Τετάρτη 26 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Το έγκλημα της εμπορευματοποίησης και υποβάθμισης των σπουδών θα μας βρει απέναντι!

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή αύριο Πέμπτη

«Το έγκλημα της εμπορευματοποίησης και υποβάθμισης των σπουδών μας θα μας βρει απέναντι!», δηλώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας και καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή αύριο Πέμπτη στις 10 π.μ.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΕΓ του ΜΑΣ: «Στην πράξη η σύμβαση ανοίγει διάπλατα την πόρτα για την αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων πλέον και ακαδημαϊκά. Αποτέλεσμα; Μια πραγματικά τεράστια δεξαμενή δεκάδων τίτλων σπουδών, με 3ετή, 4ετή, 5ετή προγράμματα σπουδών, με αμέτρητες κατηγορίες και διαβαθμίσεις, όλα αναγνωρισμένα ως ισότιμα "προσόντα"... Από εκεί και πέρα στη ζούγκλα της αγοράς ...όποιος "επιβιώσει"!

Φυσικά, "κουμπώνει" με το αντιδραστικό τοπίο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και οι προηγούμενες των ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν διαμορφώσει:

Ως "Τριτοβάθμια Εκπαίδευση" νοούνται όλοι οι τύποι προγραμμάτων σπουδών ή κύκλοι μαθημάτων, κατάρτισης ή εκπαίδευσης για έρευνα, στο "μεταδευτεροβάθμιο" επίπεδο που αναγνωρίζονται από κάποια χώρα στοιχεία του συστήματος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι τίτλοι των κολεγίων με τα 3ετή προγράμματα σπουδών είναι επαγγελματικά ισοδύναμοι με τους τίτλους των δημόσιων πανεπιστημίων των 4ετών ή 5 ετών σπουδών.

Η διαδικασία της Μπολόνια έχει καταστήσει το πτυχίο ένα απλό "προσόν", εξάλλου και η Λισαβόνα "προσόντα" αναγνωρίζει».

«Ο πρόσφατος νόμος - έκτρωμα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια επιτρέπει και την αναγνώριση "περιόδων σπουδών" ως τμήματος του εμπορίου της παροχής υπηρεσιών του ιδιωτικού πανεπιστημίου. Αλήθεια, με βάση τη σύμβαση θα μπορεί κάποιος-α να σπουδάζει 1-2 χρόνια στο κολέγιο ή στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο και μετά να συνεχίζει τις σπουδές του σε κάποιο δημόσιο, έχοντας αναγνωρισμένα ορισμένα χρόνια και παίρνοντας πτυχίο δημοσίου;», θέτει το ερώτημα η ΕΓ του ΜΑΣ και καταλήγει:

«Είναι γελασμένοι αν νομίζουν πως θα τους περάσει. Φωνάζουμε ξανά "ή τα κέρδη τους ή οι σπουδές μας"! Οπως είχαμε ξεκαθαρίσει, θα μας βρουν απέναντί τους, για να μπουν εμπόδια σε αυτήν την πολιτική. Η αδικία μπορεί να γίνεται νόμος από τη Βουλή, όμως το δίκιο νικάει στους δρόμους, όταν μιλάει η πραγματική πλειοψηφία. Το συνεχιζόμενο έγκλημα της υποβάθμισης των πτυχίων και των σπουδών μας δεν θα περάσει!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ