Τετάρτη 26 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ιστορικός περίπατος στο Γεντί Κουλέ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες ο ιστορικός περίπατος στο Γεντί Κουλέ τον οποίο οργάνωσαν οι Μαθητικές Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

Μέλη και φίλοι της ΚΝΕ περιηγήθηκαν σε αυτόν τον τόπο μαρτυρίου για εκατοντάδες αγωνιστές, πολιτικούς κρατούμενους που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και πολλοί από αυτούς εκτελέστηκαν εκεί, στον «υγρό τάφο», όπως χαρακτηριστικά το ονόμαζαν, τόσο τις περιόδους της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου όσο και αργότερα, στα τέλη της δεκαετίας του '60, όταν η φυλακή άνοιξε ξανά από τη χούντα.

Οπως αναφέρθηκε στην ξενάγηση, υπολογίζεται ότι μόνο την περίοδο της ναζιστικής Κατοχής εκτελέστηκαν εκεί περίπου 500 αγωνιστές, ενώ ακόμα και μετά τη λήξη του εμφυλίου οι πολιτικοί κρατούμενοι ήταν γύρω στους 450.

Μεταξύ των αγωνιστών που μαρτύρησαν στις φυλακές αυτές βρίσκονταν και πολλοί νέοι, μαθητές, φοιτητές, οι οποίοι άντεξαν τα βασανιστήρια και συνολικά με τη στάση τους έγραψαν μερικές από τις πιο λαμπρές σελίδες της αγωνιστικής Ιστορίας του τόπου.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν την ανδρική πτέρυγα, την πτέρυγα απομόνωσης του κολαστηρίου αλλά και τον χώρο του επισκεπτηρίου, εκεί όπου ο μετέπειτα ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκος Ζαχαριάδης, πραγματοποίησε με τέχνασμα την απόδρασή του από τη φυλακή.

Ειπώθηκαν μεταξύ άλλων ιστορίες για τη ζωή των αγωνιστών στις φυλακές, για το πώς σε αυτές τις συνθήκες δεν παραμελούσαν τη μόρφωσή τους περιμένοντας την ώρα της εκτέλεσης, αλλά λόγω του ότι πάλευαν για έναν ανώτερο σκοπό, για όλο τον λαό, όχι μόνο άντεχαν τα βασανιστήρια χωρίς να λυγίσουν αλλά αντλούσαν αισιοδοξία.

Στο τέλος της ξενάγησης δόθηκε ενθύμιο με μια φράση του Ν. Ζαχαριάδη: «Το ΚΚΕδικο πέρασε πολλές αντάρες και μπόρες, όμως να το ξεριζώσει κανένας δεν μπόρεσε, γιατί αυτό θα σήμαινε να ξεριζώσει τον ίδιο τον λαό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ