Πέμπτη 22 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Διαπραγματεύσεων συνέχεια

ΗΠΑ, Βρετανία, Γ. Παπανδρέου, ΝΔ, ΣΥΝ και σία δεν έπεισαν ούτε την Μπενίν...

Μέχρι αργά χθες το βράδυ συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, για το αν θα εκδοθεί ψήφισμα του Σώματος, που να δίνει κάποιες - υποτίθεται - εγγυήσεις ασφαλείας στους Ελληνοκύπριους. Το πρώτο κείμενο που παρουσίασαν οι Αγγλοαμερικανοί απορρίφθηκε πανηγυρικά. Το δεύτερο ήταν ακόμα χειρότερο από το πρώτο, καθώς ικανοποιούσε πλήρως έγγραφες απαιτήσεις της Αγκυρας.

Το πρώτο προσχέδιο ψηφίσματος παρουσιάστηκε στο ΣΑ προχθές από τη Βρετανία. Δήθεν θα διασφάλιζε τη Λευκωσία από μια άρνηση της Αγκυρας να προωθήσει ακόμα κι αυτά τα ελάχιστα θετικά σημεία του «σχεδίου Ανάν» για τους Ελληνοκύπριους και τη βιωσιμότητα του προωθούμενου προτεκτοράτου. Ουσιαστικά, δεν έλεγε τίποτε περισσότερο από όσα έλεγε και το απαράδεκτο «σχέδιο Ανάν» στο Ε` παράρτημά του. Ψηφίστηκε μόνο από τις ΗΠΑ, Γερμανία, Ρουμανία και Πακιστάν. Διαφώνησαν δέκα μέλη του ΣΑ. Οι Ρωσία, Γαλλία, Κίνα, Ισπανία, Βραζιλία, Χιλή, ακόμα και οι Φιλιππίνες, Μπενίν, Αλγερία και Αγκόλα...

Χθες η Βρετανία κατέθεσε άλλο προσχέδιο, όπου υποβαθμίζονταν ακόμα περισσότερο και τοποθετούνταν σε παράρτημα όλες οι υποτιθέμενες εγγυήσεις για θέματα ασφάλειας, όπως η επιβολή εμπάργκο στην προμήθεια όπλων στην Κύπρο και η δραστηριότητα της «ειρηνευτικής αποστολής» του ΟΗΕ στο νησί.

Επιπλέον για να ικανοποιηθεί η Τουρκία που δεν επιθυμούσε αναφορά στα προηγούμενα ψηφίσματα του ΣΑ για το Κυπριακό, αφαιρέθηκε η λέξη «όλα» από τη φράση «επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματα», που υπήρχε στο προηγούμενο σχέδιο ψηφίσματος.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε τουρκικό έγγραφο που δόθηκε στα μέλη του ΣΑ και τη Γραμματεία του ΟΗΕ, με ημερομηνία 12 Απρίλη, «το ψήφισμα δε θα πρέπει να κάνει αναφορά σε άλλα ψηφίσματα του ΣΑ, όπως το 1250». Η τουρκική κυβέρνηση πετυχαίνει έτσι να μην εμφανίζεται ως εισβολέας και κατοχική δύναμη. Ούτε να αναλαμβάνει δεσμεύσεις, π.χ., για αποχώρηση στρατευμάτων και εξασφάλιση συνθηκών αποκατάστασης των προσφύγων.

Ακόμα, στο κυρίως κείμενο του νέου σχεδίου ψηφίσματος δε γινόταν πλέον καμία αναφορά στο κεφάλαιο 7 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Το κεφάλαιο αυτό προβλέπει ανάληψη ακόμα και στρατιωτικής δράσης από τον ΟΗΕ, αν κάποιος - εν προκειμένω η τουρκική ηγεσία - εμποδίσει την εφαρμογή παραμέτρων του σχεδίου. Επιβεβαιώνονται έτσι οι πληροφορίες, που έρχονταν όλες αυτές τις μέρες από τη Ν. Υόρκη ότι οι ΗΠΑ δεν επρόκειτο να επιτρέψουν αναφορά στο Κεφάλαιο 7, καθώς κάτι τέτοιο θα δυσαρεστούσε την Αγκυρα.

Το χθεσινό προσχέδιο ψηφίσματος έλεγε απλά ότι σε περίπτωση οποιασδήποτε παραβίασης του «σχεδίου Ανάν» ο ΟΗΕ θα «εξετάσει την ανάληψη της κατάλληλης δράσης». Αναφορά στο κεφάλαιο 7, γινόταν μόνο στο παράρτημα και περιοριζόταν στο δευτερεύον ζήτημα της επιβολής εμπάργκο όπλων και όχι, π.χ., για την εξασφάλιση της έστω και μακροπρόθεσμης απομάκρυνσης των κατοχικών στρατευμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ