Τρίτη 24 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Ρεπορτάζ: Μπάμπης ΤΖΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ, Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ, Ανδρέας ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, Γιώργος ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ, Πέτρος ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ, Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, Αλεξάνδρα ΦΩΤΑΚΗ, Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

12η ΜΕΡΑ
Το κουβάρι ξετυλίγεται...

Σχέδιο συνολικού ντοπαρίσματος των Ελλήνων αθλητών. Κατατέθηκε επίσημα στις ελληνικές αρχές μήνες πριν, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Υπουργοί το μελέτησαν και το απέρριψαν... Τόσο απλά. Το απέρριψαν. Ο αρχιτέκτονας ή οι αρχιτέκτονες συνέχισαν να δουλεύουν όπως δούλευαν... Ποιος ντοπάρει τελικά τον ελληνικό αθλητισμό; Αυτοί που εκπονούν τα σχέδια ή εκείνοι που απλά απορρίπτουν αλλά ανέχονται;

* * *

Πολλοί μιλούν για «πόλεμο» στους κόλπους της ΔΟΕ. «Πόλεμο» τεράστιων οικονομικών συμφερόντων με τους «αθανάτους» να προσπαθούν να εκπροσωπήσουν καλύτερα τις πολυεθνικές με τις οποίες έχουν ιδιαίτερες σχέσεις. Τα σκάγια φτάνουν κι εδώ και αποκαλύπτουν πόσο σάπιο είναι αυτό που λέγεται εμπορευματοποιημένος αθλητισμός.

* * *

Κραυγή που αξίζει να επαναλάβουμε ξανά και ξανά: «Ο κ. Μπους έχει διαπράξει αμέτρητα εγκλήματα. Το Ιράκ ως ομάδα δεν επιθυμεί να χρησιμοποιείται από τον κ. Μπους στην προεκλογική του εκστρατεία. Μπορεί να βρει έναν άλλο τρόπο να διαφημιστεί». Η απάντηση του αρχηγού της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ιράκ Αχμέντ Μανατζίντ.

* * *

Και η κερκίδα στο προχτεσινό παιχνίδι Κούβα - ΗΠΑ (σ.σ. γυναικείο βόλεϊ) που έστειλε το δικό της μήνυμα. Η παρουσία του Τσε, οι σημαίες και τα συνθήματα συνέχιζαν να ακούγονται ακόμα κι όταν οι αθλήτριες της Κούβας ήταν πίσω στο σκορ. Ακούγονταν ακόμα κι όταν έφευγαν ηττημένες από το γήπεδο. Και στον τελικό...

* * *

Τα μετάλλια της Ελλάδας αυξάνονται. Με Ταμπάκο, Τσουμελέκα, Δήμα, Πολύμερο, Σκιαθίτη, Δεβετζή, Κελεσίδου. Και μειώνονται. Σαμπάνης...

Δική του υπόθεση

Δική του υπόθεση ήταν το χρυσό στους κρίκους για τον Δημοσθένη Ταμπάκο

Eurokinissi

Δική του υπόθεση ήταν το χρυσό στους κρίκους για τον Δημοσθένη Ταμπάκο
Αλλο ένα χρυσό μετάλλιο χάρισε στη χώρα μας ο Δημοσθένης Ταμπάκος που πρώτευσε στον τελικό των κρίκων. Ο Ελληνας αθλητής που στο Σίδνεϊ είχε ανακηρυχτεί ασημένιος Ολυμπιονίκης, φέτος κατάφερε να εδραιωθεί στην... κορυφή. Με το πρόγραμμά του να βαθμολογείται με 9.862 ουσιαστικά είχε εξασφαλίσει τη θέση στο βάθρο και απλά έμενε να δει ποιο θα είναι το μετάλλιο.

Κανείς από όσους αγωνίστηκαν δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον Ελληνα αθλητή που το τέλος του αγωνίσματος τον βρήκε να πανηγυρίζει την πρώτη θέση. Ο μεγάλος αντίπαλός του, ο Βούλγαρος Γιόρνταν Γιόβτσεφ, βαθμολογήθηκε με 9.850 ενώ τρίτος ήταν ο «γερολύκος» και σπουδαίο όνομα του αγωνίσματος ο Ιταλός Γιούρι Κέκια με επίδοση 9.812.

Ο Δ. Ταμπάκος όταν λίγο αργότερα κλήθηκε στη συνέντευξη Τύπου να αποτυπώσει τα συναισθήματά του ενώπιον δημοσιογράφων και των γονιών του, ζήτησε λίγη... πίστωση χρόνου: «Τι να πω... Σε μια τέτοια περίπτωση δε χωρούν λόγια. Πρέπει να περάσουν λίγες ώρες για να φύγει όλη αυτή η ένταση. Ολη την περίοδο προετοιμαζόμουν γι' αυτή τη στιγμή. Χαίρομαι που τέσσερα χρόνια μετά το Σίδνεϊ ανεβαίνω και πάλι στο Ολυμπιακό βάθρο και πολύ περισσότερο που αυτό συμβαίνει στη χώρα μου».

Το πιο ωραίο τέλος

Με τον καλύτερο τρόπο ολοκλήρωσε την καριέρα του ο Πύρρος Δήμας

Eurokinissi

Με τον καλύτερο τρόπο ολοκλήρωσε την καριέρα του ο Πύρρος Δήμας
Το καλύτερο φινάλε σε μια καριέρα επιτυχιών είχε στο κλειστό της Νίκαιας ο Πύρρος Δήμας που αναδείχτηκε χάλκινος Ολυμπιονίκης στην κατηγορία των 85κ. Το χειροκρότημα του κοινού κατά τη διάρκεια της απονομής που κράτησε περισσότερο από 5 ολόκληρα λεπτά και διέκοψε την τελετή, ήταν ό,τι καλύτερο για το τέλος της ενεργού δράσης ενός αθλητή που κάλλιστα μπορεί να θεωρηθεί από τους κορυφαίος παγκοσμίως στο άθλημα. Ο Ελληνας Ολυμπιονίκης κατέκτησε το τέταρτο Ολυμπιακό του μετάλλιο (τα τρία προηγούμενα χρυσά) αφού κατάφερε να σηκώσει 375,5 κιλά στο σύνολο (175 αρασέ - 202,5 ζετέ). Πρώτος αναδείχτηκε ο Γκεόργκι Ασανίτζε από τη Γεωργία με 382,5 στο σύνολο (177,5 αρασέ - 205 στο ζετέ) και τρίτος ο Αντρέι Ριμπακόφ (Λευκορωσία) 380κ σύνολο (180 αρασέ - 200 ζετέ).

Πάντως, μπορεί μια ένδοξη καριέρα να έκλεισε αλλά στην ίδια κατηγορία του αγωνίσματος μια άλλη πολλά υποσχόμενη για το μέλλον φαίνεται να ανοίγει. Ο λόγος για το νεαρό Γιώργο Μαρκούλα ο οποίος πήρε την τέταρτη θέση (167,5κ - 205κ - 372,5 σύνολο) δείχνοντας με τον καλύτερο τρόπο ότι στο μέλλον μπορεί να έρθουν μεγάλες διακρίσεις.

Εμφανώς συγκινημένος μετά το τέλος των προσπαθειών του ο Πύρρος Δήμας δήλωσε: «Ηταν ο τελευταίος αγώνας στην καριέρα μου γι' αυτό μετά το τέλος του αγώνα έβγαλα τα παπούτσια μου και τα άφησα στο πλατό. Αποχαιρετώ την Αρση Βαρών με ψηλά το κεφάλι, αφού δεν πρόκειται να συνεχίσω. Ηδη έχω πέντε χειρουργεία στη ζωή μου και αν συνεχίσω μέχρι το Πεκίνο θα τα κάνω επτά. Προτιμώ λοιπόν να μείνω στα πέντε και να χαρώ την οικογένειά μου. Μαζί με τον Γιώργο Μαρκούλα τα παίξαμε όλα για όλα για να φτάσουμε όσο πιο ψηλά. Θα ήταν ωραία να βρισκόμασταν κι οι δυο στο βάθρο, όμως δεν πειράζει. Ο Μαρκούλας απέδειξε ότι δίκαια θεωρείται άξιος διάδοχός μου».

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
Κοντά στο μετάλλιο

Το «ταξίδι» του Νίκου Κακλαμανάκη προς ένα μετάλλιο συνεχίζεται! Ο Ελληνας ιστιοπλόος μετά το πέρας και της δέκατης ιστιοδρομίας παρέμεινε στην 3η θέση της γενικής κατάταξης στα Mistral, έχοντας μειώσει τη διαφορά του από τον πρωτοπόρο Βραζιλιάνο Ρικάρντο Σάντος στους πέντε βαθμούς ποινής και τον δεύτερο Γκαλ Φρίντμαν απ' το Ισραήλ στους δύο, ενώ έχει «αέρα» δέκα βαθμών απ' τον Βρετανό Νικ Ντέμπσι, που είναι τέταρτος. Η ενδέκατη και τελευταία ιστιοδρομία των Mistral είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τετάρτη.

Στην 9η θέση της γενικής στα Tornado βρίσκονται οι Ιορδάνης Πασχαλίδης και Χρήστος Γαρέφης, μετά τη 10η θέση που κατέλαβαν στην πέμπτη ιστιοδρομία και την 7η στην επόμενη. Πολύ καλό πλασάρισμα για το ελληνικό πλήρωμα των Πελεκανάκη - Κοντογούρη στα Star, που κατέλαβαν την 5η θέση στην πέμπτη ιστιοδρομία και πέρασαν στην 11η θέση της γενικής. Αντίθετα, δεν τα πήγε καλά η Αντωνία Φράι που είχε πρόωρη εκκίνηση στη 10η ιστιοδρομία και τιμωρήθηκε με 27 βαθμούς ποινής, ενώ τερμάτισε 18η στην ένατη ιστιοδρομία και πλέον βρίσκεται στην 15η της γενικής κατάταξης. Αναβλήθηκε η έκτη ιστιοδρομία στην κλάση των Star. Στη 12η θέση της 12ης ιστιοδρομίας τερμάτισαν οι Θανάσης Παχούμας και Βασίλης Προτοσάλτε, στην κλάση 49er και βρίσκονται στη 17η θέση της γενικής.

«Ασημένια» και πάλι η Κελεσίδου

Εριξε το δίσκο στα 66,68 μέτρα

Για δεύτερη φορά η Τασούλα Κελεσίδου κατέκτησε ασημένιο μετάλλιο

Eurokinissi

Για δεύτερη φορά η Τασούλα Κελεσίδου κατέκτησε ασημένιο μετάλλιο
Το δεύτερο ασημένιο της Ολυμπιακό μετάλλιο κατέκτησε η Θεσσαλονικιά πρωταθλήτρια Αναστασία Κελεσίδου. Η Ελληνίδα ρίπτρια στον τελικό του αγωνίσματος της δισκοβολίας σημείωσε επίδοση 66,68 μέτρα, που της έδωσε τη δεύτερη θέση, πίσω από το σπουδαίο όνομα του αγωνίσματος, Ναταλία Σάντοβα, από τη Ρωσία, η οποία πρώτευσε με 67,02. Τρίτη ήταν η Ιρινα Γιατσένκο από τη Λευκορωσία με 66,17. Στο ίδιο αγώνισμα οι δύο άλλες ελληνικές παρουσίες δεν μπόρεσαν να πλησιάσουν σε υψηλές θέσεις. Συγκεκριμένα, στην όγδοη θέση έμεινε η Κατερίνα Βόγγολη (62,37) και στην ενδέκατη η Στέλλα Τσικούνα (59,48). Μετά την κατάκτηση της δεύτερης θέσης η Αναστασία Κελεσίδου αν και ιδιαίτερα ευχαριστημένη εντούτοις δεν έκρυψε την πικρία για την απώλεια του χρυσού μεταλλίου. «Το δεύτερο ασημένιο μετάλλιο δεν είναι και λίγο. Εντούτοις έτσι όπως εξελίχθηκε ο αγώνας ήθελα το χρυσό και πιστεύω πως μπορούσα να το πάρω εάν δεν είχα τόσο άγχος και ήμουν σωστότερη όσον αφορά την τακτική», τόνισε χαρακτηριστικά η Ελληνίδα αθλήτρια.

Επιτυχία στο τριπλούν

Αργυρή ολυμπιονίκης η Π. Δεβεντζή

Η ασημένια Ολυμπιονίκης Πηγή Δεβεντζή

ICON

Η ασημένια Ολυμπιονίκης Πηγή Δεβεντζή
Μπορεί να μην κατάφερε να πραγματοποιήσει επίδοση ανάλογη του ημιτελικού όπου σημείωσε άλμα 15.32εκ. εντούτοις από χτες η Πηγή Δεβεντζή είναι ασημένια ολυμπιονίκης στο τριπλούν. Η Ελληνίδα αθλήτρια με καλύτερο άλμα στα 15.24 κατέλαβε τη δεύτερη θέση, ενώ εάν κατάφερνε να πιάσει την επίδοση του ημιτελικού θα είχε πάρει την πρώτη θέση. Κάτι που επισήμανε και η ίδια στις δηλώσεις της μετά την επιτυχία. «Ηταν καλός και δύσκολος αγώνας. Είμαι χαρούμενη που κέρδισα τη δεύτερη θέση αν και έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα πιστεύω ότι... χάρισα το χρυσό καθώς θα μπορούσα να πετύχω ανάλογη επίδοση όπως στον ημιτελικό. Ακόμα και έτσι όμως είμαι ευχαριστημένη. Από τον προκριματικό είχε ανέβει η ψυχολογία μου και ήμουν σίγουρη ότι θα μπορέσω να πάρω μια θέση στο βάθρο». Την πρώτη θέση στο αγώνισμα πήρε η εκπληκτική Καμερουνέζα Φραντσέσκα Μπάνγκο Ετονε με καλύτερο άλμα στα 15.30 ενώ τρίτη ήταν η Ρωσίδα και μεγάλο φαβορί του τελικού Τατιάνα Λεμπέντεβα, όπου κατάφερε να ανέβει στο βάθρο χάρις στο τελευταίο άλμα της που ήταν 15.14. Στη δεύτερη ελληνική συμμετοχή στον τελικό του τριπλούν η Ολγα Βασδέκη δεν τα κατάφερε και ήταν στην 11η θέση με άλμα στα 14.34.

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ
«Χάλκινα» κουπιά

Σπουδαία επιτυχία στην ελληνική κωπηλασία πρόσφερε το ελληνικό πλήρωμα

Eurokinissi

Σπουδαία επιτυχία στην ελληνική κωπηλασία πρόσφερε το ελληνικό πλήρωμα
Τεράστια επιτυχία για την ελληνική κωπηλασία, που πρόσθεσε ακόμα ένα μετάλλιο στη συλλογή της χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Βασίλης Πολύμερος και ο Νίκος Σκιαθίτης τερμάτισαν στην τρίτη θέση στον τελικό του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών, παίρνοντας το χάλκινο μετάλλιο. Το ελληνικό σκάφος τερμάτισε με χρόνο 6.23.23, στο κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά, κάνοντας υπερπροσπάθεια στα τελευταία 500 μέτρα, αφού δεν ξεκίνησαν καλά και έμειναν αρκετά πίσω στην αρχή. «Μέχρι τα 1.500 μ. έλεγα, πάει, το χάσαμε το μετάλλιο. Οσο πλησιάζαμε όμως, λέγαμε ότι μπορούσαμε. Πήραμε και τη μέγιστη βοήθεια από τον κόσμο, του οποίου ακόμη ακούω τις φωνές στα αυτιά μου και τα δώσαμε όλα», τόνισε ο Νίκος Σκιαθίτης. Από την πλευρά του, ο Βασίλης Πολύμερος δήλωσε: «Εχω πάει σε τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες και ήθελα να πετύχουμε κάτι καλό. Ημασταν από την αρχή προσγειωμένοι και βήμα - βήμα βρεθήκαμε να διεκδικούμε ένα μετάλλιο. Στον τελικό μέχρι τα τελευταία 500 μ. ήμασταν πίσω, αλλά με τη βοήθεια του κόσμου πήραμε αυτοπεποίθηση και εκτοξεύσαμε τη βάρκα. Το θέμα ήταν καθαρά ψυχολογικό». Την πρώτη θέση πήραν οι Πολωνοί Τόμας Κοχάρσκι - Ρόμπερτ Σιτς με χρόνο 6:20.93 και τη δεύτερη οι Γάλλοι Φρεντερίκ Ντιφού - Πασκάλ Τουρόν με χρόνο 6:21.46.

20χλμ ΒΑΔΗΝ
«Χρυσή» έκπληξη

Η Ελληνίδα αθλήτρια πανηγυρίζει τη μεγάλη της επιτυχία

Eurokinissi

Η Ελληνίδα αθλήτρια πανηγυρίζει τη μεγάλη της επιτυχία
Αφωνους άφησε τους πάντες η Αθανασία Τσουμελέκα, που ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 20.000μ. βάδην, τερματίζοντας σε 1 ώρα 29 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα. Η 22χρονη αθλήτρια από την Πρέβεζα έκανε έναν τέλειο αγώνα, καθώς από το ξεκίνημα βρισκόταν στο γκρουπ των πρωτοπόρων. Και την κρίσιμη στιγμή, έκανε την αντεπίθεσή της, πέρασε μπροστά και κράτησε το προβάδισμα μέχρι το τέλος, παρά την πίεση που δέχτηκε από τη Ρωσίδα Ιβάνοβα, η οποία ήταν δεύτερη και την Αυστραλέζα Σαβίλ, που τερμάτισε τρίτη. Η Αθανασία Τσουμελέκα μπήκε πρώτη στο Ολυμπιακό Στάδιο για τον τερματισμό, γνωρίζοντας την αποθέωση από τους χιλιάδες θεατές και σκόρπισε ρίγη συγκίνησης, όταν έκοψε πρώτη το νήμα και στέφθηκε χρυσή ολυμπιονίκης. «Ο κόσμος μου έδωσε δύναμη. Το ήθελα πολύ και ευχαριστώ τον Θεό. Είχα κάνει πολύ καλή προετοιμασία. Με δυνάμωσε αυτό που έγινε με τον Κώστα Κεντέρη και την Κατερίνα Θάνου. Στα πρώτα 14χλμ. πήγαινα καλά, αλλά κουράστηκα. Οι γονείς μου όμως, όλη η Πρέβεζα ήταν εκεί, όλη η Ελλάδα ήταν εκεί. Ο κόσμος που φώναζε με το όνομά μου, μου έδωσε τη δύναμη. Εκανα καλό βάδην».

Το ασημένιο μετάλλιο κατέληξε στην εξίσου δυνατή Ρωσίδα Ιβάνοβα που πέρασε τη γραμμή του τερματισμού σε 1:29.16. Το χάλκινο μετάλλιο κατέληξε στα χέρια της Αυστραλέζας Τζέιν Σαβίλ με 1:29.25. Στην 10η θέση τερμάτισε η Αθηνά Παπαγιάννη που είχε πολύ καλή παρουσία με επίδοση 1:30.37, ενώ στην 30ή θέση βρέθηκε η Χριστίνα Κοκκότου με 1:35.43.

ΣΤΙΒΟΣ
Σημαντικές προκρίσεις και επιδόσεις

400μ εμπόδια: Η Φανή Χαλκιά ξεπερνώντας κάθε προσδοκία τρέλανε τα χρονόμετρα, καθώς με νέο Ολυμπιακό (και πανελλήνιο) ρεκόρ (52.77, πέμπτη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών και καλύτερη φετινή) πήρε την πρώτη θέση στη δεύτερη ημιτελική σειρά των 400μ. με εμπόδια και θα δώσει το παρών στον τελικό του αγωνίσματος. Εύκολα πέρασε στα ημιτελικά του ίδιου αγωνίσματος στους άνδρες και ο Περικλής Ιακωβάκης. Ο τρίτος παγκόσμιος πρωταθλητής μετέχοντας στην τρίτη προκριματική σειρά του αγωνίσματος κατέλαβε τη δεύτερη θέση με χρόνο 48.69

ΤΡΙΠΛΟΥΝ: Ο Χρήστος Μελέτογλου κατέλαβε την έκτη θέση στον τελικό του τριπλούν, με επίδοση 17.13, την καλύτερη φετινή του, που πέτυχε στην πρώτη του προσπάθεια. Ο Ελληνας πρωταθλητής ήταν πολύ σταθερός, με άλματα, εκτός από αυτό που του έδωσε τη νίκη, που ήταν στα: 17.10, 17.06, 17.05 και στα 16.65 μέτρα. Χρυσός» Ολυμπιονίκης στο τριπλούν αναδείχτηκε ο Σουηδός Κρίστιαν Ολσον με 17.79μ, ενώ το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε ο Ρουμάνος Μάριαν Οπρέα με άλμα 17.55 μέτρα.

200μ (Γ): Πραγματοποιώντας μία πολύ καλή κούρσα η Ολγα Καϊδαντζή κατάφερε να προκριθεί στους προημιτελικούς του αγωνίσματος. Η πρωταθλήτριά μας τερμάτισε τρίτη στη σειρά της με χρόνο 23.11.

ΣΦΥΡΟΒΟΛΙΑ: (Γ):: Με μία πολύ καλή βολή στα 68 μέτρα και 58 εκατοστά η Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου κατάφερε να ξεπεράσει το όριο πρόκρισης που ήταν 68.50μ και εξασφάλισε την παρουσία της στον μεγάλο τελικό του αγωνίσματος έχοντας την 10η καλύτερη επίδοση. Εκεί δεν μπόρεσαν να βρεθούν τόσο η Ευδοκία Τσαμόγλου (19η, 62.76μ) και η Παπαδοπούλου (40ή 61.61μ).

ΠΑΛΗ (Γ)
Τέταρτη η Ζυγούρη

Πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε η Σταυρούλα Ζυγούρη να προσθέσει ένα ακόμη μετάλλιο για τη χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Η αθλήτρια του Ατλαντα Καλλιθέας στο μικρό τελικό της κατηγορίας των 63 κιλών του Ολυμπιακού τουρνουά πάλης γυναικών ηττήθηκε με πτώση από τη Γαλλίδα Λιζ Λεγκράν (παρουσιάστηκε αγχωμένη και δεν μπόρεσε να προβάλει ουσιαστική αντίσταση στην αντίπαλό της) καταλαμβάνοντας έτσι την ιδιαίτερα τιμητική τέταρτη θέση. Εξάλλου, στην κατηγορία των 72 κιλών του Ολυμπιακού τουρνουά, η Μαρία-Λουίζα Βρυώνη κατέκτησε την 8η θέση, καθώς σε αγώνα κατάταξης ηττήθηκε με πτώση σε 14 δευτερόλεπτα από τη Γερμανίδα Ανίτα Σέτζλε.

ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ

Μένοντας μακριά από τον καλό του εαυτό που είχε δείξει στη συγχρονισμένη κατάδυση, ο Νίκος Συρανίδης δεν τα κατάφερε στο ατομικό του αγωνίσματος αφού έμεινε έξω από τα ημιτελικά. Ο Συρανίδης συγκέντρωσε 363.75 βαθμούς, επίδοση, που τον κατέταξε στην 28η θέση από τους 32 αθλητές που συμμετείχαν. Σημειώνεται ότι ο Θωμάς Μπίμης δεν αγωνίστηκε λόγω προβλήματος στο πόδι.

ΚΑΝΟΕ ΚΑΓΙΑΚ
Σε ρότα επιτυχίας

Ο Ελληνας κωπηλάτης Α. Κιλιγκαρίδης

Eurokinissi

Ο Ελληνας κωπηλάτης Α. Κιλιγκαρίδης
Στη ρότα των επιτυχιών... πλέει και το ελληνικό κανόε καγιάκ. Αλλη μία μεγάλη εμφάνιση από Ελληνα αθλητή, καθώς ο Ανδρέας Κιλιγκαρίδης προκρίθηκε τον ημιτελικό του ατομικού Κανόε (C1) στα 1.000μ. Ο πρωταθλητής μας τερμάτισε στην τρίτη θέση της προκριματικής σειράς με χρόνο 3.52.72 και αναμένεται να τα «δώσει» όλα προκειμένου να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στον τελικό του αγωνίσματος και την καλύτερη δυνατή θέση στην τελική κατάταξη. «Εκανα καλό ξεκίνημα. Ηταν γνωστό ότι πολύ δύσκολα θα έπαιρνα την απευθείας πρόκριση στον τελικό, αφού οι αντίπαλοί μου ήταν πολύ δυνατοί. Εχω μια δεύτερη ευκαιρία να το πετύχω και θα προσπαθήσω για το καλύτερο» τόνισε ο Ελληνας πρωταθλητής που θ' αγωνιστεί στον ημιτελικό της Τετάρτης.

Αντίθετα με τον Κιλιγκαρίδη, ο Απόστολος Παπανδρέου δεν κατάφερε να περάσει στον ημιτελικό του Κ1 ανδρών στα 1.000μ. αφού τερμάτισε στην 8η θέση και αποκλείστηκε ενώ σήμερα ρίχνεται στη μάχη του δεύτερου αγωνίσματος που θα πάρει μέρος, τα 500μ. Κ1. Θα τρέξει στην τέταρτη προκριματική σειρά με στόχο την πρώτη εξάδα που οδηγεί στον ημιτελικό. Θ' ακολουθήσει ο Κιλιγκαρίδης στον προκριματικό του C1 500μ. απ' τον οποίο ο πρώτος πάει απευθείας τελικό και οι υπόλοιποι ημιτελικό. Πρεμιέρα κάνει και η Αθηνά Αλεξοπούλου, που θ' αγωνιστεί στον προκριματικό του Κ1 500μ. απ' τον οποίον η πρώτη πάει στον τελικό και οι υπόλοιπες στον ημιτελικό.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΑΜΠΑΝΗ
Αφαίρεση μεταλλίου με φωνές περί δολιοφθοράς

Sportidea

Το πρώτο, χρονικά, ελληνικό Ολυμπιακό μετάλλιο στους Αγώνες της Αθήνας δεν ανήκει και τυπικά από την Κυριακή στον Λεωνίδα Σαμπάνη. Η ΔΟΕ, με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, αφαίρεσε από τον χάλκινο Ολυμπιονίκη το μετάλλιο της κατηγορίας των 62 κ. αφού στο δείγμα του ανιχνεύτηκε υπερβολική ποσότητα τεστοστερόνης (12 με όριο 6,5).

Στην καθιερωμένη ενημέρωση της ΔΟΕ την περασμένη Κυριακή η εκπρόσωπος επικοινωνίας της ΔΟΕ, Ζ. Ντέιβις, ανακοίνωσε την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής να αφαιρέσει το χάλκινο μετάλλιο από τον Σαμπάνη, να τον αποβάλει από τους αγώνες και να ζητήσει από την ΕΟΕ να παραδώσει τη διαπίστευση και το δίπλωμα συμμετοχής του.

Το «παρών» στη συνέντευξη έδωσε και ο Πατρίκ Σαμάς, γενικός διευθυντής του τομέα αντιντόπινγκ της ΔΟΕ, ο οποίος δήλωσε: «Από τον έλεγχο αποδείχτηκε ότι στον αθλητή χορηγήθηκε τεστοστερόνη εξωγενώς κι αυτό είναι το θέμα που μας απασχολεί. Το πώς χορηγήθηκε η τεστοστερόνη δε μας απασχολεί. Δεν μπορώ να ξέρω τι σκέφτεται ο κάθε αθλητής, τι έχει στο μυαλό του».

Η υπόθεση παραπέμπεται πλέον στη Διεθνή Ομοσπονδία Αρσης Βαρών (IWF), η οποία θα αποφασίσει αν τιμωρήσει τον 33χρονο Λεωνίδα Σαμπάνη επιβάλλοντάς του διετή αποκλεισμό. Οσον αφορά τον ίδιο τον αθλητή, αμέσως μετά την απολογία του δήλωσε ότι ποτέ δεν έχει κάνει χρήση αναβολικών ουσιών, αλλά παράλληλα δεν μπορούσε να εξηγήσει το τι συνέβη. «Ορκίζομαι στον Θεό και στα αγγελούδια μου, ότι ποτέ δεν πήρα κάτι τέτοιο. Πιστέψτε με και μην με εγκαταλείψετε», δήλωσε το Σάββατο ο Λεωνίδας Σαμπάνης. Ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας Αρσης Βαρών, Χρήστος Ιακώβου, με δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να πρόκειται και για δολιοφθορά με σκοπό να χτυπηθεί τόσο ο αθλητής αλλά και γενικότερα η Εθνική Ομάδα Αρσης Βαρών.

Στο μεταξύ, επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση του Σαμπάνη διέταξε χτες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πειραιά, κ. Πεπόνης. Ο εισαγγελέας θα εξετάσει όλες τις καταγγελίες περί σκευωρίας, απειλητικών τηλεφωνημάτων που ίσως δεχόταν ο αθλητής, αλλά και ενδεχόμενες ευθύνες που προκύπτουν από τυχόν παραβάσεις του νόμου περί ντόπινγκ. Θα εξετάσει δημοσιεύματα του Τύπου και τις κασέτες με σχετικές τηλεοπτικές εκπομπές και τις επόμενες μέρες αναμένεται να καλέσει για κατάθεση όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ
Προσπάθησε ο Καχιασβίλι

Προσπάθησε αλλά δεν τα κατάφερε ο Κάχι Καχιασβίλι. Ο αρσιβαρίστας μας, έχοντας μόλις μία επιτυχημένη προσπάθεια στον τελικό των 94 κιλών στην κίνηση του αρασέ (σήκωσε 180 κιλά) και αποτυγχάνοντας και στις τρεις προσπάθειές του στο ζετέ στα 220 κιλά, ακυρώθηκε απογοητεύοντας όλους όσοι περίμεναν ν' ανεβεί στο βάθρο. Θετική ήταν η παρουσία του 18χρονου Νίκου Κουρτίδη, ο οποίος σήκωσε 167,5 κιλά στο αρασέ και 210 κιλά στο ζετέ και ολοκλήρωσε τις προσπάθειές του καταλαμβάνοντας την 11η θέση με 377,5 κιλά στο σύνολο. «Χρυσός» Ολυμπιονίκης αναδείχτηκε ο Βούλγαρος Μίλεν Ντόμπρεφ με 407,5 κιλά, το αργυρό μετάλλιο πήγε στον Κατζιμουράντ Ακάεφ (405 κ.) από τη Ρωσία και το χάλκινο στον συμπατριώτη του Εντουαρντ Τζούκιν (397,5 κ.).

Μεγάλες συγκινήσεις στα ομαδικά αθλήματα

Η εθνική ομάδα πόλο
Η εθνική ομάδα πόλο
Το ελληνικό πόλο ζει μεγάλες στιγμές, καθώς και τα δύο αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών φιγουράρουν στα ημιτελικά του ολυμπιακού τουρνουά. Και στα άλλα ομαδικά αθλήματα όμως τα πράγματα εξελίσσονται για τις εθνικές μας ομάδες από το καλό στο καλύτερο, αφού οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται στην οκτάδα.

ΠΟΛΟ: Και τώρα... τελικό

Στην αρχή οι παίκτες της εθνικής ανδρών εξασφάλισαν το εισιτήριο για την εξάδα του, επικρατώντας των Αυστραλών με σκορ 10 - 9, στο παιχνίδι του Σαββάτου και ισοφαρίζοντας την επιτυχία της 6ης θέσης στην Ολυμπιάδα της Ατλάντα το 1996. Χτες ολοκλήρωσαν την επιτυχία τους, επικρατώντας της Ιταλίας με 6-4 και σφράγισαν το εισιτήριο για απευθείας πρόκριση στα ημιτελικά, αφήνοντας εκτός διοργάνωσης τους Ιταλούς.

Εκεί όπου από την Κυριακή βρίσκονται και οι γυναίκες της εθνικής που πήρε πανάξια και σπουδαία πρόκριση με νίκη 7- 4 επί της Ρωσίας, στην αναμέτρηση της Κυριακής. Με τα κορίτσια της Εθνικής, «να παίζουν σαν άντρες» και να καθηλώνουν από την αρχή την ομάδα της Ρωσίας, πέτυχαν εύκολη νίκη με μεγάλη διαφορά. «Χρόνια το θέλαμε αυτό. Η χαρά μου δεν περιγράφεται με λέξεις. Θέλουμε και μπορούμε να ανεβούμε ακόμα ψηλότερα», δήλωσε η Ευτυχία Καραγιάννη, μετά το τέλος του αγώνα.

ΜΠΑΣΚΕΤ: Με Αργεντινή στα προημιτελικά

Από τη μεγάλη νίκη επί του Πουέρτο Ρίκο
Από τη μεγάλη νίκη επί του Πουέρτο Ρίκο
Με ευκολία νίκησε και η Εθνική Ανδρών στο μπάσκετ, την ομάδα της Αγγόλα, με 88 - 56, το Σάββατο το βράδυ, περνώντας στους 8 της διοργάνωσης. Το παιχνίδι όπως αναμενόταν εξελίχθηκε σε τυπική διαδικασία, με την Αγγόλα να προηγείται μόνο στην αρχή με 9-7. Χτες παρά τη νίκη επί του Πουέρτο Ρίκο με 78-58 δεν άλλαξε κάτι για την εθνική μας, ώστε να πάρει την πρόκριση κατευθείαν για τα ημιτελικά και πλέον στους οκτώ θα αντιμετωπίσει την Αργεντινή.

Νίκη για την Ελλάδα στο μπάσκετ, πέτυχε και η Εθνική γυναικών, επικρατώντας της Ιαπωνίας με σκορ 93 - 91, πετυχαίνοντας έτσι την πρόκριση στους 8 του Ολυμπιακού τουρνουά. Ενα παιχνίδι που κρατούσε ζωντανό το ενδιαφέρον και την αγωνία μέχρι το τελευταίο λεπτό, με την Ευανθία Μάλτση να πετυχαίνει τρίποντο, στα 40", διαμορφώνοντας το 91- 87 και να δείχνει το δρόμο για τη νίκη, ενώ όπως δήλωσε μετά τη λήξη, «Είναι η πιο ευτυχισμένη στιγμή της καριέρας μου».

ΒΟΛΕΪ: Επόμενος αντίπαλος η Ρωσία

Ανεπανάληπτες στιγμές χάρισαν στους Ελληνες φιλάθλους και οι παίκτες της Εθνικής βόλεϊ, νικώντας την ομάδα της Γαλλίας στον αγώνα του Σαββάτου, με 3-2 σετ και περνώντας στα προημιτελικά. Χτες η εθνική μας, μετά από συγκλονιστικό παιχνίδι, ηττήθηκε από τους «χρυσούς» Ολυμπιονίκες του Σίδνεϊ Σερβία/Μαυροβούνιο με 3-2 σετ. Χαρακτηριστικό του παιχνιδιού ήταν ότι το δεύτερο σετ κράτησε 41` και έληξε με νίκη των Σέρβων με 38-36. Τα υπόλοιπα σετ είχαν ως εξής (με πρώτη την Ελλάδα): 25-21, 13-25, 25-23, 12-15. Ετσι μετά από αυτή την εξέλιξη η εθνική μας κατέλαβε την τρίτη θέση στον όμιλο και πλέον θα αγωνιστεί στα προημιτελικά με τη Ρωσία.

Μέσα στα ευχάριστα και τρεις αποτυχίες...

Αντίθετα με τους άνδρες, η Εθνική Γυναικών βόλεϊ, γνώρισε την ήττα από την ομάδα της Ιταλίας, χάνοντας την 9η μέρα της διοργάνωσης, με 3-0 σετ. Παρά το γεγονός ότι δεν πήραν το παιχνίδι - κάτι που ήταν αναμενόμενο- έπαιξαν με αξιοπρέπεια με σκορ στα σετ 25-19, 25- 19 και 25- 22, υπέρ της Ιταλίας. Οπως δήλωσε ο προπονητής της ελληνικής ομάδας, Τάκης Φλώρος «έχουμε μια πικρία που δεν περάσαμε στην 8άδα. Οχι από το σημερινό παιχνίδι, γιατί ακόμα και αν υπερβάλαμε εαυτούς, δεν ξέρω αν κερδίζαμε, αλλά στους αγώνες με Κορέα και Ιαπωνία».

ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Ηττα και για την Εθνική γυναικών χάντμπολ στο παιχνίδι με την Ουκρανία, το Σάββατο, με σκορ 29- 20 υπέρ της Ουκρανικής ομάδας. Η ελληνική ομάδα, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια που κατέβαλε, δεν κατάφερε να επικρατήσει των αντιπάλων της, που από την αρχή, έδειξαν πιο συγκροτημένες και δεν έπαψαν να προηγούνται καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα.

Ανάλογη τύχη είχε και η εθνική ανδρών στο χάντμπολ, που έχασε από την Ουγγαρία, με 26- 22, με αποτέλεσμα στο επόμενο παιχνίδι να αντιμετωπίζει την παγκόσμια πρωταθλήτρια Κροατία.

Ντοπαρισμένη η Κορζανένκο

«Παλιά μου τέχνη, κόσκινο» ή «το δις εξαμαρτείν...» είναι δύο από τα ελληνικά γνωμικά που ταιριάζουν απόλυτα στην περίπτωση της Ιρίνα Κορζανένκο. Η Ρωσίδα σφαιροβόλος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο - με βολή στα 21,06μ. - αλλά δεν είναι πλέον κάτοχός του και ούτε λογίζεται ως Ολυμπιονίκης. Αιτία; Τι άλλο από το ντόπινγκ. Στον έλεγχο που έγινε, η Κορζανένκο ήταν θετική. Ετσι, της αφαιρέθηκε το μετάλλιο, που δόθηκε στην - εμπράκτως σεβόμενη το «ευ αγωνίζεσθαι» - Κουβανή, Γιουμιλέιντι Κούμπα, η οποία με βολή στα 19,59 μ. είναι η χρυσή Ολυμπιονίκης. Δεύτερη κατατάχτηκε η Γερμανίδα, Ναντίν Κλάινερτ (19,55 μ.) και τρίτη η Ρωσίδα Σβετλάνα Κριβέλοβα (19,49 μ.).

Οπως ανακοίνωσε και επίσημα χτες η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, η Ιρίνα Κορζανένκο βρέθηκε θετική στην απαγορευμένη ουσία στανοζολόλη. Η Ρωσίδα - εκτός από την αφαίρεση του μεταλλίου, της διαπίστευσης και την αποβολή της από το χωριό - αναμένεται να τιμωρηθεί και με διά βίου αποκλεισμό, καθώς είχε και στο παρελθόν «συλληφθεί» παρανομούσα. Είχε βρεθεί «θετική» σε έλεγχο ντόπινγκ το 1999, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου, με αποτέλεσμα να της αφαιρεθεί το χρυσό μετάλλιο, που είχε κατακτήσει στη διοργάνωση και να τιμωρηθεί με αποκλεισμό από τις αθλητικές διοργανώσεις έως το 2001. Οσο για τη στανοζολόλη, να θυμίσουμε πως είναι το στεροειδές αναβολικό, του οποίου χρήση είχε κάνει και ο Καναδός, Μπεν Τζόνσον, όταν κατέκτησε τη νίκη - με νέο παγκόσμιο ρεκόρ, στον τελικό των 100μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ.

ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ - ΣΤΙΒΟΣ
Κούρσα ... αέρας

Ο τερματισμός της κούρσας της ...μιας ανάσας

Eurokinissi

Ο τερματισμός της κούρσας της ...μιας ανάσας
«Με τα λόγια χτίζεις ανώγια και κατώγια» έχει αποφανθεί ο λαός μας και ο ...πολύς Μόρις Γκριν πρέπει να το έμαθε πλέον. Το Σάββατο, με αρκετή δόση αλαζονείας, προσκαλούσε τους πάντες «αύριο στο πάρτι μου», όπως έλεγε, αναφερόμενος στην κούρσα των 100 μέτρων. Ομως, εντός ταρτάν μετράνε τα έργα, όχι τα λόγια. Οι αντίπαλοι δεν είναι WADA (όπου τους «κοροϊδεύεις» και δεν περνάς από έλεγχο...). Ο συμπατριώτης του λοιπόν Τζάστιν Γκάτλιν κέρδισε το χρυσό με χρόνο 9,85. Δεύτερος κατατάχτηκε ο Πορτογάλος (πρώην Νιγηριανός) Φράνσις Ομπικουέλου, με χρόνο 9,86 (ρεκόρ Ευρώπης) και τρίτος - πάνω στο νήμα - ο Γκριν, με 9,87. Στα ...αξιοσημείωτα είναι ότι η πρώτη τετράδα (τη συμπληρώνει ο Κράουφορντ, με 9,89) έκανε χρόνο κάτω από 9,90... Ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης ανέφερε: «Είχα πει ότι θα είναι μια πολύ δύσκολη κούρσα. Δεν περίμενα να νικήσω. Ο χρόνος μου είναι πολύ καλός και θα μπορούσε να είναι καλύτερος αν δεν είχα τερματίσει με τα χέρια ανοιχτά. Είναι οι πιο εντυπωσιακοί αγώνες που έχω μετάσχει ποτέ».

Στη σφυροβολία την πρωτιά κατέκτησε ο Ούγγρος Αντριαν Ανους, με βολή στα 83,19 μέτρα. Δεύτερος ήταν ο Ιάπωνας Κόχι Μουροφούσι, με 82,91 μ. και τρίτος ο Λευκορώσος Ιβάν Τίκον, με 79,81 μ. Στο ύψος ο Σουηδός Στέφαν Χολμ με 2,36 μέτρα - στην πρώτη του μάλιστα προσπάθεια - στέφθηκε χρυσός Ολυμπιονίκης. Τρεις άλτες, οι Χεμινγουέι, Νιέτο (ΗΠΑ) και Μπάμπα (Τσεχία), πέρασαν τα 2,34 μ. Ομως ο Χεμινγουέι και ο Μπάμπα πήραν, αντίστοιχα, αργυρό και χάλκινο, λόγω καλύτερης προσπάθειας (στις ισοβαθμίες μετρούν σε ποια προσπάθεια - 1η, 2η, 3η - τα καταφέρνει ο αθλητής).

Οπως στο Σίδνεϊ, έτσι και τώρα, το χρυσό στο μαραθώνιο πήγε στην Ιαπωνία. Αυτή τη φορά - στην κλασική διαδρομή - πρώτη τερμάτισε η Μιζούκι Νογκούτσι, σε 2.26.20. Δεύτερη ήταν η Κάθριν Ντερέμπα (Κένια), που θεωρούνταν από τα φαβορί για τη νίκη, με 2.26.32 και τρίτη η Αμερικανίδα Ντίνα Κάστορ, με 2.27.20. Η κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ, Πόλα Ράντκλιφ (Βρετανία), εγκατέλειψε. Η Νογκούτσι, περιχαρής, δήλωσε: «Προσπάθησα να τρέξω στο δικό μου ρυθμό. Χαίρομαι για μένα και την Ιαπωνία. Ο κόσμος ήταν καταπληκτικός στον τερματισμό αλλά και σε όλη τη διαδρομή».

Το Σάββατο η Ιουλία Νεστερένκο από τη Λευκορωσία ήταν η νικήτρια των 100 μ. στις γυναίκες αφού πρώτευσε με 10,93 αφήνοντας πίσω της την Αμερικανίδα Λόρι Γουίλιαμς με 10,96 και τρίτη την Βερόνικα Κάμπελ από την Τζαμάικα με 10,97.

Αποτελέσματα της Κυριακής
ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Βραζιλία, Ιταλία, Κορέα, Ιαπωνία από τον Α΄ όμιλο, Κίνα, Ρωσία, Κούβα, ΗΠΑ από τον Β΄ όμιλο είναι οι ομάδες που προκρίθηκαν στα ημιτελικά. Αποκλείστηκαν, αντίστοιχα, αφού πήραν τις δύο τελευταίες θέσεις των ομίλων τους Κένυα, Ελλάδα και Δομινικανή Δημοκρατία, Γερμανία.

Τα αποτελέσματα της 5ης και τελευταίας ημέρας στην Α΄ φάση, ήταν:

Α΄ όμιλος: Ιαπωνία - Κένυα 3-0 (25-8, 25-17, 25-14), Ιταλία -Ελλάδα 3-0 (25-19, 25-19, 25-22), Βραζιλία - Κορέα 3-0 (25-19, 25-18, 25-23). Στη βαθμολογία: Βραζιλία 10 βαθμοί (15-2 σετ), Ιταλία 9 (14-3), Κορέα 8 (9-7), Ιαπωνία 7 (6-10), Ελλάδα 6 (5-12), Κένυα 5 (0-15).

Β΄ Ομιλος: Γερμανία - Δομινικανή Δημοκρατία 3-0 (25-16, 25-19, 25-21), Κίνα - Ρωσία 3-0 (25-15, 25-16, 28-26), ΗΠΑ - Κούβα 3-0 (25-22, 25-12, 25-19). Στη βαθμολογία: Κίνα 9 (14-4), Ρωσία 8 (11-8), Κούβα 8 (11-10), ΗΠΑ 7 (11-10), Γερμανία 7 (7-11), Δομινικανή Δημοκρατία 6 (3-14).

ΞΙΦΑΣΚΙΑ

Η Γαλλία (Νο 2 στην παγκόσμια κατάταξη) κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο - στο ομαδικό του ξίφος μονομαχίας ανδρών - αφού επικράτησε της Ουγγαρίας (Νο 4) με 43-32. Η έκπληξη έγινε στον «μικρό» τελικό, όπου η Γερμανία (Νο 3) κέρδισε με 37-29 τη Ρωσία (Νο 1) και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ

Διπλή επιτυχία για την Αυστραλία στις καταδύσεις γυναικών, από βατήρα 10 μέτρων. Η Σαντέλ Νιουμπέρι συγκέντρωσε 590,31 βαθμούς και πήρε την πρώτη θέση, ενώ η Λούντι Τέρκι με 561,66 βαθμούς κατατάχτηκε τρίτη. Τη δεύτερη θέση και το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε η Κινέζα Λίσι Λάο, με 576,30 βαθμούς.

ΤΕΝΙΣ

Το δεύτερο χρυσό του μετάλλιο στη διοργάνωση κατέκτησε ο Νίκολας Μασού. Ο Χιλιανός, μετά την πρωτιά στο διπλό (με παρτενέρ τον Φερνάντο Γκονζάλεζ), πήρε τη νίκη και στο μονό. Κέρδισε τον Αμερικανό Μάρντι Φις, με 3-2 σετ (6-3, 3-6, 2-6, 6-3, 6-4). Εκπληξη επιφύλασσε το διπλό γυναικών. Οι Κινέζες Τινγκ Λι/Τιαν Τιαν Σουν (Νο 8 στο τουρνουά) επιβλήθηκαν των Ισπανίδων Κοντσίτα Μαρτίνεζ/Βιργινία Ρουάνο Πασκουάλ (Νο 2 στο τουρνουά) με 2-0 σετ (6-3, 6-3) και κατέκτησαν το χρυσό.

ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ

Στο σκιτ, το χρυσό πήρε ο Ιταλός Αντρέα Μπενέλι, το ασημένιο ο Φιλανδός Μάρκο Κεμπάινεν και το χάλκινο ο Κουβανός Χουάν Μιγκέλ Ροντρίγκες. Στα 50μ. με τουφέκι τριών στάσεων, πρώτευσε ο Κινέζος Ζάνμπο Τζία (1.264,5 βαθμούς στο σύνολο). Τον ακολούθησαν ο Αμερικανός Μάικ Αντι (1.263,1) και ο Αυστριακός Κρίστιαν Πλάνερ (1.262,8).

ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΑΝΔΡΩΝ

Στην 5η και τελευταία μέρα της προκριματικής φάσης, τα αποτελέσματα ήταν: Α΄ Ομιλος: Σλοβενία - Κορέα 26-23, Κροατία - Ισπανία 30-22, Ρωσία - Ισλανδία 34-30. Β΄ Ομιλος: Γερμανία - Γαλλία 22-27, Ουγγαρία - Ελλάδα 26-22, Αίγυπτος - Βραζιλία 22-26.

ΕΝΟΡΓΑΝΗ

Η 18χρονη Γαλλίδα Λεπενέκ Εμιλί, με 9,687 βαθμούς, στέφθηκε χρυσή Ολυμπιονίκης. Την ακολούθησαν η Αμερικανίδα Χάμφρεϊ Τερίν (9,662) και η συμπατριώτισσά της Κιούπετς Κούρτνεϊ (9,637). Το μεγάλο όνομα - η Ρωσίδα Σβετλάνα Χόρκινα - «πάτωσε». Στη χαμηλή της βαθμολογία, τον κυριότερο ρόλο έπαιξε η πτώση στους ασύμμετρους ζυγούς, που θεωρείται και το καλύτερο όργανό της. Στον ίππο πρώτευσε ο Κινέζος Τενγκ Χαϊμπίν, με 9,837. Δεύτερος ήταν ο Ρουμάνος Ουρζίχα Μάριους, με 9,825 και τρίτος ο Ιάπωνας Κασίμα Τακεχίρο, με 9,787 βαθμούς. Στο άλμα το χρυσό πήρε η Ρουμάνα Ρόσου Μόνικα (9,656 βαθμούς), το αργυρό η Αμερικανίδα Χατς Ανια (9,481) και το χάλκινο η Ρωσίδα Πάβλοβα Αννα (9,475). Ο Καναδός Κάιλ Σιούφελτ, στις ασκήσεις εδάφους, ισοβάθμησε με τον Ρουμάνο Ντραγκουλέσκου Μαριάν, στους 9,787 βαθμούς. Ομως λόγω καλύτερης βαθμολογίας στα προκριματικά πήρε το χρυσό και άφησε τον Ρουμάνο δεύτερο. Το χάλκινο κατέκτησε ο Βούλγαρος Γιόβτσεφ Γιορντάν (9,775).

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Εντονη κριτική στην πολιτική των ΗΠΑ

Μπορεί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ να επιχειρεί να εκμεταλλευτεί προεκλογικά τη συμμετοχή του Ιράκ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, διαφημίζοντας πως απελευθέρωσε τους Ιρακινούς, όμως οι ίδιοι οι αθλητές και οι προπονητές της ιρακινής αποστολής συνεχίζουν να αποκαλύπτουν τα εγκλήματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου σε βάρος του λαού τους.

Αλλο ένα τέτοιο χαστούκι στον «απελευθερωτικό πόλεμο» των ΗΠΑ και των Ευρωαμερικάνων ιμπεριαλιστών δόθηκε χτες από τη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ενόψει του σημερινού ημιτελικού αγώνα ποδοσφαίρου (9 μ.μ. στο Καυταντζόγλειο), στον οποίο η ιρακινή ομάδα, που αποτελεί την έκπληξη της διοργάνωσης, αντιμετωπίζει την Παραγουάη και διεκδικεί την είσοδό της στον τελικό.

Ο προπονητής της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ιράκ, Αντνάν Χαμάντ Μαζίντ, σημείωσε πως είναι πολύ σημαντική για το ηθικό του λαού του η νικηφόρα πορεία της ομάδας. «Χαίρονται με κάθε νίκη μας και ελπίζω να προσεύχονται για μας», είπε. Και πρόσθεσε πως, δυστυχώς, εξαιτίας της εμπόλεμης κατάστασης στη χώρα, ο λαός δεν πανηγυρίζει όπως θα ήθελε τις νίκες που έχει σημειώσει η ομάδα.

Απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση που βρίσκεται ο αθλητισμός στη χώρα του, σημείωσε πως αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες στην προετοιμασία. «Από τον πόλεμο και μετά δύσκολα μιλάμε για τη ζωή, πώς να μιλήσουμε για τον αθλητισμό; Ακόμη και οι μετακινήσεις στη χώρα γίνονται με δυσκολία», ανέφερε.

Ενώ κληθείς να απαντήσει αν η ομάδα του Ιράκ αποτελεί σύμβολο της «ελευθερίας» δήλωσε: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για σύμβολα ελευθερίας από τη στιγμή που υπάρχει εμπόλεμη κατάσταση στη χώρα και ξένος στρατός. Δυστυχώς στις σημερινές συνθήκες δεν μπορείς να διαχωρίσεις τον αθλητισμό από την πολιτική», κατέληξε.

ΣΤΙΒΟΣ

Η Ντεφάρ από την Αιθιοπία πρώτη στα 5.000 μ.
Η Ντεφάρ από την Αιθιοπία πρώτη στα 5.000 μ.
Ο Ρόμπερτ Φαζέκας αναδείχτηκε σε μεγάλη φυσιογνωμία στη δισκοβολία. Ο Ούγγρος συνόδευσε την πρωτιά και με Ολυμπιακό ρεκόρ (70,93). Τον ακολούθησε ο («χρυσός» στο Σίδνεϊ) Λιθουανός Βιργίλιους Αλέκνα, με 69,89, ενώ την τρίτη θέση πήρε ο (επίσης Ούγγρος) Ζόλταν Κοβάγκο, με βολή στα 67,04. Στα 800 μέτρα έγινε η μεγάλη έκπληξη. Η Βρετανίδα Κέλι Χολμς, στα 34 χρόνια της, επικράτησε με χρόνο 1.56.38. Πίσω της ακριβώς η Μαροκινή Χάσνα Μπενχασί, με 1.56.43 (εθνικό ρεκόρ) και τρίτη η Σλοβένα Γιολάντα Τσέπλακ, με 1.56.44. Η θρυλική μορφή του αγωνίσματος, Μαρία Μούτολα, έμεινε τέταρτη, με 1.56.51.

Τρία στα τρία για τις ΗΠΑ στα 400 μέτρα ανδρών. Μεγάλος νικητής (επιβεβαιώνοντας τον τίτλο του φαβορί) ο Τζέρεμι Γουάρινερ, με χρόνο 44.00 (8η κορυφαία επίδοση όλων των εποχών). Ασημένιο μετάλλιο για τον Οτις Χάρις, με 44.16, και χάλκινο για τον Ντέρικ Μπρίου με 44.42. Ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης, μετά την επιτυχία του, δήλωσε: «Πραγματικά ήταν συναρπαστικός αγώνας και το ότι κερδίσαμε τρεις Αμερικανοί τα μετάλλια είναι εντυπωσιακό. Δεν μπορώ να περιγράψω τα συναισθήματά μου. Προφανώς οι προπονήσεις που κάνω τελευταία με την ομάδα ποδηλασίας με έκαναν καλύτερο».

Η Μεσερέτ Ντεφάρ, από την Αιθιοπία, πήρε το χρυσό μετάλλιο στα 5.000 μέτρα, με χρόνο 14.45.65. Δεύτερη αναδείχτηκε η Κενιάτισσα Ισαμπέλα Οκίκι, με 14.48.19, και τρίτη η Τιρουνές Ντίμπαμπα (Αιθιοπία), με 14.51.83.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (Γ)

Η ομάδα των ΗΠΑ, για τρίτη συνεχόμενη φορά, θα βρεθεί σε τελικό. Κέρδισε στην παράταση, ύστερα από ένα συναρπαστικό αγώνα, τη Γερμανία, με 2 - 1 (33' Λίλι, 99' Ορίλι - 90+ Μπάχορ). Το χρυσό θα διεκδικήσει επίσης η Βραζιλία. Στον έτερο ημιτελικό κέρδισε τη Σουηδία με 1 - 0 (64' Πρέτινια).

Νέο κρούσμα ντοπαρίσματος;

Νέα υπόθεση χρήσης αναβολικών αναμένεται, εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που είδαν αργά χτες το βράδυ το φως της δημοσιότητας ότι μια από τις αθλήτριες που κέρδισαν μετάλλια στα 100μ γυναικών έχει βρεθεί θετική σε έλεγχο αντιντόπινγκ. Μέχρι την ώρα που γραφόταν το κείμενο, δεν υπήρχε κάτι επίσημο. Υπενθυμίζεται ότι την πρώτη θέση στο αγώνισμα κέρδισε η Ιουλία Νεστερένκο από τη Λευκορωσία, ενώ ακολούθησε η Αμερικανίδα Λόρι Γουίλιαμς και τρίτη ήταν η Βερόνικα Κάμπελ.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ (Γ)

Στους αγώνες της 5ης και τελευταίας αγωνιστικής, στην προκριματική φάση είχαμε τα αποτελέσματα: Α' Ομιλος: Κίνα - Βραζιλία 28-23, Ουγγαρία - Ουκρανία 22-23. Β' Ομιλος: Γαλλία - Κορέα 23-30, Δανία - Αγγόλα 38-22. Στα προημιτελικά θ' αναμετρηθούν Ουκρανία - Ισπανία, Γαλλία - Ουγγαρία, Κίνα - Δανία και Κορέα - Βραζιλία. Για τις θέσεις 9-10 θα παίξουν Ελλάδα - Αγγόλα.

ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
Ξέσπασε ο κόσμος

Ο Αλεξέι Νέμοφ, ο οποίος αδικήθηκε κατάφωρα από τους κριτές υπέρ του Αμερικανού Χαμ
Ο Αλεξέι Νέμοφ, ο οποίος αδικήθηκε κατάφωρα από τους κριτές υπέρ του Αμερικανού Χαμ
Πλέον ο κόσμος δεν άντεχε. Η θέση των κριτών στο μονόζυγο της ενόργανης γυμναστικής είχε αμαυρωθεί με τη συμπεριφορά τους την πρώτη μέρα των Αγώνων, όταν αποτέλεσμα της διφορούμενης τακτικής τους στη βαθμολογία ήταν να μείνει εκτός τελικών ο Βλάσης Μάρας. Χτες το σπρώξιμο του Αμερικανού Πολ Χαμ σε βάρος του Ρώσου σπουδαίου αθλητή του αγωνίσματος Αλεξέι Νέμοφ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον κόσμο που βρέθηκε στο ΟΑΚΑ. Μετά την ανακοίνωση της χαμηλής βαθμολογίας του Ρώσου, ο οποίος όμως είχε εκτελέσει πολύ καλά ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα, το κοινό που παρακολούθησε την προσπάθεια του αθλητή αντέδρασε. Οι αποδοκιμασίες προς τους κριτές είχαν αποτέλεσμα να διακοπεί ο τελικός του μονόζυγου για τουλάχιστον ένα τέταρτο και το κοινό ησύχασε μόνο μετά από παράκληση του ίδιου του Ρώσου αθλητή. Νικητής ήταν ο Ιταλός Ιγκόρ Κασίνα με 9.812, ενώ την ίδια βαθμολογία είχε ο Αμερικανός Πολ Χαμ, ο οποίος όμως περιορίστηκε στο ασημένιο μετάλλιο. Τρίτος Ολυμπιονίκης αναδείχτηκε ο Γιαπωνέζος Ισάο Γιονέντα με 9.787.

  • Πολύ σκληρή ήταν η μάχη που έγινε στο δίζυγο - και αυτό φάνηκε και από τις βαθμολογίες που πήραν οι οκτώ φιναλίστ. Τέσσερις από τους 8 γυμναστές που ήταν στον τελικό του δίζυγου πήραν τον ίδιο βαθμό, δηλαδή 9.762 και η κατάταξή τους έγινε με βάση την υψηλότερη βαθμολογία των κριτών. Ο νικητής, ο Ουκρανός Βάλερι Γκοντσάροφ, που ήταν δεύτερος φέτος στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο δίζυγο, ήταν σίγουρα ο καλύτερος και δίκαια αναδείχτηκε πρώτος με 9.787 βαθμούς. Δεύτερος κατατάχτηκε ο Ιάπωνας Τομίτα Χιρογιούκι (9.775) και τρίτος ο Κινέζος Λι Ξιάο Πενγκ (9.762). Στα άλματα, ο κάτοχος του τίτλου υπερασπίστηκε τα πρωτεία του. Ο Ισπανός Ντεφέρ Θερβάτζιο, με 9.737 βαθμούς, ξαναπήρε το χρυσό. Το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε ο Λετονός Σαπρονένκο Εβγκένι, με 9.706 β. και το χάλκινο ο Ρουμάνος Ντραγκουλέσκου Μαριάν, με 9.612 βαθμούς. Ρουμανική κυριαρχία στο έδαφος γυναικών. Πρώτευσε η Πόνορ Καταλίνα, με 9.750 και την ακολούθησε η συμπατριώτισσά της Σοφρόνι Νικολέτα, με 9.562 β. Τρίτη ήταν η Ισπανίδα Μορένο Πατρίτσια, με 9.487 βαθμούς.
ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
ΠΑΛΗ

Η πάλη είναι άθλημα που η προέλευσή του χάνεται στα βάθη του χρόνου. Θεωρείται το αρχαιότερο ανταγωνιστικό άθλημα και οι πρώτες μαρτυρίες τοποθετούν τις καταβολές του στο 3000 π.Χ. Εχουν βρεθεί σχέδια παλαιστών σε σπηλιές τα οποία δημιουργήθηκαν την περίοδο του πολιτισμού των Σουμερίων το 3000 π.Χ. Στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, η πάλη έκανε την εμφάνισή της από την πρώτη διοργάνωση (1896 Αθήνα).

Τα δύο βασικά στιλ πάλης είναι η ελληνορωμαϊκή και η ελευθέρα. Στην ελληνορωμαϊκή πάλη ο αθλητής δεν επιτρέπεται να πιάσει τον αντίπαλό του κάτω από τους γοφούς ή να χρησιμοποιήσει τα πόδια του. Αντίθετα, στην ελευθέρα, επιτρέπονται τα πιασίματα κάτω από τους γοφούς και γενικά είναι ελεύθερη η χρησιμοποίηση των ποδιών.

Ο αγώνας διαρκεί δύο γύρους των τριών λεπτών - καθαρός χρόνος - με ένα διάλειμμα 30'' μεταξύ αυτών. Οι αγώνες γίνονται σε κυκλικό ταπί διαμέτρου 9 μέτρων. Μέσα από τα όρια του κυκλικού ταπί υπάρχει μια κόκκινη ζώνη πλάτους ενός μέτρου που ονομάζεται παθητική περιοχή ή ζώνη αδράνειας. Ο αγώνας δεν μπορεί να εξελίσσεται έξω από το κυκλικό ταπί. Και τα δύο στιλ έχουν τους ίδιους βαθμούς.

Βαθμολογία:

Μετάθεση (1 πόντος): Από την όρθια στάση ο αντίπαλο βρίσκεται κάτω.

Επικίνδυνη θέση (2 πόντοι): Ο αντίπαλος έχει την πλάτη στο έδαφος σε γωνία με το ταπί.

Μικρή γέφυρα (3 πόντοι): Ο αντίπαλος με την πλάτη στο ταπί με μία κίνηση.

Μεγάλη γέφυρα (5 πόντοι): Ο παλαιστής ρίχνει τον αντίπαλο με την πλάτη στο ταπί αφού τον έχει σηκώσει ψηλά πάνω από τη μέση του.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
Τα βλέμματα στο ΟΑΚΑ

Sportidea

Για άλλη μία μέρα, τα βλέμματα των φίλων των Ολυμπιακών Αγώνων, επικεντρώνονται στο στίβο. Στο ΟΑΚΑ θα δώσουν σήμερα το παρών και θα αγωνιστούν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, έξι αθλητές: στα 200 μέτρα, στο μήκος και στο έπταθλο καθώς και μία αθλήτρια στα 1.500 μέτρα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τάσος Γκούσης και ο Παναγιώτης Σαρρής θα αγωνιστούν στις προκριματικές σειρές των 200 μέτρων (10:20). Οι Ελληνες δρομείς, στη δεύτερη συμμετοχή τους σε Ολυμπιακούς Αγώνες, θα προσπαθήσουν να κάνουν την πρώτη τους διάκριση και να πάρουν το εισιτήριο για τα προημιτελικά. Από την άλλη, τρεις άλτες, θα διεκδικήσουν ακόμα και τις ισάριθμες θέσεις στον τελικό του μήκους (19:45). Ο 22χρονος Λούης Τσάτουμας, ο 31 ετών Δημήτρης Φιλίνδρας και ο 24χρονος Δημήτρης Σερέλης είναι υποψήφιοι για να βρεθούν στον τελικό του αθλήματος. Παράλληλα, σήμερα, συνεχίζει τις προσπάθειές του στο δέκαθλο, ο Πρόδρομος Κορκίζογλου με τα 110 μέτρα μετ' εμποδίων (09:00), τη δισκοβολία (10:00), το άλμα επί κοντώ (13:00), τον ακοντισμό (19:30) και τα 1.500 μέτρα (23:05). Στο αγώνισμα των 1.500 μέτρων, στα προκριματικά, θα αγωνιστεί η Κωνσταντίνα Εφεντάκη, στην πρώτη της Ολυμπιακή συμμετοχή.

ΚΑΝΟΕ ΚΑΓΙΑΚ ΣΠΡΙΝΤ: Με τρεις ελληνικές συμμετοχές, συνεχίζονται σήμερα οι αγώνες του Κανόε Καγιάκ. Πιο συγκεκριμένα, στις 08:30 στην πρώτη προκριματική σειρά (κούρσα 18) του Καγιάκ, ο Απόστολος Παπανδρέου θα δοκιμάσει να πάρει την πρόκριση για την επόμενη φάση. Τον ίδιο στόχο έχει και ο Ανδρέας Κιλιγκαρίδης, στο μονό κανό σπριντ στην πρώτη προκριματική σειρά και στην 19η κούρσα, που έχει και πιο υψηλό ηθικό από τους προηγούμενους καθώς ήδη έχει περάσει στα ημιτελικά του μονού κανό στα 1.000 μέτρα. Παράλληλα, μισή ώρα αργότερα, η Αθηνά - Θεοδώρα Αλεξοπούλου, θα δοκιμάσει να κάνει την καλύτερη δυνατή προσπάθεια στην παρθενική της Ολυμπιακή συμμετοχή στην πρώτη προκριματική σειρά του Καγιάκ (κούρσα 24, 09:40).


Sportidea

ΠΥΓΜΑΧΙΑ: Τη νίκη επί του Αιγύπτιου Αχμέντ Ισμαΐλ, θα διεκδικήσει σήμερα στις 22:00 ο Ηλίας Παυλίδης. Ο Ελληνας πρωταθλητής, αγωνίζεται στα προημιτελικά της κατηγορίας των Ελαφρών Βαρών στα 81 κιλά και με ενδεχόμενη επικράτηση θα περάσει στα ημιτελικά του αθλήματος. Πάντως, ο Ηλιάδης, προέρχεται από μία άνετη νίκη επί του Αλί Ισμαΐλοφ από το Αζερμπαϊτζάν με 32 - 17.

ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: Απέναντι σε 23 δίδυμα θα αγωνιστούν σήμερα (19:30) το αντίστοιχο ελληνικό που απαρτίζεται από τις Ελευθερία Φτούλη, 23 χρόνων και Χριστίνα Θαλασσινίδου, 34 χρόνων. Στην τέταρτη συνεχόμενη Ολυμπιακή συμμετοχή, η Θαλασσινίδου ελπίζει σε μία διάκριση μαζί με τη Φτούλη, παρόμοια του φετινού Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, όπου είχαν κατακτήσει την 3η θέση. Η «μάχη» γίνεται στα πλαίσια του προκριματικού του ελεύθερου προγράμματος ντουέτου στη συγχρονισμένη κολύμβηση.

ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ: Την Αυστραλία θα αντιμετωπίσουν οι Ελληνίδες πολίστριες στα πλαίσια των ημιτελικών του αθλήματος (17:00).

ΧΑΝΤΜΠΟΛ: Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Εθνική ομάδα των ανδρών, περνάει στους «8» του Ολυμπιακού τουρνουά. Ετσι, με αντίπαλο την Κροατία, ελπίζει σε ένα θαύμα, όπως η πρόκριση στα ημιτελικά του αθλήματος. Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 16:30.


Sportidea

Το σημερινό πρόγραμμα (Τρίτη 24 Αυγούστου)

KANOE/ΚΑΓΙΑΚ, Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά (ΝΕΤ)

08:30-10:52 Κ1 Ανδρών 500 μ. Προκριματικές Σειρές C1 Ανδρών 500 μ. Προκριματικές Σειρές Κ1 Γυναικών 500 μ. Προκριματικές Σειρές Κ2 Ανδρών 500 μ. Προκριματικές Σειρές C2 Ανδρών 500 μ. Προκριματικές Σειρές Κ2 Γυναικών 500 μ. Προκριματικές Σειρές

ΧΟΚΕΪ, Ολυμπιακό Κέντρο Χόκεϊ

08:30-13:00 Αγώνας Κατάταξης Γυναικών 5-8 - KOR vs NZL Αγώνας Κατάταξης Γυναικών 5-8 - JAP vs AUS, 18:00-22:30 Ημιτελικοί Γυναικών 01 - NED vs ARG Ημιτελικοί Γυναικών 02 - CHN vs GER

ΙΠΠΑΣΙΑ, Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας Μαρκόπουλου

09:00-12:45 Προκριματικός Ατομικού Αγωνίσματος Υπερπήδησης Εμποδίων -2ος Προκριματικός Τελικός Ομαδικού Αγωνίσματος Υπερπήδησης Εμποδίων -1ος Γύρος, 20:30-00:30 Προκριματικός Ατομικού Αγωνίσματος Υπερπήδησης Εμποδίων - 3ος Προκριματικός Τελικός Ομαδικού Αγωνίσματος Υπερπήδησης Εμποδίων -2ος Γύρος Τελετή Απονομής Μεταλλίων Ομαδικού Αγωνίσματος Υπερπήδησης Εμποδίων

ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗ, Κλειστό Γήπεδο Ελληνικού (ET3)

09:00 - 10:45 Αγώνας Κατάταξης Γυναικών 11-12 Nigeria - Korea 11:15-13:00 Αγώνας Κατάταξης Γυναικών 9-10 Japan - China 14: 30-16:15 Αγώνας Κατάταξης Ανδρών 11-12 - Αγώνας 63 16:45 - 18:30 Αγώνας Κατάταξης Ανδρών 9-10 - Αγώνας 64

ΣΤΙΒΟΣ, Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθήνας (ET1)

09:00-14:30 110 μ. Εμπόδια Δεκάθλου Ανδρών 110 μ. Εμπόδια Ανδρών Προκριματικοί Δισκοβολία Δεκάθλου Ανδρών 200 μ. Ανδρών Προκριματικοί Δισκοβολία Δεκάθλου Ανδρών Επί Κοντώ Δεκάθλου Ανδρών, 19:30-23:45 Ακοντισμός Δεκάθλου Ανδρών Μήκος Ανδρών Προκριματικοί 200 μ. Ανδρών Προημιτελικοί 1.500 μ. Γυναικών Προκριματικοί Επί Κοντώ Γυναικών Τελικός Ακοντισμός Δεκάθλου Ανδρών 400 μ. Εμπόδια Ανδρών Ημιτελικοί Δισκοβολία Ανδρών Τελετή Απονομής Μεταλλίων 3.000 μ. Φυσικά Εμπόδια Ανδρών Τελικός 200 μ. Γυναικών Ημιτελικοί 5.000 μ. Γυναικών Τελετή Απονομής Μεταλλίων 100 μ. Εμπόδια Γυναικών Τελικός 3.000 μ. Φυσικά Εμπόδια Ανδρών Τελετή Απονομής Μεταλλίων 400 μ. Γυναικών Τελικός 1.500 μ. Δεκάθλου Ανδρών Τελικός 100 μ. Εμπόδια Γυναικών Τελετή Απονομής Μεταλλίων 400 μ. Γυναικών Τελετή Απονομής Μεταλλίων 1.500 μ. Ανδρών Τελικός

ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗ, Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου (ET3)

09:30-13:10 Αγώνας Κατάταξης Ανδρών 11-12 - SLOVENIA vs EGYPT Αγώνας Κατάταξης Ανδρών 9-10 - BRAZIL vs ICELAND, 14:30-18:10 Προημιτελικός Ανδρών - CROATIA vs GREECE Προημιτελικός Ανδρών - GERMANY vs SPAIN, 19:30-23:10 Προημιτελικός Ανδρών - KOREA vs HUNGARY Προημιτελικός Ανδρών - FRANCE vs RUSSIA

ΠΑΛΗ, Ολυμπιακό Γυμναστήριο Ανω Λιοσίων (NET)

09:30-13:30 Ελληνορωμαϊκή Ανδρών Κατηγορία 66 κιλά - Ομιλος Προκριματικών Αγώνων Ελληνορωμαϊκή Ανδρών Κατηγορία 84 κιλά - Ομιλος Προκριματικών Αγώνων Ελληνορωμαϊκή Ανδρών Κατηγορία 120 κιλά - Ομιλος Προκριματικών Αγώνων Ελληνορωμαϊκή Ανδρών Κατηγορία 55 κιλά - Ομιλος Προκριματικών Αγώνων Ελληνορωμαϊκή Ανδρών Κατηγορία 66 κιλά - Ομιλος Προκριματικών Αγώνων Ελληνορωμαϊκή Ανδρών Κατηγορία 120 κιλά - Ομιλος Προκριματικών Αγώνων Ελληνορωμαϊκή Ανδρών Κατηγορία 55 κιλά - Ομιλος Προκριματικών Αγώνων Ελληνορωμαϊκή Ανδρών Κατηγορία 84 κιλά - Ομιλος Προκριματικών Αγώνων, 17:30-21:30 Ελληνορωμαϊκή Ανδρών Κατηγορία 66 κιλά - Ομιλος Προκριματικών Αγώνων Ελληνορωμαϊκή Ανδρών Κατηγορία 84 κιλά - Ομιλος Προκριματικών Αγώνων Ελληνορωμαϊκή Ανδρών Κατηγορία 120 κιλά - Ομιλος Προκριματικών Αγώνων Ελληνορωμαϊκή Ανδρών Κατηγορία 55 κιλά - Ομιλος Προκριματικών Αγώνων Ελληνορωμαϊκή Ανδρών Κατηγορία 66 κιλά - Προκριματικοί Ελληνορωμαϊκή Ανδρών Κατηγορία 120 κιλά - Προκριματικοί Ελληνορωμαϊκή Ανδρών Κατηγορία 55 κιλά - Προκριματικοί Ελληνορωμαϊκή Ανδρών Κατηγορία 84 κιλά - Προκριματικοί

ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ, Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου (ET3)

10:45-11:45 Αγώνας Κατάταξης Γυναικών 5-6 - RUS vs HUN, 17:00-19:15 Ημιτελικός Γυναικών 01 - AUS vs GRE Ημιτελικός Γυναικών 02 - USA vs ITA

ΜΠΕΪΖΜΠΟΛ, Ολυμπιακό Κέντρο Μπέιζμπολ

11:30-14:30 Ημιτελικός Ανδρών - Αγώνας 29, 19:30-22:30 Ημιτελικός Ανδρών - Αγώνας 30

ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ, Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου (ΝΕΤ)

12:00-13:17 Ημιτελικοί 3 μ. Τραμπολίνο Ανδρών, 21:45-23:09 Τελικοί 3 μ. Τραμπολίνο Ανδρών Τελετή Απονομής Μεταλλίων 3 μ. Τραμπολίνο Ανδρών

ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ, Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο (ΕΤ3)

12:00-14:00 Γκαλά Γυμναστικής

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ, Ολυμπιακό Συγκρότημα Παραλιακής Ζώνης Φαλήρου (ΝΕΤ)

13:00-19:00 Διθέσιο Σκάφος - 49er - Ιστιοδρομίες

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ, Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ET3)

14:00-17:30 Προημιτελικός Γυναικών 01 - BRA vs USA, Προημιτελικός Γυναικών 03 - ITA vs CUB, 19:30-23:00 Προημιτελικός Γυναικών 02 - KOR vs RUS Προημιτελικός Γυναικών 04 - JPN vs CHN

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ, Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Αρσης Βαρών Νίκαιας (ΝΕΤ)

16:30-18:30 Β΄ Γκρουπ Κατηγορία 105 κιλών Ανδρών, 20:00-22:00 A΄ Γκρουπ Κατηγορία 105 κιλών Ανδρών Τελετή Απονομής Μεταλλίων Κατηγορία 105 κιλών Ανδρών

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ, Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο (ET3)

16:30-19:40 Σπριντ Γυναικών Ημιτελικοί Σπριντ Ανδρών Ημιτελικοί Σπριντ Γυναικών Κατάταξη Θέσεων 5-8 Σπριντ Γυναικών Ημιτελικοί Σπριντ Ανδρών Ημιτελικοί Σπριντ Ανδρών Κατάταξη Θέσεων 9-12 Σπριντ Γυναικών Ημιτελικοί Σπριντ Ανδρών Ημιτελικοί Αγώνας Πόντων Ανδρών Τελικός Σπριντ Γυναικών Τελικός 3-4 - Αγώνας 01 Σπριντ Γυναικών Τελικός 1-2 - Αγώνας 01 Σπριντ Ανδρών Τελικός 3-4 - Αγώνας 01 Σπριντ Ανδρών Τελικός 1-2 - Αγώνας 01 Σπριντ Ανδρών Κατάταξη Θέσεων 5-8 Σπριντ Γυναικών Τελικός 3-4 - Αγώνας 02 Σπριντ Γυναικών Τελικός 1-2 - Αγώνας 02 Σπριντ Ανδρών Τελικός 3-4 - Αγώνας 02 Σπριντ Ανδρών Τελικός 1-2 - Αγώνας 02 Αγώνας Πόντων Ανδρών Τελετή Απονομής Μεταλλίων Σπριντ Γυναικών Τελικός 3-4 - Αγώνας 03 (Αν απαιτείται) Σπριντ Γυναικών Τελικός 1-2 - Αγώνας 03 (Αν απαιτείται) Σπριντ Ανδρών Τελικός 3-4 - Αγώνας 03 (Αν απαιτείται) Σπριντ Ανδρών Τελικός 1-2 - Αγώνας 03 (Αν απαιτείται) Σπριντ Γυναικών Τελετή Απονομής Μεταλλίων Σπριντ Ανδρών Τελετή Απονομής Μεταλλίων

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ, Στάδιο Καραϊσκάκη-Αθήνα, Καυτατζόγλειο Στάδιο-Θεσσαλονίκη (ET3)

18:00-20:00 Ημιτελικός Ανδρών - ΙΤΑ vs ARG, 21:00-23:00 Ημιτελικός Ανδρών - Αγώνας IRA vs PAR

ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ, Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου

19:30 - 21:53 Ντουέτο Ελεύθερο Πρόγραμμα Προκριματικός

ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ, Ολυμπιακό Συγκρότημα Παραλιακής Ζώνης Φαλήρου (NET)

19:30-22:12 Μικρός Τελικός Γυναικών Τελικός Γυναικών Τελετή Απονομής Μεταλλίων Γυναικών

ΠΥΓΜΑΧΙΑ, Ολυμπιακό Γυμναστήριο Πυγμαχίας Περιστερίου (NET)

19:30-22:30 Προημιτελικοί Κατηγορίας 48 κιλών Ανδρών Προημιτελικοί Κατηγορίας 60 κιλών Ανδρών Προημιτελικοί Κατηγορίας 81 κιλών Ανδρών



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ