Τρίτη 11 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αθωράκιστοι οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική Εκπαίδευση

Παράσταση διαμαρτυρίας του Συλλόγου Εργαζομένων «Ο Βύρων», σήμερα στις 10 π.μ., στο υπουργείο Υγείας

Στο μετερίζι της διεκδίκησης μέτρων προστασίας και για τα φροντιστήρια μπαίνουν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί και ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής «Ο Βύρων» καλεί σήμερα Τρίτη σε παράσταση διαμαρτυρίας, στις 10 π.μ., στο υπουργείο Υγείας.

Οπως καταγγέλλει ο «Βύρων» για την πρώτη βδομάδα λειτουργίας των φροντιστηρίων: «Πολλοί πήγαμε στη δουλειά χύμα, χωρίς έλεγχο. Μεγάλα φροντιστήρια που λειτουργούσαν διά ζώσης ζήτησαν να προσκομίσουμε αρνητικό τεστ και κάποια με θράσος απαίτησαν να καλύψουμε οι ίδιοι το κόστος, λες και είναι δική μας ευθύνη. Αλλα στέλνουν κιόλας συναδέλφους και μαθητές στην τάδε ή τη δείνα ιδιωτική κλινική, με την οποία συνεργάζονται, για να σκάσουν εκεί τα χρήματα για το τεστ. Στα κέντρα μελέτης μπαίνουμε σε μια αίθουσα δυο - δυο οι εκπαιδευτικοί μαζί με 10-15 μαθητές. Σε τμήμα μελέτης, ο μαθηματικός αναπλήρωσε τον φιλόλογο, που έχει νοσήσει, και δίδαξε Ιστορία!

Ηδη αξιοποιείται η απαράδεκτη πρόβλεψη για την καραντίνα και ζητείται από τους νοσούντες συναδέλφους να επιστρέψουν στο 5ήμερο πίσω. Αλλοι δεν διστάζουν να βάλουν τους συναδέλφους να διδάξουν διαδικτυακά, ενώ έχουν ήδη παρουσιάσει συμπτώματα, αντί να τους εξασφαλίσουν αναρρωτική άδεια. Με την απαράδεκτη εφαρμογή της κάμερας στην τάξη, την οποία από την πρώτη στιγμή αντιπάλεψαν οι συνάδελφοί μας στο δημόσιο σχολείο, διαλύεται η εκπαιδευτική πληρότητα του μαθήματός μας, αλλοιώνεται η ποιότητά του, η δουλειά μας γίνεται ακόμα πιο εντατική και ένα ακόμη πιο φθηνό προϊόν, το οποίο μπορεί να πωληθεί ως "κονσέρβα", κατά την άποψη του προέδρου της ΟΕΦΕ. Οπου, βέβαια, εφαρμόστηκε η τηλεκπαίδευση, το κόστος για ακόμα μια φορά επιβάρυνε τον εκπαιδευτικό, ενώ οι όμιλοι δεν διστάζουν να βάλουν τους εργαζόμενους να κουβαλάνε τα λάπτοπ τους μαζί τους στο φροντιστήριο ελλείψει εξοπλισμού»...

Αντίστοιχες καταγγελίες κάνει και ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Β. Ελλάδας (ΣΕΦΙΕ), αναδεικνύοντας ότι οι εργαζόμενοι στα φροντιστήρια δεν συμπεριλαμβάνονται καν στη δωρεάν διάθεση self test ούτε υπάρχει ειδική μέριμνα για τους εκπαιδευτικούς των κέντρων μελέτης, οι οποίοι σπάνια είναι δηλωμένοι ως εκπαιδευτικοί. Οπως αναφέρει ο ΣΕΦΙΕ, «ουσιαστικά, η κυβέρνηση επιτρέπει στους εργοδότες να χειριστούν την έξαρση της πανδημίας με βάση το συμφέρον τους και όχι με βάση την προστασία της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών και της εκπαιδευτικής διαδικασίας». Και καλεί τους εκπαιδευτικούς να δυναμώσουν τον αγώνα για μέτρα προστασίας της υγείας.

Γυμνά (ξανά) στην πανδημία άνοιξαν τα σχολεία
  • Σοβαρά κενά στην εκπαιδευτική διαδικασία καταγράφηκαν με το «καλημέρα»
  • Πάνω από 20.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί απουσίασαν χτες από τα σχολεία λόγω νόσησης ή επαφής

INTIME NEWS

Αντί να μειωθούν γιγαντώθηκαν η ανησυχία και η οργή εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών χτες, πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των σχολείων μετά τις γιορτές, καθώς επιβεβαιώθηκε και στην πράξη ότι άνοιξαν με τα ίδια ελλιπή μέτρα προστασίας που ίσχυαν και πριν. Παρά τον ραγδαίο πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων στην επικράτεια στο διάστημα των γιορτών, με μια ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη του κορονοϊού να έχει επικρατήσει και να πλήττει και μικρές ηλικίες, η κυβέρνηση συνιστά ...αυτοδιάγνωση και επιμένει να αγνοεί προκλητικά τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας και των μορφωτικών δικαιωμάτων.

«Προφανώς περιμένουμε αυξημένα κρούσματα και μια σειρά από αρρυθμίες, κυρίως τις πρώτες ημέρες». Αυτή ήταν η κυνική παραδοχή του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στη χτεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Σύμφωνα με τον ίδιο, από τα τεστ εντοπίστηκαν 15.547 κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ο αριθμός αυτός, όμως, αντί να κινητοποιήσει την κυβέρνηση για να λάβει επιπλέον μέτρα προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών, την οδηγεί σε μια αντίστροφη ανάγνωση: Οτι χάρη στους ελέγχους εντοπίστηκαν κρούσματα που θα κυκλοφορούσαν και θα μετέδιδαν τον ιό... Η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι διενεργήθηκαν self tests σε 1,6 εκατομμύρια ανθρώπων, ενώ δόθηκαν περισσότερα από 6,7 εκατ. τεστ στο 87,4% των δικαιούχων.

Εξάλλου αυτή είναι και η μόνιμη επωδός της, καθώς αντί για μέτρα αποτροπής της μετάδοσης επεκτείνει τα τεστ, που έρχονται ουσιαστικά να διαπιστώσουν τη διασπορά. Τα ...αυστηρότερα πρωτόκολλα προβλέπουν ένα επιπλέον self test γι' αυτήν τη βδομάδα, επέκταση των εβδομαδιαίων δωρεάν self tests και στους εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς, σε περίπτωση δε εμφάνισης κρούσματος 5 τεστ (2 rapid και 3 test) σε διάστημα 5 ημερών για όλους τους ανεμβολίαστους μαθητές του τμήματος και 3 τεστ (μόνο self) για τους εμβολιασμένους.

Στο «και πέντε» προσλαμβάνουν αναπληρωτές...

Την ίδια στιγμή, χτες πολλά σχολεία υπολειτουργούσαν, καθώς δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για αναπλήρωση των νοσούντων εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα την απώλεια πολύτιμου διδακτικού χρόνου.

«Με βάση την εικόνα της πρώτης ημέρας, ένας αριθμός εκπαιδευτικών που ξεπερνά τις 5.500 νοσεί ή είναι στενή επαφή και έλειπε από τα σχολεία. Αυτός ο αριθμός των εκπαιδευτικών θα μεγαλώσει τις επόμενες μέρες, αφού τα σχολεία με ευθύνη της κυβέρνησης έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού», σημειώθηκε χαρακτηριστικά σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου σωματείων εκπαιδευτικών (βλ. σελ. 9). «Τα χιλιάδες έκτακτα κενά έρχονται να προστεθούν στα πάνω από 5.500 λειτουργικά κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και στα πάνω από 3.500 στη Δευτεροβάθμια που δεν έχουν καλυφθεί μέχρι στιγμής». Επίσης, «την πρώτη μέρα ανοίγματος των σχολείων πάνω από 15.500 μαθητές απουσίασαν λόγω νόσησης ή επαφής, ενώ ιδιαίτερα στις μικρότερες τάξεις στα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία ένα ποσοστό 20% με 30% δεν προσήλθε στα σχολεία γενικότερα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε σχεδόν «φυσιολογική» την «αρρυθμία» στα σχολεία και σημείωσε ότι «έχουν δοθεί ειδικές οδηγίες για κάλυψη αναγκών που προκύπτουν εκ των έσω (π.χ. με αναμόρφωση ωραρίου) αλλά και με διάθεση - πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, για τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών που θα βρίσκονται σε προσωρινή καραντίνα λόγω του ιού».

Σύμφωνα με δήλωση της Ν. Κεραμέως, θα γίνουν στο «και πέντε» 4.784 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, «3.576 εξ αυτών με συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας και 1.208 αναπληρωτών (γενικής εκπαίδευσης, μαθητείας, ψυχολόγοι/κοινωνικοί λειτουργοί) με συμβάσεις ως τη λήξη του σχολικού έτους, προκειμένου να καλύψουν αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν από απουσίες εκπαιδευτικών σχετιζόμενες με την πανδημία του κορονοϊού».

Ελλείψεις σε self tests

Ενδεικτικό είναι και το αλαλούμ που καταγράφηκε το Σάββατο, τελευταία μέρα δυνατότητας προμήθειας των self tests, οπότε διαπιστώθηκαν μεγάλες ελλείψεις στα φαρμακεία, με αποτέλεσμα αρκετοί μαθητές και εκπαιδευτικοί να μην καταφέρουν να τα προμηθευτούν. Το μπάχαλο με τα self tests επιβεβαιώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, που τελικά παρέπεμψε όσους δεν κατάφεραν να τα προμηθευτούν να διενεργήσουν τεστ χτες το πρωί στο σχολείο, από αποθέματα των σχολικών μονάδων και των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης. Αν δεν έχουν αποθέματα, το υπουργείο παραπέμπει να ειδοποιήσουν τη Σχολική Επιτροπή του εκάστοτε δήμου ώστε να προμηθεύσει τις σχολικές μονάδες με self tests. Το αυτονόητο αίτημα για μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία, με ευθύνη του ΕΟΔΥ, δεν είναι καν στον προσανατολισμό του υπουργείου Παιδείας...

Σε σχόλιο που εξέδωσε το Σάββατο το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τη διαθεσιμότητα των self tests: «Το χάος με τα σελφ τεστ, ενόψει του ανοίγματος των σχολείων, επιβεβαιώνει την εγκληματική διαχείριση της κυβέρνησης και την ανάγκη να ικανοποιηθεί το αίτημα για μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία, με ευθύνη του ΕΟΔΥ, για όλους τους εκπαιδευτικούς και όλους τους μαθητές. Δωρεάν μοριακά τεστ για όλους σε περίπτωση κρούσματος στις σχολικές τάξεις, για να γίνει ουσιαστική ανάσχεση της μεταδοτικότητας».

Βολικοί

Ερημωμένη πόλη θύμιζε από το πρωί χτες το ΑΠΘ, καθώς χιλιάδες ήταν οι φοιτητές που «επέλεξαν» να μην παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους, λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η εξεταστική τους. «Επιλογή» ουσιαστικά αναγκαστική, καθώς η επιμονή της κυβέρνησης στο να μην λαμβάνει μέτρα προστασίας της υγείας στα πανεπιστήμια, που άνοιξαν ακριβώς όπως έκλεισαν, δημιούργησε μεγάλο φόβο σε δεκάδες χιλιάδες φοιτητές στο ΑΠΘ και όχι μόνο, δεδομένης της έξαρσης της πανδημίας. Παράλληλα η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει για ακόμη μία φορά τεράστιο άγχος, καθώς ο τρόπος διενέργειας της εξεταστικής είναι «στον αέρα». Οι φοιτητές που νοσούν και όσοι νοσήσουν τις επόμενες μέρες δεν ξέρουν ακόμα αν θα χάσουν ή όχι την εξεταστική τους, κανείς δεν ξέρει ακόμα πώς θα γίνονται οι εξετάσεις, πώς θα απολυμαίνονται οι αίθουσες κ.ο.κ. Ομως οι παραπάνω φόβοι και τα προβλήματα δεν βρήκαν «τον δρόμο τους» στους τίτλους των αστικών Μέσων Ενημέρωσης. Πρώτη είδηση από την Κυριακή κιόλας ήταν το ανυπόγραφο κατάπτυστο και προβοκατόρικο «κηδειόχαρτο» που εμφανίστηκε στη Θεσσαλονίκη ενάντια στον πρύτανη του ΑΠΘ, λίγες μέρες μετά την είσοδο της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο και την εκκένωση της κατάληψης «στέκι στο Βιολογικό». Πολύ «βολικά» όλα αυτά για την ατζέντα της κυβέρνησης, που ενώ αντιμετωπίζει την προστασία της υγείας των φοιτητών, του διδακτικού προσωπικού και των εργαζομένων των πανεπιστημίων ως «φύρα», η «απόλυτη προτεραιότητα» βρίσκεται αλλού, στα σχέδια έντασης της καταστολής με τη δημιουργία των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ) που ξεκινούν σε λίγες μέρες την εκπαίδευσή τους. Τα εκατομμύρια του κρατικού χρήματος που θα δαπανηθούν για τις ΟΠΠΙ όμως δεν είναι «φύρα» για την κυβέρνηση, γιατί αν και μπαίνουν από την κερκόπορτα της «πάταξης της εγκληματικότητας και των περιθωριακών ομάδων», στο στόχαστρό τους έχουν τις διεκδικήσεις του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος και την προστασία της επιχειρηματικής λειτουργίας στα ΑΕΙ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ανοιχτά και ασφαλή σχολεία σημαίνει αραίωση μαθητών, προσλήψεις, δωρεάν τεστ για όλους

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΑΣΓΜΕ είχε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε χτες στην έδρα της ΚΕ, στον Περισσό, με αντιπροσωπεία του ΔΣ της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ).

Καλωσορίζοντας τα μέλη του ΔΣ της ΑΣΓΜΕ, ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε: «Είναι κρίσιμη μέρα σήμερα (σ.σ. χτες). Για την τραγελαφική κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία σε όλη τη χώρα, ευθύνεται η ελληνική κυβέρνηση. Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε με τις θέσεις μας, βλέποντας τη σημερινή κατάσταση στα σχολεία μας, γιατί ανοιχτά και ασφαλή σχολεία σημαίνει πρώτα από όλα αραίωση των μαθητών, σημαίνει κατάργηση των συγχωνεύσεων, σημαίνει προσλήψεις μαζικά εκπαιδευτικών - δασκάλων, καθηγητών, νηπιαγωγών. Σημαίνει βοηθητικό προσωπικό, πολύ περισσότερο με νέες προσλήψεις, και στην καθαριότητα, και για τη νοσηλεία, κ.λπ. Και, βεβαίως, σημαίνει μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ για όλους και όλες, για όλα τα παιδιά, για τους καθηγητές και τους δασκάλους τους, με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Αυτά είναι ορισμένα στοιχειώδη πράγματα που έπρεπε εδώ και πάρα πολύ καιρό να τα έχει προχωρήσει η κυβέρνηση, η οποία δυστυχώς κινείται στην αντίθετη εντελώς κατεύθυνση από όλα αυτά, από αυτά που ζητάει το εκπαιδευτικό κίνημα, που ζητάνε οι μαθητές, που ζητάνε οι γονείς, που ζητάει γενικότερα ο ελληνικός λαός και μέσα σε αυτούς και το ΚΚΕ.

Με αυτήν την αγωνία λοιπόν και την ανησυχία ξεκινάμε τη νέα περίοδο, τη νέα χρονιά, με τα σχολεία στην ουσία κλειστά, πάρα πολλά κλειστά, και άλλα να γίνονται μόνο εστίες υπερμετάδοσης και να δημιουργούν γενικότερα ανησυχίες και κινδύνους. Εσείς, ως Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, προφανώς έχετε πιο σαφή εικόνα και να δούμε πώς θα προχωρήσουμε σε αγωνιστική, πάντα, κατεύθυνση».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΣ της ΑΣΓΜΕ, Παναγιώτης Κατηφές, ευχαρίστησε τον Δ. Κουτσούμπα για την πρόσκληση, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση αρνείται να συναντηθεί με την ΑΣΓΜΕ. Σημείωσε ότι οι γονείς έχουν τεράστια αγωνία, γιατί είναι η τρίτη σχολική χρονιά που βλέπουν τα ανεπαρκή μέτρα με τα οποία η κυβέρνηση διαχειρίζεται την πανδημία στα σχολεία, και ότι τα αιτήματα που παρουσίασε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είναι αιτήματα του γονεϊκού κινήματος.

Ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ αναφέρθηκαν σε ζητήματα που έχουν ανακύψει όλο αυτό το διάστημα: Οι γονείς αναγκάζονται συχνά να ακριβοπληρώνουν τα τεστ, ειδικά στην επαρχία, όταν δεν υπάρχουν κοντά τους δημόσιες δομές. Οταν κλείνει ένα τμήμα δεν καλύπτονται πάντα από άδειες ειδικού σκοπού, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που νοσούν δάσκαλοι και οι γονείς ενημερώνονται να μην πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο, γιατί δεν υπάρχουν αναπληρωτές. Επεσήμαναν ότι με δεκαπλασιασμό των κρουσμάτων δεν μπορεί το μόνο μέτρο που παίρνεται να είναι ένα self test παραπάνω, και τόνισαν πως σε μια τέτοια περίοδο, που δημιουργούνται τεράστια κενά, είναι απαράδεκτο να διατηρούνται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και η Τράπεζα Θεμάτων. Κάλεσαν τέλος τους γονείς μέσα από τους συλλόγους τους να διεκδικήσουν τα αυτονόητα για την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών.

ΓΟΝΕΙΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Διεκδικούν μέτρα προστασίας σε σχολεία και πανεπιστήμια

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στις 5.30 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας. Κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις

Διεκδικώντας σχολεία και πανεπιστήμια ανοιχτά και ασφαλή και όχι εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού, γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές και φοιτητές δίνουν κοινό αγωνιστικό ραντεβού σήμερα Τρίτη στις 5.30 το απόγευμα στο υπουργείο Υγείας, απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και των μορφωτικών δικαιωμάτων.

Με τα σχετικά καλέσματά τους, πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας διεκδικούν μεταξύ άλλων: Αραίωση των μαθητών στις τάξεις, ανάκληση των συγχωνεύσεων, πρόσληψη εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού (καθαριότητας, νοσηλευτών κ.ά.), μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ, δωρεάν ειδικές μάσκες, καμπάνια εμβολιασμού επιστημονικά τεκμηριωμένη, μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες, κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής κ.ά.

Αντίστοιχο κάλεσμα απευθύνουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Τουρκικών Σπουδών, Νομικής και Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, Αρχιτεκτονικής, Νέων Φοιτητικών Εστιών ΕΜΠ, ΣΕΤ και ΣΕΤΠ του ΠΑΔΑ και ο Σύλλογος Οικοτρόφων ΑΣΠΑΙΤΕ, διεκδικώντας μέτρα προστασίας για τις σχολές και ειδική μέριμνα για την εξεταστική που ξεκινά το επόμενο διάστημα.

«Καταρρίφθηκε με το άνοιγμα των σχολείων το παραμύθι της κυβέρνησης ότι "όλα βαίνουν καλώς"», σημειώνει η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής με αφορμή τα χιλιάδες κρούσματα που εντοπίστηκαν μόλις την πρώτη μέρα και άλλα προβλήματα που καταγράφτηκαν, όπως: Μαθητές με ευθύνη της κυβέρνησης δεν κατάφεραν να κάνουν self test (δεν βρήκαν στα φαρμακεία, έπεφτε η πλατφόρμα, δεν βρήκαν ούτε στα σχολεία), άλλοι δεν πήγαν στο σχολείο, καθότι η έλλειψη μέτρων δημιουργεί φόβο και ανασφάλεια, κ.ο.κ.

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών καλεί σε έκτακτες συνεδριάσεις 15μελών και 5μελών, ενημερώσεις και αγωνιστικές πολύμορφες κινητοποιήσεις. Καλεί ακόμα σε συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή 14/1 στις 12 το μεσημέρι.

Από την πρώτη μέρα του ανοίγματος των σχολείων χτες εκφράστηκαν σε πολλές περιπτώσεις αυτές οι αγωνιστικές διαθέσεις των μαθητών, οι οποίες πέρα από την ανησυχία για τα ανύπαρκτα μέτρα της κυβέρνησης πυροδοτούνταν και από τα πολλά κενά εκπαιδευτικών που δεν αναπληρώνονται, την ύλη που συσσωρεύεται και δεν καλύπτεται κ.λπ.

Στη Θεσσαλονίκη

Ανάλογες διεργασίες ξεδιπλώνονται και σε άλλες πόλεις.

Σε αποχές και καταλήψεις προχώρησαν μαθητές σχολείων της Θεσσαλονίκης, απαιτώντας μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς και αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων στη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Χτες σε κινητοποίηση βρέθηκαν οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Ευόσμου, του 5ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, του 1ου ΓΕΛ Συκεών και του 1ου Γυμνασίου Πυλαίας.

Παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν επίσης χτες το μεσημέρι οι ΕΛΜΕ και οι Διδασκαλικοί Σύλλογοι της πόλης, απαιτώντας σχολεία ασφαλή, ενώ σήμερα Τρίτη τα εκπαιδευτικά σωματεία της Θεσσαλονίκης προγραμματίζουν συνέντευξη Τύπου από κοινού με την Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας και μαθητές. Επιπλέον, θα συμμετάσχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας που οργανώνουν τα εργατικά σωματεία της πόλης την Πέμπτη 13/1 στις 6.30 μ.μ. στο ΥΜΑΘ.

Ακόμα, φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ πήραν απόφαση για πραγματοποίηση παράστασης διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία του Ιδρύματος αύριο Τετάρτη στις 12 μ., απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των φοιτητών και διασφάλιση των κατάλληλων όρων πραγματοποίησης της επικείμενης εξεταστικής.

Σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλία, εκπαιδευτικά σωματεία, σύλλογοι γονέων και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Λάρισας καλούν σε συνελεύσεις σε επίπεδο σχολείων και κινητοποιήσεις: Αύριο Τετάρτη, στη Λάρισα στις 2 μ.μ. στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, και στα Τρίκαλα στη 1.30 μ.μ. στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου στα Γιάννενα προχωρούν την Πέμπτη 13 Γενάρη στη 1 μ.μ. γονείς και εκπαιδευτικοί, απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας στα σχολεία.

Στην Κρήτη η Ομοσπονδία Γονέων και η Ενωση Γονέων Ηρακλείου καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα Τρίτη στη 1 μ.μ. στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, ενώ αύριο Τετάρτη η Ενωση Γονέων Ηρακλείου καλεί σε σύσκεψη συλλόγων γονέων στις 6 μ.μ. στο Πάρκο Γεωργιάδη.

Στη Λήμνο, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Αργύριος Μοσχίδης» και η τοπική ΕΛΜΕ καλούν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου για την κατάσταση στα σχολεία και αύριο Τετάρτη σε παραστάσεις διαμαρτυρίας σε δημαρχείο και επαρχείο.

Στην Κέρκυρα, η ΕΛΜΕ προκηρύσσει στάση εργασίας αύριο Τετάρτη (1 μ.μ. - 2 μ.μ.) και καλεί σε συγκέντρωση στη νομαρχία στη 1.30 μ.μ.

«Η κατάσταση δεν ομαλοποιείται με ευχολόγια»

Την πραγματική εικόνα την πρώτης μέρας επαναλειτουργίας καταγράφουν εκπαιδευτικά σωματεία, ζητώντας επιτακτικά μέτρα σε Υγεία και Εκπαίδευση

Την εικόνα της πρώτης μέρας επαναλειτουργίας των σχολείων περιέγραψαν χτες σε συνέντευξη Τύπου ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καλώντας σε πρωτοβουλίες διεκδίκησης, προκειμένου να μη χειροτερέψει η κατάσταση, από κοινού με γονείς, μαθητές και σωματεία, με πρώτο σταθμό τη σημερινή συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.

Αναφέρθηκαν στα δυσθεώρητα κενά που καταγράφηκαν την πρώτη μέρα, σημειώνοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει λόγος για «κανονικότητα».

«Η κατάσταση στα σχολεία δεν πρόκειται να ομαλοποιηθεί με ευχολόγια, δηλώσεις στα ΜΜΕ και δελτία Τύπου, με απόκρυψη της πραγματικότητας», υπογραμμίστηκε και αναδείχθηκε για μια ακόμα φορά η ανάγκη να παρθούν μέτρα για αραίωση των μαθητών στις τάξεις, με βάση συγκεκριμένες υποδείξεις διαθέσιμων χώρων που έχουν κάνει εδώ και μήνες οι εκπαιδευτικοί φορείς, κάλυψη όλων των κενών, μαζικά επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ και με επίκεντρο τη σχολική μονάδα, έκτακτο κονδύλι προς τις σχολικές επιτροπές για την κάλυψη όλων των αναγκών των σχολείων σε μέσα ατομικής προστασίας, θέρμανση των σχολείων και κάθε άλλης έκτακτης ανάγκης, αντιμετώπιση των σοβαρών ελλείψεων στο προσωπικό καθαριότητας των σχολείων, μέλη του οποίου επίσης νοσούν, και επιπλέον μέτρα για άδειες σε ευπαθείς ομάδες.

«Αν η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων, οφείλει να πάρει υπόψη της και να ικανοποιήσει τις πολύ συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν καταθέσει τα εκπαιδευτικά σωματεία εδώ και καιρό», τονίζουν και αναφέρονται στην ανάγκη κάλυψης όλων των κενών όλων των ειδικοτήτων, ώστε κανείς μαθητής να μη μείνει πίσω. Επίσης για στοχευμένη αναπροσαρμογή της ύλης, με σκοπό να καλυφθούν όλα τα μαθησιακά κενά, ενισχυτική διδασκαλία, πρόσθετη διδακτική στήριξη και ειδική εκπαιδευτική στήριξη για όσους έχουν ανάγκη, να μην εφαρμοστούν η Τράπεζα Θεμάτων και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, οι εξετάσεις Pisa και η αντιεκπαιδευτική «αξιολόγηση».

Τη χτεσινή συνέντευξη στήριξαν οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη», «Σωκράτης», «Γ. Σεφέρης», «Ν. Πλουμπίδης», Ηλιούπολης, «Θουκυδίδης», Α' Σύλλογος Χαϊδαρίου, Αμαρουσίου, «Κ. Βάρναλης» και οι ΕΛΜΕ Πειραιά και Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας.

«Στον δρόμο μεγαλώνει η φωνή μας»

Κινητοποιήσεις από Σωματεία εργαζομένων στο χώρο του Πολιτισμού σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και πολλές ακόμα πόλεις

Από τον Βόλο
Από τον Βόλο
Στους δρόμους βγήκαν οι εργαζόμενοι στον τομέα του Θεάματος - Ακροάματος σε πολλές πόλεις της χώρας, ντύνοντας με την τέχνη τους τα δίκαια αιτήματά τους.

Στη Θεσσαλονίκη, εκπρόσωποι από δεκάδες σωματεία του χώρου, ανάμεσά τους και το παράρτημα Θεσσαλονίκης του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα και ανέδειξαν τις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας που βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία των καλλιτεχνών στα δύο χρόνια της πανδημίας, απαιτώντας μέτρα για την προστασία της υγείας και του εισοδήματος όλων των εργαζομένων στον κλάδο.

Τη συμπαράσταση στον αγώνα τους μετέφερε εκ μέρους του ΚΚΕ ο βουλευτής Λεωνίδας Στολτίδης.

Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ χαιρετίζει τη μαχητική κινητοποίηση και εκφράζει την έμπρακτη αλληλεγγύη των εργαζομένων σε όλους τους καλλιτέχνες. Ακόμα, καλεί τους καλλιτέχνες να κλιμακώσουν την πάλη τους μαζί με τα εργατικά σωματεία και να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο - παράσταση διαμαρτυρίας που οργανώνουν την Πέμπτη 13 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ., στο ΥΜΑΘ.

«Ολοήμερη» κινητοποίηση στην Πάτρα

Σε μια συνεχή κινητοποίηση βρίσκονταν χτες εργαζόμενοι του χώρου του Πολιτισμού και στην Πάτρα.

Το πρωί, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συλλόγου Επαγγελματιών Μουσικών Δυτικής Ελλάδας αλλά και της Πανελλήνιας Ενωσης Δασκάλων Δημοτικών Χορών, προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με συνθήματα μεταξύ άλλων «η πανδημία μας έκλεισε στα σπίτια μας, η κυβέρνηση μας έβγαλε στο δρόμο».

Από τη Θεσσαλονίκη

INTIME NEWS

Από τη Θεσσαλονίκη
Οπως τόνισε ο πρόεδρος των μουσικών, Γιώργος Πετρίτσης, από τα 300 μέλη του σωματείου, μόλις 50 εργάζονται, υπογραμμίζοντας πως η κατάσταση προμηνύεται ακόμη πιο δύσκολη για το μέλλον και λόγω ενδεχόμενων περιορισμών μπροστά στο καρναβάλι. Χαρακτήρισε ανεπαρκή τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα για τη βοήθεια των μουσικών, προσθέτοντας πως οι κινητοποιήσεις θα έχουν συνέχεια.

Από την πλευρά του, το μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Δασκάλων Δημοτικών Χορών, Χρήστος Γιαννόπουλος, δήλωσε πως η κατάσταση είναι τραγική για τους χοροδιδασκάλους, που στήριζαν αποκλειστικά το εισόδημά τους σε αυτήν τη δουλειά, με αρκετούς να αντιμετωπίζουν ακόμη και διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος στα σπίτια τους.

Στο πλευρό τους βρέθηκε το Εργατικό Κέντρο Πάτρας με επικεφαλής τον πρόεδρο Δημήτρη Μαρμούτα, αλλά και η δημοτική αρχή, με επικεφαλής τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη και την πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη.

Το απόγευμα, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας με κεντρικό σύνθημα «μέτρα στήριξης τώρα στους εργαζόμενους στο θέαμα - ακρόαμα που να καλύπτουν τις ανάγκες τους», προχώρησε σε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του, απαιτώντας να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων στον Πολιτισμό.

Από την Πάτρα
Από την Πάτρα
Το «παρών» έδωσαν αντιπροσωπείες του Συλλόγου Επαγγελματιών Μουσικών Δυτικής Ελλάδας της Ενωσης Δασκάλων Δημοτικών Χορών, συνδικαλιστές από σωματεία της πόλης και αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής.

«Ενδιαφερόμαστε όχι μόνο για τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και για την υγεία και την ασφάλειά τους», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΚ Πάτρας, καλώντας τους εργαζόμενους ταυτόχρονα να συμμετέχουν και στο συλλαλητήριο για την Υγεία την Πέμπτη το απόγευμα.

Την ανάγκη συνέχισης και κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, απαιτώντας τη δικαίωση των αιτημάτων τους, σημείωσε ο πρόεδρος των μουσικών, ενώ τη στήριξη της δημοτικής αρχής εξέφρασε στον δικό του χαιρετισμό ο Κώστας Πελετίδης.

Σε άλλες πόλεις

Οι μουσικοί έδωσαν μαζικό «παρών» και στις τέσσερις πρωτεύουσες των νομών της Θεσσαλίας. Χαρακτηριστικά, στη Λάρισα, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες οι μουσικοί πορεύτηκαν με συνθήματα και τραγούδια του Θεοδωράκη και του Τσιτσάνη. Συναντήθηκαν, επίσης, με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό και του μετέφεραν τα αιτήματα, την αγανάκτηση και την οργή των καλλιτεχνών για την υπάρχουσα κατάσταση. «Εκφράσαμε την αναγκαιότητα να δοθούν άμεσα λύσεις από τα αρμόδια υπουργία και πως τα σωματεία των εργαζομένων του κλάδου δεν πρόκειται να κάνουν πίσω», σημειώνει το παράρτημα του ΠΜΣ στη Λάρισα.

Με σύνθημα «Στο δρόμο μεγαλώνει η φωνή μας», μουσικοί, φωτογράφοι, δάσκαλοι παραδοσιακών χορών και άλλοι εργαζόμενοι στο χώρο του Πολιτισμού ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του παραρτήματος Ευβοίας του ΠΜΣ και συμμετείχαν στην κινητοποίηση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης που πραγματοποιήθηκε χτες στον πεζόδρομο της Αβάντων στο κέντρο της Χαλκίδας.

Και στο Ηράκλειο και στα Χανιά οι μουσικοί βγήκαν στο δρόμο μετά μουσικής. «Δεν κάνουμε βήμα πίσω, παλεύουμε για τα δίκαια αιτήματά μας! Χαλάμε τα σχέδια της κυβέρνησης που με κάθε τρόπο αποκλείει χιλιάδες συναδέλφους από αυτά που δικαιούνται!», υπογραμμίζει το παράρτημα Κρήτης του ΠΜΣ. Στο συλλαλητήριο στο Ηράκλειο χαιρετισμό έστειλε και ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ενώ οι βουλευτές Μαρία Κομνηνάκα, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης κατέθεσαν ως Αναφορά το ψήφισμα διαμαρτυρίας του Παραρτήματος Κρήτης του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, στο οποίο καταγγέλλουν την απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση της μουσικής και αιτούνται να παρθούν μέτρα στήριξης των εργαζομένων του κλάδου.

Αγωνιστικούς, μουσικούς χαιρετισμούς έστειλαν και μουσικοί από την Αμοργό, ενώ η κινητοποίηση στη Σάμο αναβλήθηκε λόγω καιρικών συνθηκών και θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα.

ΠΑΝ-ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
Να παρθούν τώρα μέτρα για την υγεία και το εισόδημα

Συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή από δημιουργούς, καλλιτέχνες, εργαζόμενους στο Θέαμα - Ακρόαμα

Στην Αθήνα
Στην Αθήνα
Οι καλλιτέχνες, οι δημιουργοί, οι εργαζόμενοι στο Θέαμα - Ακρόαμα βγήκαν στον δρόμο απαιτώντας να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα για την υγεία τους και για την εξασφάλιση της επιβίωσής τους.

Στην Αθήνα οι εργαζόμενοι αψήφησαν τη βροχή και συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια με τα πανό τους, διατρανώνοντας δυνατά τα συνθήματά τους. «Είμαστε μαζί, μαζί και δυνατοί, της Τέχνης οι εργαζόμενοι έχουνε φωνή», «Μέτρα προστασίας της υγείας, ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούγονταν από το πολυπληθές μπλοκ του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, δίνοντας τον τόνο.

Ακολούθησε πορεία μέχρι το Σύνταγμα, όπου μπροστά από τη Βουλή πραγματοποιήθηκε μουσικό δρώμενο. Μουσικοί με όργανα της ρεμπέτικης ορχήστρας και όχι μόνο έπαιξαν το «Πάρε καρότσα κι έλα» του Δημήτρη Περδικόπουλου, με αλλαγμένους στίχους, ενώ ακολούθησε το μουσικό θέμα της συγκέντρωσης, γραμμένο από τον Ντίνο Χατζηιορδάνου, μέλος του ΔΣ του ΠΜΣ.

«... Τον εργοδότη φίλο να έχεις κι όχι εχθρό,

γιατί σαν χάνει εκείνος ζημιώνεστε και οι δυο

Εκείνος, σκέψου, χάνει κι εσύ έχεις δουλειά

μα για ένα συναχάκι σε πιάνει τεμπελιά.

Θυσίες κάνουμε όλοι και μάλιστα πολλές,

πάρε ντεπόν κι έλα χωρίς αναστολές.


Πάρε ντεπόν και έλα χωρίς λόγια πολλά,

γιατί αλλιώς σε βλέπω να ψάχνεις για δουλειά».

Την κινητοποίηση χαιρέτισε ο Βασίλης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του ΠΜΣ, ο οποίος αναφέρθηκε στη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονται οι μουσικοί με τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία του κλάδου έχει μείνει άνεργη και το πενιχρό βοήθημα δίνεται μόνο για τον μήνα Γενάρη, αφήνοντας απέξω πολλούς μουσικούς. Ανέδειξε ακόμα ότι οι τραγικές συνέπειες της πανδημίας πάτησαν πάνω στα χρόνια προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι εργαζόμενοι του χώρου, με διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. «Τους επόμενους δύο μήνες φαίνεται ότι δεν θα υπάρχει κανένα εισόδημα», τόνισε, ενώ ήδη «συνάδελφοι μαζικά στέλνουν βιογραφικά για άλλες δουλειές». Στάθηκε επίσης στο γεγονός ότι αυτή η πολιτική χτυπά και τους μικρούς χώρους, με μεγάλο και ορατό τον κίνδυνο να κλείσουν, ενώ σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα η ανεργία, η υποαπασχόληση και το τσάκισμα των αμοιβών θα ενταθούν. «Δεν το δεχόμαστε. Να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο παλεύοντας για την υγεία, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε κάθε χώρο, για το σύνολο των δικαιωμάτων μας», ανέφερε και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Πέμπτης.

Η Εύα Μελά, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, σημείωσε ότι οι εικαστικοί καλλιτέχνες μαστίζονται από τεράστια προβλήματα τα τελευταία 20 χρόνια, που επιδεινώθηκαν λόγω της πανδημίας. Η κυβέρνηση δεν δίνει κανένα βοήθημα στους εικαστικούς, κατήγγειλε, ούτε έδωσε τις δύο δόσεις επιχορήγησης που είχε υποσχεθεί. «Δεν μπορούμε άλλο! Χρειάζεται αγώνας ενιαίος και πολυμέτωπος», τόνισε. Ο Εντρι Νέζα, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα, σημείωσε ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται στον κλάδο είναι εκρηκτική, αναφέροντας μεταξύ άλλων το παράδειγμα από τον χώρο των κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων, ο οποίος έχει μετατραπεί σε εστία υπερμετάδοσης. «Ανεπαρκή μέτρα, καμία ιχνηλάτηση και με την εργοδοσία να φτάνει σε σημείο να εντάσσει απαράδεκτους όρους στη σύμβαση που υπογράφουν οι εργαζόμενοι, όπως ότι αν κολλήσει και μπει σε καραντίνα δεν θα πληρωθεί για τις μέρες που λείπει». Σημείωσε ακόμα ότι φωνές που ακούγονται για ενότητα των εργαζομένων με τους εργοδότες βρίσκονται «πολύ μακριά από τις πραγματικές μας ανάγκες».

Στη συγκέντρωση μίλησε και ο πρόεδρος της ΠΟΘΑ Κώστας Κεχαγιόλου, ο οποίος αναφέρθηκε στην επιστολή που απέστειλαν στον πρωθυπουργό την περασμένη βδομάδα πάνω από 40 σωματεία του χώρου, ενώ ο Σπύρος Μπιμπίλας, πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, επεσήμανε ότι οι άνθρωποι του Πολιτισμού «δεν θα το βάλουν κάτω». Χαιρέτισαν επίσης εκπρόσωποι άλλων σωματείων.

Τη στήριξη στον αγώνα των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα εξέφρασε με παρουσία του στη συγκέντρωση ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης. Παρευρέθηκαν ακόμα, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο Γιώργος Πέρρος και ο Νίκος Μαυροκέφαλος.

Οι καλλιτέχνες απαιτούν

Τα σωματεία του χώρου σε κοινή τους ανακοίνωση ζητούν ανάμεσα σε άλλα:

- Δυνατότητα σε όλους τους χώρους να μπαίνουν για όσο διάστημα απαιτείται σε καθεστώς αναστολής ως «πληττόμενες επιχειρήσεις», σε περίπτωση κρούσματος ή συρροής κρουσμάτων.

- Αποζημιώσεις μέσω του Μητρώου Καλλιτεχνών από τον Αύγουστο και έπειτα, καθώς ποτέ μέχρι τώρα ο Πολιτισμός δεν λειτούργησε ως μη πληττόμενος.

- Αποκατάσταση του παράλογου αποκλεισμού όσων εγγράφηκαν στο Μητρώο Καλλιτεχνών μετά τις 10/1/2020.

- Να υπολογιστούν τα ένσημα από την επιδότηση του 2021 μέσω του συστήματος «Εργάνη», για να υπάρχει δυνατότητα υπαγωγής στο ταμείο ανεργίας, καθώς και καταβολής των Δώρων και των ενσήμων του 2021 σε όλους τους δικαιούχους.

- Να αλλάξουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις ζωντανές παραστάσεις και τις πρόβες, για να διασφαλιστεί η υγεία των εργαζομένων. Μαζικά - επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους με ευθύνη του κράτους. Επιπλέον rapid test πριν από κάθε παράσταση.

- Ενίσχυση του ΕΣΥ και των πρωτοβάθμιων δομών Υγείας, με επίταξη ιδιωτικών δομών και μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού.

- Μέτρα αποσυμφόρησης για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και μείωση του αριθμού των εκπαιδευόμενων στις αίθουσες διδασκαλίας.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Παίρνουν στα χέρια τους την υπεράσπιση της ζωής και της υγείας του λαού

Συγκέντρωση την Πέμπτη στις 5 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας και παρεμβάσεις σε δημόσια νοσοκομεία

Τα επιτακτικά τους αιτήματα για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων μέσα στις συνθήκες ραγδαίας εξάπλωσης της πανδημίας θέτουν στο επίκεντρο συνδικάτα από κάθε κλάδο, σωματεία υγειονομικών και φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος, με τη συγκέντρωση που οργανώνουν την Πέμπτη 13 Γενάρη στις 5 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης τα σωματεία θα δώσουν συνέντευξη Τύπου.

Στην κινητοποίηση στο υπουργείο καλεί το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, ενώ την ίδια μέρα στις 11 π.μ. θα προχωρήσει σε παραστάσεις διαμαρτυρίας σε υγειονομικές δομές της Ανατολικής Αττικής.

Τα σωματεία απαιτούν μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για όλο τον πληθυσμό, οργάνωση της επιδημιολογικής επιτήρησης και ουσιαστικής ιχνηλάτησης στους χώρους εργασίας με ευθύνη του κράτους, με έλεγχο των μέτρων προστασίας, καθώς και με οργάνωση προληπτικών ελέγχων σε μεγάλες βιομηχανικές ζώνες και επιχειρήσεις, με ευθύνη του ΕΟΔΥ και του ΣΕΠΕ. Εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού, με το κόστος να επιβαρύνει αποκλειστικά το κράτος και την εργοδοσία. Μέτρα για τακτικά και ασφαλή δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες και στα μέσα μεταφοράς προσωπικού των εταιρειών, με πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, απαγόρευση των αναστολών συμβάσεων και των απολύσεων.

Επίσης, ενίσχυση του προγράμματος μαζικού εμβολιασμού, ειδικά σε προσφυγικούς καταυλισμούς και στους μετανάστες εργάτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πλατιά και οργανωμένη επιστημονική ενημέρωση του λαού με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, κοινωνικές ομάδες «υψηλού κινδύνου». Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, με προτεραιότητα στις ΜΕΘ και τα διαγνωστικά. Μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Μέχρι στιγμής το κάλεσμα υπογράφουν τα Συνδικάτα: Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής Νομού Αττικής, Οικοδόμων Αθήνας, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Νομού Αττικής, Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, Φαρμάκου - Καλλυντικών Αττικής, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Τύπου - Χάρτου, Εργαζομένων στους ΟΤΑ Αττικής, Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Νομού Αττικής. Επίσης, πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών και πρωτοβάθμια σωματεία δημόσιων νοσοκομείων.

Στη συγκέντρωση των σωματείων στο υπουργείο Υγείας καλεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση - παράσταση διαμαρτυρίας διοργανώνουν την Πέμπτη 13 Γενάρη στις 6.30 μ.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας τον αγώνα για την προστασία της υγείας του λαού.

Το κάλεσμα απευθύνουν τα Σωματεία: Οικοδόμων, Εμποροϋπαλλήλων, Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών Βόρειας Ελλάδας, ΣΕΤΕΠΕ, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εργαζομένων ΟΤΑ και Τροφίμων - Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε συμμετοχή στην κινητοποίηση καλούν η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και άλλοι φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Στη Στερεά Ελλάδα

Στη Λαμία θα πραγματοποιηθούν εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, ενώ την Πέμπτη 13 Γενάρη στις 6.30 μ.μ. το Εργατικό Κέντρο καλεί σε πικετοφορία.

Στη Χαλκίδα, σωματεία θα πραγματοποιήσουν παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες του ομίλου «Avramar» και η «Μιμίκος», απαιτώντας μέτρα προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας, ενώ σωματεία της περιοχής προγραμματίζουν συγκέντρωση την Παρασκευή 14 Γενάρη στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Στη Βοιωτία, τα δύο Σωματεία Εργαζομένων στα νοσοκομεία Θήβας και Λιβαδειάς, σε συνεργασία με την Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Βοιωτίας, το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς και σωματεία της περιοχής, σχεδιάζουν αγωνιστική κινητοποίηση, απαιτώντας την άμεση ενίσχυση των δύο νοσοκομείων και να σταματήσει κάθε σχεδιασμός για ενδεχόμενη συγχώνευσή τους.

Μέρα δράσης στα νοσοκομεία

Στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας καλεί και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), ενώ οργανώνει, επίσης την Πέμπτη, μέρα πανελλαδικής δράσης για τα νοσοκομεία και καλεί τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών σε όλη τη χώρα να προχωρήσουν από κοινού με τα σωματεία των εργαζομένων στα νοσοκομεία, τα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς σε πολύμορφες κινητοποιήσεις στις πύλες των νοσοκομείων. Στη μέρα δράσης και στη συγκέντρωση στο υπουργείο καλεί και η ΠΟΕΔΗΝ.

Στην κατεύθυνση αυτή, σύλλογοι υγειονομικών μαζί με σωματεία και φορείς θα πραγματοποιήσουν αγωνιστικές παρεμβάσεις στα δημόσια νοσοκομεία, απαιτώντας την ουσιαστική θωράκισή τους για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Μεταξύ άλλων προγραμματίζονται τα εξής: Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο» πραγματοποιεί συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στην είσοδο του νοσοκομείου, μαζί με σωματεία και φορείς της Δυτικής Αττικής. Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Μεταξά» καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στις 8 π.μ. στο προαύλιο. Το Σωματείο Εργαζομένων ΚΑΤ οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στη 1 μ.μ. στη διοίκηση. Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμού» στις 8 π.μ. στα ΤΕΠ.

«Ανοσία της αγέλης για τον λαό και για τα κέρδη των λίγων», σημειώνει στο κάλεσμά της η ΟΕΝΓΕ, επισημαίνοντας για τα κυβερνητικά μέτρα: «Ανακύκλωση των ίδιων και των ίδιων μέτρων, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα, παράλληλα με την επιτάχυνση της υλοποίησης του σχεδίου τους για το "νέο ΕΣΥ". Ενα "νέο ΕΣΥ" στηριγμένο στα συντρίμμια του ιδιωτικοποιημένου και εμπορευματοποιημένου ΕΣΥ που οικοδόμησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και το οποίο θα είναι φτιαγμένο από τα ίδια σαθρά υλικά της οικονομικής ανταποδοτικότητας, της αυτοχρηματοδότησης, της επέκτασης της επιχειρηματικότητας.

Η υπεράσπιση της υγείας και της ζωής μας βρίσκεται στα χέρια μας, είναι δική μας υπόθεση. Οι αγώνες μας, η οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση και δράση, η δική μας ασπίδα προστασίας απέναντι στη βάρβαρη πολιτική τους».

Συγκεντρώσεις και πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα

Στο ίδιο πλαίσιο, συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται την Πέμπτη 13 Γενάρη από σωματεία - φορείς - Εργατικά Κέντρα:

-- Στην Πάτρα, το Εργατικό Κέντρο καλεί στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του (Κολοκοτρώνη 20).

-- Στα Γιάννενα, το Εργατικό Κέντρο καλεί στις 12 μ. στην Περιφέρεια Ηπείρου και σε παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΟΔΥ, στη 1.30 μ.μ. στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης στη διαμαρτυρία των γονιών και των εκπαιδευτικών, και στις 6.30 μ.μ. σε πικετοφορία από το Εργατικό Κέντρο.

-- Στην Καρδίτσα, στις 11 π.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Κέντρου Υγείας.

-- Στο Ηράκλειο, στη 1 μ.μ. στην 7η ΥΠΕ.

-- Στη Λευκάδα, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Αγίου Μηνά.

-- Στη Ζάκυνθο, το Εργατικό Κέντρο καλεί σε συγκέντρωση στις 7 μ.μ στην Περιφερειακή Ενότητα (παλιά νομαρχία).

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Νοσηλεύονται στα φορεία γιατί τους απορρίπτει ο ιδιωτικός τομέας!

Αποκαλυπτική καταγγελία για 17 ασθενείς που παραμένουν στα ΤΕΠ αντί να διακομιστούν σε ιδιωτικά νοσοκομεία

Συγκέντρωση σήμερα στο Νοσοκομείο από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και σωματεία

Ασθενείς νοσηλεύονται στα επείγοντα όσο ο ιδιωτικός τομέας «διαλέγει» ελαφρά νοσούντες
Ασθενείς νοσηλεύονται στα επείγοντα όσο ο ιδιωτικός τομέας «διαλέγει» ελαφρά νοσούντες
Με μια καταγγελία - κόλαφο από το Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας κατέρρευσε για άλλη μια φορά χτες το αφήγημα της κυβέρνησης περί «συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα», μέσα από το οποίο επιχειρεί να απαντήσει στο δίκαιο αίτημα της επίταξης των ιδιωτικών κλινικών άνευ όρων και προϋποθέσεων.

Πιο συγκεκριμένα, χτες τα Επείγοντα του Νοσοκομείου Νίκαιας ήταν φρακαρισμένα από ασθενείς, ανάμεσά στους οποίους ήταν και ένας διασωληνωμένος, και οι οι οποίοι νοσηλεύονταν εκεί καθώς δεν υπήρχαν άλλες διαθέσιμες κλίνες στο Νοσοκομείο. Οπως καταγγέλλει η Μ. Αγρογιάννη, παθολόγος στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και γενική γραμματέας της ΕΙΝΑΠ, πρόκειται για νοσούντες που δεν είχαν γίνει δεκτοί στον ιδιωτικό τομέα διότι ήταν «βαριά ασθενείς»! Ολα αυτά όταν μόλις χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωνε ότι «οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές στην Αθήνα διαθέτουν στο ΕΣΥ από το 10% έως το 15% των απλών κλινών τους για νοσηλείες COVID» και ότι έτσι εξασφαλίζονται τάχα επιπλέον 300 - 400 κλίνες COVID.

Αναλυτικά η καταγγελία που έκανε χτες η Μ. Αγρογιάννη:

«Στο κλείσιμο της γενικής εφημερίας του Κρατικού Νίκαιας σήμερα (σ.σ. χτες), 17 ασθενείς, ανάμεσά τους και ένας διασωληνωμένος, παρέμειναν στα ΤΕΠ λόγω έλλειψης διαθέσιμων κλινών για να νοσηλευτούν.

Με βάση την οδηγία του υπουργείου Υγείας, οι ασθενείς δηλώθηκαν στην ειδική πλατφόρμα του ΟΔΙΚ, προκειμένου να διακομιστούν στις κλίνες του ιδιωτικού τομέα.

Οπως πληροφορηθήκαμε, όμως, στις ιδιωτικές κλινικές υπάρχουν και αυτήν τη φορά "κριτήρια εισαγωγής"! Δεν μπορούν να διακομιστούν ασθενείς με συμπτώματα πολύ σοβαρής νόσου, χειρουργικοί ασθενείς, ασθενείς που χρειάζονται αιμοκάθαρση κ.λπ. Δηλαδή για άλλη μια φορά η "τεράστια συμβολή" του ιδιωτικού τομέα περιορίζεται όχι μόνο σε μετρημένες κλίνες έναντι αδρής αμοιβής, αλλά και σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα μόνο!

Και σαν να μην έφτανε αυτό, η τελευταία ενημέρωση που έγινε το μεσημέρι από τη 2η ΥΠΕ είναι ότι δεν πρόκειται να διακομιστεί κανένας ασθενής σήμερα. Αρα ή θα πρέπει να βρεθούν κρεβάτια να νοσηλευτούν ή θα παραμείνουν (άγνωστο για πόσο) σε φορεία στα Επείγοντα.

Η κατάσταση είναι οριακή και επικίνδυνη για τους ασθενείς! Πρέπει τώρα να σταματήσει η κοροϊδία της κυβέρνησης! Να προχωρήσει σε πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα στο σύνολό του, άνευ όρων και χωρίς καμία αποζημίωση!».

Υπενθυμίζεται ότι η κατάπτυστη συμφωνία κυβέρνησης και κλινικαρχών προβλέπει τη διάθεση 300 απλών κλινών με διπλάσια αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ δίνει το δικαίωμα διαλογής ασθενών στους κλινικάρχες, αποκλείοντας χιλιάδες ασθενείς που δεν εμπίπτουν στα κριτήρια εισαγωγής, όπως έγκυες, νεφροπαθείς και με σοβαρά συμπτώματα COVID. Οπως αναφέρεται στο εξαιρετικά επείγον έγγραφο (7/1/2022) του υπουργείου Υγείας προς τους διοικητές της 1ης και 2ης ΥΠΕ, τα κριτήρια νοσηλείας ασθενών COVID προς τις συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές προβλέπουν ότι «μπορούν να διακομιστούν νοσηλευόμενοι ασθενείς (...) χωρίς την παρουσία σημείων ή συμπτωμάτων πολύ σοβαρής νόσου, που μπορεί να οδηγήσουν άμεσα σε ανάγκη για μηχανική υποστήριξη αναπνοής. Εξαιρούνται επίσης ασθενείς που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης από άλλη ειδικότητα, όπως χειρουργικοί ασθενείς, ασθενείς με οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, έγκυοι, ασθενείς σε τεχνητό νεφρό κ.λπ.».

Συγκέντρωση σήμερα στο Νοσοκομείο Νίκαιας

Με αφορμή την παραπάνω άθλια κατάσταση, σε συγκέντρωση σήμερα στις 11 το πρωί στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας καλούν το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, σωματεία της πειραιώτικης περιφέρειας και φορείς της Νίκαιας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Αέρας κοπανιστός» η «συμβολή» του ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση της πανδημίας

Σε σχόλιό του για την ψευδεπίγραφη «συμβολή» του ιδιωτικού τομέα Υγείας και την ανάγκη επίταξης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Για μια ακόμη φορά η "συμβολή" του ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση της πανδημίας - και πάντα με το αζημίωτο - αποδεικνύεται "αέρας κοπανιστός". Οχι μόνο μπαίνουν "κριτήρια εισαγωγής", που ουσιαστικά αφορούν μόνο ασθενείς με ήπια συμπτώματα, αλλά και σήμερα (σ.σ. χτες) - υποτίθεται πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου - περιστατικά παραμένουν "παρκαρισμένα" στα Τμήματα Επειγόντων, σε φορεία και σε ράντζα, χωρίς κανένα από αυτά να διακομίζεται στον ιδιωτικό τομέα.

Αντί να στηρίξει το δημόσιο σύστημα Υγείας και να επιτάξει πραγματικά τον ιδιωτικό τομέα, η κυβέρνηση θέτει νοσοκομεία εκτός μάχης, π.χ. Παίδων Πεντέλης, ή τα μετατρέπει σε μιας νόσου, αφήνοντας στο έλεος τις αυξημένες ανάγκες για COVID, αλλά και για μη COVID περιστατικά, η περίθαλψη των οποίων είτε αναβάλλεται επ' αόριστον είτε εναπόκειται στην τσέπη των ασθενών».

ΝΕΑ ΜΑΝΩΛΑΔΑ ΗΛΕΙΑΣ
Ξεκίνησαν χτες οι εμβολιασμοί σε μετανάστες εργάτες γης

Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απαιτούν οι συνδικαλιστικοί φορείς

Ξεκίνησαν χτες από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο κοινοτικό γραφείο της Νέας Μανωλάδας οι πρώτοι εμβολιασμοί μεταναστών εργατών γης που ζουν και δουλεύουν στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Ηλείας, μετά και τις συνεχείς παρεμβάσεις της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και συνδικαλιστικών φορέων, όπως της Ομοσπονδίας Τροφίμων, των Εργατικών Κέντρων Αμαλιάδας και Πάτρας, αλλά και της Επιτροπής Αγώνα των ίδιων των εργαζομένων.

Πρόκειται για τα πρώτα απτά αποτελέσματα της παρέμβασης των συνδικαλιστικών οργανώσεων που ξεδιπλώθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα στην περιοχή, με τη μαζική Γενική Συνέλευση των εργατών γης και τη συγκρότηση της Επιτροπής Αγώνα τους, που θέτει ως ένα από τα βασικότερα αιτήματά της την πραγματοποίηση των εμβολιασμών, προκειμένου να προστατευτούν από την πανδημία.

Να σημειωθεί ότι από την πρώτη μέρα συγκρότησης της επιτροπής έχουν ήδη πραγματοποιηθεί παρεμβάσεις στα αρμόδια υπουργεία, όπως Υγείας, Εργασίας και Εσωτερικών, για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους εργάτες γης, όπως ο εμβολιασμός, οι άθλιες συνθήκες διαμονής, η έλλειψη των αναγκαίων εγγράφων παραμονής και εργασίας τους στη χώρα.

Ωστόσο, παρά τον μεγάλο αριθμό εργαζομένων, χτες μόλις που κατάφεραν, σαν σταγόνα στον ωκεανό, να εμβολιαστούν 84 άτομα και αυτό αφού χρειάστηκε να ξεπεραστούν με την παρέμβαση των συνδικαλιστικών οργανώσεων διάφορα γραφειοκρατικά εμπόδια, με πρώτο την έλλειψη προσωρινού ΑΜΚΑ για τους εργάτες γης, γεγονός για το οποίο ευθύνονται η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία.

«Μετά τις επίμονες προσπάθειες συνδικάτων και όλων όσοι ενδιαφέρθηκαν να προστατευτεί η υγεία αυτών των ανθρώπων, ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί», σημείωσε ο Βάλσαμος Συρίγος, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, απαιτώντας να επιταχυνθούν οι διαδικασίες με τουλάχιστον δύο φορές τη βδομάδα να βρίσκονται στην περιοχή κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
«Δεν θα παίζουμε τη ζωή μας κορόνα - γράμματα για τα κέρδη των βιομηχάνων»

Κινητοποίηση στις 19 Γενάρη με πορεία στον ΣΕΒ

Σε κινητοποίηση την Τετάρτη 19 Γενάρη στις 6 μ.μ. στην πλατεία Μοναστηρακίου στην Αθήνα και πορεία προς την έδρα του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων καλούν κλαδικά συνδικάτα στη Βιομηχανία, απαιτώντας μέτρα προστασίας στους μεγάλους χώρους δουλειάς, με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας, και παράλληλα καλώντας επιχειρησιακά σωματεία όλων των κλάδων να πάρουν απόφαση συμμετοχής.

«Η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας έχει αποθρασύνει τους εργοδότες και έχει μετατρέψει τα εργοστάσια και τους μεγάλους χώρους δουλειάς σε υγειονομικές βόμβες μετάδοσης του ιού», σημειώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση τα Συνδικάτα που καλούν στην κινητοποίηση. Αναδεικνύουν ότι τα κρούσματα του κορονοϊού είναι πολλές εκατοντάδες μέσα στα εργοστάσια και καθημερινά συσσωρεύονται ακόμα περισσότερα, καθώς δεν υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος, ενώ η ιχνηλάτηση σε περίπτωση θετικού κρούσματος σε ένα τμήμα της παραγωγής εξαρτάται τις περισσότερες φορές από το αν το τμήμα θα μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί.

«Το "πάρε ένα ντεπόν κι έλα για δουλειά" ακούγεται όλο και πιο συχνά στα εργοστάσια, αφού τελικά το κριτήριο είναι "να μη σταματήσει η παραγωγή" με κάθε κόστος για την υγεία των εργαζομένων», τονίζεται στο κάλεσμα, ενώ «στο όνομα των αναγκών της παραγωγής, στο "να βγει η δουλειά πάση θυσία", κόβονται άδειες και ρεπό, εργαζόμενοι δουλεύουν ατέλειωτες ώρες υπερωρίες, ακόμα και διπλοβάρδιες».

Τα Συνδικάτα υπογραμμίζουν ότι η εργοδοσία παίρνει «αέρα στα πανιά της» και από την προκλητική οδηγία της κυβέρνησης για καραντίνα μόνο 5 ημερών και επιστροφή «αν δεν υπάρχουν συμπτώματα». Ετσι, «σαν "έτοιμοι από καιρό" οι εργοδότες σπεύδουν να πιέσουν τους εργάτες, λέγοντας "τηρούμε τους νόμους". Αρα, ένας εργάτης μπορεί να συνεχίσει να είναι μεταδοτικός, όμως αν κάνει ο ίδιος αξιολόγηση του εαυτού του, θα βάλει τη μάσκα του και θα πάει για δουλειά...

Ταυτόχρονα: Η εντατικοποίηση "χτυπάει κόκκινο" επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την υγεία των εργαζομένων και πολλαπλασιάζοντας τον κίνδυνο διασποράς του ιού.

Οι κίνδυνοι για την υγεία και την ασφάλεια πολλαπλασιάζονται, αφού η εξέλιξη της πανδημίας έρχεται να προστεθεί στους υπόλοιπους κινδύνους για εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες, στα ελλιπή μέτρα προστασίας μέσα στους χώρους δουλειάς».

«Δεν θα τους αφήσουμε να παίζουν με τις ζωές μας», υπογραμμίζεται στο κάλεσμα, με τα Συνδικάτα να θυμίζουν ότι μόνο χάρη στον αγώνα «έχουμε καταφέρει σε δεκάδες χώρους να γίνονται τεστ σε όλους τους εργάτες, να τηρούνται κάποια μέτρα υγείας και ασφάλειας, να μην υπάρχει η γενική ασυδοσία και αυθαιρεσία της εργοδοσίας. Αυτός είναι ο δρόμος που καλούμε κάθε εργάτη και εργάτρια να ακολουθήσει».

Οι διεκδικήσεις των συνδικάτων περιλαμβάνουν την παροχή των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας, μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ με ευθύνη κυβέρνησης - εργοδοσίας, ουσιαστική ιχνηλάτηση όταν προκύπτει κρούσμα, διασφάλιση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων που νοσούν οι ίδιοι ή μπαίνουν προληπτικά σε καραντίνα.

Επισης, άμεση στελέχωση των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών, ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων προς και από τη δουλειά, συχνές απολυμάνσεις και διασφάλιση τήρησης των μέτρων στα πούλμαν των εταιρειών.

Διεκδικούν ακόμα ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

Στην κινητοποίηση καλούν τα Συνδικάτα: Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Ενέργειας Νομών Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορίνθου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Ελαιουργοσαπουνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, Φαρμάκου - Καλλυντικών, Τύπου και Χάρτου, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος.

Ανύπαρκτα τα πρωτόκολλα υγείας στα καράβια

Κανένα πρωτόκολλο υγείας στα βαπόρια δεν εφαρμόζεται, με ευθύνη εφοπλιστών και κυβέρνησης, καταγγέλλουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, που καλούν στην κινητοποίηση της Πέμπτης 13 Γενάρη στο υπουργείο Υγείας (βλ. σελ. 11). Αναδεικνύουντας ότι οι εφοπλιστές παίζουν με την υγεία και τη ζωή πληρωμάτων και επιβατών, σημειώνουν ότι στα καράβια τα ατομικά μέσα είναι υποτυπώδη έως εντελώς ανεπαρκή (μάσκες μη εγκεκριμένου τύπου, ελάχιστη ποσότητα αντισηπτικών κ.λπ.), δεν υπάρχει επαρκής αριθμός self tests, ούτε αναγκαία ποσότητα οξυγόνου για να δώσει χρόνο ζωής σε έναν ναυτεργάτη που νοσεί. Αυτά ενώ ναυτεργάτες στη διαδικασία φορτοεκφόρτωσης έρχονται σε επαφή με διερχόμενα πλοία, ναυτεργάτες άλλων χωρών κ.ο.κ.

Επιπλέον, τονίζουν τα σωματεία, «δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ναυτεργατών που όταν νόσησαν και τους ξεμπάρκαραν παρέμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε καραντίνα σε χώρες του εξωτερικού, χωρίς να λαμβάνουν τον μισθό και την ασφάλιση της σύμβασης εργασίας τους, με το πλοίο βέβαια να συνεχίζει κανονικά το ταξίδι του, χωρίς να έχουν γίνει ούτε οι απαραίτητες ενέργειες απολύμανσης, για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα κέρδη των εφοπλιστών».

«Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση για συνάδελφους ναυτεργάτες που νοσούν πάνω στα πλοία, με τις εφοπλιστικές εταιρείες ή τους ναυλωτές να μην αλλάζουν την πορεία του πλοίου για να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά COVID σε νοσοκομειακές δομές, με τους ναυτεργάτες να καλούνται να αντιμετωπίσουν μόνοι τους τέτοια περιστατικά».

Από πάνω «η κυβέρνηση και ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκης, με πρόσχημα την πανδημία και τις αντικαταστάσεις στα ποντοπόρα πλοία, δεν δίστασαν να επαναφέρουν τροπολογία, σε νόμο του υπουργείου Περιβάλλοντος, για την κατάργηση ακόμα και των ελάχιστων θέσεων εργασίας από ναυτεργάτες με ΣΣΕ - Κοινωνική Ασφάλιση στα ποντοπόρα πλοία».

Στο όνομα δε της πανδημίας, με ευθύνη των εφοπλιστικών εταιρειών και την ανοχή της κυβέρνησης και διεθνών οργανισμών, χιλιάδες ναυτεργάτες παραμένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα εγκλωβισμένοι μέσα στα πλοία, με άμεσο κίνδυνο την πρόκληση εργατικού ατυχήματος λόγω συσσωρευμένης ψυχολογικής και σωματικής κόπωσης. Από την άλλη, ναυτεργάτες είναι για μεγάλο διάστημα ξέμπαρκοι και καλούνται να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους με το πενιχρό επίδομα ανεργίας, κι αυτό όσοι το δικαιούνται.

Τα σωματεία απαιτούν να παρθούν τώρα μέτρα για την προστασία της υγείας των πληρωμάτων: Επαρκής εφοδιασμός των πλοίων με μάσκες αυξημένης προστασίας, γάντια και αντισηπτικά, φιάλες οξυγόνου. Εφοδιασμός των πλοίων από τις εταιρείες με επαρκή αριθμό self tests, ανάλογα με τη σύνθεση του πλοίου και τη συχνότητα των κατάπλων. Στην ποντοπόρο ναυτιλία, με ευθύνη των εφοπλιστών και των κυβερνήσεων, να διασφαλιστούν ο απρόσκοπτος επαναπατρισμός και η ναυτολόγηση των ναυτεργατών, με τη δημιουργία δομών διαμονής και μετακίνησης αποκλειστικά γι' αυτόν τον σκοπό σε κεντρικά λιμάνια ανά τον κόσμο. Στην ακτοπλοΐα, μείωση του ποσοστού πληρότητας και ο έλεγχος πιστοποιητικών COVID των επιβατών να γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των λιμενικών αρχών. Σε περιπτώσεις που οι ναυτεργάτες τίθενται σε καραντίνα, να διασφαλίζονται τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους. Σε περίπτωση νοσηλείας, η κάλυψη των εξόδων να είναι αποκλειστική υποχρέωση των εφοπλιστών. Τα πλοία να μην εκτελούν δρομολόγια μέχρι την πλήρη απολύμανσή τους. Για τις ναυτικές σχολές και το ΚΕΣΕΝ, λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ώστε να λειτουργήσουν με ασφάλεια διά ζώσης.

Δεκάδες κρούσματα στα αμαξοστάσια του ΟΑΣΑ

Την όλο και πιο ζοφερή κατάσταση που διαμορφώνεται στις αστικές συγκοινωνίες αποτυπώνει η ΔΑΣ ΟΑΣΑ, αναδεικνύοντας ότι η έξαρση της πανδημίας φέρνει αρνητικές επιπτώσεις, ακόμα και κλείσιμο τμημάτων σε αμαξοστάσια και ενδεχομένως κάποιων γραμμών. Στο ήδη λειψό συγκοινωνιακό έργο «δημιουργούνται επιπλέον προβλήματα από την έλλειψη προσωπικού που είτε νοσεί είτε βρίσκεται σε καραντίνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια του επιβατικού κοινού και των εργαζομένων», τονίζει η ΔΑΣ, αναφέροντας τα παρακάτω στοιχεία ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων σε αμαξοστάσια.

Στα λεωφορεία: Αμαξοστάσιο Ανθούσας, στις 1 και 2 Γενάρη, 50 εργαζόμενοι σε καραντίνα. Αμαξοστάσιο Πειραιά, στις 3 Γενάρη, 17 περιστατικά, ενώ στις 5 Γενάρη εκτοξεύτηκαν σε 30. Στις 7 Γενάρη το τμήμα συντήρησης κινητήρων έκλεισε στο αμαξοστάσιο Βοτανικού, επειδή οι εργαζόμενοι σε αυτό βρίσκονται σε καραντίνα.

Στα τρόλεϊ, στις 3 Γενάρη, 23 εργαζόμενοι σε καραντίνα.

Η ΔΑΣ ΟΑΣΑ καλεί στη συγκέντρωση των σωματείων στο υπουργείο Υγείας στις 13 Γενάρη, ενώ προτείνει στα σωματεία του χώρου να αποφασίσουν προειδοποιητική στάση εργασίας την Τρίτη 18 Γενάρη, με προοπτική κλιμάκωσης σε περίπτωση που δεν υπάρξουν άμεσα ουσιαστικά μέτρα.

Παράλληλα καλεί σε διεκδίκηση για άμεση πύκνωση δρομολογίων, επίταξη όλων των ιδιωτικών οχημάτων και ένταξή τους στον σχεδιασμό του ΟΑΣΑ, μείωση του ωραρίου και κατάργηση της διακεκομμένης βάρδιας, δωρεάν τεστ, απολυμάνσεις κ.λπ.

Τραγικός ξανά ο απολογισμός του τριημέρου

Πάνω από 1.600 οι εισαγωγές, 84 χιλιάδες τα νέα κρούσματα από το περασμένο Σάββατο

Μόνο τις τελευταίες τρεις μέρες, 216 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (85 χτες, 65 το Σάββατο, 66 την Κυριακή), ενώ ο τραγικός απολογισμός από την έναρξη της επιδημίας ανέρχεται σε 21.479 νεκρούς.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 654, οι 545 (83,33%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 109 (16,67%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.828 ασθενείς.

Το τριήμερο οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας έφτασαν τις 1.690, μόνο χτες ήταν 536 και ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 570 ασθενείς.

Καταγράφηκαν πάνω από 84.000 νέα κρούσματα (37.676 το Σάββατο, 18.592 την Κυριακή), μόνο χτες ήταν 27.766, εκ των οποίων 9.971 εντοπίστηκαν στην Αττική, 2.741 στη Θεσσαλονίκη, 787 είναι υπό διερεύνηση. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.535.382 (ημερήσια μεταβολή +1,8%).

Στους δειγματοληπτικούς ελέγχους που έγιναν στις 9 Γενάρη από τις ΚΟΜΥ, θετικό ήταν το 12,53%.

Στο έλεος της πανδημίας και της ανεξέλεγκτης διασποράς ο λαός

Πάνω από το 30% του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο, χιλιάδες οι ανήμποροι που περιμένουν ένα ραντεβού για εμβολιασμό στο σπίτι

Eurokinissi

Στο έλεος της εκτεταμένης διασποράς και των «υγειονομικών» πρωτοκόλλων θωράκισης του κεφαλαίου βρίσκεται ο λαός, ο οποίος πληρώνει καθημερινά βαρύ τίμημα από την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, τη στρατηγική της ΕΕ για τον εμβολιασμό. Τα δημόσια νοσοκομεία έχουν φρακάρει και πάλι, ο αριθμός των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα Υγείας που νοσούν μεγαλώνει μέρα τη μέρα, τεστ δεν δικαιούνται και οι εξουθενωμένοι υγειονομικοί δίνουν καθημερινά μάχη με τις παντός τύπου ελλείψεις.

Κι ενώ η χώρα παραμένει για τρίτο χρόνο πανδημίας χωρίς μέτρα προστασίας και ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, πάνω από το 30% του πληθυσμού είναι ανεμβολίαστο. Σύμφωνα με τη χτεσινή ενημέρωση, τον εμβολιασμό τους έχει ολοκληρώσει το 68,1% του πληθυσμού (μ.ό. στην ΕΕ είναι 69,7%), ενώ μια δόση έχει κάνει το 71,8% (μ.ό. ΕΕ 73,1%).

Αν και στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατ' οίκον έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα 76.900 αιτήσεις, σχεδόν 22.000 άνθρωποι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες περιμένουν από πέρυσι να εμβολιαστούν (έχουν εμβολιαστεί μόνο οι 55.000). Ενώ όπως έγινε γνωστό, στην Αττική δεν καλύπτονται ούτε οι ανάγκες για τον εμβολιασμό παιδιών 5 - 11 ετών.

Η κυβέρνηση μπορεί να ανοίγει μάλιστα τα σχολεία με ακόμη χειρότερους όρους σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες και να επικαλείται ως άλλοθι την «ελαφρά νόσηση» της μετάλλαξης «Ομικρον», την ίδια στιγμή, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μ. Θεοδωρίδου επισήμανε χτες τον «σπάνιο αλλά υπαρκτό κίνδυνο σε παιδιά και εφήβους της πολυσυστηματικής φλεγμονώδους νόσου ή συνδρόμου, με τα αρχικά ονομάζεται MIS-C, μία οντότητα που εμφανίζεται 2 με 6 βδομάδες μετά την ήπια ή ολιγοσυμπτωματική νόσο με τον ιό SARS».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα ευρήματα μελέτης όπου «παρατηρήθηκε αυξημένος αριθμός διαγνώσεων διαβήτη (τύπου 1) σε εφήβους 30 ημέρες μετά τη νόσηση (...) Η λοίμωξη από Covid είναι γνωστό ότι αποτελεί έναν παράγοντα αυξημένου κινδύνου για διαβήτη, αλλά φαίνεται ότι η λοίμωξη επίσης δρομολογεί και τη διάγνωση νέων περιπτώσεων».

Ανακοινώσεις - εμπαιγμός για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα Υγείας

Την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση προτάσσει αντί για την επίταξη τις κερδοφόρες «συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα», οι τραγικές επιπτώσεις των οποίων φάνηκαν και χτες με τον εγκλωβισμό ασθενών στο ΤΕΠ της Νίκαιας, αφού δεν τους δέχονταν οι κλινικάρχες (βλ. σελ. 11), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου ανακοίνωνε χτες «νέες επιμέρους ρυθμίσεις ύστερα από συνεργασία του υπουργείου Υγείας με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών».

Συγκεκριμένα, όπως είπε, οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές στην Αθήνα «διαθέτουν στο ΕΣΥ» από το 10% έως το 15% των απλών κλινών τους για νοσηλείες Covid. Και ισχυρίστηκε ότι έτσι εξασφαλίζονται άλλες 300-400 κλίνες Covid, λες και πρόκειται για κατόρθωμα, την ώρα που ο κόσμος διασωληνώνεται στους διαδρόμους.

Επίσης, το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο θα λειτουργεί πλέον μόνο για Covid περιστατικά, ενώ στα απλά περιστατικά θα υπάρξει συνδρομή και από το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ. Ολα τα παραπάνω η κυβέρνηση βαφτίζει «θωράκιση του συστήματος Υγείας», ενώ στην ίδια κατεύθυνση εντάσσει και την «επίταξη» υπηρεσιών ιδιωτών ιατρών σε Θράκη, Δυτική, Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο τις υπηρεσίες ΠΦΥ στις γειτονιές.

Δυο μήνες και πλέον αναμονή για κατ' οίκον εμβολιασμό

Τον «Γολγοθά» του εμβολιασμού, που ζουν όσοι επιθυμούν κατ' οίκον εμβολιασμό, επιβεβαιώνουν οι καταγγελίες που φθάνουν καθημερινά στην εφημερίδα μας, δείχνοντας τις τραγικές ευθύνες της κυβέρνησης, την ίδια στιγμή που επιβάλλει πρόστιμα σε όσους άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα.

Πιο συγκεκριμένα, στις 23 Δεκέμβρη ηλικιωμένη με χρόνια ασθένεια υπέβαλε αίτηση για κατ' οίκον εμβολιασμό, την τρίτη δόση. Για τις δύο πρώτες την είχε πάει ο γιος της με τις όποιες δυσκολίες συνοδεύουν μια τέτοια μετακίνηση, χωρίς τα κατάλληλα μέσα και προσωπικό. Ακόμα και σήμερα, 20 μέρες μετά περιμένει όχι πότε θα έρθουν για τον εμβολιασμό, αλλά για να την ειδοποιήσουν πότε θα κάνει το εμβόλιο!

Υπάρχουν όμως και χειρότερα: Ηλικιωμένος κατάκοιτος έχει κάνει αίτηση για κατ' οίκον εμβολιασμό, και αυτός για την τρίτη δόση, καθώς για τις δύο πρώτες μερίμνησαν τα παιδιά του να τον μετακινήσουν, χωρίς καμία φροντίδα από το κράτος. Διάστημα αναμονής; Πάνω από δύο μήνες!

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Μείωση της καραντίνας και άνοιγμα σχολείων χωρίς μέτρα προστασίας

Τραγικές ελλείψεις υγειονομικών και ΜΕΘ σε Βρετανία και Ιταλία - Αναβάλλονται κρίσιμες θεραπείες και χειρουργεία καρκινοπαθών

Με την εξάπλωση της «Ομικρον» να «καλπάζει» σε όλο τον κόσμο, δεν μπορούν να κρυφτούν οι εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων, που δύο χρόνια μετά την εμφάνιση της πανδημίας δεν έχουν λάβει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των λαών και την αναγκαία ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων Υγείας.

Αντίθετα, τα «ηπιότερα συμπτώματα» που εμφανίζει μέχρι στιγμής η «Ομικρον» αξιοποιούνται για να «ξεχειλώσουν» ξανά τα «πρωτόκολλα», στα «μέτρα» πάντα της καπιταλιστικής οικονομίας, μειώνοντας την περίοδο της καραντίνας ώστε όσοι νοσούν ελαφριά να μπορούν να πηγαίνουν για δουλειά!

Ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών ακόμα χωρών, και στην Τσεχία από χτες εργαζόμενοι σε «κρίσιμους τομείς», όπως εκπαιδευτικοί, γιατροί, εργαζόμενοι σε κοινωνικές δομές κ.ά. θα μπορούν να πηγαίνουν για δουλειά ενώ νοσούν...

Μείωση της καραντίνας προετοιμάζει η Βρετανία

Είναι ενδεικτικά και όσα συμβαίνουν στη Βρετανία, όπου η κυβέρνηση - μετά από δύο χρόνια πανδημίας και πάνω από 150.000 επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους - κάνει λόγο για «μερικές ακόμα δύσκολες βδομάδες»...

Σε άλλο ένα παράδειγμα για το πώς τα ιδιωτικά μονοπώλια της Υγείας θησαυρίζουν μέσα στην πανδημία, η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Αγγλίας να συνάψει συμφωνίες με ιδιωτικούς νοσοκομειακούς ομίλους προκειμένου να παρέχουν κρίσιμες θεραπείες, όπως επεμβάσεις σε καρκινοπαθείς, στην περίπτωση που το NHS δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει.

Να σημειωθεί ότι από την αρχή της πανδημίας στη Βρετανία έχουν ακυρωθεί ή αναβληθεί εκατοντάδες χιλιάδες επεμβάσεις, θεραπείες και προληπτικές εξετάσεις, με βαθιές και μακροχρόνιες συνέπειες για τη δημόσια υγεία, ενώ επιστημονικοί φορείς αναμένουν να αυξηθούν η νοσηρότητα και η θνησιμότητα του πληθυσμού τα επόμενα χρόνια από διάφορες ασθένειες που δεν διαγνώστηκαν έγκαιρα...

Σύμφωνα με το NHS, στις 2 Γενάρη καταγράφηκαν στην Αγγλία περισσότερες από 39.000 απουσίες υγειονομικών - είτε λόγω μόλυνσης είτε λόγω επαφής με κρούσμα.

Καθώς επί δύο χρόνια πανδημίας δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες προσλήψεις, την περασμένη Παρασκευή η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι πολλές εκατοντάδες στρατιωτικοί θα αναπτυχθούν για να ενισχύσουν τα νοσοκομεία και τις υπηρεσίες ασθενοφόρων.

Εξάλλου, και η Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας της Βρετανίας επανεξετάζει τη διάρκεια της καραντίνας, με την κυβέρνηση να ισχυρίζεται πως «κάνει ό,τι μπορεί» για να εξασφαλίσει ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες θα μπορούν να λειτουργήσουν για «λίγες δύσκολες βδομάδες».

Δραματική μείωση των χειρουργείων στην Ιταλία

Στην Ιταλία, έντονες προειδοποιήσεις για τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία, που κατακλύζονται από το τέταρτο κύμα πανδημίας, δημοσίευσε η Ιταλική Χειρουργική Εταιρεία (SIC), τονίζοντας ότι έχουν μειωθεί κατά 50% - 80% οι κανονικές χειρουργικές επεμβάσεις.

«Οι ΜΕΘ καταλαμβάνονται σε μεγάλο βαθμό από ασθενείς με COVID, με αποτέλεσμα να μην εγχειρίζονται άτομα με όγκους ή καρκίνο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Τα κρεβάτια στις χειρουργικές κλινικές έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ, ενώ αναισθησιολόγοι και νοσηλευτικό προσωπικό από τα χειρουργεία, έχουν μεταφερθεί σε κλινικές COVID», τονίζεται ακόμα.

«Οδεύουμε προς την ίδια κατάσταση με το 2020, που είχε ως αποτέλεσμα να αναβληθούν 400.000 χειρουργικές επεμβάσεις και να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ασθενών στις λίστες αναμονής», λέει ο πρόεδρος της SIC.

«Πρωτόκολλα» υπερμετάδοσης στα σχολεία

Με πολλά προβλήματα και «μέτρα» υπερμετάδοσης άνοιξαν και τα βρετανικά σχολεία, με τον υπουργό Παιδείας Ν. Ζαχάουι να υποστηρίζει ότι η μείωση της περιόδου καραντίνας για τους θετικούς στον κορονοϊό «θα ήταν βοηθητική» για τις μεγάλες απουσίες του εργατικού δυναμικού στα σχολεία και σε άλλους κλάδους.

Οι απουσίες εκπαιδευτικών από τα σχολεία ανέρχονται σε ποσοστό 8,5% και μπορεί να αυξηθούν περαιτέρω, ενώ σε περίπτωση που φτάσουν το 25% θα κληθούν συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί.

Ταυτόχρονα, εν μέσω πανδημίας το υπουργείο Παιδείας συνιστά στα σχολεία να συνενώνουν τάξεις σε περίπτωση έλλειψης καθηγητών!

Επιπλέον, το υπουργείο Παιδείας συνιστά τα παιδιά να μένουν σπίτι μόνο με θετικό τεστ ή συμπτώματα, και όχι στην περίπτωση που έχουν επιβεβαιωμένο κρούσμα στο σπίτι. Η δε χρήση μάσκας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και η διενέργεια rapid test δυο φορές τη βδομάδα παραμένουν σε επίπεδο σύστασης.

Ισπανία: «Εναλλακτικές» μέθοδοι παρακολούθησης της πανδημίας

Στην Ισπανία, ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Π. Σάντσεθ εκτίμησε ότι πιθανώς έφτασε η ώρα να γίνεται «με διαφορετικό τρόπο» η παρακολούθηση της πανδημίας, επικαλούμενος τη μείωση της θνησιμότητας.

«Εχουμε τις συνθήκες για να ξεκινήσουμε σταδιακά και με προφυλάξεις τον διάλογο σε τεχνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να ξεκινήσουμε την αξιολόγηση της εξέλιξης αυτής της νόσου με παραμέτρους διαφορετικές από τις σημερινές», είπε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «El Pais», η κυβέρνηση εξετάζει να αλλάξει τον τρόπο παρακολούθησης της εξέλιξης της πανδημίας χρησιμοποιώντας μια μέθοδο παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της γρίπης, χωρίς την καταγραφή κάθε κρούσματος και χωρίς την εξέταση όλων όσοι εμφανίζουν συμπτώματα.

Παράλληλα, την ώρα που οι τιμές των rapid tests εκτοξεύτηκαν από τη ζήτηση και τις ελλείψεις, η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους «ελέγχου των τιμών», ισχυρίστηκε ο Σάντσεθ...

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ»
Σοβαρά προβλήματα από την υποστελέχωση, με αυταρχισμό απαντά η διοίκηση

Κινητοποίηση αύριο στη 1 το μεσημέρι, στην πύλη του νοσοκομείου

Και στο νοσοκομείο «Αγία Ολγα» που εξυπηρετεί τους κατοίκους 4 δήμων, συνεχίζεται η πολιτική μετακινήσεων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού σε άλλα νοσοκομεία, συνεχίζεται η υποβάθμιση με κίνδυνο κατάρρευσης των παθολογικών κλινικών. Ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου και η Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ - μετά και την πετυχημένη μαζική ΓΣ που έγινε τις προηγούμενες μέρες - καταγγέλλει «το σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης της Β' Παθολογικής κλινικής μετά την εξώθηση σε παραίτηση του συνόλου των ειδικευόμενων ιατρών και την άρνηση της διοίκησης να ικανοποιήσει τα αγωνιώδη αιτήματά τους, για βελτίωση των συνθηκών δουλειάς και εφημέρευσης. Η λειτουργία πλέον της κλινικής κρίνεται επισφαλής για ασθενείς και προσωπικό».

Καταγγέλλουν επίσης την «αυταρχική συμπεριφορά της διοίκησης και τον μηχανισμό πειθαρχικών διώξεων, ποινών, στέρηση μισθού που έχει στηθεί στο νοσοκομείο, με πιο πρόσφατη την ΕΔΕ που διέταξε εις βάρος της διευθύντριας Οφθαλμολογικής κλινικής επειδή επέμενε να χειρουργηθεί εκτάκτως άστεγος που θα έχανε την όρασή του».

Και αναδεικνύουν τη συνέχιση της πολιτικής των μετακινήσεων προσωπικού σε άλλα νοσοκομεία, όπως ακτινολόγο στην Παμμακάριστο, εντατικολόγο στο ΚΑΤ, νοσηλεύτρια της ΜΕΘ στον «Ευαγγελισμό», καθώς και την μετακινούμενη εδώ και 1,5 χρόνο νοσηλεύτρια στο «Σωτηρία».

Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου προχωρά σε παράσταση διαμαρτυρίας, στην πύλη του νοσοκομείου αύριο Τετάρτη, στη 1 μ.μ. Στην κινητοποίηση συμμετέχει και ο Σύλλογος Γυναικών Ν. Ιωνίας, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «το σύστημα Υγείας γίνεται φύλλο και φτερό, από τις πολιτικές που άφησαν σε μεγάλο βαθμό απροστάτευτο τον λαό, όχι μόνο απέναντι στην πανδημία, αλλά σε όλες σχεδόν τις ανάγκες του. Οι ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας είναι εγκληματικές, είτε αυτές αφορούν την πρόληψη, την ιχνηλάτηση, την επιδημιολογική επιτήρηση, την εμβολιαστική εκστρατεία, μα κυρίως την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ
Πλήγμα από τη μετατροπή του σε εμβολιαστικό κέντρο

Σφοδρές αντιδράσεις για την αναστολή της γενικής εφημερίας σε ένα από τα μόλις τρία παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο Παίδων Πεντέλης
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο Παίδων Πεντέλης
Στις εγκληματικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για το ρημαδιό στη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που παραμένει, έρχεται να προστεθεί και η απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή της γενικής εφημερίας και των τακτικών ιατρείων του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, ενός από τα μόλις τρία παιδιατρικά νοσοκομεία που λειτουργούν στην Αττική! Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα ΠΦΥ, Μ. Θεμιστοκλέους, από τη Δευτέρα 17 Γενάρη το νοσοκομείο μετατρέπεται σε εμβολιαστικό κέντρο, καθώς θα προστεθούν άλλες 10 εμβολιαστικές γραμμές στις 4 που ήδη λειτουργούσαν, δημιουργώντας ντόμινο δυσμενών εξελίξεων τόσο στις οικογένειες της Βορειοανατολικής Αττικής και της Εύβοιας, που απευθύνονταν εκεί, όσο και στα άλλα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία («Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού»), που καλούνται να σηκώσουν πολλαπλάσιο βάρος περιστατικών ενώ είναι ήδη υποστελεχωμένα.

Οι εργαζόμενοι του Παίδων Πεντέλης προχώρησαν χτες το πρωί σε παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην απόφαση αυτή του υπουργείου Υγείας, ενώ την Πέμπτη 13 Γενάρη προχωρούν σε στάση εργασίας, 12 μ. με 3 μ.μ., και κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας.

Τη στήριξή της στην κινητοποίηση εξέφρασε η Ομάδα Γυναικών Μελισσίων Πεντέλης, επισημαίνοντας ότι η απόφαση της κυβέρνησης οδηγεί σε υποβάθμιση της συνολικής λειτουργίας του νοσοκομείου εν μέσω πανδημίας και σε κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων, κυρίως σε παιδιά. «Αντί να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες του εμβολιαστικού προγράμματος προχωρώντας σε απαραίτητες προσλήψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, προχωρά εν μία νυκτί στο κλείσιμο ενός παιδιατρικού νοσοκομείου που εξυπηρετεί όλη τη Βόρεια και Ανατολική Αττική αλλά και τους όμορους νομούς (π.χ. Εύβοιας), όντας ένα από τα τρία αποκλειστικά παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής», τονίζει η Ομάδα Γυναικών Μελισσίων, ενώ την κυβερνητική απόφαση καταγγέλλει και ο Σύλλογος Γυναικών Χαλανδρίου (μέλος της ΟΓΕ). Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης αντιπροσωπεία από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, που έχει εκδώσει και καταδικαστική ανακοίνωση, και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Πεντέλης.

ΟΕΝΓΕ: Ακρως επικίνδυνη και πολλαπλά απαράδεκτη η απόφαση της κυβέρνησης

Για τη μετατροπή του Παίδων Πεντέλης σε εμβολιαστικό κέντρο η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) υπογραμμίζει ότι «η κυβερνητική αυτή ενέργεια είναι άκρως επικίνδυνη και πολλαπλά απαράδεκτη:

  • Το Παίδων Πεντέλης είναι ένα από τα μόνο τρία δημόσια νοσοκομεία Παίδων της Αττικής. Εξυπηρετεί έναν μεγάλο πληθυσμό (Βόρεια Αττική, Ανατολική Αττική, Εύβοια, Βοιωτία κ.λπ.), που τώρα στερείται τη νοσοκομειακή παιδιατρική περίθαλψη.
  • Ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης απεμπολεί πανηγυρικά τις ίδιες τις δικές του δεσμεύσεις. Συγκεκριμένα, την 1/11/2021 είχε δηλώσει επίσημα προς την ΟΕΝΓΕ ότι δήθεν έως το τέλος του 2021 θα είχαν απομακρυνθεί όλα τα εμβολιαστικά κέντρα από τα νοσοκομεία και θα λειτουργούσαν μόνο σε εξωνοσοκομειακές δομές.
  • Εδώ και πάνω από ένα έτος η ΟΕΝΓΕ διεκδικεί την πλήρη απεμπλοκή των νοσοκομείων από το εμβολιαστικό έργο, το οποίο θα πρέπει να επιτελείται από δημόσιες δομές Υγείας στο πλαίσιο της ΠΦΥ, με έξτρα προσωπικό. Η επιφόρτιση των νοσοκομείων με το εμβολιαστικό έργο, εκτός από τη δημιουργία μεγάλων προβλημάτων στη λειτουργία τμημάτων και κλινικών, με δεδομένες τις ελλείψεις προσωπικού και υποδομών, είναι επικίνδυνη για τους προσερχόμενους προς εμβολιασμό (ενηλίκους ή παιδιά), λόγω υψηλού ιικού φορτίου μέσα στα νοσοκομεία.
  • Τα ΚΥ και τα Παιδιατρικά Τμήματα γενικών νοσοκομείων είναι αποψιλωμένα από παιδίατρους και τώρα δίνεται η χαριστική βολή, με την αναστολή λειτουργίας ολόκληρων νοσοκομείων Παίδων.
  • Οι μόνοι ωφελημένοι από τη συνειδητή διαχρονική υποβάθμιση και συρρίκνωση της δημόσιας παιδιατρικής περίθαλψης, με θύματα μικρά παιδιά, είναι οι ιδιώτες κλινικάρχες στους οποίους σπρώχνονται οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες».

Η Ομοσπονδία απαιτεί να παρθεί πίσω η απαράδεκτη απόφαση και εκφράζει τη συμπαράστασή της στις κινητοποιήσεις των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του Παίδων Πεντέλης.

Να σημειωθεί ότι χτες το απόγευμα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μ. Γκάγκα, παρουσιάστηκε ως κοσμογονία το ότι «ένα mega εμβολιαστικό κέντρο εγκαθίσταται σε νοσηλευτική δομή και λειτουργεί παράλληλα με αυτή», παρά τα γνωστά αποτελέσματα και τους κινδύνους που ενέχει κάτι τέτοιο. Μάλιστα η υπουργός ισχυρίστηκε ότι το νοσοκομείο θα συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα, την ίδια στιγμή που αφαιρείται από τις εφημερίες, ενώ απέφυγε να αναφερθεί στις χρόνιες ελλείψεις προσωπικού που μαστίζουν και αυτό το νοσοκομείο, με την εντατικοποίηση να είναι ήδη στο «κόκκινο» και σχεδόν το 40% των οργανικών θέσεων να παραμένουν κενές.

Η ΔΗΠΑΚ

«Η απόφαση να διακοπεί η λειτουργία των παιδιατρικών κλινικών, για τη μετατροπή τους σε κέντρο εμβολιασμού, σημαίνει τεράστια υποβάθμιση του Παίδων Πεντέλης, επιδείνωση της ήδη επιβαρυμένης κατάστασης των νοσοκομείων μας, αύξηση της αναμονής των ΤΕΠ, παιδιά με χρόνια νοσήματα που πρέπει να αλλάξουν ξαφνικά νοσοκομείο, ειδικευόμενους γιατρούς που θα είναι στον αέρα η εκπαίδευσή τους, προσωπικό νοσοκομείου που θα μετακινηθεί για να καλύψει τρύπες». Τα παραπάνω καταγγέλλει η ΔΗΠΑΚ Ιατρών Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» και «Π. & Α. Κυριακού».

Σημειώνει πως οι εργαζόμενοι στα παιδιατρικά νοσοκομεία έρχονται «καθημερινά αντιμέτωποι με εκατοντάδες περιστατικά στα Επείγοντα, με την προσέλευση τους τελευταίους μήνες να έχει εκτοξευθεί και την αναμονή να φτάνει αρκετές φορές έως και τις 8 ώρες. Η υποστελέχωση των νοσοκομείων μας από προσωπικό όλων των ειδικοτήτων μάς οδηγεί σε τεράστια εξάντληση, που εντάθηκε εν μέσω πανδημίας. Ταυτόχρονα, η υποβάθμιση και υποστελέχωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για τον παιδιατρικό ασθενή οδηγεί μερικές φορές στα Επείγοντα των νοσοκομείων περιστατικά που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Παράλληλα με τον τεράστιο όγκο περιστατικών που αντιμετωπίζουμε από όλη την Ελλάδα, ήρθε να προστεθεί ο απαραίτητος εμβολιασμός του πληθυσμού, αρχικά των ενηλίκων και στην συνέχεια των παιδιών, κάτι για το οποίο πάλι βάλαμε πλάτη, με συνεχείς βάρδιες στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων μας. Απαιτούμε άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας και υποχρεωτική ένταξη του συνόλου των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο του εμβολιασμού, με παρακολούθηση των τυχόν παρενεργειών, και ταυτόχρονα να στελεχωθεί η ΠΦΥ με το απαραίτητο προσωπικό για τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων, και όχι με ανακύκλωση προσωπικού από τα τραγικά υποστελεχωμένα και υπερφορτωμένα νοσοκομεία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ