Πέμπτη 22 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΟΧΙ στο «σχέδιο Ανάν», ΝΑΙ σε ενιαία Κύπρο

Προβάδισμα του ΟΧΙ στο «σχέδιο Ανάν» στους Ελληνες ψηφοφόρους, παρά το όργιο πιέσεων και εκβιασμών, καταγράφει νέα τηλεφωνική πανελλαδική μέτρηση της εταιρίας OPINION, που πραγματοποιήθηκε στις 19 του Απρίλη για τον τηλεοπτικό σταθμό ΜΕΓΚΑ. Συγχρόνως, το 54% των ερωτηθέντων εκφράζεται θετικά για τη στάση του Προέδρου της Κύπρου, Τάσσου Παπαδόπουλου, ενώ πολύ υψηλό είναι το ποσοστό όσων έχουν αρνητική γνώμη για τη στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου. Σημειώνεται ακόμα πως το 54% των ψηφοφόρων του ΣΥΝ διαφωνεί με την επίσημη θέση της ηγεσίας του κόμματος για το Κυπριακό.

Το 44% των ερωτηθέντων στο ερώτημα «Τι είναι καλύτερο για την Κύπρο; Να ψηφίσουν οι Ελληνοκύπριοι ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν» απαντά «να ψηφίσουν ΟΧΙ», έναντι του 40% που απαντά «να ψηφίσουν ΝΑΙ». Το ποσοστό όσων δεν απάντησαν στο ερώτημα ανέρχεται στο 14%. Με το ΟΧΙ τάσσεται το 52% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 28% του ΠΑΣΟΚ, το 78% του ΚΚΕ και το 54% του ΣΥΝ. Απ' όσους απάντησαν ΟΧΙ το 35% είναι κατώτερης εκπαίδευσης, το 47% μέσης και το 45% ανώτερης, έναντι 43%, 37% και 40%, αντίστοιχα, όσων απάντησαν ΝΑΙ. Ακόμα, το 45% του ΟΧΙ είναι άντρες και το 43% γυναίκες.

Ηλικιακά οι οπαδοί του ΟΧΙ κυμαίνονται από 18 έως 34 χρόνων κατά ποσοστό 51%, 35 έως 54 χρόνων το 41% και άνω των 55 το 41%. Αντίστοιχα, για το ΝΑΙ τα ποσοστά είναι 32%, 43% και 43%.

Στο ερώτημα «Εάν οι Ελληνοκύπριοι ψηφίσουν ΟΧΙ και οι Τουρκοκύπριοι ΝΑΙ, θα ωφελήσει ή θα βλάψει την Ελλάδα ένα τέτοιο αποτέλεσμα;», θα τη βλάψει απαντά το 44%, θα την ωφελήσει το 13%, τίποτα από τα δύο το 27%, ενώ ένα 16% επιλέγει να μην απαντήσει. Σχετικά με το αν πιστεύουν ότι θα υπάρξουν καλύτερες ή χειρότερες προοπτικές για τη λύση του Κυπριακού τα επόμενα πέντε-δέκα χρόνια, το 46% εκτιμά πως θα είναι χειρότερες, το 26% καλύτερες, το 9% πως θα παραμείνουν ίδιες ενώ δεν απαντά το 19%.

Ακόμα, το 50% των ερωτηθέντων πιστεύει πως το Κυπριακό πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί πρώτη εθνική προτεραιότητα για την Ελλάδα, σε αντίθεση με το 43% που πιστεύει πως το Κυπριακό δε χρειάζεται πια να καθορίζει τις εθνικές προτεραιότητες της Ελλάδας.

Σε άλλη ερώτηση για το τι θα ήταν προτιμότερο να γίνει στην Κύπρο, ένα ενιαίο κράτος ή δύο χωριστά ανεξάρτητα κράτη, με κάποιες εδαφικές παραχωρήσεις από τους Τούρκους, το 68% του συνόλου των ερωτηθέντων απαντά ένα ενιαίο κράτος.

Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις το 41% εκτιμά πως αυτές εξαρτώνται απόλυτα από το Κυπριακό έναντι του 49% που θεωρεί πως τα δύο ζητήματα μπορούν και πρέπει να αντιμετωπιστούν χωριστά.

Τέλος, για τη στάση του Κ. Καραμανλή, του Γ. Παπανδρέου και του Τ. Παπαδόπουλου θετική γνώμη έχει αντίστοιχα το 37%, το 30% και το 41%. Μάλλον θετική το 23%, 15% και 13%. Αρνητική το 12%, 26% και 14% και μάλλον αρνητική το 14%, 15% και 14%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ