Πέμπτη 22 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Σεβαστείτε τον κυπριακό λαό!

Την ουσία του «σχεδίου Ανάν» αποκάλυψε ο ευρωβουλευτής του KKE Κ. Αλυσσανδράκης στη διάρκεια σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ταυτόχρονα, καταδίκασε τις απαράδεκτες δηλώσεις του Επιτρόπου Φερχόιγκεν ότι δήθεν εξαπατήθηκε από τον Πρόεδρο της Κύπρου και την ελληνοκυπριακή ηγεσία. Η ομιλία του Κ. Αλυσσανδράκη έχει ως εξής:

«Θέλω να εκφράσω την πλήρη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον ανυπότακτο κυπριακό λαό που, αντίθετα από την ΕΕ, δε βάζει στο καλάθι των αχρήστων τις αποφάσεις του ΟΗΕ που μιλούν για τουρκική εισβολή και κατοχή.

Παρακολουθώντας τη συζήτηση, θυμήθηκα τους στίχους του ποιητή: "Ηρθαν, ντυμένοι φίλοι, αμέτρητες φορές οι εχθροί μου". Πράγματι ορισμένοι στην Κύπρο εμπιστεύτηκαν την ΕΕ. Πίστεψαν ότι το διαβόητο "κοινοτικό κεκτημένο" θα οδηγούσε στην επίλυση του προβλήματος. Αποδείχτηκε ότι το "κοινοτικό κεκτημένο" ήταν μια απάτη, ένα κουρελόχαρτο χωρίς αξία, ενώ οι άλλοτε "φίλοι" τώρα πιέζουν, εκβιάζουν και απειλούν.

Αυτή η παρατήρηση απευθύνεται και σε σας, κ. Πρόεδρε και στον κ. Φερχόιγκεν που μας περιφρονεί με την απουσία του. Είναι και απαράδεκτο και άδικο να κατηγορεί ο κ. Επίτροπος τον Πρόεδρο της Κύπρου ότι τον εξαπάτησε. Ο κ. Παπαδόπουλος και η Ελληνοκυπριακή ηγεσία ποτέ δε δεσμεύτηκαν ότι θα αποδεχτούν οποιοδήποτε τερατούργημα θα έφτιαχνε ο ΓΓ του ΟΗΕ. Τι φοβάται ο κ. Επίτροπος; Τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το γεγονός ότι ένα μέρος χώρας - μέλους της ΕΕ θα είναι κάτω από την κατοχή υποψήφιας χώρας;

Ποιους εξυπηρετεί το σχέδιο Ανάν; Τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, ή τα γενικότερα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή της Μεσογείου; Τι μόρφωμα κράτους είναι αυτό, που θα λειτουργεί απλά σαν ομπρέλα δύο πρακτικά ανεξάρτητων κρατών, τα οποία θα μπορούν να εκπροσωπούνται ακόμα και σε Ευρωπαϊκά Συμβούλια και σε διπλωματικές αποστολές; Δύο κρατών που θα χρειάζονται ειδικές συμφωνίες για να ρυθμίζουν τις σχέσεις τους, ενώ το κεντρικό κράτος θα είναι στο έλεος των εγγυητριών δυνάμεων και των ξένων δικαστών.

Πόσο ασφαλείς θα αισθάνονται οι Κύπριοι χωρίς δικό τους στρατό, αλλά με τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας, της Ελλάδας του Ηνωμένου Βασιλείου, ίσως και του NATO; Πώς κρίνετε το γεγονός ότι οι στρατιωτικές συμφωνίες του κατοχικού καθεστώτος με την Τουρκία μετατρέπονται σε πρωτογενές κοινοτικό δίκαιο;

Αφήστε, επιτέλους, τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους να εκτιμήσουν την κατάσταση, να αποφασίσουν σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ