΝ ΤΕΧΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΗ Φανή, Εργ. ΥΠΠΟ

ΜΠΡΕΚΗΣ Ηλίας, Οργ. Γραμματέας Σωματείου Χειριστών

ΜΥΡΑΤ Αλέξανδρος, Διευθυντής «Καμεράτας»

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Ηλίας, Διοικ. Επιτροπή ΔΗΚΚΙ

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Τάκης, Καθηγητής ΤΕΙ Μεσολογγίου

ΝΙΤΑ Βαρβάρα, Αγιογράφος

ΝΤΖΟΥΜΑΝΙΚΑ Χρυσούλα, Μέλος ΚΠΕ ΔΗΚΚΙ

ΝΤΟΥΡΟΥ Ευαγγελία, Δημοσιογράφος

ΝΤΟΥΣΙΑ Σοφία, Πιανίστρια

ΞΗΡΟΚΩΣΤΑΣ Χρήστος, Φοιτητής Ιατρικής

ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΣ Ανδρέας, Ποιητής

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗ Δέσποινα, Ιατρός Τομέας Υγείας ΔΗΚΚΙ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Απόστολος, Μεταφραστής

ΠΑΝΟΥΣΗΣ Γιάννης, Καθ. Πανεπιστημίου

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ Παναγιώτης, ΠΚ Βύρωνα ΣΥΝ

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Ιωάννης, Αναπλ. Γραμματέας ΕΟ Αγροτικών Συλλόγων Ν.Λάρισας

ΠΑΠΑΔΟΠΕΤΡΑΚΗΣ Ευτ., Λέκτορας Παν. Πάτρας

ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Βασίλειος, Μέλος ΔΣ ΕΚ Λάρισας

ΠΑΠΑΛΕΞΙΟΥ Νίκος, Διδάσκων Πανεπιστημίου Αιγαίου

ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ Μ., Γεωπόνος

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Νίκος, ΙΓΜΕ

ΠΑΠΑΧΑΤΖΗΣ Ηλίας, Καθηγητής ΜΕ,

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ Δημήτρης, Συγγραφέας

ΠΑΤΕΛΗΣ Δημήτριος, Επίκουρος Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης

ΠΛΑΓΓΙΣΤΟΣ Γιάννης, Αν. Καθηγητής ΑΠΘ

ΠΟΛΥΖΟΣ Νίκος, Αγροτοσυνεταιριστής

ΠΟΛΥΖΩΝΗΣ Βαγγέλης, Μέλος ΔΣ Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου

ΡΑΧΙΩΤΗΣ Γιώργος, Γιατρός, ΔΣ Εταιρείας Ιατρικής Εργασίας και Περιβάλλοντος

ΡΗΓΑΤΟΣ Διονύσης, ΠΚ Ηλιούπολης ΣΥΝ

ΡΗΓΟΣ Γιάννης, Μηχανικός μέλος ΓΣ ΤΕΕ

ΡΙΖΟΥΛΗΣ Κωνσταντίνος, Μέλος ΔΣ ΕΚ Λάρισας

ΡΙΝΑΛΝΤΙ Ρούντι, Γραφικές Τέχνες ΚΟΕ

ΡΟΒΟΛΗΣ Παύλος, ΓΓ ΕΚ Θήβας

ΡΟΥΣΗΣ Γιώργος, Καθ. Παντείου Πανεπιστ.

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ Αχιλλέας, μέλος ΚΠΕ ΔΗΚΚΙ

ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Σπύρος, Δ.Πανεπιστήμιο Πατρών

ΣΑΜΑΡΑΣ Νίκος, Αναπλ. Καθηγητής Πανεπ. Πάτρας

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ Δημήτρης, Συγγραφέας

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ Νίκος, συγγραφέας

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΥ Αγγελική, αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου

ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Νίκος, Διοικ. Επιτροπή ΔΗΚΚΙ

ΣΑΡΟΛΑΣ Δημήτρης, Δημοτικός Σύμβουλος Δ. Βύρωνα

ΣΜΥΡΝΙΩΤΗΣ Χάρης, ΓΓ Σωματείου ΙΓΜΕ

ΣΟΥΚΗΣ Δημήτρης, Συνδικαλιστής ΔΣ Μηχανικών ΔΕΗ

ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ Βασίλης, Πολιτιστική Κίνηση Πειραιά

ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ Δημήτρης, Μέλος ΚΠΕ ΣΥΝ

ΣΟΥΜΠΛΗΣ Θανάσης, ΠΚ Εξαρχείων ΣΥΝ

ΣΠΑΡΤΙΝΟΣ Δημήτρης, Λέκτορας Παν. Πάτρας

ΣΤΑΜΟΥΛΑΚΗΣ Βασίλης, Μέλος ΔΣ ΕΚ Λάρισας

ΣΤΑΥΡΑΣ Νίκος, Συνδικαλιστής ΙΓΜΕ

ΣΤΟΦΟΡΟΠΟΥΛΟΣ Θέμος, Πρέσβης ε.τ.

ΣΩΤΗΡΗΣ Παναγιώτης, Μέλος ΔΣ ΟΙΕΛΕ

ΤΑΤΣΗΣ Σπύρος, Εκπαιδευτικός

ΤΕΡΕΖΗΣ Χρήστος, Καθηγητής Πανεπ. Πάτρας

ΤΕΡΖΑΚΗΣ Φώτης, Συγγραφέας

ΤΖΗΚΑΣ Χρήστος, Λέκτορας ΑΠΘ

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ Στέφανος, Φιλόλογος

ΤΡΙΑΝΤΟΣ Βαγγέλης, ΠΚ Αρτας ΣΥΝ

ΤΡΙΑΝΤΟΥ Ιφιγένεια, Παν. Ιωαννίνων

ΤΡΙΜΠΕΡΗΣ Γιώργος, Αν. Καθηγ. Πανεπιστημίου

ΤΣΑΓΚΑΡΟΓΙΑΝΝΗΣ Δημήτρης, Ηλ. Μηχανικός

ΤΣΑΛΟΠΟΥΛΟΣ Θανάσης, Πρώην Πρόεδρος ΕΑΣ Φαρσάλων

ΤΣΑΦΟΡΑ Αναστασία, Καθ. Αγγλικής Φιλολογίας

ΤΣΑΧΑΓΕΑΣ Παναγιώτης, Βιολόγος Μεταφραστής

ΤΣΙΑΚΑΛΟΣ Γιώργος, Εκτελωνιστής

ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ Μάκης, Μηχανικός

ΤΣΙΟΓΚΑΣ Δημήτριος, Πρόεδρος ΕΚ Λάρισας

ΤΣΟΥΜΠΕΛΗΣ Δημήτρης, Καθηγητής Πανεπ. Πάτρας

ΤΣΩΛΗΣ Αλέξανδρος, τ. Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ

ΦΑΛΙΑΚΗΣ Ιωάννης, Εκπαιδευτικός Συνδικαλιστής

ΦΕΛΟΥΖΗΣ Βαγγέλης, Διδάσκων Πανεπιστημίου Αιγαίου

ΦΗΜΗ Δήμητρα, Φιλόλογος

ΦΥΤΡΟΣ Πέτρος, Φιλόλογος

ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Τάκης, Συγγραφέας, τ.καθηγητής Πανεπιστημίου Β. Λονδίνου

ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Τάσος, Γραμματεία ΠΑΜΕ

ΧΑΛΒΑΤΖΑΡΑΣ Ευθύμιος, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Νίκαιας

ΧΑΜΗΛΑΚΗ Κατερίνα, Συμβασιούχος ΥΠΠΟ

ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ Γιάννης, Δικηγόρος

ΧΑΤΖΗΗΛΙΑΣ Ναπολέων, Π. Επιτροπή Κομμουνιστικής Ανανέωσης

ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ Βασίλης, Μέλος ΔΣ Σωματ. Εργαζομ. Ν. Αγ. Ανδρέας Πατρών

ΧΙΝΤΖΟΓΛΟΥ Θεοδόσιος, Κοινωνικός Ψυχολόγος

ΧΡΥΣΗΣ Αλέξανδρος, Επ. Καθηγητής Παντείου

Motion Team

Τίμησαν τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα

Εκδήλωση τιμής στους δημοκράτες αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, που με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές μαρτύρησαν και θυσιάστηκαν στον αγώνα ενάντια στη στρατιωτικοφασιστική χούντα που είχαν επιβάλει οι ιμπεριαλιστές στη χώρα μας, πραγματοποίησε χθες η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, με αφορμή τη μαύρη επέτειο τους πραξικοπήματος της 21ης Απρίλη του 1967.

Παρά τη δυνατή βροχή, εκατοντάδες φίλοι και οπαδοί του Κόμματος, νεολαίοι, πήραν μέρος στην εκδήλωση που ξεκίνησε με πορεία από τα γραφεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ και κατέληξε έξω από το τότε κτίριο της Ασφάλειας, το άντρο βασανιστηρίων και εκτελέσεων.

Εξω από την είσοδο του τότε κτιρίου της Ασφάλειας, οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ κατέθεσαν στεφάνια στη μνήμη όλων των αγωνιστών και των πρωτομαρτύρων κομμουνιστών Γιώργη Τσαρουχά, Νίκου Νικηφορίδη και Γιάννη Χαλκίδη, ενώ μίλησε ο Φάνης Καρκατζούνης, μέλος του ΝΓ της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ζωντάνεψαν άθλοι της πιο βαθιάς παρανομίας

Εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου «Παράνομες Χειρόγραφες Εφημερίδες από τις Φυλακές και τις Εξορίες»

Motion Team

Πτυχές από τον άθλο των πολιτικών κρατουμένων, κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών, στις συνθήκες της πιο βαθιάς παρανομίας, που κρατούσε άσβεστη τη φλόγα για αντίσταση κι αγώνα, παρουσιάστηκαν στη διάρκεια εκδήλωσης-παρουσίασης του βιβλίου «Παράνομες Χειρόγραφες Εφημερίδες από τις Φυλακές και τις Εξορίες» το οποίο κυκλοφόρησαν οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή». Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης και η «Σύγχρονη Εποχή».

Η αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας γέμισε από τους εργάτες του χεριού και του πνεύματος, τους νεολαίους, τους αγωνιστές που έζησαν στα μαύρα χρόνια της παρανομίας και των διώξεων. Στιγμές του τιτάνιου αγώνα «ζωντάνεψαν» μέσα από τις αναγνώσεις μαρτυριών των ίδιων των πρωταγωνιστών της εποποιίας του «παράνομου Τύπου», που έκαναν οι ηθοποιοί Ρούλα Παντελίδου και Θανάσης Κεραμίδας.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής του «Ριζοσπάστη», ο Δημήτρης Γουσίδης, πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ, και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου, Δημήτρης Σέρβος.

Η έκδοση αυτή περιλαμβάνει υλικά για τις παράνομες χειρόγραφες εφημερίδες που εκδίδονταν απ' τους εξόριστους στα νησιά, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως τόποι εξορίας μέχρι το 1974. Και όπως είπε ο Δημήτρης Σέρβος, «αποτελεί τιμή για τον κρατούμενο-εξόριστο, που μέσα σε αντίξοες συνθήκες κατάφερνε να κρατά ελεύθερη τη σκέψη του, να "εκδίδει" εφημερίδα που να ενημερώνει, να διαφωτίζει, να ατσαλώνει το φρόνημα, να ψυχαγωγεί, να μορφώνει.


Motion Team

Για τους πολιτικούς εξόριστους η παράνομη χειρόγραφη εφημερίδα ήταν ένα όπλο στα χέρια τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν έναν πανίσχυρο αντίπαλο».

«Ιερό» από ιδεολογική άποψη χαρακτήρισε το υλικό του βιβλίου ο Δημήτρης Γουσίδης, γιατί, όπως είπε, «συνδέεται άμεσα με αγώνες και θυσίες». Πρόσθεσε πως πρόκειται για βιβλίο σπάνιας αξίας, που «για αρκετούς θα είναι "ευαγγέλιο", αλλά για όλους θα είναι ένας θησαυρός της βιβλιοθήκης τους». Και έκλεισε αναφερόμενος στον ιστορικό ρόλο που διαδραμάτισε το ΚΚΕ στην Ελλάδα: «Ανεξάρτητα από τις ιστορικές εξελίξεις και τη γνώμη που έχει κανείς γι' αυτές ή για τις ιδιότητες της ιστορικής πορείας, δεν μπορεί να αγνοήσει τον ιστορικό ρόλο που διαδραμάτισε στη χώρα μας το αρχαιότερο από τα σημερινά κόμματα, το ΚΚΕ, ούτε την αποφασιστική συμβολή του στις κοινωνικές κατακτήσεις του ελληνικού λαού. Οπως είπε ο ποιητής, "για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλιά πολλή". Και για να γυρίσει κάπως ο ήλιος της κοινωνικής δικαιοσύνης στη χώρα μας χρειάστηκε πολλή δουλιά, μέγα μέρος της οποίας την έκαμε το ΚΚΕ».

Στην «κλωστή» που συνδέει το νήμα του χτες, του τότε, με το σήμερα και το αύριο, σε άλλες βέβαια συνθήκες, αλλά με τα ίδια οράματα και ιδανικά, τις ίδιες αξίες και τους ανεκπλήρωτους ακόμα στόχους, αναφέρθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, σημειώνοντας πως σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει η ίδια ανάγκη, η ίδια ευαισθησία, ο ίδιος προβληματισμός και αγωνία για την αναζήτηση της αλήθειας και του δίκιου. Σήμερα είναι η εποχή που απαιτείται εξίσου γενναία και θαρραλέα στάση. Ολων! Και των δημοσιογράφων και των εργαζομένων και των νέων ανθρώπων.

«Ομως, σήμερα, όσο κι αν ψάξει κανείς στο χώρο του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, δε θα βρει δυστυχώς πολλά παραδείγματα που να κινούνται έστω και σε γενική κατεύθυνση σύγκρουσης με τις κυρίαρχες πολιτικές επιλογές, που να ανοίγουν δρόμους σε μια διαφορετική κατεύθυνση η οποία να υπηρετεί τα λαϊκά και όχι τα μονοπωλιακά συμφέροντα», ανέφερε.

Επίσης, σημείωσε πως ακολουθείται συστηματικά επιθετική και εχθρική πολιτική κατά όσων εξακολουθούν να αντιστέκονται. Και στο μάτι του κυκλώνα βρίσκονται οι ριζοσπαστικές αγωνιστικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας, το ίδιο το ΚΚΕ και το όργανο της ΚΕ του, ο «Ρ».

Και ανέφερε το παράδειγμα του αποκλεισμού του ΚΚΕ από τα ΜΜΕ μετά τις εκλογές και κυρίως από τότε που μπήκε στο επίκεντρο των εξελίξεων το Κυπριακό, ενώ την ίδια ώρα παρελαύνουν καθημερινά στα ΜΜΕ εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ. «Το μόνο κριτήριο είναι η στάση τους απέναντι στα δημοψηφίσματα και στο "σχέδιο Ανάν". Αν είναι με το ΝΑΙ. Αν λειτουργούν ως παπαγαλάκια με βάση το κείμενο "προπαγάνδας" που στάλθηκε από τις ΗΠΑ ακόμα από τις μέρες της Λουκέρνης, όπου, προς όνειδος της δημοσιογραφίας, σε μια βραδιά άρχισαν όλοι, δημοσιογράφοι και "αναλυτές", να παπαγαλίζουν τα ίδια ακριβώς "επιχειρήματα". Αν εξαίρουν το ρόλο των ΗΠΑ, της ΕΕ, του ΓΓ του ΟΗΕ. Τότε τους καλούν αμέσως και βρίσκονται "πρώτο τραπέζι πίστα"! Αν είναι με θολές απόψεις - και λίγο "ναι" και λίγο "όχι" - με μπόλικη δόση "νηφαλιότητας" και "μελέτης των παραμέτρων", τότε επίσης είναι καλοδεχούμενοι στις διάφορες εκπομπές! Αν επίσης είναι μεν "οπαδοί του ΟΧΙ", όμως το "όχι" τους έχει μπόλικη δόση εθνικισμού, τότε τους καλούν για να γίνονται άλλοθι των καναλιών αλλά και για να παρουσιάζεται το ΝΑΙ ως πιο "ρεαλιστικό και νηφάλιο" (!) μπροστά στις "εξαλλοσύνες των εθνικιστών"! Αν πάλι το πολύ πολύ κάποιοι μιλούν μόνο για το "ευρωπαϊκό κεκτημένο" περιφέροντας τη γνωστή ευρω-λαγνεία τους, τότε μπορεί να βρεθεί κι απ' αυτούς κανένας στα "παράθυρα"!

Ποιοι οι μονίμως απόντες, εκτός εξαιρέσεων; Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και όσοι έχουν διατυπώσει ένα βροντερό ΟΧΙ στο "σχέδιο Ανάν", από σκοπιά αντιιμπεριαλιστική, γνήσια πατριωτική και ταυτόχρονα διεθνιστική».

Στην εκδήλωση αναγνώστηκαν επιστολές που έστειλαν η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, η Ενωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου, το Κέντρο Μελέτης Ιστορίας Εθνικής Αντίστασης.

Παραβρέθηκε ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Αγγελος Τζέκης, βουλευτής του ΚΚΕ. Επίσης, μεταξύ άλλων, διακρίναμε τον νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη, τον αντιπρύτανη του ΠΑΜΑΚ Κωνσταντίνο Βελέντζα, τους καθηγητές πανεπιστημίου Ηλία Θερμό, Τρύφωνα Κωστόπουλο, Παναγιώτη Παπαδόπουλο, Λεωνίδα Αγγέλη, Σωκράτη Δεληβογιατζή, Λόη Λαμπριανίδη, τον καθηγητή ΤΕΙ Σταύρο Βουλασίκη, τον διευθυντή του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Σπύρο Κουζινόπουλο, τον Μιχάλη Λιάκο, τον Νίκο Μήττα. Επίσης, τους δημοτικούς συμβούλους Θεσσαλονίκης Χρυσούλα Γιαταγάνα και Νεάπολης Γιάννη Κοτσαϊλίδη και τους συνδικαλιστές της ΠΟΕΠΠ Σπύρο Ράλλη, Πέτρο Μυλωνά, Γιάννη Φραγγίδη.

«Το σχέδιο Ανάν: Το λάθος και η επαύριον»

Eurokinissi

1. Το Κόμμα των Πρασίνων της Κύπρου ζητεί, με την από 18ης Απριλίου 2004 αίτησή του, τη γνώμη του προέδρου του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας επί της νομιμότητας και της βιωσιμότητας του Σχεδίου Ανάν για το Κυπριακό, η οποία έχει ως κατωτέρω.

2. Η βιωσιμότης του Σχεδίου Ανάν, αποβλέποντος ως γνωστόν στη συνολική λύση του Κυπριακού, εξαρτάται από το σεβασμό και την τήρηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, διαδικαστικών και ουσιαστικών, που αφορούν στη διεθνή έννομη τάξη, ιδίως δε στην ειρηνική επίλυση των διεθνών συγκρούσεων και το ρόλο του ΟΗΕ στις συγκρούσεις αυτές, καθώς επίσης και στην κυριαρχία και ανεξαρτησία των κρατών - μελών του, όπως η Κυπριακή Δημοκρατία. Εξαρτάται περαιτέρω και από το σεβασμό των αξιωμάτων και αρχών, που διέπουν τη γνήσια και δίκαιη διαπραγμάτευση, ήτοι το σεβασμό της ελευθέρας βουλήσεως των συμβαλλομένων μερών και των δικαιωμάτων τους. Ολο αυτό το πλέγμα των κανόνων συνιστά τη διεθνή νομιμότητα, που δεν είναι απλώς τυπική, αλλά εκφράζει και την ουσιαστική δικαιοσύνη, που σήμερα ορίζεται και ως βιωσιμότης (sustainability). Προς τους κανόνες αυτούς πρέπει να κριθεί το Σχέδιο Ανάν, και όχι προς τα κριτήρια της διπλωματικής και πολιτικής σκοπιμότητας, πολλώ δε μάλλον προς τις «ρεαλιστικές» υποδείξεις αυτοκλήτων τρίτων.

Η παρούσα γνωμοδότηση εστιάζεται μόνο στα μείζονα ζητήματα του Σχεδίου.

3. Τα μείζονα αυτά ζητήματα είναι τα ακόλουθα:

α). Εν πρώτοις ο Γεν. Γραμματεύς του ΟΗΕ, αναλαβών ουσιαστικώς διαιτησίαν προς συμβιβασμόν των διιστάμενων προτάσεων των διαπραγματευόμενων μελών, εξήλθε πράγματι των ορίων των «καλών υπηρεσιών», στις οποίες περιοριζόταν ανέκαθεν η αποστολή του στο Κυπριακό. Και τούτο διότι, μολονότι όργανο του ΟΗΕ εμπεπιστευμένο με την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και των Αρχών του Καταστατικού Χάρτου του ΟΗΕ, εισηγήθη λύσιν η οποία ερείδεται επί τετελεσμένων γεγονότων εκ της παραβιάσεως θεμελιωδών κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και στερήσεως ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ως είναι ιδίως η τουρκική εισβολή και παράνομος κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου, η αναγκαστική ανταλλαγή πληθυσμών, ο εποικισμός του τμήματος αυτού με πολίτες της επιτεθείσης χώρας και η εγκατάστασις κατοχικού ψευδοκράτους.

Αλλά ο Γεν. Γραμματεύς του ΟΗΕ δεν είναι ο οιοσδήποτε «τρίτος» διαιτητής, που προωθεί ή συνδυάζει κατ' οικείαν κρίση τις υποβαλλόμενες σε αυτόν προτάσεις, αλλά, ως αξιωματούχος του ΟΗΕ, οφείλει να ελέγχει τη νομιμότητα των προτάσεων αυτών από της πλευράς της συμφωνίας των προς το Διεθνές Δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και να προωθεί μόνον εκείνες που είναι σύμφωνες προς αυτά.

Εν προκειμένω, όμως, το Σχέδιο Ανάν όχι μόνο δεν εξέπλυνε το στίγμα από τα ειρημένα παράνομα γεγονότα, τα οποία ο ίδιος ο ΟΗΕ είχε επανειλημμένως καταδικάσει, αλλά μετέτρεψε τα γεγονότα αυτά σε συστατικά στοιχεία της λύσεως που εισηγήθη, επιβραβεύοντας τους εισβολείς και τους συνεργούς των και τιμωρώντας τα θύματά των. Διότι αυτό πράγματι σημαίνει η νομιμοποίησις της εδαφικής επικρατείας της εγκαθέτου τουρκοκυπριακής de facto Διοικήσεως, χάριν της οποίας το Σχέδιο Ανάν απεδέχθη και άλλες πρωτοφανείς παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, ως είναι η οριστική εκδίωξη εκ των εστιών των πολλών Ελληνοκυπρίων θυμάτων των εισβολέων, η απώλεια των ιδιοκτησιών των και η νομιμοποίησις των βιαίως εγκατασταθέντων εποίκων.

β). Με την εισήγηση αυτή, ο Γενικός Γραμματεύς δε διστάζει, περαιτέρω, να προτείνει αυτήν ταύτην την κατάλυσιν της νομίμως συνεστημένης και διεθνώς ανεγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας και την εγκαθίδρυσιν νέου κράτους. Με άλλα λόγια, αντί της ανασυντάξεως της κυριάρχου Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτή καταργείται και αντικαθίσταται από άλλο κράτος. Το μέγα αυτό θέμα και οι τεράστιες συνέπειές του για το μέλλον δε φαίνεται να έχει αξιολογηθεί δεόντως μέχρι στιγμής, διότι συγκαλύπτεται με νομικές κατασκευές και επιχειρήματα περί δήθεν συνεχείας. Ομως το νέο κράτος έχει, όχι μόνον άλλην ονομασία, άλλη σημαία, άλλον ύμνο, αλλά κυρίως σημερινή ημερομηνία ενάρξεως. Πέραν όμως του ότι δε νοείται καθ' οιονδήποτε τρόπο νομική αυτοκατάλυσις κράτους, αυτήν εν πάση περιπτώσει δε δικαιούται να προτείνει, ως εκ της θέσεώς του, ο Γενικός Γραμματεύς του ΟΗΕ. Αν τυχόν γίνει δεκτή η πρωτοφανής αυτή νομική φόρμουλα, η ελληνοκυπριακή πλευρά απεμπολεί ουσιαστικώς και για πάντα την ιστορική Κυπριακή Δημοκρατία υπό τη σκέπη της οποίας επεβίωσε, αγωνίσθηκε και έδρασε στη διεθνή Κοινότητα.

γ). Ουσιώδες μέρος του Σχεδίου Ανάν είναι και η επιβίωσις της γνωστής Συμφωνίας Εγγυήσεως του 1960, η οποία διατηρείται ήδη υπέρ της «νέας καταστάσεως πραγμάτων». Τα υπό εγγύησιν κράτη υπήρξαν μορφή εξηρτημένων κρατών που ίσχυσε μεν εις το παρελθόν, αλλά είναι σήμερα ασυμβίβαστος με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτου του ΟΗΕ περί της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και ισοτιμίας των κρατών. Είναι αδιανόητο να προτείνει ο Γενικός Γραμματεύς των Ηνωμένων Εθνών ένα τέτοιο αναχρονιστικό καθεστώς για ένα κράτος κυρίαρχο και ήδη μέλος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

δ). Αντί της γνωστής σε όλο τον κόσμο ομοσπονδίας, επιχειρείται πράγματι η εγκαθίδρυσις ενός είδους συνομοσπονδίας με δύο κυρίαρχα κράτη - μέλη και με θεσμούς μη λειτουργικούς, οι οποίοι δεν εκφράζουν πράγματι τις ανάγκες του πολιτεύματος ενός κράτους - μέλους της ΕΕ, αλλά εσχεδιάσθησαν για να υποδηλώσουν τρόπον τινά τη συγκυριαρχία της Τουρκίας στην Κύπρο, η οποία άλλωστε επικυρούται με τη Συμφωνία Εγγυήσεως. Τοιουτοτρόπως, η μέχρι τούδε de facto Τουρκοκυπριακή Διοίκηση αναβαθμίζεται σε κυρίαρχο κράτος - μέλος, ενώ η μέχρι σήμερον κυρίαρχος και ενιαία Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία διεφύλαξαν και υπερήσπισαν οι Ελληνοκύπριοι, έχοντες δικαίως και τη δεσπόζουσαν συμμετοχή σε αυτήν, υποβαθμίζεται σε ένα εκ των δύο μελών, που θα ιδρύσουν από κοινού ένα νέο κυπριακό κράτος.

ε). Ζήτημα υφίσταται, επίσης, και με τις λεγόμενες κυρίαρχες βρετανικές βάσεις, εμπνεύσεως σαφώς αποικιοκρατικής, τις οποίες κατώρθωσε να εγκαταστήσει η Αγγλία το 1960, προφανώς εκμεταλλευομένη τη θέση της κατά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι οποίες, όμως, σήμερα δεν έχουν καμία θέση στην επικράτεια ανεξαρτήτου και κυριάρχου κράτους - μέλους της ΕΕ. Το θέμα αυτό αφορά βεβαίως και την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλ' οπωσδήποτε δεν είναι δυνατόν να προτείνεται από τον Γεν. Γραμματέα του ΟΗΕ.

στ). Είναι αξιοσημείωτο ότι όλα τα ανωτέρω απαράδεκτα σημεία του Σχεδίου Ανάν προτείνονται προς έγκρισιν διά δημοψηφίσματος εις τους λαούς που αφορούν υπό ασφυκτικές χρονικές και άλλες πιέσεις. Διότι ο παρασχεθείς χρόνος δεν επαρκεί καν για την κατανόηση των ρυθμίσεων από μη ειδικούς, πολλώ δε μάλλον δεν επιτρέπει τον κοινωνικό διάλογο που επιβάλλεται προκειμένου περί μιας ριζικής και μη αναστρεψίμου αλλαγής για την Κυπριακή Δημοκρατία. Και ναι μεν ως δικαιολογία ελέχθη η ανάγκη τηρήσεως των προθεσμιών προς ένταξιν της Κύπρου εις την ΕΕ, πλην τούτο και εξαρχής ανέφικτον ήτο, αλλά και καθόλου αναγκαίο. Διότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει γίνει δεκτή στην ΕΕ ως έχει. Η ελληνική πλευρά δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να βιάσει την κρίσιν της, ούτε και να συμμερισθεί τους λόγους σπουδής που υφίστανται σε τρίτα μέρη, εντός και εκτός της διαφοράς. Επομένως, και εν τούτω, η διαιτησία Ανάν δεν εσχεδιάσθη ούτε ησκήθη με την επιβαλλομένην αμεροληψία.

4. Πάσχον κατά τα ανωτέρω καιρίως το Σχέδιο Ανάν και στερούμενο νομιμότητας και βιωσιμότητας υπό την ανωτέρω εκτεθείσαν έννοια, δε χρήζει καμίας περαιτέρω αναλύσεως των πολλαπλών και εκτενών ρυθμίσεών του, με τις οποίες ματαίως επιδιώκεται η συγκάλυψις της ειρημένης βασικής αντιθέσεώς του προς το Διεθνές Δίκαιο. Συνολική λύσις του Κυπριακού είναι μόνον η αποκατάστασις της διεθνούς νομιμότητας στην Κύπρο, η οποία έχει τρωθεί βαναύσως από το 1974 με την τουρκικήν εισβολή, που έγινε απροκλήτως προς τον αποκλειστικό σκοπό της καταλήψεως κυπριακού εδάφους και ενώ είχε ήδη επιτευχθεί κοινώς συμφωνημένη και λειτουργική λύσις του Κυπριακού στις ενισχυμένες ενδοκυπριακές συνομιλίες των ετών 1972-1974.

5. Τα ανωτέρω μείζονα ζητήματα, που θέτει το επικείμενο δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν, δεν είναι απλώς νομικά, ούτε δογματικά, αλλά έχουν τεραστίαν πρακτική σημασία για όλα μεν τα κράτη που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο, αλλά πολύ περισσότερο για την επιβίωση των μικρών κρατών. Τα κράτη αυτά δεν έχουν άλλην άμυνα από το να υπερασπίζονται με σθένος την ανεξαρτησία των και τους θεσμούς της διεθνούς εννόμου τάξεως, ώστε λύσεις ως το προτεινόμενο Σχέδιον Ανάν να μην αποτελέσουν προηγούμενο για τη γενίκευση παρομοίων μεθόδων στη διεθνή κοινότητα.

6. Κατά ταύτα, η διαιτησία Ανάν υπέπεσε στο ίδιο σφάλμα που είχαν υποπέσει στο παρελθόν οι Ελληνες και Τούρκοι πρωτεργάτες των Συμφωνιών της Ζυρίχης, οι οποίοι επέτυχαν μεν την υπογραφή των Συμφωνιών αυτών, αλλά όχι και την εφαρμογή των στην πράξη. Διότι και εκείνοι είχαν βιαστεί να υπογράψουν ρυθμίσεις στερούμενες εν πολλοίς λειτουργικότητας, με αποτέλεσμα τη γένεση του έκτοτε υφισταμένου κυπριακού προβλήματος. Αλλά από της απόψεως αυτής, μάλιστα, το λάθος της διαιτησίας Ανάν, αποκαλυπτόμενον εγκαίρως κατά το δημοψήφισμα, δε θα έχει ευτυχώς τις συνέπειες της Ζυρίχης.

7. Ασφαλώς θα ήτο ευτύχημα αν οι διακοινοτικές διαπραγματεύσεις είχαν ακολουθήσει άλλη διαδικασία. Αλλά η επικειμένη απόρριψις του Σχεδίου Ανάν δεν προοιωνίζεται ζοφεράν επαύριον. Η προοπτική της ολοκληρώσεως της διαδικασίας εντάξεως της Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μαΐου, κατ' ουδεμίαν λογικήν πρόκειται να διαταραχθεί ουδ' επ' ελάχιστον. Εξηγήσαμε ανωτέρω γιατί η σύνδεση της ολοκληρώσεως των διαπραγματεύσεων με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεν ηδύνατο να έχει ποτέ την έννοιαν αποκλειστικής προθεσμίας. Η κυρίαρχος Κυπριακή Δημοκρατία είναι ελευθέρα να καθορίσει πόσον χρόνον και ποίαν ενημέρωσιν χρειάζονται οι πολίτες της για να αποφασίσουν επί ενός τόσο σοβαρού ζητήματος, οίον είναι το ζήτημα της ανασυντάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η εμμονή στην αντίθετην άποψη σήμερα, είναι παράνομη πίεση τόσον από πλευράς Διεθνούς, όσον και από πλευράς Ευρωπαϊκού Δικαίου.

8. Εξίσου παράνομη πίεση αποτελεί και η συγκεκαλυμμένη απειλή καθ' ην αν δεν επιτευχθεί λύση μέχρι της 1ης Μαΐου, τότε θα υπάρξει έμμεσος αναγνώρισις της Τουρκικής Διοικήσεως διά της απ' ευθείας χρηματοδοτήσεως και ενισχύσεώς της από την ΕΕ. Πρόκειται για εντελώς ανυπόστατο ισχυρισμό. Διότι μόνη αρμοδία να χειρισθεί και το θέμα αυτό, είναι, δυνάμει της Συνθήκης Προσχωρήσεως της Κύπρου στην ΕΕ, η ανεξάρτητος και κυρίαρχος Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία εγένετο δεκτή ως τοιαύτη στην ΕΕ. Δεν πρέπει να λησμονείται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εισήλθε στην ΕE με όλον τον πληθυσμό της (ελληνοκυπριακό και τουρκοκυπριακό) και με ακεραίαν την Επικράτειαν αυτής, περιλαμβανομένου δηλ. και του βορείου τμήματος αυτής, παρανόμως κατεχομένου νυν υπό τουρκικού στρατού. Και επί του τμήματος αυτού ισχύει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, είναι δε απλώς ζήτημα συνετούς κρίσεως η διαχείριση του κεκτημένου αυτού καθ' ον χρόνο θα συνεχίζονται οι ενδοκυπριακές διαπραγματεύσεις. Διότι οι διαπραγματεύσεις αυτές, θάττον ή βράδιον, θα συνεχιστούν και η αποτυχία του Σχεδίου Ανάν θα είναι μία μεταξύ πολλών άλλων μέχρι σήμερα.

9. Κατά ταύτα, η αποτυχία του Σχεδίου Ανάν, οφειλομένη αποκλειστικώς και μόνον στα εγγενή και μείζονα λάθη αυτού, δε συνεπάγεται καμία δραματικήν επαύριον. Κύπρος και Ελλάς οφείλουν να αποκρούσουν σθεναρώς πάσαν απόπειραν σκηνοθεσίας κρίσεως.

Εν όψει των ανωτέρω, είναι ευχής έργον να αποθάνει το Σχέδιον Ανάν. Αυτό δε σημαίνει καθόλου το τέλος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Οι διαπραγματεύσεις αυτές μπορούν και πρέπει να συνεχισθούν χωρίς χρονικές ή άλλες πιέσεις, με βάση πλέον τα εποικοδομητικά στοιχεία που έχουν προκύψει και καταγραφεί από τη μέχρι σήμερα διαπραγμάτευση του προβλήματος. Η καλή θέλησις και η ελευθέρα κοινωνία μεταξύ των δύο μερών, που έχει ήδη αρχίσει να αποκαθίσταται, είναι η μόνη πραγματική εγγύηση για μια γνήσια διαπραγμάτευση σε πολλαπλά επίπεδα. Ετσι, λ.χ., οι οικολόγοι θα συζητήσουν τα κοινά προβλήματα του περιβάλλοντος της Κύπρου, οι επιχειρηματίες τα της αγοράς και των επιχειρήσεων, αρμόδιοι αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές τον χειρισμό των προβλημάτων ενόψει της εντάξεως της Κύπρου στην ΕΕ κ.o.κ. Με τον τρόπον αυτό, κάποια μέρα στο εγγύς μέλλον, που δε δύναται να ορισθεί εκ των προτέρων, οι δύο κοινότητες θα αισθανθούν έτοιμες για το μεγάλο βήμα, που θα είναι τότε πια μικρό, δηλ. να καθορίσουν με νομική ακρίβεια ποιο θα είναι το συνταγματικό καθεστώς της συμβιώσεώς των στην κοινή πατρίδα τους.

Αθήνα, 19 Απριλίου 2004


Του
Μιχαήλ ΔΕΚΛΕΡΗ*
* Ο Μιχαήλ Δεκλερής είναι επ. αντιπρόεδρος του ΣτΕ,πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας

ΚΡΗΤΗ
Ισχυρό ΟΧΙ και από το Ηράκλειο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πολιτική εκδήλωση - συζήτηση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ, χτες το βράδυ, με θέμα «Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι θέσεις του ΚΚΕ», στην αίθουσα του Δήμου «Θεατρικός Σταθμός».

Την εκδήλωση άνοιξε ο Γραμματέας της ΝΕ Δημήτρης Βρύσαλης, σημειώνοντας πως η σημερινή εκδήλωση πραγματοποιείται στα πλαίσια αντίστοιχων εκδηλώσεων του Κόμματος, που γίνονται σε ολόκληρη την Ελλάδα με σκοπό την ενημέρωση του λαού για τη θέση των κομμουνιστών, το ξεκάθαρο και δυνατό ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν, - όπως ανέφερε συγκεκριμένα - αλλά και για να δηλώσουμε την αλληλεγγύη μας στο λαό της Κύπρου.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αμέσως μετά ακολούθησε πλούσια συζήτηση με ερωτήσεις και απαντήσεις.

Ο Μπάμπης Αγγουράκης στην ομιλία του τόνισε πως η σημερινή εκδήλωση, όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα, πραγματοποιείται για να διατρανωθεί η αλληλεγγύη όλων στον κυπριακό λαό.

«Πρέπει και από το Ηράκλειο να φύγει ένα ισχυρό ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν, πολύ περισσότερο που η παρουσία των αμερικάνικων βάσεων στην Κρήτη και των S-300 απαιτούν ακόμη μεγαλύτερη δραστηριοποίηση όλων των αντιιμπεριαλιστικών και φιλειρηνικών δυνάμεων».

«Το πραγματικό δίλημμα - υπογράμμισε - δεν είναι "Ανανιστάν" ή διχοτόμηση, το πραγματικό δίλημμα είναι ενταφιασμός του Κυπριακού ή Κύπρος Ενιαία - Ανεξάρτητη - Ομόσπονδη και διζωνική, χωρίς ξένες βάσεις, στρατούς και προστάτες».

Ακολούθως, πρόσθεσε ότι «το πραγματικό δίλημμα είναι καταδίκη της χούντας και της εισβολής και κατοχής που ακολούθησε ή, σε τελική ανάλυση, επιβράβευσή τους».

Επίσης, χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε αντίστοιχη εκδήλωση στο Ρέθυμνο, που οργάνωσε η ΝΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ, στο Εργατικό Κέντρο, με ομιλητή τον Νίκο Μανουσάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

ΡΟΔΟΣ
Εκρυψαν την αλήθεια από το λαό

Αποσπάσματα από την ομιλία του Σπ. Χαλβατζή, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

«Οι πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό είναι όχι μόνον πυκνές και ενδιαφέρουσες, αλλά ανησυχητικές και επικίνδυνες από την άποψη της διάθεσης των δυνάμεων του ιμπεριαλισμού». Τα παραπάνω τόνισε χτες βράδυ ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας σε συγκέντρωση συμπαράστασης στον κυπριακό λαό που διοργάνωσε η ΚΟ Ρόδου του ΚΚΕ.

Ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε τις ευθύνες των άλλων πολιτικών δυνάμεων, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, τονίζοντας πως «η ευθύνη τους συνίσταται ανάμεσα στ' άλλα και στο γεγονός ότι έκρυψαν την αλήθεια από το λαό». Οπως υπογράμμισε: «Πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε ό,τι αφορά την άσκηση πιέσεων και εκβιασμών προς την κυπριακή ηγεσία και στο λαό της Κύπρου. Αποδέχτηκε το "σχέδιο Ανάν" ως ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού. Αυτήν την τοποθέτησή του το ΠΑΣΟΚ τη δήλωσε δημόσια πριν και από την κυπριακή ηγεσία, με επιδίωξη να την προκαταλάβει.

Ο ΣΥΝ συμφώνησε με το "σχέδιο Ανάν". Με τις θέσεις του, με την πολιτική του, έχει αποδείξει για μια ακόμα φορά ότι συμβάλλει στο μέτρο των δυνάμεών του στον αποπροσανατολισμό του λαού. Τι άλλο από χέρι βοήθειας προς τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις είναι οι θέσεις του και η αναγόρευση της ΕΕ στον παράγοντα εκείνο ο οποίος θα οδηγήσει σε δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος. Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΝ κατηγορεί το ΚΚΕ για "απομονωτισμό" και "εθνικισμό", επειδή το Κόμμα μας αντιτάχθηκε και καταδίκασε το "σχέδιο Ανάν" και τη διχοτόμηση της Κύπρου».

Αναφερόμενος στο περιβόητο «ευρωπαϊκό κεκτημένο», τόνισε: «Με αφορμή αυτό και με αιτία την πραγματοποίηση σε πενήντα μέρες από σήμερα των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουμε να σημειώσουμε τα παρακάτω: Τι είναι η ΕΕ; Είναι η καπιταλιστική ενοποίηση, η ιμπεριαλιστική πολιτική στην Ευρώπη, η οποία ευθύνεται για την πιο σκληρή εκμετάλλευση και καταπίεση της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων. Ευθύνεται για τον περιορισμό, αλλά και για το γκρέμισμα των κοινωνικών κατακτήσεων στην παιδεία, την υγεία, την πρόνοια. Ευθύνεται για την ανεργία και το διψήφιο αριθμό που αυτή πέτυχε στα πλαίσιά της. Ευθύνεται για την ιδιωτικοποίηση του δημοσίου τομέα, της παιδείας, της υγείας, της πρόνοιας, του περιβάλλοντος. Ευθύνεται για την εμπορευματοποίηση όλων των κοινωνικών αγαθών. Ευθύνεται για το ξεπούλημα δασών, ακτών, δημόσιας γης και αναπτύσσουν, προωθούν την ανταποδοτικότητα σε όλους τους τομείς της ζωής. Ευθύνεται για μεγάλα εγκλήματα όπως αυτά που συνέβησαν και συμβαίνουν και σήμερα, στα Βαλκάνια, στην πρώην Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν. Στο έγκλημα που συντελείται αυτή την ώρα στο Ιράκ. Για όλα όσα γίνονται στην Παλαιστίνη».

Καταλήγοντας ο ομιλητής και αφού εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, σημείωσε: «Σήμερα το ΚΚΕ, σηκώνοντας τη σημαία της εναντίωσης, της ρήξης, της ανυπακοής με την ΕΕ, της απαίτησης και του αγώνα του για να διαμορφωθούν όροι, συνθήκες και προϋποθέσεις για την αποχώρηση της χώρας μας, αλλά και για την ίδια τη διάλυση της ΕΕ, σηκώνει ταυτόχρονα το λάβαρο της ενότητας εκείνων όλων των δυνάμεων που βλέπουν, έστω και στο βάθος του χρόνου, ως μόνη Ευρωπαϊκή Ενωση την ΕΕ του σοσιαλισμού. Μόνο μια τέτοια προοπτική, μια τέτοια λύση μπορεί να απελευθερώσει τους λαούς της Ευρώπης από την καπιταλιστική εκμετάλλευση και βαρβαρότητα».

Εκδηλώσεις φορέων

- Η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου διοργανώνει συγκέντρωση για τις εξελίξεις στην Κύπρο, σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.

- Συγκέντρωση συμπαράστασης στον κυπριακό λαό οργανώνουν αύριο Παρασκευή η Νεολαία Κυπρίων Ημαθίας και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη Ημαθίας. Η συγκέντρωση θα γίνει στη 1 το μεσημέρι, στην πλατεία Ωρολογίου της Βέροιας.

Μηνύματα αλληλεγγύης από τη Θράκη

Μήνυμα αλληλεγγύης στο δοκιμαζόμενο κυπριακό λαό έστειλαν οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης, με τη μαζική παρουσία τους σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο «Μύλο» με πρωτοβουλία της ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ. Με τα συνθήματα που φώναξαν οι συγκεντρωμένοι και με τα πανό που αναρτήθηκαν στο χώρο της εκδήλωσης, καταγγέλθηκε το κατάπτυστο «σχέδιο Ανάν», ενώ έδωσαν υπόσχεση ότι θα βρίσκονται συνεχώς δίπλα στο λαό της Μεγαλονήσου, στον αγώνα του για ελεύθερη, ανεξάρτητη και ενιαία Κύπρο.

Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο Δημήτρης Κρεωνάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, τόνισε ότι το «σχέδιο Ανάν» νομιμοποιεί την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων που επιβάλλεται στην περιοχή για τη δημιουργία προτεκτοράτου και γι' αυτό το ΚΚΕ από την πρώτη μέρα το χαρακτήρισε απαράδεκτο, που δεν μπορεί να αποτελέσει βάση επίλυσης του Κυπριακού. Κάλεσε το λαό και τη νεολαία του Εβρου να εκφράσει ακόμη πιο έντονα τη συμπαράστασή του στον κυπριακό λαό και να ενισχύσει το ΚΚΕ και τις συνεργαζόμενες μ' αυτό δυνάμεις στις ερχόμενες ευρωεκλογές.

Στην κατάμεστη αίθουσα από εργαζόμενους και εργαζόμενες, νέες και νέους, του ξενοδοχείου «Δημόκριτος», πραγματοποιήθηκε η πολιτική συγκέντρωση της ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ για το Κυπριακό. Στην ομιλία του ο Νίκος Φακιρίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής του ΚΚΕ και γραμματέας της ΝΕ Ροδόπης του ΚΚΕ, υπογράμμισε ότι τις συνέπειες του σχεδίου θα τις πληρώσει σύσσωμος ο λαός της Κύπρου, οι λαοί και των δύο πλευρών. Το ΚΚΕ, πρόσθεσε, θα συνεχίζει τον πατριωτικό και διεθνιστικό αγώνα του, εκφράζοντας έμπρακτα τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στον κυπριακό λαό για μια πραγματικά δίκαιη λύση του Κυπριακού.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συγκεντρώσεις συμπαράστασης σ' όλη την Ελλάδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται σε όλη τη χώρα η υλοποίηση ενός προγράμματος συγκεντρώσεων και άλλων εκδηλώσεων έκφρασης αλληλεγγύης στο δοκιμαζόμενο κυπριακό λαό. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, διοργανώνονται από τις τοπικές ΚΟ που καλούν τον ελληνικό λαό να τις στηρίξει με τη συμμετοχή του. Πιο συγκεκριμένα:

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση συμπαράστασης, αλληλεγγύης στους Ελληνοκύπριους και στους Τουρκοκύπριους, καθώς και αντίθεσης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή της Μεσογείου, διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή 23 του Απρίλη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς (πίσω από το άγαλμα Βενιζέλου).

Στην Πιερία

Συγκέντρωση συμπαράστασης στον κυπριακό λαό οργανώνει η ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ αύριο, Παρασκευή, στις 8.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης.

Στην Κοζάνη

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον κυπριακό λαό οργανώνει η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ σε Σιάτιστα και Πτολεμαΐδα. Οι συγκεντρώσεις θα γίνουν:

-- Στη Σιάτιστα σήμερα, Πέμπτη, στις 8.30 μ.μ.

-- Στην Πτολεμαΐδα αύριο, Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

Στη Ροδόπη

Σήμερα, Πέμπτη, η ΝΕ Ροδόπης του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση συμπαράστασης στον κυπριακό λαό. Θα γίνει στις 8.30 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής (πρώην ΡΕΞ).

Στη Δράμα

Αύριο, Παρασκευή 23 του Απρίλη, στις 8 μ.μ. στην καφετερία «Μάι Τάι», δίπλα στη Λέσχη Αξιωματικών.

Στην Καβάλα

Σήμερα, Πέμπτη, η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση συμπαράστασης στον κυπριακό λαό. Θα γίνει στις 7 μ.μ. στη Νέα Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας.

Στη Βορειοδυτική Ελλάδα

Πολιτικές εκδηλώσεις αλληλεγγύης στο δοκιμαζόμενο κυπριακό λαό διοργανώνουν οι Νομαρχιακές Επιτροπές του ΚΚΕ στη Βορειοδυτική Ελλάδα.

-- Στην πλατεία Ελευθερίας της Πρέβεζας σήμερα, Πέμπτη, στις 8 μ.μ.

-- Στην Αρτα σήμερα, Πέμπτη, στις 9 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Κρόνος».

-- Πολιτική συγκέντρωση στο Αγρίνιο αύριο, Παρασκευή, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Δημοκρατίας, με ομιλητή τον Γ. Ποσοτίδη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην Κέρκυρα

Σήμερα, Πέμπτη, στις 8 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας, με ομιλητή τον Ηλ. Λέγγερη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Θεσσαλία

-- Στα Τρίκαλα σήμερα, Πέμπτη, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Σε Στερεά - Εύβοια

Συγκεντρώσεις του Κόμματος με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και για τις ευρωεκλογές» πραγματοποιούνται σε Στερεά και Εύβοια. Πιο συγκεκριμένα:

-- Στη Νέα Αρτάκη, σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ. στο καφενείο του ΚΑΠΗ.

-- Στη Λιβαδειά, την Κυριακή 25/4, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα του κινηματογράφου «Φίλιππος».

Στην Πελοπόννησο

Διοργανώνονται οι παρακάτω συγκεντρώσεις:

-- Στην πλατεία Ελευθερίας Πάτρας σήμερα, Πέμπτη, στις 8 μ.μ. Θα μιλήσει ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο, στον Πύργο, σήμερα, Πέμπτη, στις 8 μ.μ., με ομιλήτρια την Λουίζα Ράζου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Χίο

Στο «Ομήρειο», αύριο, Παρασκευή 23 του Απρίλη, στις 7 μ.μ. με ομιλητή τον Ηλία Λέγγερη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στα Χανιά

-- Σήμερα, Πέμπτη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Δήμου Χανίων, με ομιλητή τον Γιώργο Νταγκουνάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΟΓΕ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στον αγωνιζόμενο κυπριακό λαό

Eurokinissi

Τη σκυτάλη καταδίκης της νέας απόπειρας «επίλυσης» του Κυπριακού σύμφωνα με τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, παίρνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Ερχεται έτσι να προστεθεί στους δεκάδες συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς σε Ελλάδα, Κύπρο και άλλες χώρες, που καταγγέλλουν την επιχείρηση ποδηγέτησης του κυπριακού λαού από τους ιμπεριαλιστές, αλλά και την καταπάτηση του δικαιώματός του να αποφασίσει ελεύθερα για το μέλλον του.

«Τα πάθη του κυπριακού λαού συνεχίζονται. Πάθη που είναι τόσο παλιά, όσο και ο ιμπεριαλισμός. Πάθη που καθορίζονται από τους ιμπεριαλιστές, οι οποίοι έχουν επιλέξει για την Κύπρο ρόλο "αβύθιστου αεροπλανοφόρου" για την εξυπηρέτηση των γεωστρατηγικών τους συμφερόντων. Το νέο κεφάλαιο των παθών έχει τίτλο "σχέδιο Ανάν"...», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, που εξέδωσε το ΔΣ της Ομοσπονδίας μετά από πρόσφατη συνεδρίασή του.

«Εμείς οι γυναίκες της ΟΓΕ, αλληλέγγυες πάντα με τις γυναίκες της Κύπρου, καταδικάζουμε τις πιέσεις και τους εκβιασμούς που υφίστανται για να πουν ΝΑΙ στη νομιμοποίηση της διχοτόμησης, στην ευρωδιχοτόμηση του πολύπαθου νησιού τους... Διαβεβαιώνουμε τις Κύπριες γυναίκες ότι βρισκόμαστε πάντα αλληλέγγυες στον αγώνα τους για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Βρισκόμαστε αλληλέγγυες με τις μαυροφορεμένες Κύπριες γυναίκες, που αγωνίζονται για την ανεύρεση των αγνοουμένων τους 30 χρόνια και την επιστροφή των προσφύγων στα εδάφη τους».

Παράλληλα, η ΟΓΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της στους λαούς της Παλαιστίνης και του Ιράκ, που αντιστέκονται λυσσαλέα, με κάθε μέσο, στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα που έχει «τινάξει στον αέρα» την ειρήνη στη Μ. Ανατολή.

Η γυναίκα ως θύμα του ιμπεριαλισμού

Οι συνέπειες του ιμπεριαλισμού για τη νέα γυναίκα θα αποτελέσει το επίκεντρο της δράσης της ΟΓΕ όλη την επόμενη χρονιά, ενόψει του συνεδρίου της - που θα γίνει την άνοιξη του 2005 - με θέμα: «Η νέα γυναίκα - θύμα της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας και της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης». Το ΔΣ έθεσε ως στόχο τη δραστηριοποίηση όλων των συλλόγων - μελών της Ομοσπονδίας, ώστε ακόμα περισσότερες γυναίκες να συσπειρωθούν κάτω από τη συλλογική δράση του μαχητικού γυναικείου κινήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ