Τετάρτη 26 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
33η ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Οχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών - Η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη των λαών»

Στις 4 - 7 Ιούλη το πανελλαδικό νεολαιίστικο αντάμωμα | Το πρόγραμμα της κατασκήνωσης στο Ποσείδι

Στα 25 χρόνια από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία είναι αφιερωμένη η φετινή κατασκήνωση
Στα 25 χρόνια από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία είναι αφιερωμένη η φετινή κατασκήνωση
Αντίστροφα μετρούν οι μέρες για το μεγάλο πανελλαδικό αντάμωμα χιλιάδων νέων, την αντιιμπεριαλιστική κατασκήνωση της ΚΝΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 4 - 7 Ιούλη στο Ποσείδι της Χαλκιδικής, στην Πανεπιστημιακή Κατασκήνωση του ΑΠΘ.

Η κατασκήνωση είναι αφιερωμένη στα 25 χρόνια από τον βρώμικο πόλεμο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία, με τη συμμετοχή της τότε ελληνικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πολεμική επιχείρηση στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και έδειξε τη δύναμη της ηρωικής αντιπολεμικής - αντιιμπεριαλιστικής δράση του λαού και της νεολαίας της χώρας μας, με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ στην πρώτη γραμμή, το 1999, που καθυστέρησαν την ιμπεριαλιστική επέμβαση για πάνω από έναν μήνα πολιορκώντας λιμάνια, βάσεις, σταματώντας πολεμικά τρένα, διαδηλώνοντας μαζικά. Μετά από 25 χρόνια, η ΚΝΕ δηλώνει: «Συνεχίζουμε μαχητικά την εναντίωση στα σχέδια της κυβέρνησης, των κομμάτων του συστήματος και της αστικής τάξης να μπλέξουν ακόμα περισσότερο τη χώρα μας στους επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Φωνάζουμε δυνατά, με όλους τους λαούς του κόσμου, "Λευτεριά στην Παλαιστίνη"!». Διατρανώνοντας «Οχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών - Η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη των λαών», το κεντρικό σύνθημα της φετινής κατασκήνωσης. Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας καλεί να δυναμώσει η πάλη του λαού και της νεολαίας για:

Από την κατασκήνωση της ΚΝΕ στο Νεστόριο το 2023
Από την κατασκήνωση της ΚΝΕ στο Νεστόριο το 2023
- Απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

- Καμία αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν σε Βαλκάνια, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

- Να σταματήσουν τώρα η σφαγή στη Γάζα και η συνεργασία της Ελλάδας με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ. Να αναγνωριστεί ελεύθερο, ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

- Ακύρωση των συμφωνιών, να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις, να κλείσουν τα ευρωΝΑΤΟικά στρατηγεία στη χώρα μας, όπως το NRDC - GR (NATO Rapid Deployable Corps) που εδρεύει στο πρώην Γ' Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη.

- Καμία συμμετοχή ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων!

Για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Ευρώπη των λαών, του σοσιαλισμού!

Τα παραπάνω συνδυάζονται με τον μοναδικό τρόπο που χαρακτηρίζει τις αντιιμπεριαλιστικές κατασκηνώσεις της ΚΝΕ, με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει συζητήσεις, αθλητικές δραστηριότητες, εκθέσεις, δραστηριότητες γνωριμίας με την Ιστορία, συναυλίες, συνδυάζοντάς το με την απαραίτητη αναψυχή και απόλαυση της ομορφιάς της φύσης.

Φέτος, η 33η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιακής Κατασκήνωσης Καλάνδρας, που βρίσκεται σε μια από τις ομορφότερες ακτές της Χαλκιδικής, στο Ποσείδι της Κασσάνδρας, σε απόσταση 120 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Θεωρείται από τις πιο όμορφες περιοχές, εξαιτίας του φυσικού της κάλλους, καθώς απλώνεται σε μια έκταση 135 στρεμμάτων πευκόφυτου δάσους, που καταλήγει σε μια από τις πιο ωραίες και καθαρές θάλασσες.


Αναλυτικά το πρόγραμμα της 33ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης έχει ως εξής:

Τετάρτη 3 Ιουλίου

Αφιξη Οργανώσεων

20.30 Βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Πολεμώντας για τη λευτεριά» για τον Λόχο Νεολαίας Κεντρικής Μακεδονίας του ΔΣΕ. Θα μιλήσει ο Γιώργος Καψάλης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

22.00 Μουσικό πρόγραμμα

Πέμπτη 4 Ιουλίου

Πρωί:

  • Ιστορικός περίπατος των Μαθητικών Οργανώσεων της ΚΝΕ στις φυλακές του Γεντί Κουλέ στη Θεσσαλονίκη. Οι επισκέψεις θα πραγματοποιηθούν από τις 10.00 έως τις 13.00 σε ομάδες των 20 ατόμων.
  • Αθλητικές δραστηριότητες

19.30 Εκδήλωση - συζήτηση: «Με ισχυρό ΚΚΕ πιάνουμε το κόκκινο νήμα των αγώνων, της οργάνωσης, της ταξικής αλληλεγγύης». Θα μιλήσει ο Θανάσης Χρηστίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα γίνουν παρεμβάσεις από νέους εργαζόμενους και συνδικαλιστές.

19.30 Εκδήλωση - συζήτηση: «80 χρόνια από τη δολοφονία της Ηλέκτρας Αποστόλου. Το παράδειγμά της φάρος για τις νέες αγωνίστριες». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο θερινό σινεμά της κατασκήνωσης. Θα προβληθεί βίντεο της ΚΝΕ για την Ηλέκτρα Αποστόλου.

21.30 Συναυλίες

23.00 Εντεχνο - λαϊκό - παραδοσιακό γλέντι με τους «Tserna»

Παρασκευή 5 Ιουλίου


Πρωί:

  • Δραστηριότητες της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων.
  • Ιστορικός περίπατος των Μαθητικών Οργανώσεων της ΚΝΕ στις φυλακές του Γεντί Κουλέ στη Θεσσαλονίκη. Οι επισκέψεις θα πραγματοποιηθούν από τις 10.00 έως τις 13.00 σε ομάδες των 20 ατόμων.
  • Πεζοπορία (έως 100 ατόμων - θα γίνει με δηλώσεις συμμετοχής/ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).
  • Αθλητικές δραστηριότητες.

18.00 Εναρξη αθλητικών τουρνουά ποδοσφαίρου και beach volley

19.30 Εκδήλωση - συζήτηση: «25 χρόνια από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Καμία εμπλοκή στα σύγχρονα σφαγεία των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ». Θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Θα παρέμβουν οι:

- Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ και δημοσιογράφος

- Νίκος Γαρδίκης, στέλεχος του ΚΚΕ, ναύτης στο Α/Τ «Θεμιστοκλής» στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας

21.30 Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γιάννης Βασιλειάδης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ

21.45 Λαϊκό γλέντι με τον Βασίλη Κασούρα

23.15 Παραδοσιακό γλέντι με τα «Μπρατίμια»

Σάββατο 6 Ιουλίου
  • 10.30 Αποκαλυπτήρια τιμητικής πλακέτας του ΚΣ της ΚΝΕ προς τιμήν τον Δημήτρη Τσιάρα, πρώτο Γραμματέα της ΚΝΕ 1968-1972, στον Πολύγυρο
  • Δραστηριότητες της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων
  • Ολοκλήρωση τουρνουά ποδοσφαίρου και beach volley. Αλλες αθλητικές δραστηριότητες.

19.30 Συζήτηση - βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης«Από το παράνομο τυπογραφείο της Πανσπουδαστικής στην ασφάλεια Μεσογείων - Αναμνήσεις από τον αντιδικτατορικό αγώνα της Αγγελικής Σωτήρη». Θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

21.30 Συναυλία - αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο από μουσικό σχήμα της ΚΝΕ.

23.30 Λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι με τους Σερσέ La Band

Κυριακή 7 Ιουλίου

11.00 Πολιτική συγκέντρωση στο Γ' Σώμα Στρατού - ΝΑΤΟικό Στρατηγείο στη Θεσσαλονίκη

- Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ταυτόχρονα, στον χώρο της κατασκήνωσης θα λειτουργεί:

  • Εκθεση με θέμα: «25 χρόνια από τον βρώμικο πόλεμο των ΝΑΤΟ - ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία»
  • Εκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής»
  • Μαθητικό Στέκι
Παιδική Κατασκήνωση για τους φίλους του «Κόκκινου Αερόστατου»

Τη δική τους ξεχωριστή θέση θα έχουν, για άλλη μια χρονιά, στην Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ οι φίλοι του «Κόκκινου Αερόστατου», αφού για 12η χρονιά θα λειτουργήσει παιδική κατασκήνωση για παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου, στις 3 - 7 Ιούλη.

Μια κατασκήνωση που φιλοδοξεί και φέτος, όπως κάθε χρόνο, να κερδίσει τις εντυπώσεις με την ξεχωριστή της ταυτότητα, μέσα από παιχνίδια, συζητήσεις, πολύμορφες δραστηριότητες, το κλίμα, την ομαδικότητα και τη συντροφικότητα που πλουτίζουν τη σκέψη και το συναίσθημα των παιδιών που συμμετέχουν. Ανάμεσα σε άλλα, οι μικροί κατασκηνωτές θα απολαύσουν το μπάνιο στη θάλασσα, θα επισκεφτούν το Σπήλαιο Πετραλώνων, θα γνωρίσουν την ιστιοπλοΐα και θα παρατηρήσουν τον έναστρο ουρανό.

Χρήσιμες οδηγίες για τους κατασκηνωτές

Η Πανεπιστημιακή Κατασκήνωση του ΑΠΘ, στο Ποσείδι Χαλκιδικής, όπου θα πραγματοποιηθεί η φετινή Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ, είναι χώρος με μεγάλη φυσική ομορφιά, μέσα στα πεύκα και άμεση πρόσβαση στην παραλία. Βρίσκεται στην κοινότητα Καλάνδρας, στο πρώτο πόδι του νομού Χαλκιδικής, στο νοτιοδυτικότερο άκρο του. Η απόσταση από τη Θεσσαλονίκη είναι περίπου μιάμιση ώρα.

Ο χώρος διαθέτει κατάλληλες υποδομές (τουαλέτες, ντουζ, ταβέρνες - μπαρ, ιατρείο), ωστόσο χρειάζεται οι κατασκηνωτές και οι Οργανώσεις να εξασφαλίσουν μια σειρά από απαραίτητα είδη (στην ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχουν super market, ΑΤΜ κ.λπ.), ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή διαμονή τους στον χώρο:

- Σκηνή, sleeping bag, υπόστρωμα, σεντόνι - σκέπασμα.

- Αντηλιακό, κλειστά παπούτσια, ζακέτα ή φούτερ, μακρύ παντελόνι, κάλτσες.

- Μέσα ατομικής υγιεινής (πετσέτα μπάνιου, πετσέτα προσώπου, πετσέτα θαλάσσης, οδοντόβουρτσα κ.λπ.).

Επίσης, επειδή η κατασκήνωση θα βρίσκεται σε έναν κατάφυτο χώρο, οι κατασκηνωτές πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στα μέτρα πυρασφάλειας και καθαρισμού του χώρου.

Στον χώρο της κατασκήνωσης θα λειτουργεί ιατρείο με όλο το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό, ωστόσο οι κατασκηνωτές που παίρνουν ειδική φαρμακευτική αγωγή για διάφορους λόγους, πρέπει να έχουν μαζί τους τα φάρμακά τους. Είναι σημαντικό για τις παραπάνω περιπτώσεις να γίνει ενημέρωση μέσω των Οργανώσεων στην ομάδα του ιατρείου της κατασκήνωσης.

50ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Επόμενοι σταθμοί στην Αττική το Περιστέρι και το Αιγάλεω

Ο Θ. Γκιώνης και ο Γ. Πρωτούλης θα μιλήσουν στις εκδηλώσεις, στις 28 και 29 Ιούνη αντίστοιχα

«Γράφουμε Ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο - Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!»: Αυτό είναι το σύνθημα του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που έχει ξεκινήσει ήδη το ταξίδι του σε όλη τη χώρα, με τις εκδηλώσεις του να κορυφώνονται στις 18, 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Φέτος, λόγω της συμπλήρωσης 50 χρόνων του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», επιλέχτηκε το Φεστιβάλ να κάνει στάση σε όλα τα σημεία της Αττικής από όπου πέρασε τα προηγούμενα 49 χρόνια.

Επόμενοι σταθμοί αυτής της διαδρομής, μετά την Καισαριανή, την Γκράβα και την Πανεπιστημιούπολη, είναι το Περιστέρι την Παρασκευή 28 Ιούνη και το Αιγάλεω το Σάββατο 29 Ιούνη.

Το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» επιστρέφει στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας, όπου εξελίχθηκε στον μεγαλύτερο πολιτικό - πολιτιστικό θεσμό στη χώρα. Στο Περιστέρι πραγματοποιήθηκε το κεντρικό Φεστιβάλ από το 1977 έως το 1983, ενώ επέστρεψε εκεί το 1991, μόλις έναν μήνα μετά την απόφαση ανασυγκρότησης της ΚΝΕ. Στο Αιγάλεω έγινε το κεντρικό Φεστιβάλ το 1994, γιορτάζοντας τα 20 χρόνια του θεσμού.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των δύο αυτών εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Παρασκευή 28 Ιούνη, γήπεδο Αγ. Ιερόθεου - Περιστέρι


20.00 Πολιτική συγκέντρωση: Θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

21.00 Μουσικό αφιέρωμα με την «Ορχήστρα των Ονείρων».

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιάννης Γαβράς. Ερμηνευτές: Θοδωρής Κυριακόπουλος, Βασιλική Παρασκευοπούλου. Παίζουν: Γιάννης Γαβράς (μπουζούκι), Θέμος Ζαχαράκης (κιθάρα), Γιώργος Πολίτης (ηλεκτρικό μπάσο), Γιώργος Καραμουλάς (κρουστά), Φώτης Richard Κοκαβέσης (τύμπανα).

22.00 Συναυλία με την Ελευθερία Αρβανιτάκη. Συμμετέχει ο Κώστας Τριανταφυλλίδης.

00.00 Γλέντι με τους Otra Rotaband.

Σάββατο 29 Ιούνη, Μπαρουτάδικο - Αιγάλεω

19.30 Παρουσίαση από το «Δια-κρητικό» χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Στεκιού της ΚΝΕ - «Τραβέρσο». Επιμέλεια: Νίκος Ζαντιώτης.

20.00 Πολιτική συγκέντρωση: Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

21.00 Ρεμπέτικο Τρίο & Δίδυμο τρέλα!

Συμμετέχουν: Γιάννης Ζαρίας (βιολί, μπαγλαμάς), Ιφιγένεια Ιωάννου (κανονάκι, τραγούδι), Δημήτρης Μηταράκης (κιθάρα, τραγούδι), Βασίλης Σκούτας (τρίχορδο μπουζούκι, τραγούδι), Χαρούλα Τσαλπαρά (ακορντεόν, τραγούδι).

22.00 Συναυλία με την Μάρθα Φριντζήλα.

23.15 Banda Calda - Παραδοσιακό γλέντι από τη Μακεδονία και την Ηπειρο.


Συμμετέχουν: Νίκος Αρμάγος (κλαρίνο), Πάνος Γουρνάκης (κρουστά), Γιώργος Δάρης (τρομπέτα), Σωτήρης Ντζιαβός (τραγούδι), Μάρκος Τζιούκαλιας (τρομπέτα), Γιώργος Τσίγγανας (τρομπόνι), Aydin Ciracioglu (ακορντεόν), Fausto Sierakowski (σαξόφωνο).

00.30 «Γιορτή» - Ενα ταξίδι στο Αιγαίο και τη Μικρά Ασία.

Συμμετέχουν: Μαρία Αναματερού (τραγούδι), Στέφανος Δορμπαράκης (κανονάκι), Γιαννούλης Μαργώνης (κιθάρα), Θεολόγος Μιχελλής (βιολί, μουσική επιμέλεια), Γιάννης Πλαγιαννάκος (κοντραμπάσο), Νίκος Τσιατσούλης (κρουστά).

ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ιστορικός περίπατος στο Γεντί Κουλέ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες ο ιστορικός περίπατος στο Γεντί Κουλέ τον οποίο οργάνωσαν οι Μαθητικές Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

Μέλη και φίλοι της ΚΝΕ περιηγήθηκαν σε αυτόν τον τόπο μαρτυρίου για εκατοντάδες αγωνιστές, πολιτικούς κρατούμενους που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και πολλοί από αυτούς εκτελέστηκαν εκεί, στον «υγρό τάφο», όπως χαρακτηριστικά το ονόμαζαν, τόσο τις περιόδους της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου όσο και αργότερα, στα τέλη της δεκαετίας του '60, όταν η φυλακή άνοιξε ξανά από τη χούντα.

Οπως αναφέρθηκε στην ξενάγηση, υπολογίζεται ότι μόνο την περίοδο της ναζιστικής Κατοχής εκτελέστηκαν εκεί περίπου 500 αγωνιστές, ενώ ακόμα και μετά τη λήξη του εμφυλίου οι πολιτικοί κρατούμενοι ήταν γύρω στους 450.

Μεταξύ των αγωνιστών που μαρτύρησαν στις φυλακές αυτές βρίσκονταν και πολλοί νέοι, μαθητές, φοιτητές, οι οποίοι άντεξαν τα βασανιστήρια και συνολικά με τη στάση τους έγραψαν μερικές από τις πιο λαμπρές σελίδες της αγωνιστικής Ιστορίας του τόπου.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν την ανδρική πτέρυγα, την πτέρυγα απομόνωσης του κολαστηρίου αλλά και τον χώρο του επισκεπτηρίου, εκεί όπου ο μετέπειτα ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκος Ζαχαριάδης, πραγματοποίησε με τέχνασμα την απόδρασή του από τη φυλακή.

Ειπώθηκαν μεταξύ άλλων ιστορίες για τη ζωή των αγωνιστών στις φυλακές, για το πώς σε αυτές τις συνθήκες δεν παραμελούσαν τη μόρφωσή τους περιμένοντας την ώρα της εκτέλεσης, αλλά λόγω του ότι πάλευαν για έναν ανώτερο σκοπό, για όλο τον λαό, όχι μόνο άντεχαν τα βασανιστήρια χωρίς να λυγίσουν αλλά αντλούσαν αισιοδοξία.

Στο τέλος της ξενάγησης δόθηκε ενθύμιο με μια φράση του Ν. Ζαχαριάδη: «Το ΚΚΕδικο πέρασε πολλές αντάρες και μπόρες, όμως να το ξεριζώσει κανένας δεν μπόρεσε, γιατί αυτό θα σήμαινε να ξεριζώσει τον ίδιο τον λαό».

ΚΝΕ
Συγκέντρωση αρχειακού υλικού που αφορά τα Φεστιβάλ

Σε συγκέντρωση αρχειακού υλικού που αφορά το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» προχωρά η ΚΝΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 χρόνων του. Ετσι, απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους συντρόφους, φίλους και συναγωνιστές οι οποίοι διαθέτουν αρχειακό υλικό που αφορά το Φεστιβάλ να συμβάλουν στην προσπάθεια της ΚΝΕ για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου Αρχείου των Φεστιβάλ.

Οπως αναφέρει το κάλεσμα του ΚΣ της ΚΝΕ, «φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό, έντυπα, αναμνηστικά, σε οποιαδήποτε μορφή κι αν υπάρχουν (έντυπη ή ηλεκτρονική, σε πρωτότυπο ή αντίγραφο), μας ενδιαφέρουν! Το υλικό που θα συγκεντρωθεί θα αξιοποιηθεί με διάφορους τρόπους στις εκθέσεις και τις εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ, ενώ στόχος είναι και η παραπέρα αξιοποίησή του στο μέλλον.

Η βοήθεια και συμβολή όλων των συντρόφων, συναγωνιστών και φίλων είναι απαραίτητη!

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ στην ηλεκτρονική διεύθυνση kne@kne.gr και στο τηλέφωνο 2102592314».

50ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Απλώνονται στη χώρα οι εκδηλώσεις

Με κεντρικό σύνθημα «Γράφουμε ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο - Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!» ξεκινούν να απλώνονται οι εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σε όλη τη χώρα. Το πρόγραμμα για τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

Αύριο, Πέμπτη

-- Ξινό Νερό της Φλώρινας, στις 8 μ.μ., στην πλατεία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολιτική ομιλία από τον Μιχάλη Τσιγγένη, στέλεχος της ΚΝΕ, και γλέντι από την ορχήστρα «Μουσικόραμα». Στον χώρο θα λειτουργούν ταβέρνα και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Την Παρασκευή 28 Ιούνη

-- Σέρρες, στο Κεντρικό Πάρκο (Δορυλαίου), με ώρα έναρξης 8 μ.μ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Ομιλία από τον Βαγγέλη Μαγνήσαλη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Συναυλία με το μαθητικό συγκρότημα «Καρότα στο Ψυγείο». Συναυλία με τους Bailemos.

-- Ξάνθη, στο πάρκο Λιμνίου στις 20.30. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Πολιτική ομιλία από τον Φρίξο Μπρούσγο, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Συναυλία με τα «Κίτρινα Ποδήλατα».
  • Λαϊκό - παραδοσιακό γλέντι με την Ορχήστρα του Πλατάνου.

Στον χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργούν Escape room με τίτλο «Γνώρισε τον επαναστάτη που κρύβεις μέσα σου!», κουίζ με τίτλο «Τριπλές πανελλαδικές: Μάντεψε ποιος και πώς θα τους εμποδίσει!», αθλητικές δραστηριότητες, όπως badminton, τοξοβολία και mini ping pong. Επίσης, θα υπάρχουν γωνιά αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, γωνιά αστρο-παρατήρησης με τηλεσκόπιο, έκθεση με τίτλο «Πράσινη Ανάπτυξη» για το κεφάλαιο - μαύρα σχέδια για τον λαό της Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Το Σάββατο 29 Ιούνη

-- Καρδίτσα, στο αθλητικό πάρκο στις 20.00. Θα περιλαμβάνει: Χαιρετισμό από την Γραμματέα της ΤΟ Καρδίτσας της ΚΝΕ, Αγγελική Μάνου και ομιλία από τον Νίκο Τέγο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Συναυλία με τους Prophetis mortui και See#. Μουσικό αφιέρωμα στα 50 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στο οποίο θα συμμετάσχουν (με αλφαβητική σειρά) οι Καραδήμος Γιώργος (κιθάρα), Μουλιάκος Ναπολέων (μπουζούκι), Παλαπέλας Αγγελος (πλήκτρα), Πέτσα Ρίτσα (φωνή), Φαλιάγκας Αρης (φωνή). Μεγάλη συναυλία με τους Ρίτα Αντωνοπούλου & «Ρεβάνς» και λαϊκό γλέντι.

Στον χώρο του Φεστιβάλ θα υπάρχουν Μαθητικό Στέκι, βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», γωνιά του «κόκκινου Αερόστατου».

-- Κατερίνη, στο Σιντριβάνι του πάρκου, στις 8 μ.μ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία από τον Γιάννη Βασιλειάδη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, συναυλία με νεανικά συγκροτήματα και μεγάλο ρεμπέτικο λαϊκό γλέντι με τους Γιαγκίνηδες.

-- Βέροια, στο πάρκο Αγίων Αναργύρων, στις 20.00. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Ομιλία από τον Γιώργο Καψάλη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Συναυλία με νεανικά συγκροτήματα. Λαϊκό γλέντι με την ορχήστρα «Το Λαϊκόν».

Το διήμερο 28 και 29 Ιούνη στη Χαλκίδα

Διήμερες εκδηλώσεις διοργανώνονται στη Χαλκίδα, στο πάρκο Λαού, με πρόγραμμα ως εξής:

  • Παρασκευή:

20.30 Εκδήλωση - συζήτηση «Σπάμε τον "φαύλο κύκλο" της βίας, βαδίζουμε στον δρόμο της ανατροπής της γυναικείας ανισοτιμίας». Θα μιλήσουν οι Μαρίνα Λαβράνου, δικηγόρος, υπεύθυνη του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ, και Ελένη Αλλαγιάννη, κοινωνική λειτουργός.

22.00 Συναυλία με το μαθητικό συγκρότημα FRAYED TEMPER.

23.00 Παραδοσιακό γλέντι με τους «Μαντάρα».

  • Σάββατο:

20.30 Πολιτική συγκέντρωση με ομιλήτρια την Κλειώ Χριστοπούλου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

21.30 Συναυλία με τους ΜΕΝΙΑΝ.

22.30 Μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα με τους Διονύση Τσακνή, «Κίτρινα Ποδήλατα» και Μιρέλα Πάχου.

Στον χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργήσουν παιδότοπος και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Αθλητικά camps σε Νεάπολη και Παραμυθιά

-- Στο δημοτικό στάδιο Νεάπολης πραγματοποιείται το Αθλητικό Camp της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη, σήμερα, Τετάρτη, Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών. (βλ. σελ. 20 - 21).

-- Στην Παραμυθιά, αύριο, Πέμπτη, ξεκινά διήμερο τουρνουά μπάσκετ 3on3, με τη συμμετοχή του ΚΕΘΕΑ Ηπειρος.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ
Στόχος η δημιουργία μιας μεγάλης δεξαμενής απασχολήσιμων με προσόντα για διαλογή από τους εργοδότες

Με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας πέρασε χτες από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αναγνώριση των τίτλων σπουδών σχετικά με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην ευρωπαϊκή περιφέρεια». Το ΚΚΕ δήλωσε ξεκάθαρα ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο. Πέραν της «Νίκης», που δήλωσε ότι θα καταψηφίσει, όλα τα υπόλοιπα κόμματα, παρά τις διαφωνίες και τα ερωτήματα που εξέφρασαν, επιφυλάχτηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Στο ερώτημα που μπήκε έντονα στη συζήτηση, γιατί έρχεται τώρα η κυβέρνηση να κυρώσει τη Σύμβαση της Λισαβόνας, 26 χρόνια μετά την υπογραφή της, η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Αφροδίτη Κτενά, σημείωσε ότι «σήμερα έχει γίνει κατορθωτό μετά από εργώδεις προσπάθειες τόσων και τόσων κυβερνήσεων να διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο που θα μπορεί να την υποδεχθεί:

  • Που ως "Τριτοβάθμια Εκπαίδευση" νοούνται όλοι οι τύποι προγραμμάτων σπουδών ή κύκλοι μαθημάτων, κατάρτισης ή εκπαίδευσης για έρευνα στο μεταδευτεροβάθμιο επίπεδο που αναγνωρίζονται από τις αρμόδιες αρχές ενός μέρους ως στοιχεία του συστήματος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
  • Που οι τίτλοι των κολεγίων με τα 3ετή προγράμματα σπουδών είναι επαγγελματικά ισοδύναμοι με τους τίτλους των δημόσιων πανεπιστημίων (Ν. 4635/2019) - ελέω ευρωπαϊκής κανονικότητας, βεβαίως.
  • Που η διαδικασία της Μπολόνια έχει καταστήσει το πτυχίο ένα απλό "προσόν", εξάλλου και η Λισαβόνα "προσόντα" αναγνωρίζει. Το δικαίωμα στην εργασία παραμένει στόχος προς κατάκτηση σε μιαν άλλη κοινωνία, όπου η εργασία αποτελεί συνεισφορά σε μια κοινή υπόθεση κι όχι μέσο εκμετάλλευσης των πολλών για τον πλουτισμό των λίγων.
  • Που οι σπουδές των νέων παιδιών, δηλαδή η μεταλαμπάδευση γνώσεων στην επόμενη γενιά μιας κοινωνίας, γίνονται κι αυτές πεδίο κερδοφορίας για επιχειρηματίες».

Πρόσθεσε ότι «η Σύμβαση ανοίγει διάπλατα την πόρτα για την αναγνώριση των αποφοίτων των κολεγίων και ακαδημαϊκά πλέον».

Τόνισε πως «ο κύριος λόγος που εξυπηρετεί αυτή η Σύμβαση όπως εξάλλου και η Μπολόνια είναι ένας: Η δημιουργία μιας μεγάλης δεξαμενής απασχολήσιμων με προσόντα για τη διαλογή εργαζομένων από τους εργοδότες. Μην ξεχνάμε ότι το "προσόν" δεν υπόσχεται πρόσβαση στο επάγγελμα, εξασφαλίζει ωστόσο μια θέση στην αρένα». Ενώ επισήμανε ότι η κυβέρνηση δείχνει «βιασύνη για την υπογραφή της όταν ακόμα δεν έχει τακτοποιηθεί το εσωτερικό μπάχαλο με τα επαγγελματικά δικαιώματα».

Μεταφέροντας τα λόγια των φοιτητών από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών για τη Σύμβαση, ξεκίνησε την τοποθέτησή της η βουλευτής του ΚΚΕ Σεμίνα Διγενή, σημειώνοντας ότι «τη στιγμή που οι εστιακοί φοιτητές ψήνονται μέσα στα δωμάτιά τους σε τριτοκοσμικές συνθήκες χωρίς κλιματισμό σε καύσωνα, που χιλιάδες φοιτητές σκέφτονται πώς θα συνεχίσουν τις σπουδές τους με την ακρίβεια που θερίζει, που χιλιάδες μαθητές και οι οικογένειές τους έχουν εξοργιστεί από τα θέματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων που σπρώχνουν στο πλάι της ΕΒΕ ακόμα περισσότερους εκτός δημόσιων πανεπιστημίων... η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή τη συγκεκριμένη Σύμβαση».

Το ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν έχει ακόμα υπογράψει τη Σύμβαση, πρόσθεσε η Σ. Διγενή, έχει να κάνει:

  • «Με την απαξίωση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και των κολεγίων στην ελληνική κοινωνία, την ταύτισή τους με το εμπόριο κι όχι με την πανεπιστημιακή εκπαίδευση (παρά τα πάμπολλα προβλήματα αυτής).
  • Με ιδιαιτερότητες της αγοράς εργασίας σε ορισμένους κλάδους.
  • Φυσικά με την απαξίωση της Μπολόνια - που πιστώνεται στο φοιτητικό και εργατικό-λαϊκό κίνημα, το οποίο υπερασπίζεται χρόνια τώρα το δικαίωμα σε ποιοτική μόρφωση με δικαιώματα. Που αντιστέκεται εδώ και χρόνια στην ισοτίμηση των τριετών σπουδών με τις τετραετείς και πενταετείς, που δεν έχει επιτρέψει να ταυτιστεί στη λαϊκή συνείδηση η ακαδημαϊκή κινητικότητα-κολάζ δεξιοτήτων, με την ποιότητα και την αριστεία, για την οποία κόπτεται η κυβέρνηση».

Εκανε λόγο για «άνοιγμα της αγοράς» με όρους πλιάτσικου, περιγράφοντας χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση «επιτρέπει σε όποιον έχει λεφτά να περνάει από ίδρυμα σε ίδρυμα για να αγοράζει πιστωτικές μονάδες (και να συρράπτει τελικά έναν τίτλο σπουδών). Εναν τίτλο που θα οδηγεί σε προσόν ισότιμο με αυτό κάποιου άλλου που πέρασε τη σκληρή δοκιμασία των πανελλαδικών (πνευματικά, ψυχικά και οικονομικά), κόπιασε να πάρει το πτυχίο του σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο (όπου κατά τεκμήριο οι φοιτητές "ιδρώνουν τη φανέλα") με συμπαγές, ενιαίο και συνεκτικό πρόγραμμα σπουδών (παρά τα όποια προβλήματα) που είναι και ο μόνος τρόπος για αποφοίτους με διαχρονική αξία κι όχι με δεξιότητες που λήγουν στο εξάμηνο».

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ»
«Στρατηγικός Σχεδιασμός» επιχειρηματικότητας στο ΑΠΘ

Εδώ και λίγες μέρες κυκλοφορεί από τις Κοσμητείες του ΑΠΘ αρχείο excel με το λογότυπο της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων «Deloitte», με το οποίο κατεπειγόντως καλούνται τα μέλη ΔΕΠ να καταθέσουν προτάσεις για μια σειρά από επιχειρηματικές δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, για δράσεις υλοποίησης των προβλέψεων του αντιδραστικού νόμου - πλαισίου 4957/2022 (π.χ. δημιουργία ευέλικτων προγραμμάτων σπουδών, επαύξηση των βραχύβιων προγραμμάτων σπουδών, υλοποίηση του εσωτερικού Erasmus) καθώς και προτάσεις για την εξεύρεση ίδιων εσόδων στο ΑΠΘ (π.χ. νέα ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα με δίδακτρα, νέα μεταπτυχιακά με δίδακτρα, νέα προγράμματα διά βίου μάθησης με δίδακτρα, εμπορική εκμετάλλευση των πανεπιστημιακών δασών και του αγροκτήματος, εμπορική εκμετάλλευση των υποδομών του ΑΠΘ) και κυρίως για την καλύτερη διασύνδεση του ΑΠΘ με τις επιχειρήσεις.

Τα παραπάνω συμβαίνουν στο πλαίσιο της σύμβασης των πρυτανικών αρχών με την εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων «Deloitte», για τον «Στρατηγικό Σχεδιασμό» του ΑΠΘ.

Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) ΑΠΘ, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει τη διοίκηση του ιδρύματος που κατ' εφαρμογή του Ν.4957/22 επιδίδεται σε «στρατηγικούς» σχεδιασμούς επιχειρηματικότητας, με το αζημίωτο πάντα, διευρύνοντας ακόμη περισσότερο τον φαύλο κύκλο της κρατικής υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης της λειτουργίας και των υπηρεσιών του.

Αναδεικνύει ότι «το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο απαιτεί πλέον και τον επιχειρηματικό Στρατηγικό Σχεδιασμό, ο οποίος μάλιστα θα υποβληθεί για έγκριση από την ΕΘΑΕΕ (Ν.4653/20), καθορίζοντας μεταξύ άλλων "ποινών" το αν θα αποδοθεί ή όχι το 30% της "πρόσθετης" κρατικής χρηματοδότησης (bonus "Αριστείας") στην αναμορφωμένη πλέον "ΑΠΘ ΑΕ". Οι πρυτανικές αρχές και το Συμβούλιο Διοίκησης του ΑΠΘ σε πλήρη εναρμόνιση με τις επιταγές κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης και το "όραμά" τους για το κατ' όνομα μόνο δημόσιο πανεπιστήμιο, ανέθεσαν μάλιστα μέσω εργολαβίας (outsourcing) στην εν λόγω εταιρεία συμβούλων τις υποστηρικτικές "μελέτες" για τον στρατηγικό σχεδιασμό του Ιδρύματος. Με το αζημίωτο φυσικά καθώς ο ΕΛΚΕ ΑΠΘ θα καταβάλει 55.800 ευρώ (45.000 ευρώ + ΦΠΑ 24%) για την τρίμηνης διάρκειας σύμβαση με την εταιρεία συμβούλων».

Η ΔΗΠΑΚ επισημαίνει ότι την ίδια στιγμή το ΑΠΘ στενάζει υπό το βάρος της χρόνιας υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, με ασυντήρητες υποδομές (επικίνδυνη κατάσταση κτιρίων όπως στη Σχολή Καλών Τεχνών και την Πολυτεχνική Σχολή - Πτέρυγα Β, απουσία προσεισμικού ελέγχου, ανεπαρκή κλιματισμό σε αμφιθέατρα και αίθουσες κ.ά.). Και καλεί το πανεπιστημιακό κίνημα να αντιδράσει άμεσα διεκδικώντας:

  • Κατάργηση της εν λόγω σύμβασης με την εταιρεία συμβούλων.
  • Στρατηγικό σχεδιασμό του ΑΠΘ με επιστημονικά κριτήρια και για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών της κοινωνίας για δωρεάν εκπαίδευση και έρευνα σε όφελός της.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και άμεση επίλυση των εκρηκτικών και επειγόντων προβλημάτων στις υποδομές του ΑΠΘ (π.χ. αποκατάσταση κτιρίων της ΣΚΤ, αποκατάσταση πανεπιστημιακού δάσους, αναβάθμιση εστιών, αντισεισμική θωράκιση κ.ά.).
  • Κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό στο ύψος των σύγχρονων αναγκών του ΑΠΘ.
  • Κατάργηση του νόμου - πλαισίου 4957/22 & του νόμου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια 5094/24.

Τέλος, καλεί τον ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ και το σύνολο των πανεπιστημιακών να συζητήσουν στα Τμήματα και να καταδικάσουν αυτές τις εξελίξεις, υπερασπιζόμενοι τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Το έγκλημα της εμπορευματοποίησης και υποβάθμισης των σπουδών θα μας βρει απέναντι!

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή αύριο Πέμπτη

«Το έγκλημα της εμπορευματοποίησης και υποβάθμισης των σπουδών μας θα μας βρει απέναντι!», δηλώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας και καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή αύριο Πέμπτη στις 10 π.μ.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΕΓ του ΜΑΣ: «Στην πράξη η σύμβαση ανοίγει διάπλατα την πόρτα για την αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων πλέον και ακαδημαϊκά. Αποτέλεσμα; Μια πραγματικά τεράστια δεξαμενή δεκάδων τίτλων σπουδών, με 3ετή, 4ετή, 5ετή προγράμματα σπουδών, με αμέτρητες κατηγορίες και διαβαθμίσεις, όλα αναγνωρισμένα ως ισότιμα "προσόντα"... Από εκεί και πέρα στη ζούγκλα της αγοράς ...όποιος "επιβιώσει"!

Φυσικά, "κουμπώνει" με το αντιδραστικό τοπίο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και οι προηγούμενες των ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν διαμορφώσει:

Ως "Τριτοβάθμια Εκπαίδευση" νοούνται όλοι οι τύποι προγραμμάτων σπουδών ή κύκλοι μαθημάτων, κατάρτισης ή εκπαίδευσης για έρευνα, στο "μεταδευτεροβάθμιο" επίπεδο που αναγνωρίζονται από κάποια χώρα στοιχεία του συστήματος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι τίτλοι των κολεγίων με τα 3ετή προγράμματα σπουδών είναι επαγγελματικά ισοδύναμοι με τους τίτλους των δημόσιων πανεπιστημίων των 4ετών ή 5 ετών σπουδών.

Η διαδικασία της Μπολόνια έχει καταστήσει το πτυχίο ένα απλό "προσόν", εξάλλου και η Λισαβόνα "προσόντα" αναγνωρίζει».

«Ο πρόσφατος νόμος - έκτρωμα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια επιτρέπει και την αναγνώριση "περιόδων σπουδών" ως τμήματος του εμπορίου της παροχής υπηρεσιών του ιδιωτικού πανεπιστημίου. Αλήθεια, με βάση τη σύμβαση θα μπορεί κάποιος-α να σπουδάζει 1-2 χρόνια στο κολέγιο ή στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο και μετά να συνεχίζει τις σπουδές του σε κάποιο δημόσιο, έχοντας αναγνωρισμένα ορισμένα χρόνια και παίρνοντας πτυχίο δημοσίου;», θέτει το ερώτημα η ΕΓ του ΜΑΣ και καταλήγει:

«Είναι γελασμένοι αν νομίζουν πως θα τους περάσει. Φωνάζουμε ξανά "ή τα κέρδη τους ή οι σπουδές μας"! Οπως είχαμε ξεκαθαρίσει, θα μας βρουν απέναντί τους, για να μπουν εμπόδια σε αυτήν την πολιτική. Η αδικία μπορεί να γίνεται νόμος από τη Βουλή, όμως το δίκιο νικάει στους δρόμους, όταν μιλάει η πραγματική πλειοψηφία. Το συνεχιζόμενο έγκλημα της υποβάθμισης των πτυχίων και των σπουδών μας δεν θα περάσει!».

Επιβεβλημένη η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας για να καταργηθεί και να μην ισχύσει φέτος η ΕΒΕ

Eurokinissi

Να καταργηθεί και να μην ισχύσει τουλάχιστον φέτος η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ζητά το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας, σημειώνοντας ότι είναι κάτι που επιβάλλεται από την υψηλή δυσκολία των θεμάτων και μια σειρά ακόμα προβλημάτων που εντοπίζονται σε εξεταζόμενα μαθήματα, τα οποία έχουν πυροδοτήσει δικαιολογημένες αντιδράσεις.

Αναφέρεται στην Επίκαιρη Ερώτηση:

«Από την περίοδο εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, οι φορείς των εκπαιδευτικών, των γονέων και των μαθητών έχουν διατρανώσει την αντίθεσή τους, λόγω των ολέθριων συνεπειών της ως ενός επιπλέον κόφτη στην πρόσβαση χιλιάδων μαθητριών και μαθητών στα πανεπιστήμια.

Φέτος, η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής θεωρείται, και σωστά, ακόμα πιο επιβεβλημένη λόγω της πολύ υψηλής δυσκολίας των θεμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων σε μια σειρά μαθήματα (Φυσική, Ιστορία), σε συνέχεια μάλιστα θεμάτων με ασάφειες και προβλήματα ως προς τις αποδεκτές απαντήσεις (Βιολογία, Μαθηματικά).

Η πολιτική ευθύνη για την επιλογή τέτοιων θεμάτων βαραίνει το υπουργείο Παιδείας, το οποίο φαίνεται να προωθεί, και μέσω των νέων εμποδίων που ορθώνει στις νέες και στους νέους, τα αντιεκπαιδευτικά του σχέδια (ιδιωτικά πανεπιστήμια, Εθνικό Απολυτήριο, κ.ά.).

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, με δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη τη θέση του για κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και την πρότασή του για δυνατότητα οι μαθήτριες και οι μαθητές που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις να μπορούν να κατοχυρώνουν βαθμολογία σε μαθήματα και να ξαναδίνουν σε άλλα, καταθέτει ως άμεσο, ελάχιστο και επείγον το δίκαιο αίτημα: Να μην ισχύσει τουλάχιστον για φέτος η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής». Την Ερώτηση υπογράφει η βουλευτής Αφροδίτη Κτενά.

Σημειώνεται ότι το αίτημα να μην εφαρμοστεί φέτος η ΕΒΕ έχει διατυπώσει και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας εκφράζοντας την αγωνία και την αγανάκτηση γονέων και μαθητών για τα θέματα των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στις συγχωνεύσεις τμημάτων

Ανάστατοι είναι οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί, συνολικά η κοινωνία της Καβάλας, με την απόφαση της διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, να προχωρήσουν συγχωνεύσεις και συνδιδασκαλίες σε τμήματα ίδιων τάξεων, ή σε ζευγάρια (1η με 2η, 3η με 4η, 5η με 6η) την επόμενη σχολική χρονιά.

Ηδη τα σωματεία των εκπαιδευτικών έχουν αντιδράσει.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Καβάλας ζητά στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να τεθεί ως έκτακτο θέμα προκειμένου να ληφθεί απόφαση ενάντια στις συγχωνεύσεις και στον μεσαίωνα της συνδιδασκαλίας.

Τα εργατικά σωματεία και οι φορείς της Καβάλας καταγγέλλουν ως απαράδεκτο τον σχεδιασμό της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στις 6 μ.μ., στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αναδεικνύουν ότι με τις συμπτύξεις τμημάτων, καταργήσεις σχολικών μονάδων και τώρα συνδιδασκαλίες, το υπουργείο Παιδείας, η κυβέρνηση, σε αρμονία με τις Οδηγίες της ΕΕ, επιχειρούν να καλύψουν τα χιλιάδες κενά, χωρίς να προχωρούν σε νέες μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών, καλώντας με προφορικές οδηγίες τις διευθύνσεις να διαχειριστούν το πρόβλημα με το υπάρχον προσωπικό. Ετσι, επιλέγεται να στοιβάζονται μαθητές σε 27άρια και 28άρια τμήματα, αδιαφορώντας πλήρως τόσο για την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών όσο και για τις αυξημένες μορφωτικές ανάγκες των παιδιών, που απαιτούν ολιγομελή τμήματα για πιο ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία, για να μπορεί ο εκπαιδευτικός να σκύβει πάνω στις ανάγκες κάθε μαθητή του.

«Από το προνήπιο μέχρι το πανεπιστήμιο, τα παιδιά μας γίνονται θύματα της πολιτικής του κόστους - οφέλους. Μιας πολιτικής που έχει υποβαθμίσει τη μόρφωση, που φέρνει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που δεν έχει στο επίκεντρο τις ανάγκες των παιδιών μας», σημειώνουν τα Σωματεία Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, ΚΑΒΑΛΑ ΟΪΛ «Το ΒΑΡΕΛΙ», Εργαζομένων ΒΦΛ, Επισιτισμού - Τουρισμού, Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Δημοτικών Υπαλλήλων, Εργαζομένων στις ΔΟΥ, Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δημοσίου, ΒΦΛ και ο Σύλλογος Γυναικών Καβάλας.

  • Η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ καλεί τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης να πάρει πίσω την απαράδεκτη και αντιπαιδαγωγική απόφαση για συγχωνεύσεις, που οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών των λαϊκών οικογενειών. «Αυτό είναι το "νέο ψηφιακό σχολείο" της αγοράς, των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων, των στελεχών της Εκπαίδευσης σε ρόλο "μάνατζερ", της κατηγοριοποίησης και της απαξίωσης του παιδαγωγικού ρόλου των δασκάλων. Το σχολείο του ΟΟΣΑ και της ΕΕ! Το σχολείο όπου οι μαθητές είναι αριθμοί και τα πάντα λογαριάζονται με τον ισοσκελισμό εσόδων και εξόδων», σημειώνει και τονίζει ότι ο αγώνας για να μην εφαρμοστεί η απαράδεκτη αντιπαιδαγωγική απόφαση αφορά όλο τον λαό της Καβάλας και χρειάζεται να κλιμακωθεί.
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Δυναμική διεκδίκηση για τη σχολική στέγη

Κινητοποίηση έκαναν χτες στο δημαρχείο η Ενωση Γονέων με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου, σωματείων εκπαιδευτικών και άλλων φορέων

Απαιτώντας σχολεία σύγχρονα και ασφαλή, με γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για σχολική στέγη, ελέγχους, κάθε είδους αναγκαίες μελέτες, επισκευές, κατασκευή νέων αιθουσών (ορόφων, κτιρίων) και ανέγερση νέων κτιρίων, πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί μαζική παράσταση διαμαρτυρίας της Ενωσης Γονέων Ζακύνθου στο δημαρχείο του νησιού. Την κινητοποίηση στήριξαν το Εργατικό Κέντρο, η ΕΛΜΕΖ, ο Σύλλογος Δασκάλων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και οι Σύλλογοι Μηχανικών και Γονέων Βρεφικών Σταθμών.

Παρά την απουσία του δημάρχου, αλλά και του αντιδημάρχου Παιδείας την ώρα της κινητοποίησης, δείγμα και των «προτεραιοτήτων» της δημοτικής αρχής (ΝΔ κ.ά.), από τους συγκεντρωμένους απαιτήθηκε να εξασφαλιστεί το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση, με δημόσια δωρεάν Εκπαίδευση σε σχολικά κτίρια ασφαλή και σύγχρονα, που να ικανοποιούν τις εκπαιδευτικές και κοινωνικές τους ανάγκες.

«Δεν αποδεχόμαστε την άθλια και πολλές φορές επικίνδυνη κατάσταση των σχολικών κτιρίων του νησιού μας στο όνομα του κόστους, της έλλειψης χρηματοδότησης και των χρονοβόρων διαδικασιών. Δεν μας ικανοποιούν τα μπαλώματα και τα ημίμετρα.

Δεν διαπραγματευόμαστε την ασφάλεια των παιδιών μας! Απαιτούμε εδώ και τώρα την αλήθεια για την κατάσταση και την καταλληλότητα των σχολικών κτιρίων. Απαιτούμε ουσιαστικές λύσεις για ασφαλή και σύγχρονα σχολεία», τονίστηκε. Σημειώθηκε ότι τα σχολεία εκπέμπουν SOS και με φωτογραφίες που θυροκολλήθηκαν στην είσοδο του δημαρχείου, από κτίρια με πεσμένους σοβάδες κι άλλα προβλήματα, καταγγέλλοντας τη στάση δημοτικής αρχής, υπουργείου Παιδείας και κυβέρνησης συνολικά.

Επίσης, καυτηριάστηκε η στάση της δημοτικής αρχής να καθυστερεί τους ελέγχους στα σχολεία, στην πιο σεισμογόνο περιοχή της Ελλάδας, επικαλούμενη τις ελλείψεις κρατικών χρηματοδοτήσεων και προσωπικού.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΞΑΝΘΗΣ
Παρέμβαση του Συλλόγου Οικοτρόφων για τη σίτιση και μέτρα για τον καύσωνα

Λύσεις στα ζητήματα της ελλιπούς ποσότητας και χαμηλής ποιότητας σίτισης αλλά και του καύσωνα απαίτησε ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης, με κινητοποίηση που πραγματοποίησε, την περασμένη Παρασκευή, στη φοιτητική μέριμνα των εστιών και με τηλεφωνική επικοινωνία με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Οι εκλεγμένοι με την ΠΚΣ στον Σύλλογο Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης, με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν ότι ενώ το πανεπιστήμιο και η αντιπρύτανης ήταν ενήμεροι γι' αυτά τα ζητήματα από τη Δευτέρα 17/6, απέφευγαν επικοινωνία με τους εστιακούς φοιτητές.

Αντίστοιχα, μετά από μέρες προσπαθειών για επικοινωνία με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, τελικά δεν έγινε καμία ουσιαστική αλλαγή, που θα λύσει το πρόβλημα της ποιότητας και της ποσότητας του φαγητού που τρώνε, πρόβλημα διαχρονικό που απορρέει από το γεγονός ότι η σίτιση των φοιτητών αποτελεί πεδίο κερδοφορίας εργολάβων.

Οσον αφορά την αφόρητη ζέστη εν μέσω εξεταστικής, αυτό που τους απάντησε η γενική διευθύντρια του ΙΝΕΔΙΒΙΜ είναι ότι δεν είχαν κάποιο σχετικό αίτημα για κλιματισμό στις εστίες. Λες και δεν είναι αυτονόητο πως εκατοντάδες φοιτητές βράζουν σε δωμάτια 10 τετραγωνικών, σε κτίρια χωρίς εγκαταστάσεις κλιματισμού μέσα στο κατακαλόκαιρο και τον καύσωνα. Παρ' όλα αυτά δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσουν το αίτημα για φορητά κλιματιστικά.

Οι εστιακοί φοιτητές απαιτούν εδώ και τώρα:

- Αύξηση της χρηματοδότησης για τις ανάγκες τους.

- Δημόσια και δωρεάν σίτιση για όλους, με ευθύνη του πανεπιστημίου.

- Καμία σκέψη για κάρτες σίτισης. Ποιοτική και ποσοτική σίτιση για όλους τους φοιτητές.

- Το πανεπιστήμιο να μεριμνήσει άμεσα για κλιματιζόμενους χώρους σε εστίες και αίθουσες εξετάσεων. Φορητά κλιματιστικά για όλα τα δωμάτια.

Αιτήσεις για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα

Ξεκίνησε από χτες και ολοκληρώνεται την Τετάρτη 31 Ιούλη η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος για το ακαδημαϊκό έτος 2023 - 2024. Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους ψηφιακά είτε απευθείας, μέσω της σελίδας https://stegastiko.minedu.gov.gr/, είτε μέσω του gov.gr, στην κατηγορία «Εκπαίδευση» και την υποκατηγορία «Πανεπιστήμια και φοίτηση».

Ξεκινά το Συνέδριο της ΔΟΕ

Ξεκινά σήμερα η 93η Τακτική Γενική Συνέλευση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 29 Ιούνη. Στις τετραήμερες εργασίες της θα συζητηθούν ο απολογισμός, ο προγραμματισμός και το πρόγραμμα δράσης, και θα εκλεγεί το νέο ΔΣ της ΔΟΕ.

Με ενισχυμένες δυνάμεις, σημειώνοντας αύξηση σε ψήφους, ποσοστά και αντιπροσώπους, προσέρχεται στο Συνέδριο η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών», μετά τις Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας οι οποίες προηγήθηκαν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ