Τετάρτη 26 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
33η ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Οχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών - Η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη των λαών»

Στις 4 - 7 Ιούλη το πανελλαδικό νεολαιίστικο αντάμωμα | Το πρόγραμμα της κατασκήνωσης στο Ποσείδι

Στα 25 χρόνια από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία είναι αφιερωμένη η φετινή κατασκήνωση
Στα 25 χρόνια από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία είναι αφιερωμένη η φετινή κατασκήνωση
Αντίστροφα μετρούν οι μέρες για το μεγάλο πανελλαδικό αντάμωμα χιλιάδων νέων, την αντιιμπεριαλιστική κατασκήνωση της ΚΝΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 4 - 7 Ιούλη στο Ποσείδι της Χαλκιδικής, στην Πανεπιστημιακή Κατασκήνωση του ΑΠΘ.

Η κατασκήνωση είναι αφιερωμένη στα 25 χρόνια από τον βρώμικο πόλεμο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία, με τη συμμετοχή της τότε ελληνικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πολεμική επιχείρηση στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και έδειξε τη δύναμη της ηρωικής αντιπολεμικής - αντιιμπεριαλιστικής δράση του λαού και της νεολαίας της χώρας μας, με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ στην πρώτη γραμμή, το 1999, που καθυστέρησαν την ιμπεριαλιστική επέμβαση για πάνω από έναν μήνα πολιορκώντας λιμάνια, βάσεις, σταματώντας πολεμικά τρένα, διαδηλώνοντας μαζικά. Μετά από 25 χρόνια, η ΚΝΕ δηλώνει: «Συνεχίζουμε μαχητικά την εναντίωση στα σχέδια της κυβέρνησης, των κομμάτων του συστήματος και της αστικής τάξης να μπλέξουν ακόμα περισσότερο τη χώρα μας στους επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Φωνάζουμε δυνατά, με όλους τους λαούς του κόσμου, "Λευτεριά στην Παλαιστίνη"!». Διατρανώνοντας «Οχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών - Η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη των λαών», το κεντρικό σύνθημα της φετινής κατασκήνωσης. Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας καλεί να δυναμώσει η πάλη του λαού και της νεολαίας για:

Από την κατασκήνωση της ΚΝΕ στο Νεστόριο το 2023
Από την κατασκήνωση της ΚΝΕ στο Νεστόριο το 2023
- Απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

- Καμία αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν σε Βαλκάνια, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

- Να σταματήσουν τώρα η σφαγή στη Γάζα και η συνεργασία της Ελλάδας με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ. Να αναγνωριστεί ελεύθερο, ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

- Ακύρωση των συμφωνιών, να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις, να κλείσουν τα ευρωΝΑΤΟικά στρατηγεία στη χώρα μας, όπως το NRDC - GR (NATO Rapid Deployable Corps) που εδρεύει στο πρώην Γ' Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη.

- Καμία συμμετοχή ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων!

Για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Ευρώπη των λαών, του σοσιαλισμού!

Τα παραπάνω συνδυάζονται με τον μοναδικό τρόπο που χαρακτηρίζει τις αντιιμπεριαλιστικές κατασκηνώσεις της ΚΝΕ, με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει συζητήσεις, αθλητικές δραστηριότητες, εκθέσεις, δραστηριότητες γνωριμίας με την Ιστορία, συναυλίες, συνδυάζοντάς το με την απαραίτητη αναψυχή και απόλαυση της ομορφιάς της φύσης.

Φέτος, η 33η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιακής Κατασκήνωσης Καλάνδρας, που βρίσκεται σε μια από τις ομορφότερες ακτές της Χαλκιδικής, στο Ποσείδι της Κασσάνδρας, σε απόσταση 120 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Θεωρείται από τις πιο όμορφες περιοχές, εξαιτίας του φυσικού της κάλλους, καθώς απλώνεται σε μια έκταση 135 στρεμμάτων πευκόφυτου δάσους, που καταλήγει σε μια από τις πιο ωραίες και καθαρές θάλασσες.


Αναλυτικά το πρόγραμμα της 33ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης έχει ως εξής:

Τετάρτη 3 Ιουλίου

Αφιξη Οργανώσεων

20.30 Βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Πολεμώντας για τη λευτεριά» για τον Λόχο Νεολαίας Κεντρικής Μακεδονίας του ΔΣΕ. Θα μιλήσει ο Γιώργος Καψάλης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

22.00 Μουσικό πρόγραμμα

Πέμπτη 4 Ιουλίου

Πρωί:

  • Ιστορικός περίπατος των Μαθητικών Οργανώσεων της ΚΝΕ στις φυλακές του Γεντί Κουλέ στη Θεσσαλονίκη. Οι επισκέψεις θα πραγματοποιηθούν από τις 10.00 έως τις 13.00 σε ομάδες των 20 ατόμων.
  • Αθλητικές δραστηριότητες

19.30 Εκδήλωση - συζήτηση: «Με ισχυρό ΚΚΕ πιάνουμε το κόκκινο νήμα των αγώνων, της οργάνωσης, της ταξικής αλληλεγγύης». Θα μιλήσει ο Θανάσης Χρηστίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα γίνουν παρεμβάσεις από νέους εργαζόμενους και συνδικαλιστές.

19.30 Εκδήλωση - συζήτηση: «80 χρόνια από τη δολοφονία της Ηλέκτρας Αποστόλου. Το παράδειγμά της φάρος για τις νέες αγωνίστριες». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο θερινό σινεμά της κατασκήνωσης. Θα προβληθεί βίντεο της ΚΝΕ για την Ηλέκτρα Αποστόλου.

21.30 Συναυλίες

23.00 Εντεχνο - λαϊκό - παραδοσιακό γλέντι με τους «Tserna»

Παρασκευή 5 Ιουλίου


Πρωί:

  • Δραστηριότητες της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων.
  • Ιστορικός περίπατος των Μαθητικών Οργανώσεων της ΚΝΕ στις φυλακές του Γεντί Κουλέ στη Θεσσαλονίκη. Οι επισκέψεις θα πραγματοποιηθούν από τις 10.00 έως τις 13.00 σε ομάδες των 20 ατόμων.
  • Πεζοπορία (έως 100 ατόμων - θα γίνει με δηλώσεις συμμετοχής/ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).
  • Αθλητικές δραστηριότητες.

18.00 Εναρξη αθλητικών τουρνουά ποδοσφαίρου και beach volley

19.30 Εκδήλωση - συζήτηση: «25 χρόνια από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Καμία εμπλοκή στα σύγχρονα σφαγεία των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ». Θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Θα παρέμβουν οι:

- Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ και δημοσιογράφος

- Νίκος Γαρδίκης, στέλεχος του ΚΚΕ, ναύτης στο Α/Τ «Θεμιστοκλής» στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας

21.30 Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γιάννης Βασιλειάδης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ

21.45 Λαϊκό γλέντι με τον Βασίλη Κασούρα

23.15 Παραδοσιακό γλέντι με τα «Μπρατίμια»

Σάββατο 6 Ιουλίου
  • 10.30 Αποκαλυπτήρια τιμητικής πλακέτας του ΚΣ της ΚΝΕ προς τιμήν τον Δημήτρη Τσιάρα, πρώτο Γραμματέα της ΚΝΕ 1968-1972, στον Πολύγυρο
  • Δραστηριότητες της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων
  • Ολοκλήρωση τουρνουά ποδοσφαίρου και beach volley. Αλλες αθλητικές δραστηριότητες.

19.30 Συζήτηση - βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης«Από το παράνομο τυπογραφείο της Πανσπουδαστικής στην ασφάλεια Μεσογείων - Αναμνήσεις από τον αντιδικτατορικό αγώνα της Αγγελικής Σωτήρη». Θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

21.30 Συναυλία - αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο από μουσικό σχήμα της ΚΝΕ.

23.30 Λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι με τους Σερσέ La Band

Κυριακή 7 Ιουλίου

11.00 Πολιτική συγκέντρωση στο Γ' Σώμα Στρατού - ΝΑΤΟικό Στρατηγείο στη Θεσσαλονίκη

- Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ταυτόχρονα, στον χώρο της κατασκήνωσης θα λειτουργεί:

  • Εκθεση με θέμα: «25 χρόνια από τον βρώμικο πόλεμο των ΝΑΤΟ - ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία»
  • Εκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής»
  • Μαθητικό Στέκι
Παιδική Κατασκήνωση για τους φίλους του «Κόκκινου Αερόστατου»

Τη δική τους ξεχωριστή θέση θα έχουν, για άλλη μια χρονιά, στην Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ οι φίλοι του «Κόκκινου Αερόστατου», αφού για 12η χρονιά θα λειτουργήσει παιδική κατασκήνωση για παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου, στις 3 - 7 Ιούλη.

Μια κατασκήνωση που φιλοδοξεί και φέτος, όπως κάθε χρόνο, να κερδίσει τις εντυπώσεις με την ξεχωριστή της ταυτότητα, μέσα από παιχνίδια, συζητήσεις, πολύμορφες δραστηριότητες, το κλίμα, την ομαδικότητα και τη συντροφικότητα που πλουτίζουν τη σκέψη και το συναίσθημα των παιδιών που συμμετέχουν. Ανάμεσα σε άλλα, οι μικροί κατασκηνωτές θα απολαύσουν το μπάνιο στη θάλασσα, θα επισκεφτούν το Σπήλαιο Πετραλώνων, θα γνωρίσουν την ιστιοπλοΐα και θα παρατηρήσουν τον έναστρο ουρανό.

Χρήσιμες οδηγίες για τους κατασκηνωτές

Η Πανεπιστημιακή Κατασκήνωση του ΑΠΘ, στο Ποσείδι Χαλκιδικής, όπου θα πραγματοποιηθεί η φετινή Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ, είναι χώρος με μεγάλη φυσική ομορφιά, μέσα στα πεύκα και άμεση πρόσβαση στην παραλία. Βρίσκεται στην κοινότητα Καλάνδρας, στο πρώτο πόδι του νομού Χαλκιδικής, στο νοτιοδυτικότερο άκρο του. Η απόσταση από τη Θεσσαλονίκη είναι περίπου μιάμιση ώρα.

Ο χώρος διαθέτει κατάλληλες υποδομές (τουαλέτες, ντουζ, ταβέρνες - μπαρ, ιατρείο), ωστόσο χρειάζεται οι κατασκηνωτές και οι Οργανώσεις να εξασφαλίσουν μια σειρά από απαραίτητα είδη (στην ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχουν super market, ΑΤΜ κ.λπ.), ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή διαμονή τους στον χώρο:

- Σκηνή, sleeping bag, υπόστρωμα, σεντόνι - σκέπασμα.

- Αντηλιακό, κλειστά παπούτσια, ζακέτα ή φούτερ, μακρύ παντελόνι, κάλτσες.

- Μέσα ατομικής υγιεινής (πετσέτα μπάνιου, πετσέτα προσώπου, πετσέτα θαλάσσης, οδοντόβουρτσα κ.λπ.).

Επίσης, επειδή η κατασκήνωση θα βρίσκεται σε έναν κατάφυτο χώρο, οι κατασκηνωτές πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στα μέτρα πυρασφάλειας και καθαρισμού του χώρου.

Στον χώρο της κατασκήνωσης θα λειτουργεί ιατρείο με όλο το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό, ωστόσο οι κατασκηνωτές που παίρνουν ειδική φαρμακευτική αγωγή για διάφορους λόγους, πρέπει να έχουν μαζί τους τα φάρμακά τους. Είναι σημαντικό για τις παραπάνω περιπτώσεις να γίνει ενημέρωση μέσω των Οργανώσεων στην ομάδα του ιατρείου της κατασκήνωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ