Τετάρτη 26 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ»
«Στρατηγικός Σχεδιασμός» επιχειρηματικότητας στο ΑΠΘ

Εδώ και λίγες μέρες κυκλοφορεί από τις Κοσμητείες του ΑΠΘ αρχείο excel με το λογότυπο της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων «Deloitte», με το οποίο κατεπειγόντως καλούνται τα μέλη ΔΕΠ να καταθέσουν προτάσεις για μια σειρά από επιχειρηματικές δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, για δράσεις υλοποίησης των προβλέψεων του αντιδραστικού νόμου - πλαισίου 4957/2022 (π.χ. δημιουργία ευέλικτων προγραμμάτων σπουδών, επαύξηση των βραχύβιων προγραμμάτων σπουδών, υλοποίηση του εσωτερικού Erasmus) καθώς και προτάσεις για την εξεύρεση ίδιων εσόδων στο ΑΠΘ (π.χ. νέα ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα με δίδακτρα, νέα μεταπτυχιακά με δίδακτρα, νέα προγράμματα διά βίου μάθησης με δίδακτρα, εμπορική εκμετάλλευση των πανεπιστημιακών δασών και του αγροκτήματος, εμπορική εκμετάλλευση των υποδομών του ΑΠΘ) και κυρίως για την καλύτερη διασύνδεση του ΑΠΘ με τις επιχειρήσεις.

Τα παραπάνω συμβαίνουν στο πλαίσιο της σύμβασης των πρυτανικών αρχών με την εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων «Deloitte», για τον «Στρατηγικό Σχεδιασμό» του ΑΠΘ.

Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) ΑΠΘ, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει τη διοίκηση του ιδρύματος που κατ' εφαρμογή του Ν.4957/22 επιδίδεται σε «στρατηγικούς» σχεδιασμούς επιχειρηματικότητας, με το αζημίωτο πάντα, διευρύνοντας ακόμη περισσότερο τον φαύλο κύκλο της κρατικής υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης της λειτουργίας και των υπηρεσιών του.

Αναδεικνύει ότι «το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο απαιτεί πλέον και τον επιχειρηματικό Στρατηγικό Σχεδιασμό, ο οποίος μάλιστα θα υποβληθεί για έγκριση από την ΕΘΑΕΕ (Ν.4653/20), καθορίζοντας μεταξύ άλλων "ποινών" το αν θα αποδοθεί ή όχι το 30% της "πρόσθετης" κρατικής χρηματοδότησης (bonus "Αριστείας") στην αναμορφωμένη πλέον "ΑΠΘ ΑΕ". Οι πρυτανικές αρχές και το Συμβούλιο Διοίκησης του ΑΠΘ σε πλήρη εναρμόνιση με τις επιταγές κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης και το "όραμά" τους για το κατ' όνομα μόνο δημόσιο πανεπιστήμιο, ανέθεσαν μάλιστα μέσω εργολαβίας (outsourcing) στην εν λόγω εταιρεία συμβούλων τις υποστηρικτικές "μελέτες" για τον στρατηγικό σχεδιασμό του Ιδρύματος. Με το αζημίωτο φυσικά καθώς ο ΕΛΚΕ ΑΠΘ θα καταβάλει 55.800 ευρώ (45.000 ευρώ + ΦΠΑ 24%) για την τρίμηνης διάρκειας σύμβαση με την εταιρεία συμβούλων».

Η ΔΗΠΑΚ επισημαίνει ότι την ίδια στιγμή το ΑΠΘ στενάζει υπό το βάρος της χρόνιας υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, με ασυντήρητες υποδομές (επικίνδυνη κατάσταση κτιρίων όπως στη Σχολή Καλών Τεχνών και την Πολυτεχνική Σχολή - Πτέρυγα Β, απουσία προσεισμικού ελέγχου, ανεπαρκή κλιματισμό σε αμφιθέατρα και αίθουσες κ.ά.). Και καλεί το πανεπιστημιακό κίνημα να αντιδράσει άμεσα διεκδικώντας:

  • Κατάργηση της εν λόγω σύμβασης με την εταιρεία συμβούλων.
  • Στρατηγικό σχεδιασμό του ΑΠΘ με επιστημονικά κριτήρια και για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών της κοινωνίας για δωρεάν εκπαίδευση και έρευνα σε όφελός της.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και άμεση επίλυση των εκρηκτικών και επειγόντων προβλημάτων στις υποδομές του ΑΠΘ (π.χ. αποκατάσταση κτιρίων της ΣΚΤ, αποκατάσταση πανεπιστημιακού δάσους, αναβάθμιση εστιών, αντισεισμική θωράκιση κ.ά.).
  • Κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό στο ύψος των σύγχρονων αναγκών του ΑΠΘ.
  • Κατάργηση του νόμου - πλαισίου 4957/22 & του νόμου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια 5094/24.

Τέλος, καλεί τον ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ και το σύνολο των πανεπιστημιακών να συζητήσουν στα Τμήματα και να καταδικάσουν αυτές τις εξελίξεις, υπερασπιζόμενοι τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ